Hoe ziet 2023 eruit voor Raspberry Pi-aandelen?

Raspberry Pi Stock titelafbeelding

Raspberry Pi heeft zojuist een optimistische verwachting vrijgegeven voor niet-zakelijke klanten die Raspberry Pi-aandelen willen kopen in 2023. Met aandelen bedoelen we natuurlijk geen ETF's of iets dergelijks. We bedoelen echte, solide hardware: Raspberry Pis!

Dit schrijvend op 12 december 2022, heeft CEO Eben Upton verschillende prognoses voor 2023 opgesteld.

Hier is de TL;DR:

 • Verwacht meer single-unit, niet-commerciële beschikbaarheid
 • In volgorde: verwacht dat de Zero/Zero W, Pi 3A+, Pi 4 beschikbaar komen naarmate het jaar 2023 nadert.
 • Verwacht een verhoging van $5 voor de adviesprijs van de Zero en Zero W.
 • Nul 2 W te blijven op $15; Pi verwacht 50K tot 100K RP3A0 in Q1 2023.
 • CM3, Pi 3B/+, CM4 zullen schaars zijn voor individuen...

Meer Raspberry Pi-voorraden voor niet-commerciële klanten

"Als dank aan ons leger van zeer geduldige enthousiaste klanten in de aanloop naar het vakantieseizoen dit jaar, zijn we in staat geweest om iets meer dan honderdduizend eenheden, verdeeld over Zero W, 3A+ en de 2GB en 4GB varianten van Raspberry Pi 4, opzij te zetten voor losse verkoop," zei Upton.

Deze borden stromen naar Erkende Verkopers zoals Buyzero.de. We hebben een play-by-play voorraad update vanuit ons perspectief hier (in Duitsland).

Ter referentie, Upton zei in een ander interview dat ze "minder dan 7 miljoen" eenheden produceren dit jaar.

In 2023 verwacht Raspberry Pi volgens Upton het deel van hun productie dat ze besteden aan de verkoop van afzonderlijke eenheden geleidelijk te verhogen tot ze terug zijn bij de situatie van voor de pandemie.

"De chiptoewijzingen die wij voor volgend jaar hebben ontvangen, betekenen dat het kanaal tegen het einde van het derde kwartaal zijn evenwichtsvoorraadniveau zal hebben bereikt, met honderdduizenden eenheden die op elk moment beschikbaar zijn," aldus Upton.

Upton verwacht dat de Zero en Zero W als eerste weer algemeen beschikbaar komen, daarna de Pi 3A+ en vervolgens verschillende Pi 4-versies.

Pi Zero/Zero W zie $5 verhoging

De Raspberry Pi Zero gaat van $5 naar $10 en de Pi Zero W gaat van $10 naar $15.

"Er is echter een positieve kant: zodra de Zero-producten in 2023 weer in grote hoeveelheden beschikbaar zijn, verwachten we niet langer de beperkingen per eenheid te zien die een kenmerk zijn van Zero sinds de lancering in 2015 - je zult zoveel kunnen kopen als je wilt," zei hij.

Upton zei tegen Christopher Barnatt van Uitleg over computers dat de Zero altijd verkoop kwantiteitslimieten heeft gehad omdat het altijd is gebouwd wanneer er reserve productiecapaciteit is als capaciteitsvuller. Met de prijsverhoging laat het Raspberry Pi "de kranen openzetten en de Zero behandelen als een regulier product."

Herstel verwacht naarmate we dichter bij 2023 komen

Upton verwacht:

 • Een "mager eerste kwartaal"
 • Herstel tot pre-pandemische niveaus in het tweede kwartaal
 • "Onbeperkt" in de tweede helft van 2023.

"Om verschillende redenen verlaten we 2022 met een veel beter zicht op onze toekomstige siliciumleveringsketen dan waarmee we begonnen," zei hij. "We hebben enkele veranderingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat voorraadopbouwend gedrag dat anders het tekort voor iedereen zou verlengen, niet kan plaatsvinden."

In het interview met Barnatt zei Upton dat hij er voor 80 procent zeker van is dat Raspberry Pi het licht aan het einde van de tunnel ziet.

Hij ziet deze veranderingen aankomen:

Het eerste kwartaal zal mager zijn en "niet wezenlijk beter dan kwartalen die we recentelijk hebben gezien".

 • Pi 3, Pi 4 zal een beperkt kwartaal zijn...

Q2 is een "pre-pandemisch kwartaal" als Raspberry Pi "2 miljoen apparaten" gaat bouwen

Het probleem is de achterstand hier, dus Raspberry Pi moet voorzichtig zijn met hun leveringsbeheer vanwege de tekortpsychologie.

"Maar het probleem is natuurlijk dat je achterstanden hebt, dus ... ook al zijn we terug bij wat een evenwicht zou zijn - aangenomen dat we niet gegroeid zijn, wat we denk ik wel gedaan hebben - maar [zelfs als] het ... in evenwicht is, zal een goed kwartaal nog steeds zorgvuldig beheer vereisen vanwege de psychologie die gepaard gaat met een tekort."

Om te voorkomen dat het aanbod weglekt naar scalpers, zal Raspberry Pi de verkoop blijven beheren.

Industriële klanten zullen "actief beheer" blijven zien, waarbij Raspberry Pi bedrijven vraagt naar hun werkelijke vraag en niet naar hun voorspelde vraag.

Hobbyisten zullen kwantitatieve beperkingen blijven zien.

"Vanaf Q3 komt het goed."

Geen verder commentaar van Upton, behalve dat het derde kwartaal "Q3 Nirvana" wordt.

Hoe zit het met de Pi Zero 2 W?

Upton zei weinig over de Raspberry Pi Zero 2 W in het nieuwsbericht, maar in de commentaren zinspeelde hij op de toekomst van de Pi Zero 2.

"Dit is iets anders dat zal verbeteren tot 2023," zei hij.

Raspberry Pi verwacht 50.000 tot 100.000 eenheden van het RP3A0 system-in-package voor de Zero 2 W te ontvangen in het eerste kwartaal van 2023 en ze zijn van plan om de Zero 2 W op $15 te houden.

"Hoewel we vrij dunne marges hebben op dat prijspunt. Het is in overeenstemming met onze historische praktijk om nieuwe producten tegen dezelfde prijs op de markt te brengen als hun voorganger (hoewel we deze keer via een omweg zijn gekomen)," aldus Upton.

Aangezien de Zero W $15 gaat kosten na de prijsverhoging van $5, vroeg een commentator waarom iemand de Zero W zou kopen als hij een Zero 2 W kan kopen voor dezelfde prijs. Upton antwoordde,

"We verwachten dat het meeste niet-industriële Zero W-volume te zijner tijd zal migreren naar Zero 2W. Maar dat zal later in 2023 gebeuren."

Kan de prijs van de Zero 2 W omhoog? Upton herhaalde dat Raspberry Pi de prijzen van de Zero 2 W op $15 houdt, maar een prijsverhoging is mogelijk.

"We houden Nul 2W op $15. Merk op dat 3A+ $25 kost (1A+ is $20), dus er zou ruimte zijn om Nul 2W op te schuiven als we verdere margeverslechtering zien."

Moet je een Zero kopen of wachten op een Zero 2 W? Lees de vergelijking in ons mega-artikel.

CM3, Pi 3 voorraad te herstellen, maar worden "opgezogen".

Upton zei dat hij verwacht dat "de levering van CM3/3+ per stuk waarschijnlijk een van de laatste dingen zal zijn die zich zullen herstellen, misschien eind Q2 of begin Q3. Voor producten als deze, met een aanzienlijke industriële klantenbasis, is het erg moeilijk om te voorkomen dat ze worden opgezogen naar de grijze markt."

Hetzelfde geldt voor de Pi 3B en 3B+,

"Sommige 3B en 3B+ zullen de komende maanden hun weg vinden naar de eenheidsmarkt, maar zoals ik heb gezegd in reactie op andere berichten zijn ze zo populair in industriële toepassingen dat het moeilijk is om te voorkomen dat ze worden opgezogen door bots. We doen ons best!", aldus Upton.

Upton zei ook dat de 3B+ in productie zal blijven tot minstens januari 2026, "(en waarschijnlijk veel langer)".

CM4 gericht op industriële klanten

Raspberry Pi richt de productie van CM4 op industriële klanten, maar ze zullen proberen om enkele single-unit verkopen eruit te krijgen.

"De CM4-productie is gericht op de industriële en commerciële markt, hoewel we een bepaald volume zullen blijven leveren aan (bijvoorbeeld) BerryBase voor de verkoop van afzonderlijke eenheden", aldus Upton.

Een commentator, Bill Dunn, zei: "Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een echte voorraad in de VS heb gezien, Europa (meestal Duitsland) lijkt er het vaakst een paar te hebben."

Waarop Upton antwoordde,

"CM4 is vooral een commercieel/industrieel product... Maar ja, we zouden wel een verkooppunt in Noord-Amerika kunnen vinden."

Dunn zei dat hij, omdat hij in Europa moet kopen, het moeilijk vindt om ook maar in de buurt van de adviesprijs van de CM4 te komen.

Verwacht geen Pi 5 in 2023

Upton vertelde Barnatt dat 2023 een "hersteljaar" is en dat de pandemie de vooruitgang heeft vertraagd.

Upton zei dat Raspberry Pi zich zou moeten concentreren op twee aspecten: leveringscapaciteit en productkannibalisatie.

Leveringscapaciteit

Blijkbaar is de productie van silicium niet de enige toeleveringsketen waar Raspberry Pi aan moet denken.

"Er wordt verondersteld dat een Pi 5 op een nieuw procesknooppunt moet komen. Dus je zou kunnen zeggen: hoe kan dat de bestaande golf van 28 of 40 nanometer kannibaliseren, maar je moet niet vergeten dat deze tekorten niet alleen over silicium gaan. Sommige hebben te maken met verpakking, andere met testcapaciteit en weer andere met substraten," zei hij.

Product kannibalisatie

Upton zei ook dat Raspberry Pi ervoor moet zorgen dat de introductie van de Pi 5 het herstel van de Pi 4 of de Pi 3 niet in gevaar brengt.

"Ik denk dat we heel voorzichtig zullen zijn over hoe we vooruit willen. Maar het goede nieuws is dat ik denk dat vanaf de tweede helft van volgend jaar [en] 2024, sommige van die dingen beginnen af te nemen en dat is het punt waarop we kunnen gaan nadenken over wat een verstandig Raspberry Pi 5-platform zou kunnen zijn".

Meer Raspberry Pi-aandelen en voorspellingen voor 2023

KLIK HIER: Play-by-play voorraadvooruitzichten van een Erkend Verkoper in Duitsland

KLIK HIER: De toekomst van de Raspberry Pi volgens Eben Upton

2 Opmerkingen

 1. Christopher McCarty op maart 23, 2023 op 11:39 pm

  Ik denk dat Upton en de Raspberry Pi Foundation hun tekort zeer slecht hebben aangepakt en dat dit de reden is waarom er zo lang een tekort is. De pandemie is al een tijdje voorbij maar toch gebruiken ze de pandemie nog steeds als excuus. Ze klinken als de USPS! Ik ben verder gegaan met Raspberry Pi en heb betere alternatieven gevonden. Mijn geld gaat niet meer naar Upton.

  • raspi berry op april 19, 2023 op 7:47 pm

   Vergeet niet dat Raspberry Pi geraakt is door zijn eigen populariteit. Als je het op hetzelfde prijsniveau wilt houden (waardoor scalpers voorlopig buiten beeld blijven), dan moet je wachten tot er chips beschikbaar komen.
   Voor andere fabrikanten, die een veel lager volume doen, is het gemakkelijker om aan deze chips te komen.

   Hopelijk ziet de situatie er eind dit jaar heel anders uit.

   Voor zover ik weet gebruikt Raspberry de pandemie niet "als excuus". Maar het communiceert dat er silicium tekorten zijn. Die nog steeds reëel zijn.

Laat een reactie achter