Vad är det med Raspberry Pi Bookworm OS?

Bookworm OS Titelbild

Tillsammans med tillkännagivandet av Raspberry Pi 5 kom tillkännagivandet att ett nytt Raspberry Pi OS krävs - Bookworm. I det här inlägget vill jag ge dig en första titt på Bookworm OS.

Tillfälligtvis har de just släppt Bookworm OS officiellt igår och Simon Long skrev om det nya operativsystemet på Raspberry Pi-bloggen för bara några timmar sedan!

Det är en tillfällighet, eftersom jag planerade detta blogginlägg på måndag.

Hur som helst kommer jag att gå igenom vad den har, vad den inte har och vad du kan förvänta dig.

Tänk också på att eftersom det här är de allra första dagarna med Raspberry Pis Bookworm OS kan en del av den här informationen komma att ändras.

Bookworm OS

(Ursäkta att jag inte har någon idealisk bildskärm just nu).

Bookworm OS

Raspberry Pi Bookworm OS är baserat på Debian 12 Bookworm.

Så, precis som tidigare versioner av Raspberry Pi OS, har de skräddarsytt Bookworm för Raspberry Pi-hårdvara. Men det kretsar kring Debian-ramverket. Det innebär att du hittar saker som "apt" och "apt-get" för pakethantering och Filesystem Hierarchy Standard.

OBS: En tidigare version av detta inlägg var oklar angående 32-bitars- och 64-bitarsversionerna av operativsystemet. Vänligen se dessa kommentarer från Raspberry Pi-ingenjörer från igår:

Raspberry Pi 5 kommer alltså inte att ha en 32-bitarsversion. Det innebär att du inte enkelt kommer att kunna byta ett SD-kort från exempelvis en Pi Zero till en Pi 5, eftersom de inte har kompatibla operativsystem.

Dessutom är Raspberry Pi's Bookworm OS den standardimage som du kommer att kunna köra på Raspberry Pi 5.

Det innebär att Bullseye OS eller Buster OS inte kommer att vara tillgängliga.

För detta ändamål har Raspberry Pi gjort det ganska klart att du bör inte bara uppgradera till Bookworm. Istället bör du göra en fullständig omimage av SD-kortet och börja med en ren image.

På den ljusa sidan verkar detta dock vara den största huvudvärken med uppdateringen.

Om du undrar vad som är grejen med dessa namn så är Debian utgåvor uppkallade efter Pixar karaktärer och Bookworm är en karaktär från Toy Story 3.

Vad är nytt?

Det finns några saker som du kommer att märka direkt.

Bookworm OS har till exempel en installationsskärm vid första uppstarten som ber dig om din information och även frågar dig vilken webbläsare du vill ha som standardwebbläsare - Firefox eller Chromium.

Det stämmer - för första gången är Firefox en standardwebbläsare på ett Raspberry Pi OS.

Tillbehör

Det andra som kommer att slå dig direkt är hur smidigt allt är. Detta är verkligen känslor som ett skrivbord.

En av anledningarna till att det är så smidigt beror på en annan ny funktion. Nämligen att Bookworm OS förlitar sig på Wayland istället för X11 som sin standardvisningsserver. Till skillnad från X11 gör Wayland det möjligt för applikationer att rendera direkt till grafikhårdvaran.

Så med Wayland-protokollet använder Bookworm Wayfire-kompositorn, som är mycket mer produktiv än deras tidigare användning av Mutter som en Wayland-kompositor för Bullseye OS.

Bookworm har också nya nätverksfunktioner, så att du nu kan ansluta till nätverk, VPN och skapa en trådlös hotspot via GUI. Det gör det också enkelt att ställa in en standard IP-adress för Pi.

Nätverksansvarig

När det gäller ljud har de bytt från ALSA till Pipewire. Pipewire är mer lämpat för Wayland-operativsystem och kommer ihåg Bluetooth-enheter. Dessutom minskar Pipewire latensen!

Jag är så glad över att se dessa förändringar. På mina datorer använder jag vanligtvis Fedora Linux. Och vad jag kan berätta är att Fedora bytte till Wayland redan i Fedora 25 och bytte till Pipewire i Fedora 34. Så för mig är det fantastiskt att se Raspberry Pi spegla många av dessa förändringar.

Det är också värt att nämna att Bookworm fortfarande är baserad på en LXDE-miljö.

Här är lite Neofetch-statistik på en Raspberry Pi 5 för dig:

neofetch på Bookworm OS

En sak som jag verkligen uppskattar är att Bookworm OS fortsätter att vara superkompatibelt med tidigare versioner.

Och du kan hitta alla dina favoritprogram redan installerade, t.ex. pinout.

Pinout

En annan viktig funktion är att standardversionen av Python är 3.11.2.

Och något som är riktigt trevligt är att den här versionen bara använder ca 10 MB mer minne. Med tanke på alla förändringar tycker jag att detta är särskilt anmärkningsvärt.

Raspberry Pi Bookworm OS

Slutligen, något som har kommit upp en hel del på olika forum är att med Bookworm OS stöder inte längre officiellt RealVNC som Virtual Network Computing-server. Det finns tydligen ett sätt att få igång RealVNC på Bookworm, men det innebär en säkerhetsrisk.

Istället angav Raspberry Pi i deras blogginlägg på Bookworm att Waylands säkerhetsramverk gjorde det nödvändigt för dem att ändra VNC-servern till wayvnc. De rekommenderar därför att man använder Tiger VNC på Bookworm OS.

RealVNC har dock sagt att de planerar att uppdatera RealVNC för att fungera med Wayland under 2024. Så även om den inte har officiellt stöd för närvarande kan du förmodligen förvänta dig att officiellt stöd kommer inom det närmaste året.

Under tiden är det möjligt att byta från Wayland tillbaka till X11 (du kan kolla in detta inlägg från RealVNC) och sedan använda RealVNC om du vill.

Om du har några fler frågor - tveka inte att höra av dig till mig i kommentarerna!

Tävling och nyhetsbrev

Är du intresserad av Bookworm OS på Raspberry Pi 5, men du har ingen ännu? Vi vet hur frustrerande det är att behöva vänta till den 23 oktober på en Raspberry Pi 5.

Därför ville vi göra det möjligt för dig att leka med en så snart som möjligt.

Därför har vi skapat en tävling: Vad är det galnaste du kan hitta på för Raspberry Pi 5?

Raspberr Pi 5-tävling

Förutsatt att din idé inte förstör den kan du skicka din idé till oss så genomför vi den på vår - och skriver en artikel om den!

Vi tillkännager vinnaren här och på buyzero.de den 23 oktober.

Den vinnande idén (som bestäms av oss) kommer att vinna ett komplett Raspberry Pi 5-kit - inklusive ett 27 W USB-C Power Delivery (PD) nätaggregat, ett Raspberry Pi 5-fodral, ett SD-kort och en Raspberry Pi 5. Allt med fri frakt inom EU.

Andrapristagaren vinner en Raspberry Pi 5 med fri frakt inom EU.

Så se till att skicka in dina idéer - du kan gå till följande länk för mer information: VINN EN GRATIS RASPBERRY PI 5!

Slutsats

Så där har du det, en första titt på det nya Raspberry Pi OS och några av dess viktigaste nya funktioner: Wayland, PipeWire och Firefox.

Jag glömde nästan att nämna hur bra den där bakgrundsbilden är. Jag var inte ett stort fan av solnedgångsbakgrunden med Bullseye, men jag älskar den här!

Hur är det med dig? Vad tycker du om det nya operativsystemet?

Låt oss veta i kommentarerna nedan!

2 Kommentarer

  1. Chris Cooper den november 6, 2023 kl 4:23 e m

    Kommer ni att göra PICockpit kompatibelt med det nya operativsystemet som är baserat på Dabian Bookworm? Jag verkar inte få PICockpit installerat på det.

    • Len den mars 23, 2024 kl 3:16 f m

      Hittills hatar jag Bookworm. Jag har skrivit en hel del kod för automatiseringsprojekt som har fungerat bra i flera år. Nu, om det blir ett RPi-fel och jag måste byta ut Pi, måste jag modifiera all arbetskod så att den fungerar i en virtuell miljö, ladda om alla Python-moduler och förmodligen installera en alternativ version av Python för att köra den äldre koden. Dessutom är den långsam.

Lämna en kommentar