Τι είναι το Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4);

Αν είστε νέοι στη σειρά μικροϋπολογιστών Raspberry Pi, ίσως αναρωτιέστε αν η υπολογιστική μονάδα Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4) θα ταιριάζει στην περίπτωσή σας.

Τι είναι το Raspberry Pi CM4;

Το Raspberry Pi Compute Module 4 μοιάζει πολύ με το Raspberry Pi 4.

Σε αντίθεση με το Pi 4, το CM4 προορίζεται πραγματικά ως βάση για τη δημιουργία ενσωματωμένων εφαρμογών. Μπορείτε να το θεωρήσετε ως τα σωθικά του Raspberry Pi 4 χωρίς περιττές λειτουργίες.

Αν θέλετε να κατασκευάσετε γρήγορα ένα πρωτότυπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλακέτα Raspberry Pi CM4 IO, η οποία εκθέτει όλες τις διεπαφές που είναι διαθέσιμες στο Raspberry Pi CM4, συμπεριλαμβανομένης μιας υποδοχής PCI Express Gen 2, την οποία δεν θα έχετε στο Raspberry Pi 4.

Σε τελική ανάλυση, ο σκοπός του CM4 είναι να το ενσωματώσετε σε έργα τόσο απλά όσο η ψηφιακή σήμανση και οι απομακρυσμένοι υπολογιστές (thin clients), ο αυτοματισμός και τα ρομπότ.

Οι βιομηχανικοί χρήστες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αγορές-στόχους για το CM4, ωστόσο, ακόμη και οι μικρές επιχειρήσεις και οι οικιακοί χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό.

Raspberry Pi 4 vs Compute Module 4

Raspberry Pi 4, Compute Module 4 και επίσημη πλακέτα IO (από πάνω προς τα κάτω)

Το κλειδί σε αυτό είναι η προσαρμογή.

Ξέρετε ότι σε μερικούς ανθρώπους αρέσουν οι Mac επειδή απλά λειτουργούν; Δεν μπορείτε να το προσαρμόσετε πολύ, αλλά θα έχετε τη σιγουριά ότι θα δουλέψει. Από την άλλη πλευρά, σε άλλους αρέσει να φτιάχνουν τον δικό τους υπολογιστή με εξαρτήματα από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Η αναλογία εξηγεί τη διαφορά μεταξύ του Pi 4 και του CM4.

Όταν αγοράζετε ένα Raspberry Pi 4, θα πρέπει να έχετε 4x USB 3.0, θύρες ethernet, υποδοχές CSI και USB-C για τροφοδοσία, μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων που είναι προκαθορισμένα από το Pi 4. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός λειτουργεί απρόσκοπτα.

Με το Compute Module 4, μπορείτε να αγοράσετε μια πλακέτα φορέα που σας επιτρέπει να το τροφοδοτείτε με διαφορετικές μεθόδους, όπως ένα βύσμα ή ένα βύσμα USB-C, ανάλογα με το τι αγοράζετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύνδεση USB-C στο Pi 4 μπορεί να μην επαρκεί - για παράδειγμα, αν έχετε μια εγκατάσταση υψηλής κατανάλωσης ρεύματος.

Μια μεγάλη διαφορά με το Raspberry Pi 4 είναι η δυνατότητα αγοράς μιας πλακέτας φορέα που εκθέτει την υποδοχή PCIe, η οποία προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες προσαρμογής.

Όσον αφορά την αποθήκευση, ενώ το CM4 διαθέτει ήδη eMMC στις περισσότερες πλακέτες, η οποία είναι πολύ πιο αξιόπιστη από την κάρτα microSD στο Pi 4, μπορείτε να το προχωρήσετε περαιτέρω προσθέτοντας έναν SSD με τη βοήθεια μιας κατάλληλης πλακέτας φορέα.

Γιατί η βιομηχανία αγαπάει τόσο πολύ το Pi CM4;

Τελικά, το θέμα είναι η δυνατότητα προσαρμογής.

Ας επανέλθουμε στο επιχείρημα ότι το CM4 και το Pi 4 μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.

Γιατί λοιπόν το CM4 θριαμβεύει έναντι του κανονικού Pi 4;

Πρώτον, το πακέτο θυρών και χαρακτηριστικών του προορίζεται πραγματικά για οικιακή χρήση. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσετε το Pi 4 για να τρέξετε ένα σύστημα ποτίσματος φυτών στο σπίτι και η κάρτα microSD αποτύχει... τότε, θα χάσετε μόνο ένα φυτό.

Από την άλλη πλευρά, οι βιομηχανικοί πελάτες μπορεί να λειτουργούν ένα κρίσιμο εξάρτημα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με μια microSD. Στην πραγματικότητα, σε αυτό το σημείο το CM4 είναι ισχυρότερο, λόγω της δυνατότητας που παρέχει στους βιομηχανικούς χρήστες να κατασκευάσουν τη δική τους πλακέτα με πλεονασμούς αποθήκευσης, υψηλότερη αντοχή στη θερμότητα, τυποποιημένες επιλογές βιομηχανικής τοποθέτησης, ενώ παράλληλα επωφελούνται από τη χαμηλή ισχύ και το μικρό μέγεθος του CM4.

Οι πιστοποιήσεις είναι γενικά ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα για την έγκριση ενός συστήματος προς χρήση και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η δυνατότητα προσαρμογής του CM4 κάνει τα πράγματα πολύ ελκυστικά για τους βιομηχανικούς χρήστες.

Και ίσως ένας άλλος μικρός λόγος είναι η κοινότητα που διαθέτει το CM4 σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Η κοινότητα του Raspberry Pi εργάζεται από κοινού για να διατηρήσει τις διάφορες πτυχές του λογισμικού του πυρήνα σε λειτουργία, έτσι ώστε όλοι στη βιομηχανική κοινότητα να μπορούν να επωφεληθούν.

Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του με μία πλακέτα, όπου χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να λειτουργήσει κάτι στον συγκεκριμένο υπολογιστή με μία πλακέτα. Με το Raspberry Pi CM4, υπάρχει υποστήριξη και συνέχεια από την κοινότητα.

Προδιαγραφές Raspberry Pi CM4

Στιγμιότυπα από το Raspberry Pi:

  • Broadcom BCM2711 τετραπύρηνο Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz
  • H.265 (HEVC) (αποκωδικοποίηση έως 4Kp60), H.264 (αποκωδικοποίηση έως 1080p60, κωδικοποίηση 1080p30) 
  • OpenGL ES 3.1, Vulkan 1.0
  • Επιλογές για 1GB, 2GB, 4GB ή 8GB LPDDR4-3200 SDRAM (ανάλογα με την έκδοση)
  • Επιλογές για μνήμη Flash eMMC 0GB ("Lite"), 8GB, 16GB ή 32GB (ανάλογα με την έκδοση)
  • Επιλογή για πλήρως πιστοποιημένη μονάδα ραδιοφώνου:
    2,4 GHz, 5,0 GHz IEEE 802.11 b/g/n/ac ασύρματη σύνδεση,
    Bluetooth 5.0, BLE,
    Ενσωματωμένος ηλεκτρονικός διακόπτης για την επιλογή εξωτερικής κεραίας ή κεραίας ιχνών PCB.

32 παραλλαγές της μονάδας υπολογισμού 4

Το Raspberry Pi CM4 διαθέτει 32 παραλλαγές που διαφέρουν ως προς τη μνήμη RAM, την επιλογή WLAN και τη χωρητικότητα αποθήκευσης.

Η εικόνα προέρχεται από την ενημέρωση για το προϊόν Raspberry Pi CM4.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να δείτε το διαθέσιμοι συνδυασμοί και αντίστοιχες τιμές (σε ευρώ) στο κατάστημά μας.

Είναι το Raspberry Pi CM4 ένας αντικαταστάτης του κανονικού Pi;

Για γενική χρήση, θα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό Raspberry Pi 4.

Μπορείτε να κάνετε απολύτως τα ίδια πράγματα με το Raspberry Pi CM4 συν την πλακέτα CM4IO, η οποία σας παρέχει συνδέσεις όπως HDMI, ethernet, USB, ακίδες GPIO και πολλές άλλες συνδέσεις που θα βρίσκατε στο Raspberry Pi.

Ωστόσο, πολλά πράγματα είναι ευκολότερα στο Raspberry Pi 4 σε σύγκριση με την πλακέτα CM4 plus IO:

Raspberry Pi CM4Raspberry Pi 4
Ισχύς Σύνδεσμος βαρελιού 5,5 × 2,1 mm ή σύνδεσμος BergUSB-C
Τάσεις5V, 12V ή 7,5V έως 26V (διαφορετικές τάσεις ενεργοποιούν διαφορετικές λειτουργίες)5V μέσω USB-C
ΜέγεθοςΜεγαλύτερο με πλακέτα IOΜικρότερο
ΜνήμηΚάρτα eMMC ή SD (με την έκδοση Lite)Κάρτα SD από προεπιλογή

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν άλλες πλακέτες φορέα που είναι πιο κατάλληλες για να κάνουν τον CM4 έναν επιτραπέζιο υπολογιστή.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το σημείο όπου το CM4 λάμπει. Μπορείτε να το συνδέσετε σε διαφορετικές πλακέτες ανάλογα με τις θύρες και τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε.

Προσαρμογέας Raspberry Pi CM4 σε PI4B. Φωτογραφία από το AliExpress.

Για παράδειγμα, η Προσαρμογέας Raspberry Pi CM4 σε PI4B που βρέθηκε στο AliExpress μπορεί να μετατρέψει το CM4 σας σε Raspberry Pi 4 με διπλό micro-HDMI, 4x USB 3.0, GPIO, CSI και ethernet.

Αντικατάσταση επιτραπέζιου υπολογιστή Chipsee AIO-CM4-15. Φωτογραφία από Chipsee.

Το Chipsee AIO-CM4-156 το πάει ένα βήμα παραπέρα. Η βασική προσθήκη εδώ είναι η υποδοχή NVMe SSD, η οποία είναι ακόμη καλύτερη ως λύση αποθήκευσης από την eMMC στο Compute Module 4. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι τυπικές θύρες που θα περιμένατε από έναν επιτραπέζιο υπολογιστή: Θύρες USB, θύρα USB-C OTG, έξοδος HDMI, θύρα ethernet, υποδοχή microSD, έξοδος ήχου και GPIO.

Τροφοδοσία του Raspberry Pi CM4 (με πλακέτα IO)

Η τροφοδοσία του CM4 είναι λίγο διαφορετική από όλα τα άλλα Raspberry Pis.

Στα Raspberry Pi Zero, Pico και Pi 4, η τροφοδοσία τους γίνεται μέσω της εισόδου microUSB ή USB-C.

Στην πλακέτα CM4 IO Board, έχετε πολλές επιλογές για το πώς θα θέλατε να τροφοδοτήσετε την πλακέτα.

Συνδέσεις για την τροφοδοσία της μονάδας υπολογισμού 4

Πρώτον, ας μιλήσουμε για τους συνδέσμους.

Στην πλακέτα IO του Raspberry Pi CM4, υπάρχουν δύο υποδοχές με τις ενδείξεις J19 και J20. Ας μιλήσουμε γι' αυτούς ξεχωριστά.

Κύρια είσοδος PSU: J19

Μπορείτε να συνδέσετε την πλακέτα Raspberry Pi IO σε μια παροχή ρεύματος μέσω του βιδωτού συνδέσμου.

Δέχεται ένα βύσμα 5,5×2,1mm DC με άκρη βαρελιού. Αυτά τα βύσματα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε δρομολογητές, φορητούς υπολογιστές, φορτιστές και πολλά ηλεκτρονικά είδη.

Θα πρέπει να τροφοδοτήσετε με 12V, εκτός εάν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την υποδοχή PCIe, την εξωτερική υποδοχή PSU, ούτε ανεμιστήρα 12V, οπότε μπορείτε να το τροφοδοτήσετε με 7,5V έως 28V. Εδώ είναι η ακριβής διατύπωση από το φύλλο δεδομένων του Raspberry Pi CM4,

"Η είσοδος +12V τροφοδοτεί απευθείας την υποδοχή +12V PCIe, την υποδοχή του εξωτερικού τροφοδοτικού και την υποδοχή του ανεμιστήρα. Εάν αυτά δεν χρησιμοποιούνται, τότε είναι δυνατή μια ευρύτερη τροφοδοσία εισόδου (+7,5V έως +28V)"

Συνδετήρας J20 "Berg"

Σύνδεσμος τροφοδοσίας raspberry pi cm4 j20

Το J20 χρησιμοποιεί τον σύνδεσμο "Berg", αριθμός εξαρτήματος AMP/TE Connectivity 171822-4 ή παρόμοιο. Μπορείτε επίσης να τα βρείτε από παλιές προμήθειες υπολογιστών που διαθέτουν τροφοδοτικό δισκέτας.

Σύνδεσμος Berg (στιγμιότυπο από τη Wikipedia, δημόσιο κτήμα)

Το J20 εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Ας ξεκινήσουμε με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τροφοδοτήσετε το CM4 σας με αυτόν τον σύνδεσμο.

Θα χρειαστεί να τροφοδοτήσετε 12V μέσω του κίτρινου καλωδίου. Μην παρέχετε ρεύμα 5V στο κόκκινο καλώδιο.

Διάταξη ακροδεκτών συνδέσμου Berg. Στιγμιότυπο από Wikipedia (CC-BY-SA)

Η άλλη χρήση του J20 είναι να λειτουργεί ως τροφοδοτικό για περιφερειακά PCIe. Όπως αναφέρεται στο φύλλο δεδομένων του CM4,

"Με τροφοδοσία +12V μέσω της υποδοχής DC barrel, η υποδοχή εξωτερικού τροφοδοτικού (J20 με +5V και +12V) είναι ιδανική για τη σύνδεση με κάρτες PCIe που απαιτούν εξωτερικό τροφοδοτικό. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα τροφοδοτικά δεν είναι υπερφορτωμένα"

Πόσο ρεύμα;

Το Raspberry Pi δεν έχει συνιστώμενη παροχή ρεύματος για την πλακέτα CM4 και IO.

Προτείνουν να προϋπολογίσετε 9W (στα 12V) για το CM4 και στη συνέχεια να προσθέσετε κάποιο περιθώριο για περιφερειακά που συνδέονται με το CM4.

Τοποθέτηση του CM4 στην πλακέτα IO

πλακέτα io κατεύθυνσης raspberry pi cm4
Έτσι εισάγετε το Raspberry Pi CM4 στην πλακέτα IO

Για να τοποθετήσετε το Raspberry Pi CM4 στην πλακέτα IO, θα πρέπει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει πώς το Raspberry Pi CM4 μπαίνει στην πλακέτα IO.

Το κλειδί είναι να προσέξετε ότι το λογότυπο του Raspberry Pi θα πρέπει να βρίσκεται πιο μακριά από την πλακέτα PCIe. Με άλλα λόγια, η θύρα UFL (εξωτερική ασύρματη κεραία) θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο PCIe.

Πιέστε προς τα κάτω τη μονάδα υπολογισμού και θα πρέπει να ακούσετε δύο κλικ που υποδεικνύουν ότι και οι δύο ράγες έχουν ρυθμιστεί.

βατόμουρο pi cm4 εισάγεται σε πλακέτα io

Παρατηρήστε το προφίλ του CM4 και της πλακέτας IO και βεβαιωθείτε ότι είναι παράλληλα μεταξύ τους. Εάν δεν είναι, αυτό υποδεικνύει ότι μια ράγα δεν πιέστηκε σωστά.

Εγγραφή ενός λειτουργικού συστήματος στο CM4 με πλακέτα IO

Η πλακέτα IO διαθέτει μια υποδοχή για κάρτα SD... αλλά η μόνη φορά που θα χρησιμοποιήσετε αυτή την υποδοχή για κάρτα SD είναι αν έχετε αγοράσει ένα CM4Lite χωρίς ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο eMMC.

Αν έχετε την έκδοση Lite, είναι τόσο εύκολο όσο το να αναβοσβήσετε μια κάρτα microSD όπως ακριβώς θα κάνατε σε ένα κανονικό Raspberry Pi.

Ωστόσο, μπορεί να έχετε την έκδοση non-Lite, η οποία απαιτεί μερικά περισσότερα βήματα για να μπορέσετε να προσαρτήσετε τον αποθηκευτικό χώρο eMMC.

Θα χρειαστείτε:

  • Jumper για βραχυκύκλωμα J2
  • Καλώδιο MicroUSB για σύνδεση με τον υπολογιστή σας
  • Παροχή ρεύματος

Απενεργοποίηση εκκίνησης eMMC

Αν έχετε eMMC, πρέπει να απενεργοποιήσετε την εκκίνηση eMMC, ώστε να μπορείτε να προσαρτήσετε το CM4 ως αφαιρούμενο δίσκο. Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε ένα βραχυκυκλωτήρα στην πρώτη στήλη του J2. Το J2 βρίσκεται μεταξύ του CM4 και των σημείων σύνδεσης του καλωδίου κάμερας/οθόνης.

Γυναικεία προς θηλυκά καλώδια βραχυκυκλώματος

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο βραχυκύκλωσης από θηλυκό σε θηλυκό που διατίθεται σε πολλά κιτ εκκίνησης ή μπορείτε να αγοράσετε ένα "βραχυκύκλωμα βραχυκύκλωσης" μόνο για αυτόν τον σκοπό.

Λήψη rpiboot

Όταν κάνετε flash σε μια κάρτα SD, είναι πανεύκολο. Την τοποθετείτε στον υπολογιστή σας και όλα είναι έτοιμα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι μιλάμε για τις εκδόσεις eMMC των CM4, θα χρειαστείτε το rpiboot, το οποίο επιτρέπει στο CM4 σας να διαβάζεται ως αφαιρούμενη μονάδα δίσκου.

Το Το Github repo για το rpiboot είναι εδώ.

Τοποθέτηση του CM4 στα Windows

Εάν έχετε Windows, προχωρήστε και κατεβάστε την έκδοση rpiboot εδώ.

Στη συνέχεια, αποσυμπιέστε το αρχείο ZIP και μεταβείτε στον κατάλογο win32 και εκτελέστε το rpiboot_setup.exe.

Το Windows Defender μπορεί να εμφανιστεί και να σας πει ότι το λογισμικό που έχει φορτωθεί στην πλαϊνή πλατφόρμα μπορεί να είναι επικίνδυνο. Απλά παρακάμψτε την προειδοποίηση.

Αν δεν έχετε συνδέσει την τροφοδοσία CM4 και το microUSB (J11), κάντε το τώρα και συνδέστε το USB στον υπολογιστή σας.

Ίσως να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία εκτελώντας το rpiboot ως διαχειριστής. Το δικό μου ήταν μια χαρά χωρίς δικαιώματα διαχειριστή.

Εκτελέστε το rpiboot. Μετά το πρόγραμμα εγκατάστασης, θα πρέπει να μπορείτε να το βρείτε στο μενού εκκίνησης.

Αφήστε το να περάσει από τα βήματά του, όπου θα δείτε αυτό:

Waiting for BCM2835/6/7/2711...
Loading embedded: bootcode4.bin
Sending bootcode.bin
Successful read 4 bytes
Waiting for BCM2835/6/7/2711...
Loading embedded: bootcode4.bin
Second stage boot server
Loading embedded: start4.elf
File read: start4.elf
Second stage boot server done

Θα αυτοκτονήσει και θα πρέπει να δείτε την ένταση του CM4 να αναδύεται.

Raspberry Pi Imager με CM4 τοποθετημένο με επιτυχία

Να πώς φαίνεται στο Raspberry Pi Imager.

Φλας μακριά, παιδιά!

Τοποθέτηση του CM4 στο Linux

Οι οδηγίες στο repo του rpiboot στο Github το εξηγούν με σαφήνεια. Εκτελέστε:

sudo apt install git libusb-1.0-0-dev pkg-config
git clone --depth=1 https://github.com/raspberrypi/usbboot
cd usbboot
make
sudo ./rpiboot

Το Raspberry Pi υποδεικνύει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ημερομηνία του συστήματος έχει ρυθμιστεί σωστά, διαφορετικά το Git μπορεί να εμφανίσει σφάλμα.

CM4 σε macOS

Σε ένα macOS, τα βήματα είναι τα ίδια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Github, τα βήματα είναι τα εξής,

git clone --depth=1 https://github.com/raspberrypi/usbboot
cd usbboot
brew install libusb
brew install pkg-config
make
sudo ./rpiboot
εκκίνηση του raspberry pi cm4
Είναι μπότες!

Έργα Raspberry Pi CM4

Το Raspberry Pi CM4 παρέχει τον εγκέφαλο για ένα έργο και οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει για ψυχαγωγικούς και εργασιακούς σκοπούς. Ακολουθούν ορισμένα έργα.

Παιχνίδι: CM4

Αυτό μου θυμίζει το Pi 400, αλλά σε μορφή φορητής κονσόλας παιχνιδιών.

Το φορητό Raspberry Pi CM4 προέρχεται από τον Daniel Juckett, ο οποίος του έδωσε το παρατσούκλι "Aegis".

Σε αυτή τη φορητή συσκευή, ο Daniel έδειξε ότι μπορείτε να παίξετε παιχνίδια όπως το Deus Ex: Mankind Divided και το Doom 2016 με το Moonlight μέσω του Retropie. Μπορείτε επίσης να σερφάρετε στο διαδίκτυο και να παρακολουθείτε βίντεο στο YouTube.

Το Aegis είναι ένα έργο ανοικτού κώδικα και μπορείτε να δείτε το Github εδώ.

Χρησιμοποιώντας το CM4, ο Daniel είχε τη δυνατότητα να προσαρμόσει τη διάταξη των θυρών (σε σχέση με ένα Pi 4 με σταθερή διάταξη θυρών). Για την οθόνη, χρησιμοποίησε την επίσημη οθόνη Raspberry Pi 7″. Για τα χειριστήρια, χρησιμοποίησε κουμπιά και joysticks του Wii U. Και τέλος, χρησιμοποίησε επίσης ηχεία και μοτέρ Rumble.

Προσωπικοί υπολογιστές: PiTray mini

Αν σας αρέσει το Raspberry Pi 4, αλλά προτιμάτε να έχετε ένα πιο εύχρηστο σύστημα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PiTray mini, σχεδιασμένο από τους Shengyuan Fang, Weihong Guan και πωλείται από την Sourcecekit.

Το μέγεθος της πλακέτας είναι παρόμοιο με αυτό του Raspberry Pi 4, αλλά δεν αποτελεί 1:1 αντικατάσταση του Pi 4.

PiTray Mini, φωτογραφία από sourcekit.cc

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει το παλιό καλό GPIO, ethernet και υποδοχή microSD, αλλά έχετε μόνο μια θύρα USB και μια τυπική θύρα HDMI (σε αντίθεση με τις 4 θύρες USB και 2 microHDMI στο Pi 4). Επίσης, δεν έχετε το DSI, το CSI, την υποδοχή ήχου ή τους διανομείς USB 3.0.

Ορισμένες περιπτώσεις χρήσης για αυτό είναι για τη δημιουργία συστάδων και για την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της eMMC του CM4 έναντι της κάρτας SD του Pi 4 για μεγαλύτερη σταθερότητα και ταχύτητα.

Η PiTray είναι μια οικονομική λύση σε σύγκριση με την επίσημη πλακέτα IO, καθώς είναι πολύ φθηνότερη.

Αυτοδιαχειριζόμενος διακομιστής: Turing Pi 2

Ένα σύμπλεγμα Raspberry Pi CM4 συνδεδεμένο σε ένα Turing Pi 2 (φωτογραφία από το δελτίο τύπου για την παρουσίαση του Turing Pi 2)

Το Turing Pi 2 είναι μια απλή λύση για όσους θέλουν να φιλοξενήσουν τους δικούς τους διακομιστές και να τρέξουν υπηρεσίες όπως ένας οικιακός βοηθός, streaming πολυμέσων, διακομιστές παιχνιδιών, VPN, διακομιστής IoT και πολλά άλλα.

Χρησιμοποιώντας το Raspberry Pi CM4, μπορείτε να αυξάνετε ή να μειώνετε την κλίμακα ανάλογα με το φορτίο του διακομιστή σας. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι ο διακομιστής σας είναι εξοπλισμένος όσο χρειάζεται για την εκτέλεση των καθηκόντων του, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι υπερφορτωμένος.

Το Turing Pi 2 έχει μορφή mini ITX και μπορεί να δεχτεί πλακέτες CM4 και Jetson Nanos (φωτογραφία από το δελτίο τύπου του Turing Pi 2)

Τι μπορώ να κάνω με την υποδοχή PCIe;

Θεωρητικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε κάρτα που χρησιμοποιεί PCIe.

Αυτό περιλαμβάνει κάρτες γραφικών, κάρτες αποθήκευσης μέσω M.2, NVMe ή SATA, κάρτες WiFi, κάρτες USB και πολλά άλλα.

Ο περιοριστικός παράγοντας είναι η συμβατότητα με το CM4, το λειτουργικό σύστημα και η διαθεσιμότητα των προγραμμάτων οδήγησης.

Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών είναι γενικά πιο δύσκολο να λειτουργήσουν στην πλακέτα IO Board από ό,τι κάτι πιο απλό, όπως μια κάρτα USB. Η πρώτη χρειάζεται σχεδόν πάντα πρόγραμμα οδήγησης και η λειτουργικότητα δεν είναι εγγυημένη, ενώ η δεύτερη δεν απαιτεί κανένα πρόγραμμα οδήγησης και έχετε πλήρη λειτουργικότητα.

Μια λίστα με συμβατές κάρτες γραφικών που συνέταξε ο Jeff Geerling.

Ο Jeff Geerling συνέταξε έναν πλήρη κατάλογο, ο οποίος είναι διαθέσιμος εδώ. Αυτός ο ιστότοπος περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες καρτών PCIe:

  • GPU (κάρτες γραφικών)
  • Κάρτες USB
  • Προσαρμογείς M.2 και NVMe
  • Κάρτες δικτύου (NIC) και προσαρμογείς WiFi
  • Κάρτες πολυμέσων (A/V) και ήχου
  • Κάρτες SATA και αποθήκευση
  • Διακόπτες και προσαρμογείς PCIe
  • Άλλες κάρτες (FireWire, κάρτα χρόνου κ.λπ.)

Εναλλακτικές πλακέτες μεταφοράς για την επίσημη πλακέτα IO

Ένας κατάλογος εναλλακτικών πινάκων φορέων που συνέταξε ο Jeff Geerling.

Υπάρχουν πολλές πλακέτες φορέα που παρέχουν διαφορετικές θύρες και λειτουργίες στην πλακέτα IO.

Μπορείτε να βρείτε ένα συλλογή από πλακέτες φορέων που μπορεί να είναι καλύτερες για την περίπτωσή σας εδώ.

CM4 και γκαλερί πλακέτας IO

raspberry pi cm4 με mmc
Πλακέτα Raspberry Pi CM4, 32GB eMMC, ασύρματη σύνδεση
Σύνδεσμος κεραίας uFL (πάνω δεξιά, δίπλα στην οπή τοποθέτησης)
raspberry pi cm4 με κεραία WiFi
Raspberry Pi CM4 με κεραία WiFi
Raspberry Pi CM4 Broadcom SoC
Raspberry Pi CM4 Broadcom SoC (κέντρο)
Raspberry Pi CM4 κάτω πλευρά
Raspberry Pi CM4 κάτω πλευρά

Επίσημη πλακέτα IO

Σύνδεσμοι CSI Raspberry Pi CM4
Υποδοχές DSI/CSI του Raspberry Pi CM4 για οθόνες και κάμερες
Raspberry Pi CM4 IO Board πίσω
Raspberry Pi CM4 IO Board πίσω
Raspberry Pi CM4 IO Board μπαταρία ρολογιού πραγματικού χρόνου
Raspberry Pi CM4 IO Board κάτοχος μπαταρίας ρολογιού πραγματικού χρόνου
Καρφίτσες GPIO του Raspberry Pi CM4 IO Board
Καρφίτσες GPIO του Raspberry Pi CM4 IO Board
Raspberry Pi CM4 προφίλ πλακέτας IO
Raspberry Pi CM4 IO Board προφίλ με 2x HDMI, ethernet, USB, microUSB, υποδοχή κάρτας SD και υποδοχή τροφοδοσίας

Πού μπορώ να αγοράσω ένα CM4;

Μπορείτε να αγοράσετε πλακέτες CM4 από τον αδελφό μας ιστότοπο, buyzero.de.

Βιομηχανικοί χρήστες: CM4 και λύσεις

Εάν είστε βιομηχανικός χρήστης του CM4 και χρειάζεστε λύσεις λογισμικού και υλικού, θα πρέπει να επικοινωνήστε μαζί μας για μαζικές παραγγελίες και συμβουλές.

Μπορούμε να σχεδιάσουμε προσαρμοσμένες λύσεις λογισμικού και υλικού γύρω από το CM4.

Σε αυτή την εποχή της έλλειψης, διαθέτουμε πάντα ένα μέρος του αποθέματος CM4 για σχεδιαστικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Θέλετε να μάθετε για άλλα προϊόντα Raspberry Pi; Δείτε το άρθρο μας για το Raspberry Pi Pico W, εδώ.

11 Σχόλια

  1. Computer26 στις Αύγουστος 9, 2022 στις 2:37 μμ

    Ich vermisse zum CM4IO Board die Hinweise und Informationen zu den 2 steckbaren USB Anschlüssen. Man muss regelrecht nach diesen Adaptern suchen. Denn damit kann ich ohne äußere USB Brücke die Anschlüsse im Gehäuse unsichtbar verlegen.

  2. Farah Bouali στις Αύγουστος 12, 2022 στις 9:59 πμ

    Γεια σας
    Ελπίζω να είστε καλά!
    Το όνομά μου είναι Farah Bouali και έχω ολοκληρώσει το δεύτερο έτος σπουδών μου ως μηχανικός υπολογιστών.
    Στην πραγματικότητα, έχω ασχοληθεί με ένα έργο χρησιμοποιώντας μια υπολογιστική μονάδα raspberry pi 4 ενσωματωμένη σε μια πλακέτα waveshare και βρήκα κάποια προβλήματα, οπότε σας γράφω αυτό το μήνυμα ελπίζοντας να λάβω την ευγενική σας επίβλεψη και καθοδήγηση.

    Πρώτον, δεν μπόρεσα να βρω τρόπο να χρησιμοποιήσω τις διαφορικές εισόδους ADC που υπάρχουν ήδη στο cm4 μου. Θέλω να λάβω τις τιμές από έναν αισθητήρα AKS 11 (αισθητήρας θερμοκρασίας) ή από οποιονδήποτε άλλο αισθητήρα. Σε αυτή την περίπτωση, πώς θα μπορούσα να απεικονίσω το αποτέλεσμα; Τι πρέπει να βάλω στο σενάριό μου; Δεν είμαι καν σε θέση να ελέγξω τις εισόδους και τις εξόδους GPIO.

    Δεύτερον, κατά την προσπάθεια ανάγνωσης δεδομένων από μια εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας. Αν και κατάφερα να συνδέσω δύο συσκευές (ένα σειριακό τερματικό Bluetooth στο κινητό μου και το Rpi) μέσω της εντολής "bluetoothctl" και ακόμη και να απεικονίσω τα δεδομένα που λαμβάνω μέσω αυτής της εντολής "minicom -b 9600 -o -D /dev/rfcomm0" αλλά κανένα σενάριο δεν με βοήθησε να διαβάσω αυτά τα δεδομένα που λαμβάνω και να τα χρησιμοποιήσω για να κάνω συγκεκριμένες εντολές (όπως ενεργοποίηση/απενεργοποίηση αισθητήρων)

    Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να πάρω κάποιες πληροφορίες από οποιονδήποτε αισθητήρα και να τις στείλω σε μια εφαρμογή για κινητά μέσω του πρωτοκόλλου ble και αν είναι δυνατόν να ελέγξω τη λειτουργία αυτού του αισθητήρα.

    Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να με βοηθήσετε. Θα είμαι διαθέσιμος στο τηλέφωνο (whatsapp) και στο mail για οποιαδήποτε ερώτηση.

    Έχω επισυνάψει μερικούς συνδέσμους με τους οποίους έχω συνεργαστεί και θα χαιρόμουν να ακούσω σύντομα νέα σας.

    Είμαι πολύ ευγνώμων και περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας.

    Σύνδεσμος διαμόρφωσης Waveshare: https://www.waveshare.com/wiki/Compute_Module_4_PoE_4G_Board#Isolation_GPIO.2FI2C
    Έργο με το οποίο θέλω να ξεκινήσω: https://www.technologyrecipes.com/using-blueterm-app-to-communicate-over-ble-between-an-android-device-and-raspberry-pi/

    Με τους καλύτερους χαιρετισμούς,

    Farah Bouali
    2ο έτος σπουδών μηχανικού υπολογιστών στο ENIS (Εθνική Σχολή Μηχανικών του Sfax)

    (η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός τηλεφώνου αφαιρέθηκαν για την προστασία του συντάκτη Farah)

    • raspi berry στις Αύγουστος 16, 2022 στις 8:43 πμ

      Αγαπητή Farah, ως φοιτήτρια μηχανολογίας θα πρέπει να μελετήσετε τα φύλλα δεδομένων και να μιλήσετε με τους προμηθευτές/κατασκευαστές των συσκευών σας. Είναι μέρος της δουλειάς σας ως φοιτητής.
      Μπορούμε να σας προσφέρουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες επί πληρωμή για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, αν σας ενδιαφέρει.

  3. Nick Berry στις Οκτώβριος 24, 2022 στις 9:29 μμ

    Σύμφωνα με το RPiLocator.com, το CM4 (σε αντίθεση με το μοντέλο RPi 4) είναι διαθέσιμο. Έχω ένα περίβλημα Argon40 NAS που χρειάζεται ένα RPi 4 για να λειτουργήσει- δεν μπόρεσα να εντοπίσω ένα μετά από αρκετούς μήνες προσπαθειών. Έτσι, μια πλακέτα RPi - CM4 που εξομοιώνει τον παράγοντα μορφής RPi, αλλά χρησιμοποιεί ένα CM4 για να αντικαταστήσει τα όποια εξαρτήματα RPi ευθύνονται για τη σπανιότητά του, θα μπορούσε (σε ορισμένες περιπτώσεις, τουλάχιστον) να λύσει το πρόβλημα.

    Κατά τη γνώμη σας, είναι αυτή μια πρακτική προσέγγιση στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας του RPi; Υπάρχει στην πραγματικότητα μια τέτοια πλακέτα (από όσο γνωρίζετε); Ο ιστότοπός σας αναφέρει μια πλακέτα φορέα "Sourcecekit PiTray Mini" η οποία φαίνεται πολλά υποσχόμενη.

    Ευχαριστώ
    Nick

  4. jjay στις Νοέμβριος 29, 2022 στις 4:06 πμ

    Γεια σας, η πλακέτα έρχεται με βραχυκυκλωτήρες για να ρυθμίσετε το eMMC; Επίσης, μπορεί να τροφοδοτηθεί από USB-C ή πρέπει να αγοράσω έναν φορτιστή σύνδεσης βαρελιού;

    • Xuyun Zeng στις Νοέμβριος 29, 2022 στις 11:07 πμ

      Αν μιλάτε για την πλακέτα IO, όχι, δεν διαθέτει βραχυκυκλωτήρες. Δεν νομίζω ότι το USB-C λειτουργεί ούτε με την πλακέτα IO, επειδή δεν υπάρχει θύρα USB-C. Χρησιμοποίησα το βύσμα σύνδεσης βαρελιού. Μου κόστισε περίπου $10 για να αγοράσω έναν.

  5. SAM Du στις Ιούλιος 11, 2023 στις 3:41 πμ

    你好,请问一下如果CM4出现无法适配树莓派4B的镜像的问题, 应该如何去解决

    • Adam στις Ιούλιος 11, 2023 στις 12:31 μμ

      您能解释一下问题吗?

  6. [...] πέρυσι, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο σχετικά με τα βασικά στοιχεία του Compute Module 4 εδώ. Αλλά έχουν συμβεί τόσα πολλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οπότε θέλαμε να μιλήσουμε για το Compute [...]

  7. [...] Τι είναι το Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4); [...]

  8. An Unofficial Raspberry Pi Compute Module 5 – TOP HACKER™ στις Νοέμβριος 8, 2023 στις 12:30 μμ

    [...] Τι είναι το Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4); [...]

Αφήστε ένα σχόλιο