Tänk om Oppenheimer hade haft en Raspberry Pi?

J. Robert Oppenheimer är på allas läppar just nu.

Men vad hade hänt om Oppenheimer hade haft tillgång till en Raspberry Pi?

Som chef för Los Alamos Laboratory under konstruktionen av USA:s första atombomb samlade Oppenheimer forskare i New Mexico för att arbeta dygnet runt och i hemlighet.

Intressant nog fanns det två typer av datorer som användes i Manhattanprojektet: hålkortsmaskiner tillverkade av IBM och så kallade "mänskliga datorer“.

Dessa "mänskliga datorer" var personer som gjorde beräkningarna för projektet, personer som Jean Dow Bacher, Josephine Elliot och Kay Manley, bland andra.

Även om dessa människor och de maskiner de arbetade med kunde arbeta ganska snabbt, kommer deras hastighet inte ens i närheten av hastigheten hos en Raspberry Pi.

Så tänk om vi kunde gå tillbaka i tiden och i smyg ge Oppenheimer en Raspberry Pi, som skulle vara den mest kraftfulla dator han någonsin skulle ha sett?

VARNING: Följande är bara en lekfull berättelse om hur det skulle kunna se ut.

Låt oss föreställa oss att du har en tidsmaskin och tar den tillbaka till Los Alamos 1943.

När tidsmaskinens muller saktar in meddelar en robotröst att du lyckades ta dig till New Mexico för 80 år sedan.

Med lite krångel öppnas den vakuumförseglade dörren och du möts av bländande solljus och värme.

Med din Raspberry Pi 4B (med 4GB - mer minne än alla datorer i världen just nu) i fickan, ger du dig ut på jakt efter ingen mindre än Oppenheimer själv.

När man går längs träplankorna som ersätter trottoaren ser man korta, provisoriska hus som flankeras av klädstreck. Barn springer mellan kläderna. Vinden ger en paus från solen.

Plötsligt har du tur och får syn på den långe mannen med bred slips och brämad hatt. Han hänger med huvudet nedåt, försjunken i tankar.

Du närmar dig snabbt och han lägger knappt märke till dig.

"Dr Oppenheimer, jag måste prata med dig."

Han fortsätter att gå, utan att sakta ner. Det verkar faktiskt som om han går fortare.

"Gör det snabbt. Jag är upptagen", muttrar han.

"Jag är från framtiden och jag måste visa dig något", svarar du. Du sträcker dig ner i fickan och tar fram din magnifika Raspberry Pi.

Oppenheimer tittar bort och stannar helt upp.

Hans ögon vidgas. "Vad är det där?"

"Det är en enkortsdator med en 64-bitars fyrkärnig processor, stöd för dubbla skärmar med upplösningar på upp till 4K via ett par micro-HDMI-portar, hårdvaruavkodning av video med upp till 4Kp60, upp till 4 GB RAM, trådlöst LAN med dubbla band 2,4/5,0 GHz, Bluetooth 5.0, Gigabit Ethernet, USB 3.0 och PoE-kapacitet (via ett separat PoE HAT-tillägg)", svarar du självsäkert.

"Jag förstod inte ett enda ord av det där."

Han tar med dig till sitt kontor, där ni sätter er ner och diskuterar de senaste åtta decenniernas framsteg inom databehandling.

Oppenheimer håller Raspberry Pi i sidorna, som man alltid ska göra, och förundras över den gröna tavlan.

"Vad är det här?"

"Det där är USB-portar."

"Och det här?"

"Det är för att koppla in hörlurar."

"Fascinerande", säger han och lutar sig tillbaka i stolen.

Han pausar en stund och ställer sig sedan upp och börjar skratta: "Vi skulle kunna öka hastigheten och noggrannheten i alla våra beräkningar! Vi kan bearbeta data och köra simuleringar! Vi skulle kunna använda dess kraft för att utveckla våra modeller!"

Eller så kan du bygga en maskin för blötläggning av tepåsar!" inflikar du.

"Möjligheterna är oändliga!" ropar han förtjust.

Allt eftersom dagen går lyssnar Oppenheimer entusiastiskt på dina beskrivningar av modern teknik. Du underhåller honom med berättelser om livet på 2000-talet.

När solen går ner bestämmer du dig för att det är dags att återvända till 2023 och önska honom lycka till. Han följer dig tillbaka till din tidsmaskin.

När du kliver in säger du till honom: "Var försiktig med Pi:n, det är den enda jag har med mig."

"Naturligtvis", nickar han, "jag har bara en sista fråga innan du går."

"Vad som helst, Oppie."

"Hur kan jag övervaka och styra min Raspberry Pi med ett enkelt och tillgängligt webbgränssnitt?"

Han håller sin hatt i händerna med uppenbar oro.

Med ett igenkännande leende vänder du huvudet mot himlen. Sedan lutar du dig in mot honom och viskar i hans öra, "PiCockpit.com

Och med det stänger du dörren och ställer in kontrollerna för hjärtat 2023.

Oppenheimer, under tiden, ser hur din tidsmaskin börjar snurra och omsluts av ett starkt ljus innan den snabbt försvinner.

"PiCockpit, va? Jag antar att det är så jag kommer att kunna kontrollera luftkvaliteten och lufttrycket i ett visst rum. Jag kan också dimma lampor med en intuitiv display. Jag kommer också att kunna styra och läsa av GPIO-stiften på min Pi. Dessutom kan jag göra allt detta utan att röra en enda kodrad. Och det bästa av allt - det är gratis för upp till fem Raspberry Pis och jag har bara en!"

Och med det går han hem, lägger försiktigt Raspberry Pi i fickan och får lite välbehövlig vila.

Lämna en kommentar