Σχέδιο Paragon: Cyberdeck
Άλλη μια μέρα, άλλο ένα cyberdeck. Το σημερινό έργο Paragon Project είναι ένα cyberdeck ενσωματωμένο απευθείας σε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο. Το καλύτερο από όλα, είναι εντελώς ανοιχτού κώδικα και ένα εξαιρετικά προσιτό σχέδιο. Γι' αυτό βγάλτε το κολλητήρι και τον τρισδιάστατο εκτυπωτή σας, γιατί αυτό είναι σίγουρο ότι θα σας εμπνεύσει!
Αν είστε νέοι στον κόσμο των κυβερνοκατασκευών, πρόκειται κυρίως για φορητούς υπολογιστές που κατασκευάζουν οι άνθρωποι με γνώμονα την αισθητική.
Στο reddit, NoSegfaultPlz (επίσης γνωστός ως "zli117" στο GitHub) δημιούργησε και ευγενικά μοιράστηκε αυτό το cyberdeck και συνδέθηκε με το Σελίδα GitHub με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.
Ονομάζεται CyberKeeb2040 - ξέρετε, όπως το τσιπ 2040 στο Raspberry Pi Pico - και περιστρέφεται γύρω από ένα Raspberry Pi Pico και ένα Raspberry Pi Zero W.
Υλικό
Έτσι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε στα χέρια σας ένα Raspberry Pi Zero W ή ένα Μηδέν 2 W μαζί με ένα Raspberry Pi Pico.
Εκτός από αυτό, θα χρειαστείτε τα κομμάτια του πληκτρολογίου: καπάκια πλήκτρων, διακόπτες, αντιστάσεις κ.λπ. Υπάρχει μια πλήρης λίστα με τα εξαρτήματα στη σελίδα GitHub μαζί με τα αρχεία για τον 3D εκτυπωτή σας που περιλαμβάνει τις αντιστάσεις, τα τρανζίστορ, ακόμα και τις βίδες που θα χρειαστείτε για να στήσετε αυτό το cyberdeck.
Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω φωτογραφία, μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια οθόνη OLED απευθείας στο Zero W ως οθόνη.
Ουσιαστικά, ολόκληρο το cyberdeck βασίζεται σε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο τοποθετημένο σε μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος.
Σε αυτή τη φωτογραφία, μπορείτε να δείτε το ολοκληρωμένο cyberdeck στα αριστερά και την πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος στα δεξιά.
Αυτή η κομψή, cyberpunk εμφάνιση ολοκληρώνεται με τα διαφανή πλήκτρα.
Λογισμικό
Όπως διευκρινίζει ο NoSegfaultsPlz στην ανάρτηση στο reddit, η ιδέα είναι ότι το Pico διαβάζει τις κινήσεις του πληκτρολογίου και τις μεταφέρει στο Zero. Στη συνέχεια, το Zero αποτελεί την καρδιά του cyberdeck.
Και γι' αυτό, το NoSegfaultsPlz ανέπτυξε ένα πρωτόκολλο Interboard Protocol που λειτουργεί μέσω της σειριακής περιφερειακής διασύνδεσης (SPI).
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το SPI, παρεμπιπτόντως, έχουμε ένα άρθρο σχετικά με αυτό. εδώ.
Πρακτικά, θα πρέπει απλώς να αναβοσβήνει το firmware για το πληκτρολόγιο στο Pico.
Μετά από αυτό, θα πρέπει να πείτε στο Zero W πώς να διαβάζει τα πάντα, δημιουργώντας τους οδηγούς και την επικάλυψη του δέντρου συσκευών με μερικές απλές εντολές.
Συμπέρασμα
Μόλις συγκεντρώσετε το υλικό και το λογισμικό, αυτό το έργο πραγματικά λάμπει.
Μπορείτε να διατηρήσετε την οθόνη OLED ως κύρια οθόνη ή να προσθέσετε μια μεγάλη οθόνη στο cyberdeck.
Και, όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο, μπορείτε ακόμη και να παίξετε Doom σε αυτό:
Ορίστε λοιπόν, το cyberdeck του μηχανικού πληκτρολογίου.
Θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες και να κατεβάσετε το υλικολογισμικό; Μεταβείτε στη διεύθυνση η σελίδα GitHub.
Αν θέλετε να δείτε περισσότερες ιδέες για cyberdeck, τότε ελέγξτε το το Ham Radio Cyberdeck.
Και αν θέλετε να δείτε περισσότερα έργα Paragon, κάντε κλικ στο εδώ. Έχουμε ένα νέο που δημοσιεύεται κάθε δεύτερη μέρα ή έτσι.
Τι θα κάνατε με αυτό το cyberdeck (εκτός από το Doom, προφανώς); Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!