Ιδέες για έργα Raspberry Pi: αυξήστε την παραγωγικότητά σας
Υπάρχουν πάρα πολλοί περισπασμοί εκεί έξω και μερικές φορές αναρωτιέμαι αν αυτό που χρειάζομαι είναι ένα χρονόμετρο Pomodoro. Ό,τι και να γίνει - ξέρω ότι αυτό που πραγματικά χρειάζομαι είναι περισσότερες ιδέες για έργα Raspberry Pi!
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσω τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την κατασκευή ενός χρονοδιακόπτη Pomodoro με το Raspberry Pi και πώς διαφέρει η μία προσέγγιση από την άλλη.
Τι είναι ο χρονοδιακόπτης Pomodoro;
Ο χρονοδιακόπτης Pomodoro είναι ένα εργαλείο που σας βοηθά να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ορίζει σαφώς ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για εργασία, και στη συνέχεια ένα σύντομο χρονικό διάστημα ξεκούρασης και επανάληψη. Η συνήθης αναλογία είναι 25 λεπτά εργασίας προς 5 λεπτά ανάπαυσης.
Αυτή η τεχνική σας κρατάει υπόλογους. Αν ανακαλύπτετε ότι σπαταλάτε χρόνο με το να κάνετε ρολόι στο Twitter ή να παίζετε με το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας, η δημιουργία ενός φυσικού χρονομέτρου Pomodoro μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε στην πορεία σας.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα.
Χρονοδιακόπτης Pomodoro του MagPi (Pi Pico)
Συμβούλιο: Pico
Το MagPi είναι το επίσημο περιοδικό Raspberry Pi και έχει ένα σεμινάριο για την κατασκευή ενός χρονοδιακόπτη Pomodoro με ένα Raspberry Pi Pico.
Ο σχεδιασμός τους επικεντρώνεται στη χρήση μιας μήτρας LED που ονομάζεται Pico Unicorn Pack από την Pimoroni. Με τη χρήση μιας έτοιμης λύσης, αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη τη δημιουργία του δικού σας χρονοδιακόπτη Pomodoro.
Αυτός ο χρονοδιακόπτης Pomodoro θα σβήνει μια λυχνία LED κάθε 1/112 του κύκλου, ώστε να σας δίνει μια οπτική ένδειξη για το πόσο περισσότερο χρόνο έχετε στον κύκλο εργασίας ή ανάπαυσης.
Η χρήση του Unicorn Pack σας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα από τα κουμπιά του για να ξεκινήσετε το χρονόμετρο και ένα άλλο για να το σταματήσετε.
Το σεμινάριο σας καθοδηγεί στα βήματα της αναλαμπής ενός προσαρμοσμένου UF2 για το Pico και σας μιλάει για τα βήματα της κωδικοποίησης. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το τελειωμένος κώδικας Python εδώ.
Πλεονεκτήματα: εύκολο και λειτουργικό- κάνει τη δουλειά του με το φθηνότερο Raspberry Pi που υπάρχει σε απόθεμα
Μειονεκτήματα: απαιτεί να αγοράσετε ένα Unicorn Pack- δεν χρειάζεται πολύ χτίσιμο αν είστε μέσα για την εμπειρία του έργου
Ο χρονοδιακόπτης Pomodoro της Maryanne Wachter (Pi Zero)
Συμβούλιο: Pi Zero
Μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο. Ξέρω ότι δεν μπορείς να αγοράσεις ένα Zero αυτές τις μέρες.
Το καλύτερο μέρος του σεμιναρίου της Maryanne είναι το πώς λέει: "Ξόδεψα πολύ χρόνο στο Adafruit και κατέληξα με μερικά Raspberry Pi Zero W".
Ουάου, πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί. Αυτές τις μέρες θα ξοδεύατε πολύ χρόνο στο rpilocator και μάλλον δεν θα βγάζατε τίποτα.
Το καλό όμως είναι ότι αυτό το έργο μπορεί να κατασκευαστεί με οποιονδήποτε μικροϋπολογιστή Raspberry Pi, αν και μπορεί να μην φαίνεται τόσο κομψό.
Ο σχεδιασμός της Maryanne χρησιμοποιεί ένα Pimoroni InkypHAT, μια τρίχρωμη οθόνη e-ink.
Η οθόνη e-ink επιτρέπει στο χρήστη να βλέπει ένα πιο άμεσο μήνυμα. Για παράδειγμα, το προηγούμενο χρονόμετρο Pomodoro χρησιμοποιεί λυχνίες LED για να σας πει τι συμβαίνει, αλλά πρέπει να ξέρετε πώς να το ερμηνεύσετε για να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει.
Με οθόνη με ηλεκτρονική ένδειξη, μπορείτε να στέλνετε μηνύματα όπως "ώρα για διάλειμμα" παρακάτω. Είναι άμεσα εμφανές και απαιτεί πολύ λιγότερη ερμηνεία.
Προχωρώντας παραπέρα, με μια οθόνη e-ink, θα μπορούσατε επίσης να δημιουργήσετε ένα χρονόμετρο που να δείχνει πόσα λεπτά έχουν απομείνει, αν και είναι απίθανο να μπορείτε να εμφανίσετε ένα χρονόμετρο δευτερολέπτων λόγω του χαμηλού ρυθμού ανανέωσης της οθόνης e-ink (και πόσο ενοχλητικό θα ήταν όταν ανανεώνεται!).
Βλέπε Η εισαγωγή του χρονοδιακόπτη Pomodoro από τη Maryanne στην ιστοσελίδα της, και επίσης ο κώδικας στο Github.
Πλεονεκτήματα: το e-ink σας επιτρέπει να επικοινωνείτε στα αγγλικά και σε εικόνες (αντί να χρειάζεται να ερμηνεύετε τη σημασία των LED)
Μειονεκτήματα: χτισμένο σε ένα Pi Zero το οποίο δεν μπορείτε να αγοράσετε εύκολα αυτές τις μέρες.
Το χρονόμετρο Pomodoro του Timothy Kist (Pi Zero)
Συμβούλιο: Pi Zero
Μια οθόνη με ηλεκτρονική ένδειξη λειτουργεί μια χαρά για ένα χρονοδιακόπτη Pomodoro, εφόσον δεν χρειάζεται να βλέπετε ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης με δευτερόλεπτα.
Τι γίνεται αν θέλετε μια λύση χαμηλής ισχύος που να δείχνει δευτερόλεπτα;
Ο Timothy Kist χρησιμοποίησε το Scroll pHAT της Pimoroni, το οποίο είναι μια μονόχρωμη μήτρα LED 17×7.
Σε αντίθεση με το πρώτο παράδειγμα, οι λυχνίες LED εδώ στέλνουν ένα άμεσο μήνυμα. Ένα άτομο μπορεί να δει ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης για το πόσος χρόνος έχει απομείνει, αντί για μια αναπαράσταση του πόσος χρόνος έχει απομείνει.
Το σεμινάριό του είναι αρκετά εμπεριστατωμένο, οπότε διαβάστε το εδώ.
Πλεονεκτήματα: λύση χαμηλής ισχύος που σας επιτρέπει να βλέπετε τα δευτερόλεπτα του χρονοδιακόπτη αντίστροφης μέτρησης.
Μειονεκτήματα: χτισμένο σε ένα Pi Zero (δεν μπορείτε να το αγοράσετε εύκολα αυτές τις μέρες).
Το Pico Talking Pomodoro timer του HackSpace (Pico)
Συμβούλιο: Pico
Αν δεν έχετε ήδη βαρεθεί όλες τις παραπάνω αναφορές του Pimoroni, να και μία από έναν άλλο μεγάλο παίκτη στο χώρο του Raspberry Pi.
Ο Rob Miles συνέβαλε με αυτό στο 51ο τεύχος του Hackspace Magazine, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε εδώ. Ανατρέξτε στη σελίδα 88 για το άρθρο.
Αυτός ο χρονοδιακόπτης Pomodoro είναι ένας από τους πιο σύνθετους και ένας λόγος είναι ότι παίζει ήχους που σας ενημερώνουν για το πόσος χρόνος απομένει.
Τώρα, ίσως αναρωτιέστε... πώς παράγει ήχο ένα Pico;
Ο Rob το έκανε αυτό συνδυάζοντας ένα ηχείο με μια συσκευή αναπαραγωγής MP3 DFPlayer Mini. Στη συνέχεια, ηχογραφούσε μερικά αρχεία MP3 με εσάς να διαβάζετε τις λέξεις "μία ώρα", "πενήντα τέσσερα λεπτά" και "υπόλοιπο", και αυτά τα δείγματα αναπαράγονται διαδοχικά για να σας πουν πόσος χρόνος έχει απομείνει.
Το πρόγραμμα διαθέτει επίσης ένα χρονόμετρο που χρησιμοποιεί οθόνη τεσσάρων χαρακτήρων, ώστε να έχετε οπτική ένδειξη του χρόνου που απομένει.
Είναι αυτό υπερβολικά κατασκευασμένο; Μόνο εσείς μπορείτε να το πείτε, εγώ είμαι εδώ για να σας δείξω τις δυνατότητες.
Αλλά ρίξτε μια ματιά στο πόσα καλώδια εμπλέκονται σε αυτό το έργο!
Τώρα ξέρετε γιατί ο κόσμος αγαπάει τόσο πολύ το Pimoroni. Παρέχουν έτοιμες λύσεις χωρίς μπερδέματα. Εδώ είναι ένα meme που δείχνει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές που που χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά στο ενημερωτικό μας δελτίο:
Πλεονεκτήματα: Διαθέτει ήχο και χρονοδιακόπτη και χρησιμοποιεί ένα Pico (διαθέσιμο και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας)
Μειονεκτήματα: Πολλά εξαρτήματα, πολλά καλώδια και θα πρέπει να ηχογραφήσετε τα αρχεία ήχου (θα μπορούσε να είναι επαγγελματίας αν σας αρέσει να κατασκευάζετε και να μαστορεύετε).
Χρονοδιακόπτης Pomodoro και ψηφιακή κορνίζα φωτογραφιών (Pi 3B)
Διοικητικό Συμβούλιο: Pi 3B
Ο Bumhan Yu δημιούργησε μια συσκευή δύο σε ένα που εμφανίζει εικόνες και λειτουργεί ως χρονοδιακόπτης Pomodoro.
Ο σχεδιασμός του χρησιμοποιεί μια οθόνη αφής 7″ που διαθέτει οθόνη αφής και έχει περίβλημα για να δέχεται το Pi 3B. Αυτό του επιτρέπει να είναι ένας αυτόνομος χρονοδιακόπτης Pomodoro.
Αυτός ο τρόπος είναι πιθανώς ο πιο ακριβός και πιο ενεργοβόρος, αλλά το πλεονέκτημα είναι ότι έχετε μια συσκευή που μπορεί να κάνει πολλαπλές εργασίες.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τι χρησιμοποίησε εδώ και βρείτε την εφαρμογή JavaScript εδώ.
Πλεονεκτήματα: έχετε ένα μικροϋπολογιστή Raspberry Pi σε λειτουργία, ώστε να μπορείτε να εκτελείτε και άλλες εργασίες εκτός από το χρονοδιακόπτη Pomodoro.
Μειονεκτήματα: Έχετε έναν μικροϋπολογιστή Raspberry Pi που λειτουργεί με οθόνη, πράγμα που σημαίνει υψηλότερο κόστος και απαιτήσεις ισχύος σε σχέση με όλα τα άλλα έργα εδώ. Είναι επίσης το πιο ακριβό.
Μπορείτε να δείτε τη σειρά μας με τίτλο "Paragon Projects" που καλύπτει όλα τα είδη των ιδεών για έργα Raspberry Pi κάνοντας κλικ στο κουμπί εδώ.