Een M.2 PCIe HAT voor Raspberry Pi 5

Een M.2 PCIe HAT voor Raspberry Pi 5 - PineBerry Pi Titelafbeelding

Vanaf het moment dat Raspberry Pi Ltd. de Raspberry Pi 5 aankondigde op 28 september, gonst het internet van alle mogelijkheden van de PCIe poort. Raspberry Pi heeft een hele nieuwe wereld van mogelijkheden geopend. En nu wordt één daarvan werkelijkheid met de introductie van Pineberry Pi's HatDrive!, een M.2 PCIe HAT voor Raspberry Pi 5.

Ze hebben ook een HatDrive! Bottom waarmee je je Raspberry Pi 5 kunt bevestigen, terwijl je extra opslagruimte hebt. Hoewel de form-factor een beetje groter is, zou het ook een ideaal Pi 5 companion board kunnen zijn als dat is wat je zoekt.

Raspberry Pi 5 heeft zijn eigen officiële M.2 HAT op komst, maar die moet nog worden aangekondigd. Ze zullen hier duidelijk concurrentie krijgen.

Een M.2 PCIe HAT voor Raspberry Pi 5
Krediet: Bosbes Pi.

In dit artikel bespreken we het idee achter zo'n HAT, de specificaties, de kosten en de verkrijgbaarheid.

Een M.2 PCIe HAT

Een HAT, wat staat voor Hardware Attached on Top, is een add-on bord dat je kunt aansluiten op een Raspberry Pi. HAT's breiden de mogelijkheden van een Raspberry Pi uit met sensoren of andere interfaces (zoals PCIe).

Dus een M.2 PCIe HAT gebruikt de PCIe poort op de Raspberry Pi 5 om M.2 M-Key apparaten aan te sluiten op de Pi.

Een M.2-aansluiting - B & M Key

M.2 is een type socket voor uitbreidingskaarten, SSD's en andere randapparatuur. M.2 sockets zijn "keyed", wat betekent dat ze worden geleverd met verschillende partities. In de afbeelding hierboven werkt de M.2 connector bijvoorbeeld met B-Key en M-Key (kijk naar de openingen).

M.2 kan verschillende interfaces ondersteunen, zoals PCIe, SATA en USB.

Natuurlijk sluit HatDrive! aan op de PCIe-poort van de Raspberry Pi 5. De PCIe-poort maakt het mogelijk om de Pi aan te sluiten op een snelle NVMe SSD, een grafische kaart of andere randapparatuur.

Een Raspberry Pi vertrouwt meestal op microSD-kaarten, die geen van beide zijn. erg snel noch erg betrouwbaar. Dit maakt een M.2 PCIe HAT zoals HatDrive! zo spannend!

Met HatDrive! kun je een supersnelle SSD of misschien zelfs een Google Coral M.2 AI-accelerator en verander je Raspberry Pi 5 in een computer met een serieus hoge gegevensdoorvoer.

Laten we nu eens kijken naar de specificaties van HatDrive!

HatDrive! Specificaties

Zoals aan het begin van dit artikel vermeld, zijn er eigenlijk twee vormen van HatDrive! - een voor de bovenkant en een voor de onderkant.

Dus ik begin met HatDrive! Top.

Krediet: Bosbes Pi.

HatDrive! is een 4-lagige PCB die Pineberry Pispecifiek functioneert met een Raspberry Pi 5. Hij wordt op een Raspberry Pi 5 aangesloten via de GPIO-pinnen en de PCIe-poort.

Zoals je op de foto kunt zien, ondersteunt de HAT NVMe (opnieuw M-Key) schijven met maat 2230 of 2242.

Volgens de website ondersteunt het ook zowel Gen 2 als Gen 3 snelheden voor de PCIe interface. Het is je misschien opgevallen dat Raspberry Pi 5 wordt officieel alleen geleverd met Gen 2 snelheden, maar het heeft eigenlijk een Gen 3 connector. Dat maakt het mogelijk voor de HatDrive! om PCIe Gen 3 snelheden aan te spreken.

De HatDrive! Top heeft ook een standaard Raspberry Pi HAT formaat - 65 x 56,50 mm, wat betekent dat hij in een officiële behuizing past, hoewel je de ventilator moet verwijderen en je geen Active Cooler kunt gebruiken.

Dit kan een beetje problematisch zijn, omdat, zoals ik uitgebreid heb geschrevendan wil je waarschijnlijk actieve koeling voor je Raspberry Pi 5.

Maar als je nerveus bent over verwarming, kun je de HatDrive bekijken! Bodem.

Krediet: Bosbes Pi.

De HatDrive! Bottom dient als montageplaat voor je Raspberry Pi 5 en stelt je in staat om de SoC actief gekoeld te houden. Je kunt er ook M.2 NVMe (nogmaals, M-Key) drives op aansluiten die 2230, 2242 of 2280 zijn.

2280 is de gebruikelijke grootte voor NVMe-modules.

Het enige nadeel is dat de HatDrive! Bottom met 90 x 56 mm iets groter is.

Prijs en beschikbaarheid

Allereerst is het de moeite waard om erop te wijzen dat Pineberry Pi een gloednieuw bedrijf is, dat eind september 2023 is opgericht. De snelheid waarmee ze deze HAT hebben aangekondigd is dus bijzonder indrukwekkend.

Het is ook vermeldenswaard dat wanneer je bestelt, het wordt geleverd met een FPC PCIe lint, afstandspennen, M2,5 schroeven, een afstandspen voor M.2 kaartmontage en een optionele 28-pins male-to-female HAT connector.

De HatDrive! Top kost €20,00 + verzendkosten en belasting.

Ondertussen kost de HatDrive! Bottom kost €25,99 + verzendkosten en belasting.

Aangezien de producten worden ontworpen en geassembleerd in Polen, moet je zeker dubbelchecken wat dat oplevert.

Conclusie

Dus als je wilt zien hoe hoog je de verwerkingscapaciteit op je Raspberry Pi 5 kunt krijgen, is HatDrive! absoluut een van de manieren om het te doen.

Je kunt naar hun website voor meer informatie.

En vergeet niet om je aan te melden voor onze nieuwsbrief (rechts bovenaan de pagina) om op de hoogte te blijven van Raspberry Pi-nieuws en -producten!

1 Commentaar

  1. orky op november 26, 2023 op 10:15 am

    hoed nodig met twee schijfaansluitingen. Ik heb deze goedkope nas nodig 🙂

Laat een reactie achter