DOOM σε ένα Raspberry Pi 5
Εισαγωγή
Ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια που συνεχίζει τη μακρά ζωή του είναι το DOOM. Κάθε φορά που παίρνω στα χέρια μου μια νέα συσκευή, εγώ προσωπικά θέλω πάντα πρώτα να τρέξω το DOOM σε αυτήν. Λοιπόν, όπως μπορείτε να φανταστείτε, όταν πήρα το Raspberry Pi 5, αυτό έκανα πρώτα.
Και επιτρέψτε μου να σας πω - το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από ό,τι περίμενα.
Αλλά οι προσδοκίες μου βασίστηκαν στην εκτέλεση του DOOM στο Raspberry Pi 4, οπότε ας ξεκινήσουμε από εκεί.
Αλλά πρώτα, σε περίπτωση που χρειάζεστε μια υπενθύμιση, το DOOM ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90. Μια ομάδα προγραμματιστών της id Software δημιούργησε το καινοτόμο τρισδιάστατο παιχνίδι και στη συνέχεια το κυκλοφόρησε ως shareware το 1993.
Με την ίδια στάση, η id Software δημοσίευσε δημόσια τον πηγαίο κώδικα στα τέλη της δεκαετίας του '90, επιτρέποντας στους ανθρώπους να δημιουργήσουν τα δικά τους επίπεδα, τροποποιήσεις, ακόμα και εντελώς νέες αναθεωρήσεις στο gameplay.
Τέλος πάντων, με το ρετρό παιχνίδι να αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες (αν όχι την πιο συνηθισμένη) περίπτωση χρήσης για Raspberry Pis, το DOOM είναι το κυρίαρχο. Έτσι, από εκεί ήθελα να ξεκινήσω.
Μια σύντομη σημείωση: Όπως μπορείτε να καταλάβετε από την εικόνα του τίτλου, μιλάω για το κλασικό DOOM, όχι για το DOOM 3. Θα το παίξω όμως εν ευθέτω χρόνω.
DOOM στο Raspberry Pi 4
Έτσι, απολαμβάνω να παίζω DOOM στα Raspberry Pis μου εδώ και πολύ καιρό. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το ποια έκδοση του DOOM είναι η καλύτερη για ένα Pi.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα Κινητήρες DOOM είναι το Chocolate DOOM. Είναι μια από τις πιο συντηρητικές διανομές, που πραγματικά εμμένει στο κλασικό παιχνίδι. Άλλες δημοφιλείς παραλλαγές περιλαμβάνουν τα GZDOOM, Zandronum και Crispy DOOM.
Επέλεξα το Chocolate DOOM, επειδή είναι αρκετά ελαφρύ.
Η εγκατάσταση και λειτουργία του Chocolate DOOM σε ένα Raspberry Pi 4 είναι αρκετά απλή. Είναι θέμα εγκατάστασης του Chocolate DOOM και στη συνέχεια να αποφασίσετε ποια αρχεία WAD θα θέλατε να τρέξετε.
Τα αρχεία WAD (που σημαίνει "Where's All the Data?") περιέχουν τους χάρτες, τις υφές και τους ήχους των διαφόρων επιπέδων. Αυτά είναι τα αρχεία που οι άνθρωποι μετασχηματίζουν για να δημιουργήσουν νέες παραλλαγές του DOOM.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μια από αυτές τις τροποποιήσεις: Freedoom.
Το Freedoom περιέχει τρεις μορφές: Freedoom Phase 1 και Phase 2, τα οποία είναι παρόμοια με τα κλασικά παιχνίδια, και το FreeDM, το οποίο είναι ένα mod που στοχεύει στο multiplayer deathmatch. Έτσι, αντί να επιτίθεσαι σε πλάσματα που γεννιούνται, επιτίθεσαι σε άλλους παίκτες.
Ήθελα να το χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα για να δείξω πώς τρέχει στο Raspberry Pi 4. Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα, τρέχω το FreeDM - Chocolate Doom 3.0.1.
Παρακαλώ σημειώστε ότι παίζω μόνος μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καθόλου εχθροί. Δεν υπάρχουν άλλοι παίκτες και δεν εμφανίζονται εχθροί.
Πρέπει να πω ότι στο FreeDM είναι σχετικά ομαλή, αλλά περιστασιακά κολλάει λίγο και θα μπορούσε σίγουρα να είναι πιο ομαλή. Και πάλι, αυτό συμβαίνει χωρίς εχθρούς. Με εχθρούς, το gameplay μπορεί να καθυστερήσει γρήγορα.
Έτσι, ενώ έτρεχα τριγύρω και μάζευα όπλα στην τύχη, αποφάσισα να τρέξω btop για να δω πώς το Raspberry Pi 4 μου αντέχει το φορτίο.
Αν κοιτάξετε την παραπάνω φωτογραφία, θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι το Chocolate DOOM βρίσκεται στα 8,8% του φορτίου της CPU. Αλλά ενώ δοκίμαζα τα πράγματα, το Chocolate DOOM κυμαινόταν μεταξύ 8% και 20% του φορτίου της CPU.
Αυτό είναι υπερβολικό ποσό για μια έκδοση χωρίς εχθρούς. Και, όπως είναι αναμενόμενο, αν πάτε στο reddit και r/DOOM, θα βρείτε πολλές αναρτήσεις με παρόμοια παράπονα.
Αναρωτιόμουν λοιπόν πώς θα φαινόταν στο Raspberry Pi 5.
DOOM στο Raspberry Pi 5
Για να είμαι ειλικρινής, θα ήμουν ευχαριστημένος με το μισό φορτίο της CPU.
Κάθισα με το Raspberry Pi 5. Συνδέθηκα ένα Pimoroni Fan SHIM (όπως είχα με το Raspberry Pi 4). στις ακίδες GPIO, το σύνδεσα με την οθόνη και το ενεργοποίησα με το φανταχτερό νέο κουμπί λειτουργίας.
Μόλις ξεκίνησε, εγκατέστησα αμέσως το Chocolate DOOM.
Και άνοιξα το Chocolate DOOM και ιδού, έτρεχε τέλεια. Το FreeDM δεν φαινόταν να κολλάει καθόλου, οπότε σκέφτηκα να το πιέσω. Αποφάσισα να τρέξω το Freedoom: Doom 3.0.0: Φάση 2 - Chocolate Doom 3.0.0.
Η λειτουργία του είναι παρόμοια με το κλασικό παιχνίδι DOOM, με τους εχθρούς να εμφανίζονται δεξιά και αριστερά.
Έμεινα πραγματικά έκπληκτος. Έτρεχα το παιχνίδι με τα υψηλότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο καθ' όλη τη διάρκεια χωρίς να κολλάει καθόλου. Και ήταν έτσι με κάθε έκδοση του Chocolate DOOM που έτρεξα.
Και, όπως μπορείτε να δείτε από btop, έτρεχε με περίπου 1% της χωρητικότητας της CPU. Αυτό ίσχυε για όλο το χρονικό διάστημα. Ποτέ δεν έφτασε τα 2% με το FreeDM ή το Freedoom.
Έτσι, αν ανυπομονείτε να παίξετε παιχνίδια με το Raspberry Pi 5, το μέλλον φαίνεται λαμπρό.
Θα κάνω περισσότερες δοκιμές παιχνιδιών (συμπεριλαμβανομένων περισσότερων δοκιμών DOOM) στο Raspberry Pi 5 μου - οπότε ενημερώστε με αν θέλετε να δείτε κάτι συγκεκριμένο!
Διαγωνισμός & Ενημερωτικό δελτίο
Εν τω μεταξύ, γνωρίζουμε πόσο απογοητευτικό είναι να πρέπει να περιμένετε μέχρι τις 23 Οκτωβρίου για ένα Raspberry Pi 5. Έτσι, θέλαμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να παίξετε με ένα Raspberry Raspberry Raspberry το συντομότερο δυνατό.
Γι' αυτό διοργανώνουμε έναν μικρό διαγωνισμό: Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που μπορείτε να σκεφτείτε για το Raspberry Pi 5;
Με την προϋπόθεση ότι η ιδέα σας δεν θα την καταστρέψει, μπορείτε να μας στείλετε την ιδέα σας και εμείς θα την εφαρμόσουμε στη δική μας - και θα γράψουμε ένα άρθρο γι' αυτήν!
Θα ανακοινώσουμε τον νικητή εδώ και στο buyzero.de στις 23 Οκτωβρίου.
Η νικήτρια ιδέα (η οποία θα καθοριστεί από εμάς) θα κερδίσει ένα πλήρες σετ Raspberry Pi 5 - που θα περιλαμβάνει ένα τροφοδοτικό 27W USB-C Power Delivery (PD), μια θήκη Raspberry Pi 5, μια κάρτα SD και ένα Raspberry Pi 5. Όλα αυτά με δωρεάν αποστολή εντός της ΕΕ.
Ο επιλαχών θα κερδίσει ένα Raspberry Pi 5 με δωρεάν αποστολή εντός της ΕΕ.
Οπότε φροντίστε να στείλετε τις ιδέες σας - μπορείτε είτε να σχολιάσετε παρακάτω είτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο η επίσημη σελίδα επικοινωνίας του PiCockpit.
Μπορείτε επίσης να μας πείτε όχι και τόσο τρελά πράγματα που θα θέλατε να ελέγξετε με το Raspberry Pi 5 και μπορούμε να τα κάνουμε για εσάς!
Και αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα, τότε θα πρέπει να εγγραφείτε για το ενημερωτικό μας δελτίο στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας.
Συμπέρασμα
Οπότε αυτό είναι το αποτέλεσμα - το Chocolate DOOM τρέχει εκπληκτικά σε ένα Raspberry Pi 5.
Τώρα σε μεγαλύτερες προκλήσεις!
Αν ενδιαφέρεστε για το DOOM, έχουμε μιλήσει για το παίζοντας DOOM σε ένα Arduino Nano σε προηγούμενο άρθρο στο Έργα Paragon σειρά.
Αν ενδιαφέρεστε για το Raspberry Pi 5, δείτε τα πρόσφατα άρθρα μας:
- Διατηρώντας ένα Raspberry Pi 5 δροσερό
- Μια πρώτη ματιά στο Raspberry Pi 5
- Raspberry Pi 4 vs. Raspberry Pi 5
Έτσι, το Raspberry Pi 5 τρέχει το DOOM. Μπορεί όμως να τρέξει το Crysis;
Wurde der Artikel von ChatGPT geschrieben?
Nein, ich habe den geschrieben. 🙂
Sich freuen, dass ein Spiel welches bereits auf 486'ern mit "Coprozessoren"(also respektive ~ 66 - 120 MHz και 4 - 8 MB RAM) flüssig lief, jetzt endlich auch auf 4 x 3000MHz Prozessor und 8000MB läuft...
Επίσης:
66 MHz έναντι 3000 MHz
8 MB έναντι 8000 MB
Da muss man schon ein sehr besonderes Gehirn haben um sich da über irgendwas zu wundern oder gar zu freuen... 😉
Ja, natürlich war es keine Überraschung, sondern nur ein reines Verlangen, etwas Spaß zu haben.