Πώς φαίνεται το 2023 για τις μετοχές του Raspberry Pi;

Raspberry Pi Εικόνα τίτλου αποθέματος

Το Raspberry Pi μόλις κυκλοφόρησε μια αισιόδοξη προοπτική για μη επιχειρηματικούς πελάτες που επιθυμούν να αγοράσουν αποθέματα Raspberry Pi το 2023. Φυσικά, με τον όρο μετοχές δεν εννοούμε ETFs ή κάτι τέτοιο. Εννοούμε πραγματικό, σταθερό υλικό: Raspberry Pi!

Γράφοντας αυτό το κείμενο στις 12 Δεκεμβρίου 2022, ο CEO Eben Upton έχει διατυπώσει διάφορες προβλέψεις για το 2023.

Εδώ είναι το TL;DR:

 • Περιμένετε περισσότερη διαθεσιμότητα μονής μονάδας, μη εμπορικής χρήσης
 • Κατά σειρά, περιμένετε τα Zero/Zero W, Pi 3A+, Pi 4 να γίνουν διαθέσιμα όσο πλησιάζουμε στο 2023.
 • Περιμένετε αύξηση $5 για τη συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης των Zero και Zero W.
 • Μηδέν 2 W για να παραμείνει στο $15- η Pi αναμένει 50K έως 100K RP3A0 το 1ο τρίμηνο του 2023.
 • Τα CM3, Pi 3B/+, CM4 θα είναι σπάνια για τα άτομα.

Περισσότερα αποθέματα Raspberry Pi για μη εμπορικούς πελάτες

"Ως ευχαριστώ στη στρατιά των πολύ υπομονετικών πελατών μας, ενθουσιωδών φίλων, ενόψει της φετινής εορταστικής περιόδου, μπορέσαμε να διαθέσουμε στην άκρη λίγο πάνω από εκατό χιλιάδες μονάδες, κατανεμημένες στις εκδόσεις Zero W, 3A+ και στις εκδόσεις 2GB και 4GB του Raspberry Pi 4, για πωλήσεις μεμονωμένων μονάδων", δήλωσε ο Upton.

Αυτές οι πλακέτες καταλήγουν σε εγκεκριμένους μεταπωλητές όπως Buyzero.de. Έχουμε μια αναλυτική ενημέρωση των μετοχών από τη δική μας οπτική γωνία εδώ (στη Γερμανία).

Για λόγους αναφοράς, Ο Upton δήλωσε σε άλλη συνέντευξη ότι παράγουν "λιγότερες από 7 εκατομμύρια" μονάδες φέτος.

Το 2023, ο Upton δήλωσε ότι το Raspberry Pi αναμένει να αυξήσει σταδιακά το κλάσμα της παραγωγής του που αφιερώνει στις πωλήσεις μίας μονάδας, μέχρι να επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από την πανδημία.

"Οι κατανομές τσιπ που έχουμε λάβει για το επόμενο έτος σημαίνουν ότι μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, το κανάλι θα έχει ανακτήσει το επίπεδο ισορροπίας του, με εκατοντάδες χιλιάδες μονάδες διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή", δήλωσε ο Upton.

Ο Upton αναμένει ότι το Zero και το Zero W θα είναι τα πρώτα που θα επιστρέψουν στη γενική διαθεσιμότητα, μετά το Pi 3A+ και μετά διάφορες εκδόσεις του Pi 4.

Pi Zero/Zero W βλέπε αύξηση $5

Το Raspberry Pi Zero θα πηγαίνει από $5 σε $10 και το Pi Zero W θα πηγαίνει από $10 σε $15.

"Υπάρχει όμως και ένα θετικό στοιχείο: όταν τα προϊόντα Zero επιστρέψουν στη διαθεσιμότητα σε όγκο το 2023, δεν περιμένουμε πλέον να δούμε τους περιορισμούς της μίας μονάδας που ήταν χαρακτηριστικό του Zero από το λανσάρισμά του το 2015 - θα μπορείτε να αγοράζετε όσα θέλετε κάθε φορά", είπε.

Ο Upton ανέφερε στον Christopher Barnatt του Εξηγώντας τους υπολογιστές ότι το Zero είχε πάντοτε περιορισμούς στην ποσότητα πώλησης, επειδή κατασκευαζόταν πάντοτε όταν υπήρχε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ως μέσο κάλυψης της παραγωγικής ικανότητας. Με την αύξηση της τιμής, επιτρέπει στο Raspberry Pi "να ανοίξει τις βρύσες και να αντιμετωπίσει το Zero σαν κανονικό προϊόν".

Αναμένεται ανάκαμψη καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά στο 2023

Το Upton αναμένει:

 • Ένα "ισχνό πρώτο τρίμηνο"
 • Ανάκαμψη στα προ της πανδημίας επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο
 • "Unlimited" το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

"Για διάφορους λόγους, φεύγουμε από το 2022 με πολύ καλύτερη ορατότητα της μελλοντικής αλυσίδας εφοδιασμού πυριτίου από αυτή με την οποία μπήκαμε", δήλωσε. "Κάναμε κάποιες αλλαγές για να διασφαλίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμπεριφορά δημιουργίας αποθεμάτων που διαφορετικά θα παρέτεινε την έλλειψη για όλους τους άλλους".

Στη συνέντευξη με τον Barnatt, ο Upton ανέφερε ότι είναι κατά 80 τοις εκατό σίγουρος ότι το Raspberry Pi βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ.

Βλέπει αυτές τις αλλαγές να έρχονται:

Το α' τρίμηνο θα είναι ισχνό και "όχι ουσιαστικά καλύτερο από τα τρίμηνα που έχουμε δει πρόσφατα"

 • Pi 3, Pi 4 θα είναι ένα περιορισμένο τρίμηνο

Το Q2 είναι ένα "προ-πανδημικό τρίμηνο" καθώς το Raspberry Pi θα κατασκευάσει "2 εκατομμύρια συσκευές"

Το πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις εδώ, οπότε το Raspberry Pi πρέπει να είναι προσεκτικό με τη διαχείριση του εφοδιασμού του λόγω της ψυχολογίας της έλλειψης.

"Αλλά το πρόβλημα φυσικά είναι ότι έχετε καθυστερήσεις, οπότε ... ακόμη και αν έχουμε επιστρέψει σε αυτό που θα ήταν ισορροπία - υποθέτοντας ότι δεν έχουμε αυξηθεί, πράγμα που νομίζω ότι μπορεί να έχουμε κάνει - αλλά [ακόμη και αν] είναι ... σε ισορροπία, ένα καλό τρίμηνο θα εξακολουθεί να απαιτεί προσεκτική διαχείριση λόγω της ψυχολογίας που συνδέεται με την έλλειψη".

Για να αποφευχθεί η διαρροή προμηθειών σε scalpers, το Raspberry Pi θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις πωλήσεις.

Οι βιομηχανικοί πελάτες θα συνεχίσουν να βλέπουν την "ενεργή διαχείριση", όπου το Raspberry Pi ζητά από τις επιχειρήσεις την πραγματική τους ζήτηση και όχι την προβλεπόμενη ζήτησή τους.

Οι χομπίστες θα συνεχίσουν να βλέπουν ποσοτικά όρια.

"Το 3ο τρίμηνο και μετά θα είναι μια χαρά"

Κανένα περαιτέρω σχόλιο από τον Upton, εκτός από το να πει ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι η "Νιρβάνα του τρίτου τριμήνου".

Τι γίνεται με το Pi Zero 2 W;

Ο Upton είπε λίγα πράγματα για το Raspberry Pi Zero 2 W στην ανάρτηση της είδησης, αλλά στα σχόλια αναφέρθηκε στο μέλλον του Pi Zero 2.

"Αυτό είναι κάτι άλλο που θα βελτιωθεί μέχρι το 2023", είπε.

Το Raspberry Pi αναμένει να παραλάβει 50.000 έως 100.000 μονάδες του συστήματος σε συσκευασία RP3A0 για το Zero 2 W το πρώτο τρίμηνο του 2023 και σχεδιάζει να διατηρήσει το Zero 2 W στο $15.

"Αν και έχουμε αρκετά μικρά περιθώρια κέρδους σε αυτό το σημείο τιμής. Είναι σύμφωνο με την ιστορική μας πρακτική να φέρνουμε νέα προϊόντα στην ίδια τιμή με τον προκάτοχό τους (αν και αυτή τη φορά φτάσαμε σε αυτό το σημείο μέσω μιας κυκλικής διαδρομής)", δήλωσε ο Upton.

Δεδομένου ότι το Zero W πρόκειται να είναι $15 μετά την αύξηση της τιμής $5, ένας σχολιαστής ρώτησε γιατί κάποιος να αγοράσει το Zero W, αφού θα μπορούσε να αγοράσει ένα Zero 2 W στην ίδια τιμή. Ο Upton απάντησε,

"Αναμένουμε ότι ο περισσότερος μη βιομηχανικός όγκος Zero W θα μεταβεί σε Zero 2W εν ευθέτω χρόνω και ότι το Zero 2W θα είναι διαθέσιμο χωρίς περιορισμούς. Αλλά αυτό θα συμβεί αργότερα, το 2023".

Θα μπορούσε να αυξηθεί η τιμή του Zero 2 W; Ο Upton επανέλαβε ότι το Raspberry Pi διατηρεί τις τιμές του Zero 2 W στο $15, αλλά μια αύξηση της τιμής είναι πιθανή.

"Διατηρούμε το Zero 2W στο $15. Σημειώστε ότι το 3Α+ κοστίζει $25 (το 1Α+ είναι $20), οπότε θα υπήρχε περιθώριο να μετακινήσουμε το Zero 2W προς τα πάνω, αν βλέπαμε περαιτέρω υποβάθμιση του περιθωρίου κέρδους".

Πρέπει να αγοράσετε ένα Zero ή να περιμένετε για το Zero 2 W; Διαβάστε τη σύγκριση του mega-άρθρου μας.

CM3, Pi 3 stock για να ανακάμψει, αλλά να "σκουπιστεί"

Ο Upton δήλωσε ότι αναμένει ότι "η προσφορά μονής μονάδας CM3/3+ είναι πιθανό να είναι ένα από τα πράγματα που θα ανακάμψουν αργότερα, ίσως στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 3ου τριμήνου. Για προϊόντα όπως αυτό, με σημαντική βιομηχανική πελατειακή βάση, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η απορρόφησή τους στην γκρίζα αγορά".

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Pi 3B και 3B+,

"Μερικά 3B και 3B+ θα βρουν το δρόμο τους στην αγορά μεμονωμένων μονάδων τους επόμενους μήνες, αλλά όπως έχω πει σε απάντηση σε άλλες αναρτήσεις, είναι τόσο δημοφιλή σε βιομηχανικές εφαρμογές που είναι δύσκολο να τα κρατήσουμε από το να τα απορροφήσουν τα bots. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε!", δήλωσε ο Upton.

Ο Upton δήλωσε επίσης ότι το 3B+ θα παραμείνει στην παραγωγή τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, "(και πιθανώς πολύ περισσότερο)".

Η CM4 θα επικεντρωθεί σε βιομηχανικούς πελάτες

Το Raspberry Pi εστιάζει την παραγωγή του CM4 σε βιομηχανικούς πελάτες, αλλά θα προσπαθήσει να διαθέσει κάποιες μεμονωμένες πωλήσεις.

"Η παραγωγή CM4 προορίζεται για τη βιομηχανική και εμπορική αγορά, αν και θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε κάποιο όγκο στην (π.χ.) BerryBase για πωλήσεις μεμονωμένων μονάδων", δήλωσε ο Upton.

Ένας σχολιαστής, ο Bill Dunn, δήλωσε ότι "δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που είδα πραγματικά κάποιο πραγματικό απόθεμα στις ΗΠΑ, η Ευρώπη (συνήθως η Γερμανία) φαίνεται να έχει μερικά πιο συχνά".

Στην οποία ο Upton απάντησε,

"Το CM4 είναι ως επί το πλείστον ένα εμπορικό/βιομηχανικό προϊόν... Αλλά ναι, θα μπορούσαμε να βρούμε ένα ενιαίο σημείο πώλησης στη Βόρεια Αμερική".

Ο Dunn δήλωσε ότι, επειδή πρέπει να αγοράζει από την Ευρώπη, δυσκολεύεται να πληρώσει οπουδήποτε κοντά στη συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης του CM4.

Μην περιμένετε ένα Pi 5 το 2023

Ο Upton δήλωσε στον Barnatt ότι το 2023 είναι "έτος ανάκαμψης" και ότι η πανδημία έχει επιβραδύνει την πρόοδο.

Ο Upton δήλωσε ότι το Raspberry Pi θα πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο πτυχές: την ικανότητα εφοδιασμού και τον κανιβαλισμό των προϊόντων.

Ικανότητα εφοδιασμού

Προφανώς, η παραγωγή πυριτίου δεν είναι η μόνη αλυσίδα εφοδιασμού που πρέπει να σκεφτεί το Raspberry Pi.

"Υπάρχει η υπόθεση ότι ένα Pi 5 θα πρέπει να είναι σε έναν νέο κόμβο διεργασίας. Θα μπορούσατε λοιπόν να πείτε, πώς αυτό μπορεί να κανιβαλίσει το υπάρχον κύμα των 28 ή 40 νανομέτρων, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι αυτές οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο το πυρίτιο. Κάποιες από αυτές αφορούν τη συσκευασία, κάποιες από αυτές αφορούν την ικανότητα δοκιμών, κάποιες από αυτές αφορούν τα υποστρώματα", δήλωσε.

Κανιβαλισμός προϊόντων

Ο Upton δήλωσε επίσης ότι το Raspberry Pi πρέπει να διασφαλίσει ότι η εισαγωγή του Pi 5 δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη του Pi 4 ή του Pi 3.

"Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι νομίζω ότι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους [και] από το 2024 και μετά, κάποια από αυτά τα πράγματα αρχίζουν να υποχωρούν και αυτό είναι το σημείο όπου μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ποια θα μπορούσε να είναι μια λογική πλατφόρμα Raspberry Pi 5".

Περισσότερα αποθέματα Raspberry Pi και προβλέψεις για το 2023

ΚΛΙΚ ΕΔΩ: Play-by-play προοπτικές αποθεμάτων από έναν εγκεκριμένο μεταπωλητή στη Γερμανία

ΚΛΙΚ ΕΔΩ: Το μέλλον του Raspberry Pi σύμφωνα με τον Eben Upton

2 Σχόλια

 1. Christopher McCarty στις Μάρτιος 23, 2023 στις 11:39 μμ

  Πιστεύω ότι ο Upton και το Ίδρυμα Raspberry Pi χειρίστηκαν πολύ άσχημα την έλλειψη και γι' αυτό υπάρχει έλλειψη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πανδημία έχει τελειώσει εδώ και λίγο καιρό, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την πανδημία ως δικαιολογία. Ακούγονται σαν το USPS! Έχω απομακρυνθεί από το Raspberry Pi και έχω βρει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Τα χρήματά μου δεν θα πάνε πια στην Upton.

  • raspi berry στις Απρίλιος 19, 2023 στις 7:47 μμ

   Στα παρασκήνια, θυμηθείτε ότι το Raspberry Pi χτυπήθηκε από την ίδια του τη δημοτικότητα. Αν θέλετε να το διατηρήσετε στο ίδιο επίπεδο τιμών (αφήνοντας τους scalpers έξω από την εικόνα προς το παρόν), τότε θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα τσιπ.
   Για άλλους κατασκευαστές, οι οποίοι παράγουν πολύ μικρότερο όγκο, είναι ευκολότερο να προμηθευτούν αυτά τα τσιπ.

   Η κατάσταση ελπίζουμε ότι θα είναι πολύ διαφορετική μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

   Το Βατόμουρο, απ' όσο γνωρίζω, δεν χρησιμοποιεί την Πανδημία "ως δικαιολογία". Αλλά επικοινωνεί ότι υπάρχουν ελλείψεις πυριτίου. Οι οποίες είναι *ακόμη* πραγματικές.

Αφήστε ένα σχόλιο