Πώς να χρησιμοποιήσετε το RealVNC σε ένα Raspberry Pi (απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας)

Αυτός ο οδηγός σας δείχνει πώς να συνδεθείτε στο Raspberry Pi χρησιμοποιώντας RealVNC. Χρησιμοποιήστε το RealVNC για να έχετε εύκολη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας του Raspberry Pi από τον κεντρικό σας υπολογιστή, να μεταφέρετε αρχεία και να μοιραστείτε το πρόχειρο. Αυτό είναι πραγματικά βολικό αν, για παράδειγμα, δεν θέλετε να αποκτήσετε μια πρόσθετη οθόνη για το Raspberry Pi.

Ορολογία: VNC, RealVNC, VNC Server, VNC Client

Ας εισαγάγουμε πρώτα ορισμένους όρους, ώστε να μπορείτε να ακολουθήσετε εύκολα τον οδηγό:

  • VNC: σημαίνει Virtual Network Computing και σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο Raspberry Pi σας σαν να ήσασταν ο ίδιος παρών στην οθόνη.
  • RealVNC: μια εταιρεία που δημιούργησε το VNC (υπάρχουν πολλές άλλες υλοποιήσεις). Ένας διακομιστής RealVNC περιλαμβάνεται στο Raspberry Pi, οπότε αυτή είναι η υλοποίηση που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Διακομιστής VNC: μια εφαρμογή που εκτελείται στο Raspberry Pi και επιτρέπει στον πελάτη VNC να συνδεθεί, να προβάλει και να ελέγξει την επιφάνεια εργασίας του Raspberry Pi.
  • VNC Client: μια εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας (Windows / Linux / Mac / ...) ή στο smartphone / tablet, για να συνδεθείτε στο Raspberry Pi που εκτελεί τον διακομιστή VNC. Ονομάζεται επίσης Πρόγραμμα προβολής VNC

Φυσικά, το Raspberry Pi μπορεί επίσης να τρέξει ένα πρόγραμμα προβολής VNC, επιτρέποντάς σας να συνδεθείτε με άλλα Raspberry Pi ή άλλους υπολογιστές.

Το RealVNC και άλλες υλοποιήσεις VNC δεν περιορίζονται στο Raspberry Pi - μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε έναν διακομιστή RealVNC στον υπολογιστή σας με Windows!

Χρήσιμες συμβουλές παραγωγικότητας του Raspi Berry

Βασικές αρχές του VNC & προϋποθέσεις για αυτό το σεμινάριο

Το VNC σάς επιτρέπει να συνδεθείτε σε έναν άλλο υπολογιστή στο ίδιο δίκτυο (ή στο Διαδίκτυο, αν οι θύρες έχουν ανοίξει και προωθηθεί ανάλογα, κάτι που προς το παρόν ξεφεύγει από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου).

Για αυτό το σεμινάριο, θα χρειαστείτε δύο υπολογιστές, και οι δύο στο ίδιο δίκτυο. Ο ένας θα είναι το Raspberry Pi στο οποίο θα συνδεθείτε, ενώ ο άλλος θα τρέχει το λογισμικό RealVNC Viewer.

Το Raspberry Pi θα πρέπει να εκτελεί το Raspberry Pi OS σε λειτουργία Desktop.

Ο άλλος υπολογιστής θα πρέπει να έχει σύνδεση στο Internet για να κατεβάσει το λογισμικό RealVNC Viewer.

Πρώτο βήμα: ενεργοποιήστε το RealVNC στο Raspberry Pi

Θα χρειαστεί να συνδέσετε το Raspberry Pi σε μια οθόνη για αυτό το πρώτο βήμα - μπορείτε όμως να αφαιρέσετε την οθόνη αργότερα.

Σημείωση: Το VNC μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών. Εκτέλεση sudo raspi-config, αν θέλετε να ξεκινήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα διαμόρφωσης του Raspberry Pi.

Χρήσιμες συμβουλές για το Raspberry Pi του Raspi Berry

Ενεργοποιήστε το RealVNC χρησιμοποιώντας το εργαλείο διαμόρφωσης του Raspberry Pi

Κάντε κλικ στο μενού Raspberry Pi OS, επιλέξτε Προτιμήσεις, και στο υπομενού Διαμόρφωση Raspberry Pi.

Επιφάνεια εργασίας του Raspberry Pi OS, που δείχνει το μενού του λειτουργικού συστήματος με τη διαμόρφωση του Raspberry Pi
Διαμορφώστε το σύστημα Raspberry Pi χρησιμοποιώντας το εργαλείο διαμόρφωσης Raspberry Pi

Το εργαλείο θα έχει διάφορες καρτέλες, κάντε κλικ στην καρτέλα "Interfaces", για να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές εκεί. Σημειώστε ότι το VNC είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή:

Διαμόρφωση Raspberry Pi, το VNC είναι απενεργοποιημένο
Εργαλείο ρυθμίσεων Raspberry Pi, που εμφανίζει το VNC ως απενεργοποιημένο
("Ενεργοποίηση απομακρυσμένης πρόσβασης σε αυτό το Pi χρησιμοποιώντας το RealVNC")

Κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής enable και, στη συνέχεια, στο OK:

Raspberry Pi Configuration, ενεργοποιήστε το VNC και κάντε κλικ στο OK
Το VNC είναι πλέον ενεργοποιημένο στην καρτέλα Interfaces του εργαλείου διαμόρφωσης Raspberry Pi.

Παρακολουθήστε τη γραμμή εργασιών στο επάνω μέρος της οθόνης. Θα εμφανιστεί ένα νέο εικονίδιο με το σύμβολο V2:

Η γραμμή εργασιών του Raspberry Pi στην επάνω δεξιά γωνία, πριν από την ενεργοποίηση του VNC
Ο διακομιστής VNC είναι τώρα ενεργός στη γραμμή εργασιών του Raspberry Pi OS
Γραμμή εργασιών Raspberry Pi με ενεργοποιημένο εικονίδιο RealVNC (Διακομιστής VNC - λειτουργία υπηρεσίας)

Δεύτερο βήμα: αποκτήστε τη διεύθυνση IP και τα διαπιστευτήρια του Raspberry Pi RealVNC

Για να μπορείτε να ελέγχετε το Raspberry Pi σας από απόσταση, πρέπει να γνωρίζετε τη διεύθυνση IP του Raspberry Pi που εκτελεί τον διακομιστή RealVNC για να συνδεθείτε σε αυτό.

Κάντε κλικ στο νέο εικονίδιο (V2) στη γραμμή εργασιών (χρησιμοποιώντας το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, κάνοντας μονό κλικ). Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα σας δείξει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να συνδεθείτε:

Κύριο παράθυρο του διακομιστή VNC με λεπτομέρειες σύνδεσης και λεπτομέρειες ασφαλείας, όπως έλεγχος ταυτότητας με υπογραφή και φράση και λεπτομέρειες ελέγχου ταυτότητας.
Διακομιστής VNC VNC connect by RealVNC Raspberry Pi Edition. Εμφάνιση της διεύθυνσης IP, της υπογραφής ελέγχου ταυτότητας και της φράσης Catchphrase. Η πιστοποίηση ταυτότητας γίνεται με το όνομα χρήστη UNIX και τον κωδικό πρόσβασής σας.

Τρίτο βήμα: Κατεβάστε και εγκαταστήστε το πρόγραμμα προβολής RealVNC

Τα παρακάτω βήματα εκτελούνται στο κεντρικό σας σύστημα, από το οποίο επιθυμείτε να ελέγξετε το Raspberry Pi εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας το VNC.

Κατεβάστε το πρόγραμμα προβολής VNC από τον ιστότοπο της RealVNC. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το κατάλληλο λειτουργικό σύστημα (Windows / macOS / Linux / Raspberry Pi / iOS / Android / Chrome / Solaris / HP-UX / AIX).

Το πρόγραμμα προβολής RealVNC είναι διαθέσιμο για μια ευρεία επιλογή λειτουργικών συστημάτων, όπως Windows, macOS, Linux, Raspberry Pi, iOS, Android, Chrome, Solaris, HP-UX, AIX...
RealVNC Viewer επιλογή λήψης

Εγκαταστήστε το πρόγραμμα προβολής VNC σύμφωνα με την προεπιλεγμένη διαδικασία του λειτουργικού σας συστήματος.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλα προγράμματα προβολής VNC, αλλά συνιστάται η χρήση του προγράμματος προβολής VNC RealVNC, καθώς έχει την καλύτερη διαλειτουργικότητα.

Raspi Berry για την ποικιλομορφία του λογισμικού

Βήμα τέταρτο: Εκτέλεση του VNC Viewer

δύο διαφορετικά προγράμματα προβολής VNC: VNC Viewer και RealVNC Viewer
Έχω δύο διαφορετικά προγράμματα προβολής VNC στο σύστημά μου - το εικονίδιο V2 εμφανίζει το πρόγραμμα προβολής VNC RealVNC
Κύρια οθόνη του VNC Viewer
Κύριο παράθυρο προβολής VNC

Εδώ μπορείτε να εισαγάγετε τη διεύθυνση IP του Raspberry Pi που προσδιορίσαμε στο βήμα 2. Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση και κάντε κλικ στην περιοχή "connect to address or hostname" (ή απλά πατήστε enter):

Το πρόγραμμα προβολής VNC προσφέρει σύνδεση στη διεύθυνση ή το όνομα κεντρικού υπολογιστή του Raspberry Pi
VNC Viewer, εισάγοντας τη διεύθυνση IP του Raspberry Pi σας

Πρώτα θα υποβληθείτε σε έλεγχο ταυτότητας:

Έλεγχος ταυτότητας διακομιστή VNC
Έλεγχος ταυτότητας διακομιστή VNC

Εδώ θα αναγνωρίσετε το άλλο μέρος του παραθύρου πληροφοριών του διακομιστή VNS στο Raspberry Pi σας. Κάντε κλικ στο Continue (Συνέχεια), εάν οι πληροφορίες ταιριάζουν (Catchphrase και Signature).

Βήμα πέμπτο: Αυθεντικοποίηση με το Raspberry Pi σας

Τώρα το VNC Viewer θα σας εμφανίσει μια οθόνη ελέγχου ταυτότητας, ζητώντας σας να συνδεθείτε με τα διαπιστευτήριά σας (κωδικός πρόσβασης και όνομα χρήστη).

Αυτά είναι τα διαπιστευτήρια που χρησιμοποιείτε στο Raspberry Pi, πιθανότατα για τον χρήστη "pi". (Αν δεν έχετε αλλάξει το προεπιλεγμένοι κωδικοί πρόσβασης Raspberry Pi, θα πρέπει να το κάνετε τώρα - καθώς όλοι στο δίκτυό σας θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο Raspberry Pi σας χρησιμοποιώντας το VNC!)

Έλεγχος ταυτότητας διακομιστή VNC - χρησιμοποιήστε τα διαπιστευτήρια του Raspberry Pi OS
Έχω ήδη αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής μου για τον χρήστη pi, όπως μπορείτε να δείτε εδώ

Εδώ υπάρχει η επιλογή "Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης". Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να συνδεθείτε στο Raspberry Pi μόνο σποραδικά, σας συνιστώ να μην την ενεργοποιήσετε - διαφορετικά οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στον κύριο υπολογιστή σας θα έχει πρόσβαση και στο Pi.

Κάντε κλικ στο OK και ...

Βήμα έξι: Έλεγχος και προβολή της επιφάνειας εργασίας του Raspberry Pi χρησιμοποιώντας το VNC

Ελέγξτε την επιφάνεια εργασίας του Raspberry Pi χρησιμοποιώντας το RealVNC
Ο προβολέας VNC εμφανίζει τώρα την επιφάνεια εργασίας του Raspberry Pi

Τώρα μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο του κύριου υπολογιστή σας για να αλληλεπιδράσετε με την επιφάνεια εργασίας του Raspberry Pi, χρησιμοποιώντας το RealVNC.

Σημειώστε ότι το εικονίδιο V2 έχει αλλάξει χρώμα, για να υποδείξει ότι είστε συνδεδεμένοι με το Raspberry Pi:

Εικονίδιο RealVNC Server V2
Εικονίδιο RealVNC Server V2 που δείχνει έναν συνδεδεμένο πελάτη VNC

Μετακινήστε το ποντίκι, και αν το Raspberry Pi σας είναι ακόμα συνδεδεμένο σε μια οθόνη, θα δείτε πώς κινείται το ποντίκι σε αυτήν. Κάντε κλικ στα Windows, χρησιμοποιήστε τον περιηγητή ιστού, επεξεργαστείτε έγγραφα, διαχειριστείτε αρχεία - όλα αυτά μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας το VNC Viewer.

Σημείωση: Το VNC δεν είναι ένα καλό πρωτόκολλο για τη ροή αναπαραγωγής βίντεο ή τη γρήγορη αλλαγή εικόνων/οθονών (π.χ. για παιχνίδια). Η αναπαραγωγή θα είναι ασταθής.

Raspi Berry στους περιορισμούς

Συμβουλές απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας RealVNC

Υπάρχουν πολλά επιπλέον ωραία πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ανάλογα με τις ρυθμίσεις του VNC.

Το πρόχειρο είναι κοινόχρηστο - μπορείτε να αντιγράψετε κείμενο από τον κεντρικό υπολογιστή σας στο Raspberry Pi και αντίστροφα - πολύ χρήσιμο για τη γρήγορη μεταφορά διευθύνσεων URL κ.λπ.

Μετακινήστε το ποντίκι σας στην κορυφή του παραθύρου προβολής VNC για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ορισμένες πρόσθετες ρυθμίσεις και εργαλεία:

Πρόσθετα εργαλεία προβολής VNC στην κορυφή
Πρόσθετα εργαλεία προβολής VNC στην κορυφή

Εδώ μπορείτε να μεταβείτε σε πλήρη οθόνη (το πρώτο εικονίδιο), να κλιμακώσετε την επιφάνεια εργασίας σε 100 % (προσθέτοντας γραμμές κύλισης)

Πρόγραμμα προβολής VNC σε κλίμακα 100 % με πρόσθετες γραμμές εργαλείων. Το YouTube δεν είναι καλή ιδέα με το RealVNC
Το πρόγραμμα προβολής VNC κλιμακώνεται σε 100 % και εμφανίζει γραμμές κύλισης. Η προσπάθεια παρακολούθησης του YouTube με τη χρήση του προγράμματος προβολής VNC ΔΕΝ συνιστάται, είναι πολύ ασταθής.

Μεταφορά αρχείων με χρήση του RealVNC

Αυτό το κουμπί/εικονίδιο από τα πρόσθετα εργαλεία σας επιτρέπει να μεταφέρετε αρχεία:

μεταφορά αρχείων με VNC
εικονίδιο μεταφοράς αρχείων
Οθόνη μεταφοράς αρχείων VNC Viewer
VNC Viewer Μεταφορά αρχείων

Η μεταφορά λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αν θέλετε να στείλετε αρχεία στον διακομιστή VNC (δηλαδή στο Raspberry Pi), μπορείτε να κάνετε κλικ στο Send files here.

Αν θέλετε να μεταφέρετε τα αρχεία από το διακομιστή VNC στο μηχάνημα της επιφάνειας εργασίας σας, ακολουθήστε τις οδηγίες σε αυτό το παράθυρο διαλόγου και κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο V2 RealVNC Server, για να δείτε την επιλογή File Transfer (Μεταφορά αρχείων):

Μενού περιβάλλοντος διακομιστή RealVNC
Μενού για τον διακομιστή RealVNC

Οθόνη μεταφοράς αρχείων διακομιστή VNC
Διακομιστής VNC - Μεταφορά αρχείων σε όλους τους συνδεδεμένους χρήστες προβολής VNC

Συνομιλία

Υπάρχει επίσης ένα Chat, το οποίο βρήκα να είναι άχρηστο, λόγω της διακοπής της εισόδου και της μη δυνατότητας ελέγχου μέσω του ίδιου του VNC.

Συνομιλία VNC
τη συνομιλία VNC

Πληροφορίες συνεδρίας

Πληροφορίες συνόδου VNC
Πληροφορίες συνόδου VNC Viewer

Αυτές οι πληροφορίες συνεδρίας θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την αποσφαλμάτωση. Προσέξτε τις επεκτάσεις - αν θέλετε να μεταφέρετε αρχεία στο Raspberry Pi σας χρησιμοποιώντας VNC, το FileTransfer θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις επεκτάσεις εδώ.

Και άλλα ...

Το VNC σάς επιτρέπει επίσης να μοιράζεστε εκτυπωτές, να προωθείτε ήχο και πολλά άλλα. Θα επεκτείνουμε αυτόν τον οδηγό RealVNC αν οι αναγνώστες μας ζητήσουν να συμπεριλάβουμε περαιτέρω πληροφορίες 🙂

Άλλοι τρόποι απομακρυσμένης πρόσβασης στο Raspberry Pi σας

Το RealVNC (και το VNC γενικά) είναι αρκετά χρήσιμο για εφαρμογές GUI που δεν έχουν γρήγορα μεταβαλλόμενο περιεχόμενο (π.χ. αναπαραγωγή βίντεο).

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποκτήσετε απομακρυσμένη πρόσβαση στο Raspberry Pi, οι οποίοι έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

  • RDP (πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας των Windows)
  • SSH (γραμμή εντολών)
  • X-11 X Window forwarding μέσω SSH (προωθεί την έξοδο σχεδίασης X11 σε διαφορετική οθόνη)
  • Nomachine NX (συμπιεσμένη / επαυξημένη προώθηση X Window για μείωση της καθυστέρησης και των διαδρομών γύρου)

Αν το ζητήσει ο κόσμος, θα επεκτείνω αυτό το άρθρο για να δείξω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επιμέρους μεθόδων και τον τρόπο χρήσης τους.

Συμπέρασμα

Χρησιμοποιώντας το RealVNC είναι πολύ εύκολο να αποκτήσετε πρόσβαση στο Raspberry Pi από απόσταση και να δείτε την επιφάνεια εργασίας του Raspberry Pi OS. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ενσωματωμένες δυνατότητες για να μεταφέρετε αρχεία, να μοιραστείτε το πρόχειρο και πολλά άλλα μεταξύ των δύο υπολογιστών.

Το RealVNC είναι δωρεάν για χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς και προσφέρει άδειες χρήσης για επιχειρήσεις (και τη δυνατότητα πρόσβασης στο Raspberry Pi σας από το Διαδίκτυο).

Αφήστε ένα σχόλιο