Paragon-projektet: En återvunnen dator med enkelskiva

En återvunnen enbrädesdator Titelbild

Vill du bli en riktig datatrollkarl? Vill du göra det utan att slösa? Det här är projektet som kommer att inspirera dig till att behärska datorer på en superlåg nivå, samtidigt som du är en god miljöaktivist. Du kan göra allt med den här återvunna enkortsdatorn.

Detta fantastiskt innovativa projekt kommer från Anders Nielsen, som kallar det för "65uino". Anders har lagt upp projektet på Hackaday och vi anser att det utan tvekan kvalificerar sig som ett Paragon-projekt.

Huvudidén är att bygga en enkortsdator av en Arduino och gamla integrerade kretsar. Det bästa av allt är att Anders har gjort projektet till öppen källkod, så att du kan bygga och anpassa det som du vill!

Kredit: Anders Nielsen.

Hårdvara

Anders kallar den 65uino, eftersom den är stiftkompatibel med Arduino Uno. Och visst är formen tydligt likartad.

Men Anders har skapat detta skräddarsydda kretskort och du hittar filerna på GitHub-sidan och sedan skickas till ett PCB-hus, som PCBWay. Alternativt kan du fortfarande bara konstruera detta på ett breadboard, även om det bara kommer att fungera som en tillfällig lösning. Men det skulle få jobbet gjort!

Det som är bra med dess pin-kompatibilitet med Arduino Uno är att alla shields, moduler och adaptrar för Arduino också fungerar med 65uino.

Huvudidén är att datorn körs på I2C-bussen, som bara behöver ström, jord, sda (seriella data) och scl (seriell klocka). Om du är intresserad av att lära dig mer om I2C kan du läsa vår artikel om det här:

Men det räcker med att säga att I2C

Hur som helst, detta projekt kretsar kring 6 viktiga komponenter: en 6507 mikroprocessor, en 28C16 EEPROM, en 6532 RAM-I/O-Timer, en LM1117 regulator, en MIC5504-3.3YM5 regulator, och en 74HC04 inverter integrerad krets.

Målet är att återvinna, så var kreativ när du letar efter dessa och kommentera sedan nedan var du hittade dina!

Förutom dessa viktiga komponenter använder Anders en mängd kondensatorer, resistorer och oscillatorer. Du hittar en fullständig lista över komponenter på Hackaday-sidan.

Kredit: Anders Nielsen.

Programvara

Hela projektet körs med 6502 Assembly Code. Det här är projektet som kommer att hjälpa dig att lära dig Assembly!

Om du följer Anders uppbyggnad till punkt och pricka kommer du också att ha en lysdiod på kretskortet som du kan blinka med hjälp av 6502 Assembly. Och om du ansluter en OLED-display kan du ställa in önskat användargränssnitt (inom vissa gränser, naturligtvis).

Och, som det gamla talesättet säger, allt är öppen källkod om du känner till Assembly!

Men det här projektet är faktiskt öppen källkod, så känn dig fri att leka med den som du vill!

Kredit: Anders Nielsen.

Slutsats

Så där har ni det, gott folk - en återvunnen enkortsdator!

Mer information om projektet finns på Hackaday-sidan. Eller så kan du kolla in GitHub-sidan.

Under tiden kan du kolla in fler Paragon-projekt som vi har presenterat genom att klicka på här!

Vad skulle du göra med den här datorn?

Lämna en kommentar