Γράψτε εύκολα ένα σενάριο στο Raspberry Pi σας με το PiCockpit

Το PiCockpit καθιστά τη δημιουργία σεναρίων για το Raspberry Pi σας διαισθητική και εύκολη στη διαχείριση. Με το Εφαρμογή PiControl, μπορείτε εύκολα να γράψετε ένα σενάριο και να δημιουργήσετε ένα κουμπί για να το εκτελέσετε από οπουδήποτε στον κόσμο.

Σε αυτή τη δημοσίευση στο ιστολόγιο, θα σας καθοδηγήσω στη διαδικασία συγγραφής ενός απλού σεναρίου για να ανοίξετε τον Firefox στο Raspberry Pi χρησιμοποιώντας το PiControl με ένα κουμπί.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το περίγραμμα για να δημιουργήσετε τα δικά σας σενάρια με το PiControl.

Προαπαιτούμενα

Θα χρειαστείτε ένα Raspberry Pi με εγκατεστημένο το PiCockpit. Αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, μπορείτε να εγγραφείτε στο PiCockpit με το πάτημα ενός κουμπιού.

Και μόλις το κάνετε αυτό, η εγκατάσταση του PiCockpit είναι πανεύκολη.

Βήματα για τη συγγραφή του σεναρίου

Έτσι, τώρα που έχετε ένα λογαριασμό PiCockpit και έχετε εγκαταστήσει το PiCockpit Client στο Raspberry Pi σας, η συγγραφή του σεναρίου είναι μια αρκετά απλή διαδικασία.

Θα σας δείξω πώς να το κάνετε αυτό με το τερματικό. Αν θέλετε να δείτε πώς να το κάνετε με ένα γραφικό περιβάλλον χρήστη, μπορείτε να βρείτε το Τεκμηρίωση της εφαρμογής PiControl εδώ.

Βήμα 1: Πρόσβαση στα αρχεία ρυθμίσεων του PiControl

Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι είτε να ανοίξετε ένα τερματικό στο Raspberry Pi σας είτε να συνδεθείτε σε αυτό μέσω SSH. Μετά από αυτό, θα πρέπει να πλοηγηθείτε στον ακόλουθο κατάλογο:

/etc/picockpit-client/apps/com.picockpit/picontrol/modules

Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα νέο αρχείο σεναρίου

Θα χρησιμοποιήσω το Nano, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον επεξεργαστή κειμένου θέλετε. Έτσι θα τρέξω:

sudo nano firefox.json

Έτσι δημιουργείται ένα νέο αρχείο JSON. Αυτό θα ανοίξει στη συνέχεια ένα κενό αρχείο στο Nano. Και εδώ είναι το σημείο όπου θα τοποθετήσουμε το σενάριο.

Βήμα 3: Επεξεργαστείτε το αρχείο δέσμης ενεργειών

Εισάγετε το ακόλουθο περιεχόμενο JSON στο πεδίο κειμένου:

{ 
  "name": "Firefox Opener", 
  "icon": "mdi-firefox", 
  "handle": "open-firefox", 
  "description": "Open Firefox", 
  "commands": { 
    "open-firefox": { 
      "name": "Open Firefox", 
      "icon": "mdi-firefox", 
      "description": "Launches Firefox", 
      "confirm": false, 
      "user": "<user>", 
      "command": ["firefox", "--display=:0"] 
    } 
  } 
}

Πριν προχωρήσουμε, επιτρέψτε μου να εξηγήσω κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία.

Το name δίνει στην ενότητα ένα όνομα αναγνώσιμο από τον άνθρωπο, το οποίο θα εμφανίζεται στη διεπαφή του PiCockpit.

Το icon είναι ένα προαιρετικό πεδίο που δίνει στην ενότητα ένα Εικονίδιο σχεδιασμού υλικού.

Το handle δίνει στην ενότητα ένα μοναδικό αναγνωριστικό. Και το description διασφαλίζει ότι θα μπορείτε να εντοπίζετε γρήγορα το σενάριο στη διεπαφή σας.

Το name, icon, και description όλα ισχύουν εξίσου για το command η ίδια. Αλλά η confirm στοιχείο υποδεικνύει αν θέλετε να εμφανιστεί ή όχι ένας διάλογος επιβεβαίωσης πριν από την εκτέλεση της εντολής. Αν βάλετε true, τότε θα εμφανιστεί ο διάλογος.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εισάγετε το user για το Raspberry Pi.

Και τέλος, η πραγματική command, από τα οποία κάθε στοιχείο διαχωρίζεται. Στο παραπάνω παράδειγμα, το PiCockpit θα ωθήσει τον Firefox να ανοίξει στη συνέχεια στην κύρια οθόνη του διακομιστή X, γι' αυτό και συμπεριέλαβα το "-display=:0".

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει το αρχείο μετά την εισαγωγή του περιεχομένου κάνοντας κλικ στα πλήκτρα "Ctrl" + "X" και στη συνέχεια πληκτρολογώντας "Y" και πατώντας "Enter".

Βήμα 4: Επανεκκίνηση του PiCockpit Client

Για να εφαρμόσετε τις αλλαγές, επανεκκινήστε το PiCockpit Client. Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό:

sudo service picockpit-client restart

Βήμα 5: Επαλήθευση της νέας εντολής

Επισκεφθείτε το περιβάλλον εργασίας web του PiControl. Εάν το σενάριο έχει ρυθμιστεί σωστά, θα πρέπει τώρα να δείτε την εντολή "Open Firefox".

Βήμα 6: Εκτελέστε το σενάριο

Κάντε κλικ στην εντολή "Άνοιγμα του Firefox" στη διεπαφή web του PiControl. Ο Firefox θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει στο Raspberry Pi σας.

Συμπέρασμα

Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να δημιουργήσετε με επιτυχία ένα σενάριο για να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία ανοίγματος του Firefox στο Raspberry Pi χρησιμοποιώντας το PiControl.

Αυτό αποδεικνύει την ευελιξία και τις επιλογές προσαρμογής που προσφέρει το PiControl, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε την εμπειρία του Raspberry Pi στις δικές σας ανάγκες.

Αφήστε ένα σχόλιο