Ένα M.2 PCIe HAT για το Raspberry Pi 5

Ένα M.2 PCIe HAT για το Raspberry Pi 5 - Εικόνα τίτλου PineBerry Pi

Από τη στιγμή που η Raspberry Pi Ltd. ανακοίνωσε το Raspberry Pi 5 στις 28 Σεπτεμβρίου, το διαδίκτυο βούιζε από τις δυνατότητες της θύρας PCIe. Το Raspberry Pi έχει ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο δυνατοτήτων. Και τώρα, μία από αυτές γίνεται πραγματικότητα με την εισαγωγή του PHatDrive του ineberry Pi!, ένα M.2 PCIe HAT για το Raspberry Pi 5.

Έχουν επίσης ένα HatDrive! Bottom που σας επιτρέπει να τοποθετήσετε το Raspberry Pi 5, ενώ παράλληλα σας προσφέρει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Παρόλο που ο συντελεστής μορφής είναι λίγο μεγαλύτερος, θα μπορούσε επίσης να είναι μια ιδανική πλακέτα συνοδείας του Pi 5, αν αυτό είναι που ψάχνετε.

Το Raspberry Pi 5 έχει το δικό του επίσημο καπέλο M.2, αλλά δεν το έχει ανακοινώσει ακόμα. Θα έχουν σαφή ανταγωνισμό εδώ.

Ένα M.2 PCIe HAT για το Raspberry Pi 5
Πίστωση: Pineberry Pi.

Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε την ιδέα πίσω από ένα τέτοιο καπέλο, τις προδιαγραφές του, το κόστος και τη διαθεσιμότητά του.

Ένα καπάκι M.2 PCIe HAT

Το HAT, που σημαίνει Hardware Attached on Top, είναι μια πρόσθετη πλακέτα που μπορείτε να συνδέσετε σε ένα Raspberry Pi. Τα HATs επεκτείνουν τις δυνατότητες ενός Raspberry Pi μέσω αισθητήρων ή άλλων διεπαφών (όπως PCIe).

Έτσι, ένα M.2 PCIe HAT χρησιμοποιεί τη θύρα PCIe του Raspberry Pi 5 για να συνδέσει συσκευές M.2 M-Key στο Pi.

Υποδοχή M.2 - Κλειδί B & M

Η M.2 είναι ένας τύπος υποδοχής για κάρτες επέκτασης, SSD και άλλα περιφερειακά. Οι υποδοχές M.2 είναι "κλειδωμένες", πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτουν διαφορετικά χωρίσματα. Στην παραπάνω εικόνα, για παράδειγμα, η υποδοχή M.2 λειτουργεί με B-Key και M-Key (δείτε τα κενά).

Η μονάδα M.2 μπορεί να υποστηρίξει διαφορετικές διασυνδέσεις, όπως PCIe, SATA και USB.

Φυσικά, το HatDrive! συνδέεται στη θύρα PCIe του Raspberry Pi 5. Η θύρα PCIe καθιστά δυνατή τη σύνδεση του Pi με έναν SSD NVMe υψηλής ταχύτητας, μια κάρτα γραφικών ή άλλα περιφερειακά.

Ένα Raspberry Pi βασίζεται συνήθως σε κάρτες microSD, οι οποίες δεν είναι ούτε ούτε πολύ γρήγορα ούτε πολύ αξιόπιστα. Αυτό είναι που κάνει ένα καπέλο M.2 PCIe HAT όπως το HatDrive! τόσο συναρπαστικό!

Με το HatDrive!, θα είστε σε θέση να συνδέσετε έναν εξαιρετικά γρήγορο SSD ή ίσως ακόμη και ένα Επιταχυντής τεχνητής νοημοσύνης Google Coral M.2 και μετατρέψτε το Raspberry Pi 5 σας σε έναν υπολογιστή με πολύ υψηλή απόδοση δεδομένων.

Ας δούμε τώρα τις προδιαγραφές του HatDrive!

HatDrive! Προδιαγραφές

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή αυτού του άρθρου, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο μορφές HatDrive! - μία για το πάνω μέρος και μία για το κάτω μέρος.

Θα ξεκινήσω λοιπόν με το HatDrive! Top.

Πίστωση: Pineberry Pi.

Το HatDrive! είναι μια πλακέτα PCB 4 επιπέδων που λειτουργεί ειδικά με ένα Raspberry Pi 5. Συνδέεται με ένα Raspberry Pi 5 μέσω των ακίδων GPIO και της θύρας PCIe.

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, το HAT υποστηρίζει δίσκους NVMe (και πάλι M-Key) που έχουν μέγεθος 2230 ή 2242.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, υποστηρίζει επίσης ταχύτητες Gen 2 και Gen 3 για τη διασύνδεση PCIe. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι Raspberry Pi 5 έρχεται επίσημα μόνο με ταχύτητες Gen 2, αλλά στην πραγματικότητα διαθέτει υποδοχή Gen 3. Αυτό είναι που επιτρέπει στο HatDrive! να αξιοποιήσει τις ταχύτητες PCIe Gen 3.

Το HatDrive! Top έχει επίσης ένα τυπικό μέγεθος Raspberry Pi HAT - 65 x 56,50 mm, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ταιριάξει με μια επίσημη θήκη, αν και θα πρέπει να αφαιρέσετε τον ανεμιστήρα και δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Active Cooler.

Αυτό μπορεί να είναι λίγο προβληματικό, διότι, όπως έχω γράψει εκτενώς, είναι πιθανό να θέλετε ενεργή ψύξη για το Raspberry Pi 5 σας.

Αλλά αν έχετε άγχος για τη θέρμανση, τότε μπορείτε να ελέγξετε το HatDrive! Κάτω.

Πίστωση: Pineberry Pi.

Το HatDrive! Bottom χρησιμεύει ως πλακέτα τοποθέτησης για το Raspberry Pi 5 σας και θα σας επιτρέψει να διατηρείτε το SoC ενεργά ψυχόμενο. Θα σας επιτρέψει επίσης να συνδέσετε δίσκους M.2 NVMe (και πάλι M-Key) που είναι 2230, 2242 ή 2280.

Το 2280 είναι το τυπικό μέγεθος για τις μονάδες NVMe.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι το HatDrive! Bottom είναι λίγο μεγαλύτερο, 90 x 56 mm.

Τιμή & Διαθεσιμότητα

Πρώτα απ' όλα, αξίζει να επισημάνουμε ότι η Pineberry Pi είναι μια ολοκαίνουργια εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Έτσι, η ταχύτητα με την οποία ανακοίνωσαν αυτό το καπέλο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι κατά την παραγγελία σας, συνοδεύεται από μια κορδέλα FPC PCIe, πείρους αποστάτες, βίδες M2,5, έναν πείρο αποστάτη για την τοποθέτηση κάρτας M.2 και έναν προαιρετικό σύνδεσμο HAT 28 ακίδων αρσενικό-θηλυκό.

Με αυτά τα δεδομένα, το HatDrive! Top θα σας κοστίσει 20,00 € + έξοδα αποστολής και φόρους.

Εν τω μεταξύ, το HatDrive! Bottom κοστίζει 25,99 € + έξοδα αποστολής και φόρους.

Δεδομένου ότι τα προϊόντα σχεδιάζονται και συναρμολογούνται στην Πολωνία, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει διπλά το ποσό που θα προκύψει.

Συμπέρασμα

Έτσι, αν θέλετε να δείτε πόσο υψηλή είναι η απόδοση του Raspberry Pi 5 σας, το HatDrive! είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους.

Μπορείτε να πάτε στο την ιστοσελίδα τους για περισσότερες πληροφορίες.

Και μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο Newsletter μας (στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας) για να ενημερώνεστε για τα νέα και τα προϊόντα του Raspberry Pi!

7 Σχόλια

 1. orky στις Νοέμβριος 26, 2023 στις 10:15 πμ

  χρειάζεστε καπέλο με δύο συνδέσμους κίνησης. Χρειάζομαι αυτό το φτηνό nas 🙂

 2. Me.J στις Ιανουάριος 1, 2024 στις 2:13 μμ

  Θα ήταν δυνατόν να συνδέσετε έναν προσαρμογέα pcie σε sata και να συνδέσετε πολλαπλούς σκληρούς δίσκους με sata;

  • Jon στις Ιανουάριος 8, 2024 στις 11:21 μμ

   Oui, c'est possible, j'ai pu tester sur le bottom hat avec une carte m2 key SATA III (2 ports) comportant un contrôleur SATA III JMB582.

 3. Rougier στις Ιανουάριος 6, 2024 στις 2:29 μμ

  On passe à 40 € avec les frais pour une carte bottom !!! Cher non?

 4. P.P. Bleijswijk στις Φεβρουάριος 7, 2024 στις 11:34 πμ

  Περάστε το στο σημείο 4B

  • william wagtho στις Φεβρουάριος 20, 2024 στις 9:07 μμ

   όχι, όχι, αυτό δεν έχει δίαυλο pcie.

 5. Srinivas στις Μάρτιος 10, 2024 στις 2:38 μμ

  Μπορούμε να έχουμε στοιβαζόμενους δίσκους nvme 4 ή 5 όπου μπορεί κανείς να κατασκευάσει μια αποθήκευση NAS χρησιμοποιώντας το Raspberry Pi

Αφήστε ένα σχόλιο