Τι συμβαίνει με το Raspberry Pi Bookworm OS;
Μαζί με την ανακοίνωση του Raspberry Pi 5 ήρθε και η ανακοίνωση ότι απαιτείται ένα νέο λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi - Bookworm. Σε αυτή τη δημοσίευση, θέλω να σας δώσω μια πρώτη ματιά στο Bookworm OS.
Συμπτωματικά, μόλις κυκλοφόρησαν Bookworm OS επίσημα χθες και ο Simon Long δημοσίευσε για το νέο λειτουργικό σύστημα στο το ιστολόγιο Raspberry Pi μόλις πριν από λίγες ώρες!
Είναι τυχαίο, γιατί σχεδίασα αυτό το blogpost τη Δευτέρα.
Εν πάση περιπτώσει, θα εξετάσω τι έχει, τι δεν έχει και τι μπορείτε να περιμένετε.
Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι, δεδομένου ότι αυτές είναι οι πρώτες μέρες του λειτουργικού συστήματος Bookworm του Raspberry Pi, ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να αλλάξουν.
(Συγχωρήστε την όχι και τόσο ιδανική οθόνη μου αυτή τη στιγμή.)
Bookworm OS
Το λειτουργικό σύστημα Bookworm του Raspberry Pi βασίζεται στο Debian 12 Bookworm.
Έτσι, όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις του Raspberry Pi OS, έχουν προσαρμόσει το Bookworm για το υλικό του Raspberry Pi. Αλλά περιστρέφεται γύρω από το πλαίσιο Debian. Αυτό σημαίνει ότι θα βρείτε πράγματα όπως το "apt" και το "apt-get" για τη διαχείριση πακέτων και το πρότυπο ιεραρχίας συστημάτων αρχείων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μια προηγούμενη έκδοση αυτής της δημοσίευσης δεν ήταν σαφής όσον αφορά τις εκδόσεις 32-bit και 64-bit του λειτουργικού συστήματος. Παρακαλούμε ανατρέξτε σε αυτά τα χθεσινά σχόλια από μηχανικούς του Raspberry Pi:
Έτσι, το Raspberry Pi 5 δεν θα έχει έκδοση 32-bit. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να αλλάξετε εύκολα μια κάρτα SD από ένα Pi Zero, για παράδειγμα, σε ένα Pi 5, επειδή δεν θα έχουν συμβατά λειτουργικά συστήματα.
Επιπλέον, το Bookworm OS του Raspberry Pi είναι η τυπική εικόνα που θα μπορείτε να εκτελέσετε στο Raspberry Pi 5.
Αυτό σημαίνει ότι το Bullseye OS ή το Buster OS δεν θα είναι διαθέσιμα.
Για το σκοπό αυτό, το Raspberry Pi έχει καταστήσει αρκετά σαφές ότι δεν θα πρέπει απλά να αναβαθμίσετε σε Bookworm. Αντ' αυτού, θα πρέπει να επαναφέρετε πλήρως την εικόνα της κάρτας SD και να ξεκινήσετε με μια καθαρή εικόνα.
Το θετικό είναι ότι αυτό φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος με την ενημέρωση.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι τρέχει με αυτά τα ονόματα, οι εκδόσεις του Debian ονομάζονται από χαρακτήρες της Pixar και το Bookworm είναι ένας χαρακτήρας από το Toy Story 3.
Τι νέο υπάρχει
Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα παρατηρήσετε αμέσως.
Για παράδειγμα, το Bookworm OS έχει μια οθόνη εγκατάστασης κατά την πρώτη εκκίνηση που σας ζητάει τις πληροφορίες σας και σας ρωτάει επίσης ποιο πρόγραμμα περιήγησης θέλετε να έχετε ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης - Firefox ή Chromium.
Αυτό είναι σωστό - για πρώτη φορά, ο Firefox είναι ένα τυπικό πρόγραμμα περιήγησης σε ένα λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi.
Το άλλο πράγμα που θα σας κάνει αμέσως εντύπωση είναι το πόσο ομαλά είναι όλα. Αυτό πραγματικά αισθάνεται όπως μια επιφάνεια εργασίας.
Ένας από τους λόγους για την ομαλότητα οφείλεται σε ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό. Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι το Bookworm OS βασίζεται στο Wayland αντί του X11 ως προεπιλεγμένο διακομιστή απεικόνισης. Σε αντίθεση με το X11, το Wayland επιτρέπει στις εφαρμογές να αποδίδουν απευθείας στο υλικό γραφικών.
Έτσι, με το πρωτόκολλο Wayland, το Bookworm χρησιμοποιεί τον συνθέτη Wayfire, ο οποίος είναι πολύ πιο αποδοτικός από την προηγούμενη χρήση του Mutter ως συνθέτη Wayland για το Bullseye OS.
Το Bookworm έχει επίσης νέες λειτουργίες δικτύου, ώστε να μπορείτε τώρα να συνδεθείτε σε δίκτυα, VPN και να δημιουργήσετε ένα ασύρματο hotspot μέσω του γραφικού περιβάλλοντος. Επίσης, διευκολύνει τη δημιουργία μιας τυπικής διεύθυνσης IP για το Pi.
Όσον αφορά τον ήχο, έχουν αλλάξει τα πράγματα από ALSA σε Pipewire. Το Pipewire είναι πιο κατάλληλο για τα λειτουργικά συστήματα Wayland και θυμάται τις συσκευές Bluetooth. Επιπλέον, το Pipewire μειώνει την καθυστέρηση!
Χαίρομαι πολύ που βλέπω αυτές τις αλλαγές. Στους υπολογιστές μου, συνήθως χρησιμοποιώ Fedora Linux. Και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Fedora πέρασε στο Wayland πολύ παλιά για το Fedora 25 και πέρασε στο Pipewire στο Fedora 34. Οπότε για μένα, είναι υπέροχο να βλέπω το Raspberry Pi να αντικατοπτρίζει πολλές από αυτές τις αλλαγές.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το Bookworm εξακολουθεί να βασίζεται σε περιβάλλον LXDE.
Ακολουθούν μερικά από τα στατιστικά στοιχεία του Neofetch σε ένα Raspberry Pi 5:
Ένα πράγμα που εκτιμώ πραγματικά είναι ότι το Bookworm OS συνεχίζει να είναι εξαιρετικά συμβατό με τις προηγούμενες εκδόσεις.
Και μπορείτε να βρείτε όλα τα αγαπημένα σας προγράμματα ήδη εγκατεστημένα, όπως pinout
.
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι η προεπιλεγμένη έκδοση της Python είναι η 3.11.2.
Και, κάτι πολύ καλό είναι ότι αυτή η έκδοση χρησιμοποιεί μόνο περίπου 10MB περισσότερη μνήμη. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αλλαγές, αυτό μου φαίνεται ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.
Τέλος, κάτι που έχει αναφερθεί συχνά σε διάφορα φόρουμ είναι ότι το Bookworm OS δεν υποστηρίζει πλέον επίσημα το RealVNC ως διακομιστή Εικονικού Δικτυακού Υπολογισμού. Προφανώς υπάρχει τρόπος να τρέξει το RealVNC στο Bookworm, αλλά ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια.
Αντίθετα, το Raspberry Pi δήλωσε στο το blogpost τους στο Bookworm ότι το πλαίσιο ασφαλείας του Wayland τους ανάγκασε να αλλάξουν τον διακομιστή VNC σε wayvnc. Επομένως, συνιστούν τη χρήση του Tiger VNC στο Bookworm OS.
Ωστόσο, η RealVNC δήλωσε ότι σχεδιάζουν να ενημερώσουν το RealVNC ώστε να λειτουργεί με το Wayland το 2024. Έτσι, αν και δεν έχει επίσημη υποστήριξη επί του παρόντος, μπορείτε πιθανώς να περιμένετε επίσημη υποστήριξη μέσα στο επόμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, είναι δυνατή η μετάβαση από το Wayland πίσω στο X11 (μπορείτε να ελέγξετε το αυτή η θέση από το RealVNC) και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το RealVNC αν θέλετε.
Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις - μη διστάσετε να με χτυπήσετε στα σχόλια!
Διαγωνισμός & Ενημερωτικό δελτίο
Είστε ενθουσιασμένοι με το Bookworm OS στο Raspberry Pi 5, αλλά δεν έχετε ακόμα ένα; Ξέρουμε πόσο απογοητευτικό είναι να πρέπει να περιμένετε μέχρι τις 23 Οκτωβρίου για ένα Raspberry Pi 5.
Έτσι, θέλαμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να παίξετε με ένα από αυτά το συντομότερο δυνατό.
Γι' αυτό και οργανώσαμε έναν διαγωνισμό: Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που μπορείτε να σκεφτείτε για το Raspberry Pi 5;
Με την προϋπόθεση ότι η ιδέα σας δεν θα την καταστρέψει, μπορείτε να μας στείλετε την ιδέα σας και εμείς θα την εφαρμόσουμε στη δική μας - και θα γράψουμε ένα άρθρο γι' αυτήν!
Θα ανακοινώσουμε τον νικητή εδώ και στο buyzero.de στις 23 Οκτωβρίου.
Η νικήτρια ιδέα (η οποία θα καθοριστεί από εμάς) θα κερδίσει ένα πλήρες σετ Raspberry Pi 5 - που θα περιλαμβάνει ένα τροφοδοτικό 27W USB-C Power Delivery (PD), μια θήκη Raspberry Pi 5, μια κάρτα SD και ένα Raspberry Pi 5. Όλα αυτά με δωρεάν αποστολή εντός της ΕΕ.
Ο επιλαχών θα κερδίσει ένα Raspberry Pi 5 με δωρεάν αποστολή εντός της ΕΕ.
Γι' αυτό φροντίστε να στείλετε τις ιδέες σας - μπορείτε να μεταβείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες: ΚΕΡΔΊΣΤΕ ΈΝΑ ΔΩΡΕΆΝ RASPBERRY PI 5!
Συμπέρασμα
Ορίστε λοιπόν, μια πρώτη ματιά στο νέο λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi και σε μερικά από τα βασικά νέα χαρακτηριστικά του: Wayland, PipeWire και Firefox.
Παραλίγο να ξεχάσω να αναφέρω πόσο υπέροχη είναι αυτή η εικόνα στο φόντο. Δεν ήμουν μεγάλος θαυμαστής του φόντου του ηλιοβασιλέματος με το Bullseye, αλλά αυτό το λατρεύω!
Εσείς τι λέτε; Τι πιστεύετε για το νέο λειτουργικό σύστημα;
Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!
Θα κάνετε το PICockpit συμβατό με το νέο λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Dabian Bookworm; Δεν μπορώ να εγκαταστήσω το PICockpit σε αυτό.
Μέχρι στιγμής μισώ το Bookworm. Έχω γράψει πολύ κώδικα για έργα αυτοματισμού που λειτουργούν καλά εδώ και χρόνια. Τώρα, αν υπάρξει μια βλάβη του RPi και πρέπει να αντικαταστήσω το Pi, πρέπει να τροποποιήσω όλο τον κώδικα που λειτουργεί έτσι ώστε να λειτουργεί μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον, να φορτώσω εκ νέου όλες τις ενότητες Python και πιθανώς να εγκαταστήσω μια εναλλακτική έκδοση της Python για να τρέξει ο παλαιός κώδικας. Επιπλέον, είναι αργό.