Τι θα γινόταν αν ο Οπενχάιμερ είχε ένα Raspberry Pi;

J. Robert Oppenheimer είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων μας αυτή τη στιγμή.

Τι θα συνέβαινε όμως αν ο Οπενχάιμερ είχε πρόσβαση σε ένα Raspberry Pi;

Ως επικεφαλής του Εργαστηρίου του Λος Άλαμος κατά τη διάρκεια της κατασκευής της πρώτης πυρηνικής βόμβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Οπενχάιμερ συγκέντρωσε επιστήμονες στο Νέο Μεξικό για να εργαστούν όλο το εικοσιτετράωρο και μυστικά.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπήρχαν δύο τύποι υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν από το Πρόγραμμα Μανχάταν: μηχανές με διάτρητες κάρτες που παρήγαγε η IBM και το λεγόμενο "ανθρώπινοι υπολογιστές“.

Αυτοί οι "ανθρώπινοι υπολογιστές" ήταν άνθρωποι που έκαναν τους υπολογισμούς για το πρόγραμμα, άνθρωποι όπως η Jean Dow Bacher, η Josephine Elliot και η Kay Manley, μεταξύ άλλων.

Ενώ αυτοί οι άνθρωποι και οι μηχανές με τις οποίες δούλευαν ήταν σε θέση να δουλέψουν αρκετά γρήγορα, η ταχύτητά τους δεν πλησιάζει καν την ταχύτητα ενός Raspberry Pi.

Τι θα γινόταν λοιπόν αν μπορούσαμε να πάμε πίσω στο χρόνο και να δώσουμε κρυφά στον Οπενχάιμερ ένα Raspberry Pi, το οποίο θα ήταν ο πιο ισχυρός υπολογιστής που θα είχε δει ποτέ;

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το παρακάτω κείμενο είναι απλώς μια παιχνιδιάρικη ιστορία για το πώς θα μπορούσε να φανεί αυτό.

Ας φανταστούμε ότι βρίσκεστε στην κατοχή μιας χρονομηχανής και την μεταφέρετε στο Λος Άλαμος του 1943.

Καθώς ο θόρυβος της χρονομηχανής επιβραδύνεται, μια ρομποτική φωνή ανακοινώνει την επιτυχή μεταφορά σας στο Νέο Μεξικό πριν από 80 χρόνια.

Με λίγες κινήσεις, η σφραγισμένη στο κενό πόρτα ανοίγει και σας υποδέχεται το εκτυφλωτικό φως του ήλιου και η ζέστη.

Με την Raspberry Pi 4B (με 4GB - περισσότερη μνήμη από όλους τους υπολογιστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή) στην τσέπη σας, ξεκινάτε να ψάχνετε για κανέναν άλλον εκτός από τον ίδιο τον Oppenheimer.

Περπατώντας κατά μήκος των ξύλινων σανίδων που υποκαθιστούν το πεζοδρόμιο, βλέπετε μικρά, αυτοσχέδια σπίτια που πλαισιώνονται από απλώματα ρούχων. Τα παιδιά τρέχουν ανάμεσα στα ρούχα. Ο άνεμος προσφέρει μια ανάπαυλα από τον ήλιο.

Ξαφνικά, η τύχη σας χτυπάει και εντοπίζετε τον ψηλό άνδρα με τη φαρδιά γραβάτα και το καπέλο με το γείσο. Το κεφάλι του κρέμεται προς τα κάτω, χαμένος στις σκέψεις του.

Πλησιάζετε γρήγορα, μόλις που σας αντιλαμβάνεται.

"Δρ Οπενχάιμερ, πρέπει να σας μιλήσω".

Συνεχίζει να περπατάει, χωρίς να επιβραδύνει. Στην πραγματικότητα, φαίνεται σαν να επιταχύνει.

"Κάνε γρήγορα. Είμαι απασχολημένος", μουρμουρίζει.

"Είμαι από το μέλλον και πρέπει να σας δείξω κάτι", απαντάτε. Βάζετε το χέρι στην τσέπη σας και βγάζετε το υπέροχο Raspberry Pi.

Ο Οπενχάιμερ ρίχνει μια ματιά και σταματάει αμέσως.

Τα μάτια του διευρύνονται. "Τι είναι αυτό;"

"Είναι ένας υπολογιστής μιας πλακέτας που διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή 64-bit, υποστήριξη διπλής οθόνης με ανάλυση έως 4K μέσω ενός ζεύγους θυρών micro-HDMI, αποκωδικοποίηση βίντεο υλικού με ανάλυση έως 4Kp60, μνήμη RAM έως 4GB, ασύρματο LAN διπλής ζώνης 2,4/5,0 GHz, Bluetooth 5.0, Gigabit Ethernet, USB 3.0 και δυνατότητα PoE (μέσω ενός ξεχωριστού πρόσθετου PoE HAT)", απαντάτε με αυτοπεποίθηση.

"Δεν κατάλαβα ούτε μια λέξη από αυτά".

Σας οδηγεί στο γραφείο του, όπου κάθεστε και οι δύο και συζητάτε για την πρόοδο της πληροφορικής τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.

Κρατώντας το Raspberry Pi από τις πλευρές, όπως πρέπει πάντα να κάνετε, ο Oppenheimer θαυμάζει την πράσινη πλακέτα.

"Τι είναι αυτά;"

"Αυτές είναι θύρες USB."

"Και αυτό;"

"Αυτό είναι για να συνδέσεις τα ακουστικά".

"Συναρπαστικό", λέει καθώς γέρνει πίσω στην καρέκλα του.

Κάνει μια παύση για μια στιγμή και μετά σηκώνεται και αρχίζει να γελάει: "Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ταχύτητα και την ακρίβεια όλων των υπολογισμών μας! Θα μπορούσαμε να επεξεργαζόμαστε δεδομένα και να εκτελούμε προσομοιώσεις! Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή του για να αναπτύξουμε τα μοντέλα μας!"

Ή θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα μηχανή εμβάπτισης σακουλιών τσαγιού!" παρεμβαίνετε.

"Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!" βροντοφωνάζει ενθουσιασμένος.

Καθώς η μέρα τραβάει σε μάκρος, ο Οπενχάιμερ ακούει με ενθουσιασμό τις περιγραφές σας για τη σύγχρονη τεχνολογία. Τον διασκεδάζετε με ιστορίες για τη ζωή στον 21ο αιώνα.

Καθώς ο ήλιος δύει, αποφασίζετε ότι είναι καιρός να επιστρέψετε στο 2023 και να του ευχηθείτε τα καλύτερα. Σας συνοδεύει πίσω προς τη χρονομηχανή σας.

Μπαίνοντας μέσα, του λέτε: "Απλά να είσαι προσεκτικός με αυτό το Πι, αφού είναι το μόνο που έφερα".

"Φυσικά", γνέφει, "έχω μόνο μια τελευταία ερώτηση πριν φύγετε".

"Οτιδήποτε, Όπι."

"Πώς μπορώ να παρακολουθώ και να ελέγχω το Raspberry Pi μου με ένα εύκολο και προσβάσιμο web interface;"

Κρατάει το καπέλο του στα χέρια του με εμφανή ανησυχία.

Με ένα χαμόγελο γνώσης, στρέφετε το κεφάλι σας προς τον ουρανό. Μετά σκύβετε προς το μέρος του και του ψιθυρίζετε στο αυτί: "PiCockpit.com

Και με αυτό, κλείνετε την πόρτα και ρυθμίζετε τα χειριστήρια για την καρδιά του 2023.

Ο Οπενχάιμερ, εν τω μεταξύ, παρακολουθεί καθώς η χρονομηχανή σας αρχίζει να περιστρέφεται και περιβάλλεται από ένα έντονο φως πριν εξαφανιστεί γρήγορα.

"PiCockpit, ε; Υποθέτω ότι έτσι θα μπορώ να ελέγχω την ποιότητα και την πίεση του αέρα σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Μπορώ επίσης να χαμηλώνω τα φώτα με μια διαισθητική οθόνη. Θα μπορώ επίσης να ελέγχω και να διαβάζω τα GPIO pins του Pi μου. Επιπλέον, μπορώ να τα κάνω όλα αυτά χωρίς να αγγίξω ούτε μία γραμμή κώδικα. Και το καλύτερο από όλα - είναι δωρεάν για έως και πέντε Raspberry Pi και εγώ έχω μόνο ένα!"

Και μ' αυτό, επιστρέφει στο σπίτι του, βάζοντας απαλά το Raspberry Pi στην τσέπη του, και ξεκουράζεται.

Αφήστε ένα σχόλιο