Σχέδιο Paragon: Ένας ανακυκλωμένος υπολογιστής μονής πλακέτας: Paragon: Ένας ανακυκλωμένος υπολογιστής μονής πλακέτας
Θέλετε να γίνετε μάγος των υπολογιστών; Θέλετε να το κάνετε χωρίς να είστε σπάταλοι; Αυτό είναι το έργο που θα σας εμπνεύσει να κατακτήσετε τους υπολογιστές σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα είστε καλός περιβαλλοντολόγος. Μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά με αυτόν τον ανακυκλωμένο υπολογιστή μιας πλακέτας.
Αυτό το υπέροχα καινοτόμο έργο προέρχεται από τον Anders Nielsen, ο οποίος το ονομάζει "65uino". Ο Anders δημοσίευσε το έργο στο Hackaday και πιστεύουμε ότι αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως έργο Paragon.
Η βασική ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένας υπολογιστής μιας πλακέτας από ένα Arduino και παλιά ολοκληρωμένα κυκλώματα. Το καλύτερο από όλα είναι ότι ο Anders έχει κάνει αυτό το έργο ανοιχτού κώδικα, ώστε να μπορείτε να το κατασκευάσετε και να το προσαρμόσετε όπως εσείς νομίζετε!
Υλικό
Ο Anders το αποκαλεί 65uino, επειδή είναι συμβατό με τα pin του το Arduino Uno. Και, πράγματι, το σχήμα είναι σαφώς παρόμοιο.
Αλλά ο Anders δημιούργησε αυτή την προσαρμοσμένη πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος και μπορείτε να βρείτε τα αρχεία στο η σελίδα GitHub και στη συνέχεια να τα στείλετε σε ένα PCB house, όπως PCBWay. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να το κατασκευάσετε απλά σε μια πλακέτα ψωμιού, αν και αυτό θα χρησιμεύσει μόνο ως προσωρινή λύση. Αλλά θα έκανε τη δουλειά!
Αυτό που είναι σπουδαίο σχετικά με τη συμβατότητα καρφιτσών με το Arduino Uno είναι ότι όλες οι ασπίδες, οι μονάδες και οι προσαρμογείς για το Arduino θα λειτουργούν επίσης με το 65uino.
Η βασική ιδέα είναι ότι ο υπολογιστής λειτουργεί στο δίαυλο I2C, ο οποίος χρειάζεται μόνο τροφοδοσία, γείωση, sda (σειριακά δεδομένα) και scl (σειριακό ρολόι). Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το I2C, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας σχετικά με αυτό εδώ:
Αλλά αρκεί να πούμε ότι το I2C
Εν πάση περιπτώσει, αυτό το έργο περιστρέφεται γύρω από 6 βασικά εξαρτήματα: έναν μικροεπεξεργαστή 6507, ένα 28C16 EEPROM, ένα 6532 RAM-I/O-Timer, έναν ρυθμιστή LM1117, έναν ρυθμιστή MIC5504-3.3YM5 και ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα αντιστροφέα 74HC04.
Ο στόχος είναι η ανακύκλωση, γι' αυτό γίνετε δημιουργικοί στο πού θα τα βρείτε και σχολιάστε παρακάτω πού βρήκατε τα δικά σας!
Εκτός από αυτά τα βασικά εξαρτήματα, ο Anders χρησιμοποιεί μια σειρά από πυκνωτές, αντιστάσεις και ταλαντωτές. Και πάλι, μπορείτε να βρείτε έναν πλήρη κατάλογο των εξαρτημάτων στο η σελίδα του Hackaday.
Λογισμικό
Όλο το πρόγραμμα τρέχει σε κώδικα συνέλευσης 6502. Αυτό είναι το έργο που θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε το Assembly!
Αν ακολουθήσετε το Anders build to the T, τότε θα έχετε επίσης μια λυχνία LED στην πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος που μπορείτε να αναβοσβήνετε χρησιμοποιώντας το 6502 Assembly. Και αν συνδέσετε μια οθόνη OLED, μπορείτε να ρυθμίσετε την επιθυμητή διεπαφή χρήστη (εντός ορίων, προφανώς).
Και, όπως λέει και το παλιό ρητό, τα πάντα είναι ανοιχτού κώδικα αν γνωρίζεις τη Συνέλευση!
Αλλά αυτό το έργο είναι στην πραγματικότητα ανοιχτού κώδικα, οπότε μπορείτε να παίξετε ελεύθερα με αυτό όπως θέλετε!
Συμπέρασμα
Ορίστε λοιπόν, παιδιά - ένας ανακυκλωμένος υπολογιστής μιας πλακέτας!
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το έργο στο η σελίδα του Hackaday. Ή μπορείτε να ελέγξετε η σελίδα GitHub.
Εν τω μεταξύ, δείτε περισσότερα έργα Paragon που έχουμε παρουσιάσει κάνοντας κλικ στο κουμπί εδώ!
Τι θα κάνατε με αυτόν τον υπολογιστή;
Έξυπνες επικοινωνίες