Paragon Project: Een gerecyclede computer met enkelvoudige printplaat

Een gerecyclede computer met één plank Titelafbeelding

Wil je een computertovenaar worden? Wil je het doen zonder verspilling? Dit is het project dat je zal inspireren om computers op een superlaag niveau te beheersen en tegelijkertijd een goede milieuactivist te zijn. Je kunt het allemaal doen met deze gerecyclede single-board computer.

Dit prachtige innovatieve project komt van Anders Nielsen, die het de "65uino" noemt. Anders heeft het project gepost op Hackaday en we denken dat het zonder twijfel in aanmerking komt als een Paragon Project.

Het belangrijkste idee is om een single-board computer te bouwen van een Arduino en oude geïntegreerde circuits. Het beste van alles is dat Anders dit project open-source heeft gemaakt, dus je kunt het bouwen en aanpassen naar eigen inzicht!

Krediet: Anders Nielsen.

Hardware

Anders noemt het de 65uino, omdat het pin-compatibel is met de Arduino Uno. En inderdaad, de vorm is duidelijk vergelijkbaar.

Maar Anders heeft deze aangepaste printplaat gemaakt en je kunt de bestanden vinden op de GitHub-pagina en dan naar een PCB-huis sturen, zoals PCBWay. Je kunt dit ook gewoon op een breadboard bouwen, hoewel dat maar een tijdelijke oplossing is. Maar het zou de klus wel klaren!

Het mooie van de pin-compatibiliteit met de Arduino Uno is dat alle shields, modules en adapters voor de Arduino ook werken met de 65uino.

Het belangrijkste idee is dat de computer werkt op de I2C bus, die alleen voeding, aarde, sda (seriële gegevens) en scl (seriële klok) nodig heeft. Als je meer wilt weten over I2C, kun je ons artikel erover hier lezen:

Maar het volstaat te zeggen dat I2C

Hoe dan ook, dit project draait om 6 essentiële componenten: een 6507 microprocessor, een 28C16 EEPROM, een 6532 RAM-I/O-Timer, een LM1117 regelaar, een MIC5504-3.3YM5 regelaar en een 74HC04 inverter geïntegreerde schakeling.

Het doel is om te recyclen, dus wees creatief in waar je deze kunt vinden en laat hieronder weten waar je de jouwe vandaan hebt!

Naast deze essentiële componenten gebruikt Anders een groot aantal condensatoren, weerstanden en oscillatoren. Ook hier kun je een volledige lijst van componenten vinden op de Hackaday pagina.

Krediet: Anders Nielsen.

Software

Het hele project draait op 6502 Assembly Code. Dit is het project waarmee je Assembly onder de knie krijgt!

Als je Anders helemaal volgt, dan heb je ook een LED op de printplaat die je kunt laten knipperen met 6502 Assembly. En als je een OLED-display aansluit, kun je de gewenste gebruikersinterface instellen (uiteraard binnen bepaalde grenzen).

En, zoals het oude gezegde luidt, alles is open-source als je de Assembly kent!

Maar dit project is eigenlijk open-source, dus voel je vrij om ermee te spelen als je wilt!

Krediet: Anders Nielsen.

Conclusie

Dus daar heb je het, mensen - een gerecyclede single-board computer!

Meer informatie over het project vind je op de Hackaday pagina. Of je kunt kijken op de GitHub-pagina.

Bekijk ondertussen meer Paragon projecten die we hebben uitgelicht door te klikken op hier!

Wat zou je met deze computer doen?

1 Commentaar

  1. Danielsoto op juni 22, 2024 op 5:13 am

    Slimme communicatie

Laat een reactie achter