Σχέδιο Paragon: Nano ESP32 του Arduino
Υπάρχει μια κλασική ερώτηση στο σύμπαν των ηλεκτρονικών παιχνιδιών - αλλά μπορεί να τρέξει το Crysis; Ωστόσο, στον κόσμο των παιχνιδιών μικροϋπολογιστών και των μικροελεγκτών, έχουμε μια ελαφρώς διαφορετική ερώτηση - αλλά μπορεί να τρέξει το DOOM;
Επιτέλους έχουμε την απάντηση για το Arduino Nano. Και η απάντηση είναι: Ναι!
Μπορείτε όντως να παίξετε DOOM σε ένα Arduino Nano ESP32, αν και με κάποιες απαραίτητες προσαρμογές.
Αλλά στο τέλος αυτού του μικρού project, θα έχετε μια πλήρως φορητή κονσόλα DOOM.
Ένα μεγάλο μπράβο στον Naveen, ο οποίος το δημιούργησε αυτό και στη συνέχεια ανέβασε τις λεπτομέρειες στο hackster.io για να σας δείξει πώς μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας!
Και πραγματικά, αυτό είναι απίστευτα απλό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδέσετε τα εξαρτήματα μεταξύ τους και, στη συνέχεια, να διαμορφώσετε και να αναβοσβήσετε το υλικολογισμικό για να βάλετε σε λειτουργία το DOOM.
Στη σελίδα hacker.io, η εκτίμηση είναι ότι αυτό το έργο θα σας πάρει 5 ώρες. Αλλά θα έλεγα ότι θα μπορούσατε πιθανώς να το κάνετε πολύ πιο γρήγορα από αυτό με τις φανταστικές οδηγίες του Naveen.
Υλικό
Έτσι, όπως έχει ήδη αναφερθεί, αυτό το έργο περιστρέφεται γύρω από ένα Arduino Nano ESP32. Ο Naveen πήγε με ένα Adafruit 2.8″ TFT χωρητική οθόνη αφής ως οθόνη, αλλά αν έχετε κάποια άλλη οθόνη τριγύρω, σίγουρα θα σας κάνει.
Επιπλέον, ο Naveen χρησιμοποίησε μια πλακέτα ψωμιού για να τα κρατήσει όλα μαζί. Για την απόδειξη της έννοιας, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, αυτή η κονσόλα είναι επίσης κατασκευασμένη με κάποιο πλαστικό που έχει απομείνει. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα χρησιμεύσει μόνο ως προσωρινή λύση.
Αν θέλετε να το συνδέσετε μόνιμα, ίσως χρειαστεί να γίνετε δημιουργικοί με μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη θήκη και ένα κολλητήρι.
Τέλος πάντων, εκτός από αυτό, αν κοιτάξετε την παρακάτω εικόνα, θα δείτε ότι ο Naveen έχει επίσης χρησιμοποιήσει ένα M5Stack Joystick και ένα διπλό κουμπί Seeed Studio Grove. Και πάλι, αν έχετε ένα άλλο joystick ή άλλα κουμπιά που βρίσκονται τριγύρω, αυτά θα είναι αρκετά.
Τέλος, φυσικά, θα χρειαστείτε μερικά καλώδια βραχυκυκλωμάτων για να συνδέσετε τα πάντα μεταξύ τους μέσω της πλακέτας ψωμιού.
Όπως εξηγεί ο Naveen, η σύνδεση μεταξύ του Nano και της οθόνης TFT βασίζεται σε τη σειριακή περιφερειακή διεπαφή (SPI). Εν τω μεταξύ, το joystick και τα κουμπιά συνδέονται μέσω τον δίαυλο διασυνδεδεμένων κυκλωμάτων (I2C).
Λογισμικό
Ο Naveen διευκρινίζει ότι για τη μεταφορά του DOOM, το παιχνίδι απαιτεί κάποιες τροποποιήσεις, επειδή το αρχικό παιχνίδι απαιτεί περισσότερη μνήμη RAM και χώρο στο δίσκο από ό,τι προσφέρει το Arduino Nano.
Επομένως, η ρύθμιση βασίζεται σε Το πολύ δροσερό αποθετήριο Retro-Go του Ducalex στο GitHub, το οποίο είναι firmware που τροποποιεί κλασικά παιχνίδια για συσκευές ESP32.
Ειδικά για αυτό το έργο, ο Naveen το διαμόρφωσε ώστε να λειτουργεί με τα joysticks, τα κουμπιά και την οθόνη.Έτσι, δημιουργήθηκε μια διαμόρφωση DOOM που σίγουρα θα εκτιμήσετε.
Στη συνέχεια, πρέπει απλώς να κάνετε flash το firmware. Και στη συνέχεια χρειάζεστε ένα αρχείο διαμόρφωσης για να ενεργοποιήσετε αυτόματα το WiFi στο ESP32.
Βάλτε το στην κάρτα SD και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο Arduino Nano.
Το παιχνίδι έχει μέσο ρυθμό καρέ 34 FPS με ανάλυση 320×240 pixels.
Τώρα μπορείτε να έχετε το DOOM εν κινήσει με ένα Arduino Nano!
Συμπέρασμα
Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη σχέδια, τον κώδικα και περισσότερες λεπτομέρειες στο η σελίδα hacker.io.
Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερα έργα Paragon που έχουμε παρουσιάσει κάνοντας κλικ στο κουμπί εδώ.
Έχουμε καλύψει ένα από τα έργα του Naveen στο παρελθόν, τον υπολογιστή μικροελεγκτή.
Επιτρέψτε μου να τελειώσω με μια εξομολόγηση. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ολοκληρώσει ποτέ το κλασικό, πλήρες DOOM - εσείς;
αυτό ложь σε некоторой βαθμό. представленная ссылка ведёт επί Ардуино нано με атмега 128, а на картинках esp32. Αυτό δενбо и земля
Да, ссылка ήταν δενверной - спасибо για комментарий!
αυτό δεν είναι ένα Arduino nano με ένα atmega 328 (όπως αυτό που συνδέσατε).
Είναι ένα Arduino nano-stm32, το οποίο δεν είναι και τόσο συγκλονιστικό για να τρέξει το doom.Είναι σημαντικά πιο ισχυρό από μια Amiga 500, στην οποία οι άνθρωποι έχουν κάνει το doom να τρέξει.
Ναι, ο σύνδεσμος αναφέρθηκε λανθασμένα. Συγγνώμη για το λάθος!
αυτή είναι μια έκδοση nano-esp32. Σκέφτηκα για μια
στιγμή που το τρέξατε αυτό σε ένα AVR nano.
Όχι, λυπάμαι. Δεν ξεκαθάρισα αρκετά το κομμάτι του ESP32! Διόρθωσα το κείμενο.
Es ist ein "minimaler" Unterschied zwischen einem Arduino Nano (8 MHz, 2kB RAM) und einem ESP32 (240MHz, viel mehr RAM)! Das ist komplett irreführend formuliert.
You hast voll recht! Ich habe den Text korrigiert. Danke für den Kommentar!
Aber Du sprichst πολύ καλά Γερμανικά. Wo kommst Du her?
Αυτό δεν είναι απλά Arduino Nano, а ардуино με ελεγκτή esp32. А ссылка отправляет нас in магазин где просто arduino nano, а не esp32
Да, ссылка ήταν δενверной - спасибо για комментарий!
Ότι бы γράψατε τέτοια άρθρα, πρέπει хоть λίγο разбираться σε αυτό. Создатель молодец, а автор статьи wrote полную ахинею.
Хаха извини за ахинею!
просьба поменять τη ζήτηση, έτσι όπως χρησιμοποιείται Arduino Nano ESP32
Όλα σε порядке;
to nie jest Arduino nano !
nano jest na atmedze a nie na esp
Masz rację, przepraszam za pomyłkę! To jest Arduino Nano ESP32
wifi na karcie SD ???
Myślę, że w tłumaczeniu brakowało jednego słowa. Teraz lepiej?
αρκετά κολλημένη στην πρόοδο του esp idf. (ο κώδικας δεν είναι ο ίδιος όπως στα έγγραφά σας) μια προ-μεταγλωττισμένη έκδοση διαθέσιμη που χρειάζεται μόνο μεταφόρτωση;
αυτό θα ήταν ωραίο 😀
Φαίνεται ότι το τελευταίο μου σχόλιο δεν το έκανε να περάσει χαχα
Ο κώδικας φαίνεται να έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
ήθελα να φτιάξω ένα για τα παιδιά μου τα Χριστούγεννα χαχα
υπάρχει κάποια επιλογή για να πάρετε ένα προ-μεταγλωττισμένο bin για να το ανεβάσετε στο esp32;
Με εκτίμηση και πολλές ευχαριστίες
Robbert