Ιδέες για το έργο Raspberry Pi: ημερολόγιο και ρολόι με ηλεκτρονικό χρώμα

Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά σε δύο πραγματικά λαμπρά έργα Raspberry Pi - ένα ημερολόγιο με ηλεκτρονική ένδειξη και ένα ρολόι με ηλεκτρονική ένδειξη!

Ημερολόγιο ηλεκτρονικού χαρτιού

Ο χρήστης του Reddit Beaverknighterino δήλωσε ότι "γοητευόταν από τα έργα με ηλεκτρονικό χαρτί, οπότε τελικά αποφάσισα να φτιάξω ένα για το ημερολόγιο της δουλειάς μου".

Τα υλικά που χρησιμοποίησε ο Beaverknighterino είναι τα εξής:

  1. Waveshare 7,5" ασπρόμαυρο 800×480 E-paper
  2. Raspberry Pi Zero W
  3. Xiaomi 10000mAH τράπεζα ενέργειας
  4. IKEA HOVSTA κορνίζα

Ο Beaverknighterino ανέφερε ότι το έργο έγινε λίγο πιο δύσκολο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ημερολόγιο εργασίας χρησιμοποιεί CalDAV και πολλές βιβλιοθήκες ανοιχτού κώδικα υποστηρίζουν μόνο το Google ή το iCloud.

Προς το παρόν, το σύστημα έχει διάρκεια ζωής μπαταρίας λιγότερο από πέντε ημέρες πριν κλείσει.

Ωστόσο, αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα ενός μη βελτιστοποιημένου κώδικα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Beaverknighterino, θα αποτελέσει στόχο βελτίωσης στην επόμενη επανάληψη.

Οι οθόνες e-ink είναι πολύ αποδοτικές ως προς την κατανάλωση ενέργειας, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας συμβαίνει κατά την ανανέωση της οθόνης με νέο περιεχόμενο. Μόλις ρυθμίσετε το περιεχόμενο, η κατανάλωση ενέργειας μηδενίζεται.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το Pi Zero W παραμένει σε λειτουργία για να ανανεώνει την οθόνη μετά από κάθε ραντεβού συνάντησης και τα μεσάνυχτα.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ: Συμβουλές και κόλπα βελτιστοποίησης της ισχύος του Raspberry Pi Zero 2

Ρολόι e-Ink

Waveshare 2.13″ e-Ink οθόνη που εμφανίζει ρολόι και ημερομηνία. Φωτογραφία από u/tttpp / reddit

Εδώ είναι ένα άλλο έργο που χρησιμοποιεί το Raspberry Pi Zero.

Σε αντίθεση με το παραπάνω ημερολόγιο που τροφοδοτείται από μπαταρία, αυτό τροφοδοτείται από USB, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η συζήτηση γύρω από το ρολόι είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα. Ένα σχετικό ερώτημα είναι αν μια οθόνη e-ink είναι ικανή να δείχνει δευτερόλεπτα. Ακολουθεί ένα σημαντικό βίντεο:

Η αδυναμία της οθόνης e-ink είναι συνυφασμένη με το χρόνο ανανέωσης του ενός δευτερολέπτου. Αυτό την καθιστά πολύ ενοχλητική αν έπρεπε να ανανεώνετε κάθε δευτερόλεπτο και ίσως να μην είναι ευνοϊκή.

Αλλά αυτό είναι το τίμημα για μια εξαιρετικά αποδοτική οθόνη.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση είναι αν το Raspberry Pi Pico θα ήταν ένα καλό υποκατάστατο για ένα Pi Zero. Ειδικά δεδομένου ότι είναι φθηνότερο και πολύ πιο εύκολο να το βρείτε σε απόθεμα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, ναι, θα μπορούσατε... αλλά...

Το θέμα όμως είναι ότι το Pico δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το Pi Zero.

Έτσι, θα χρειαστεί να προσθέσετε μερικές ενότητες - είτε μονάδα ρολογιού πραγματικού χρόνου ή κάτι που του δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όχι ότι το Pi Zero διαθέτει ρολόι πραγματικού χρόνου, αλλά τουλάχιστον έχετε WiFi (με την παραλλαγή Zero W). Έτσι, στην ουσία, το Zero είναι υπερβολικό, αλλά είναι βολικό.

u/tttpp μοιράστηκε το κωδικός και οδηγίες για την οθόνη Waveshare 2.13″ v2:

  • Εγκαταστήστε το pi lite χωρίς GUI σε αυτό
  • Εγκαταστήστε την python3 και το tmux χρησιμοποιώντας SSH
  • Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες από εδώ για να εγκαταστήσετε τις βιβλιοθήκες και τα παραδείγματα για να ρυθμίσετε την οθόνη e-ink
  • Δημιουργήστε ένα νέο φάκελο στο φάκελο που κατεβάσατε από το waveshare (όπου βρίσκονται οι φάκελοι lib, παραδείγματα, κλπ) και αντιγράψτε το my κωδικός εκεί
  • Δημιουργήστε μια συνεδρία tmux ώστε το σενάριο να μπορεί να εκτελείται επ' αόριστον στο παρασκήνιο και ξεκινήστε το με python3 (διαδρομή προς τον κώδικα) και βγείτε από τη συνεδρία tmux.

Σημείωση: αυτός ο κωδικός είναι ειδικά για ένα Waveshare 2,13 ιντσών V2. Είναι αρκετά εύκολο να αλλάξετε μεταξύ των εκδόσεων, απλά πρέπει να εκτελέσετε κάθε παράδειγμα μέχρι να λειτουργήσει ένα (που έχει την ίδια ανάλυση με το e-ink που έχετε), θα φτιάξω ένα κατάλληλο σεμινάριο και θα καθαρίσω τον κώδικα σύντομα.

Έχετε ένα ενδιαφέρον έργο;

Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα όπως αυτό στη σειρά Paragon Projects εδώ.

Αν γνωρίζετε κάποιο ενδιαφέρον έργο, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω 👇

Αν σας άρεσε αυτή η σειρά, εγγραφείτε στο newsletter μας παρακάτω 👇

Αφήστε ένα σχόλιο