Ιδέες για έργα Raspberry Pi: Raspberry Raspberry Pi: Αναζωογονώντας το Ρετρό!

raspberry pi projects γραφομηχανή μετρητής geiger παιχνίδια κειμένου

Ακολουθούν μερικά νέα και συναρπαστικά έργα Raspberry Pi που βρίσκουν τρόπους να αναβιώσουν το ρετρό!

Διαδραστικά παιχνίδια φαντασίας με το Raspberry Pi Pico

Ένα ebadger LodeRunner που τρέχει το BadgerFrotz. (Φωτογραφία από το Github του Eric Badger)
Ένα ebadger LodeRunner που τρέχει το BadgerFrotz. (Φωτογραφία από το Github του Eric Badger)

Ο Eric Badger δημιούργησε το BadgerFrotz, το οποίο σας επιτρέπει να παίζετε παιχνίδια διαδραστικής φαντασίας όπως το Zork.

Ο Eric δημιούργησε αυτό το σύστημα μεταφέροντας το port του Frotz Z-Machine, το οποίο είναι ένας διερμηνέας για όλα τα παιχνίδια Infocom και άλλα παιχνίδια Z-Machine.

Έπρεπε επίσης να βρει έναν τρόπο να βγάλει βίντεο στο Pico και παρέχει έναν σύνδεσμο για το πώς το έκανε στο Github του έργου. Παρ' όλα αυτά, μπορείτε πιθανότατα να το μεταφέρετε σε προσαρμοσμένο υλικό ή σε μια πλακέτα VGA του Pimoroni.

Πάνω απ' όλα, αυτό το έργο είναι μια εμπειρία εκμάθησης του τρόπου διαχείρισης των περιορισμών του Pico. Σύμφωνα με τον Eric,

"Το έργο δείχνει πώς να αξιοποιείται η μνήμη flash του Pico με τρόπο που να λειτουργεί με πολλαπλούς πυρήνες και το DMA/PIO που παράγει το σήμα VGA. Η εγγραφή στο flash είναι μετρίως επώδυνη, καθώς δεν μπορεί να εκτελείται κώδικας από το flash κατά την εγγραφή σε αυτό. Ως εκ τούτου, όλος ο τρέχων κώδικας πρέπει να βρίσκεται στη RAM, το DMA δεν μπορεί να τρέχει. Το έργο δείχνει πώς να γράψετε στο flash και στη συνέχεια να αποκαταστήσετε το σήμα VGA".

Αν σας αρέσει το έργο του, μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευή ebadger LodeRunner. Το ebadger LodeRunner τρέχει το Loderunner καθώς και το BadgerFrotz χωρίς καμία αλλαγή. Δείτε το αριστερό καρέ του βίντεο που αντιπαραβάλλει ένα Apple II στη δεξιά πλευρά.

Περισσότερες πληροφορίες στο Github του Eric Badger.

Μετρητής Geiger Pico W

Ο μετρητής Geiger Pico W του Dmytro Panin (φωτογραφία από το Reddit)
Ο μετρητής Geiger Pico W του Dmytro Panin (φωτογραφία από το Reddit)

Ο Dmytro Panin κατασκεύασε αυτόν τον μετρητή Geiger και χρησιμοποιεί το Raspberry Pi Pico W για να μεταδίδει τα δεδομένα στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποίησε ένα σωλήνα $50-$60 M4011 και υλοποίησε το λογισμικό σε C++.

Ο μετρητής Pico Geiger μετρά την ιονίζουσα ακτινοβολία σε νανο-Σίβερτ ανά ώρα (nSv/h).

Ο Panin ζει στο κέντρο του Κιέβου της Ουκρανίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Τσερνομπίλ, και μετράει την ακτινοβολία από το παράθυρο του διαμερίσματός του.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το API του ανέφερε 156 nSv/h, που ισοδυναμεί με την επίδραση της κατανάλωσης μιάμισης μπανάνας. Εδώ είναι μερικές σχετικές συγκρίσεις, σημειώστε ότι το XKCD που συνδέεται είναι σε micro-Sieverts, ενώ το API του Panin το αναφέρει σε nano-Sieverts. 1 Nano = 0,001 Micro.

Γραφομηχανή Brother AX-25... Αναβίωσε!

Οι κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιήσει το Raspberry Pi σε διάφορα ρετρό έργα, όπως εξομοίωση κονσόλας παιχνιδιών και αναζωογόνηση ενός τζουκ-μποξ.

Αυτό πηγαίνει ακόμη παραπέρα αναβιώνοντας μια γραφομηχανή.

Ο Artillect κατασκεύασε αυτό το έργο χρησιμοποιώντας ένα Raspberry Pi, ένα Arduino και μια γραφομηχανή Brother, και ο λόγος για τη δημιουργία αυτού του έργου είναι "μου αρέσει να μαστορεύω". Ο Artillect λέει: "Ο κ,

"Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γιατί οι άνθρωποι έλκονται τόσο πολύ από τη ρετρό τεχνολογία στις μέρες μας, νομίζω ότι εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά τότε. Ξέρω ότι σίγουρα αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μου αρέσει να μαστορεύω ρετρό ηλεκτρονικά. Πιθανότατα θα μπορούσα να αντιστρέψω πλήρως τη γραφομηχανή μου μέσα σε λίγες εβδομάδες, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους σύγχρονους υπολογιστές!"

Ο Artillect κατασκευάζει τη γραφομηχανή του με Raspberry Pi και Arduino (φωτογραφία από το YouTube του Artillect)
Ο Artillect κατασκευάζει τη γραφομηχανή του με Raspberry Pi και Arduino (φωτογραφία από το YouTube του Artillect)

Ίσως να μαντεύετε... "Είναι αυτό απλά μια γραφομηχανή; Τότε γιατί να ΜΗΝ την τροποποιήσετε και να την αφήσετε όπως ήταν;"

Ναι, αυτό λειτουργεί πραγματικά ως γραφομηχανή. Αλλά περισσότερο από αυτό, πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό τερματικό Linux. Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε που δεν απαιτεί διεπαφή χρήστη. Έτσι, όχι, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε nano ως επεξεργαστή κειμένου, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ed (ένας επεξεργαστής κειμένου)

Αλλά πώς βλέπετε τι συμβαίνει στο τερματικό; Λοιπόν, βγάζει γραμμές σε χαρτί!

Πηγαίος κώδικας

Αρχεία έργου PCB

Μπορείτε επίσης να δείτε τη σειρά έργων Paragon κάνοντας κλικ στο κουμπί εδώ.

Αν έχετε ερωτήσεις ή αν θέλετε να προτείνετε ένα έργο, σχολιάστε παρακάτω!

Αφήστε ένα σχόλιο