Οι ερωτήσεις σας για το 64-bit Raspberry Pi OS απαντήθηκαν

Είναι επίσημο.

Το Raspberry Pi OS κυκλοφόρησε επίσημα την 64-bit έκδοσή του μετά από μια μακρά beta και δείτε πώς φαίνεται:

raspberry pi os 64 επιφάνεια εργασίας 1000px
Raspberry Pi OS 64-bit. Φαίνεται ακριβώς όπως η έκδοση 32-bit.

Φαίνεται 100% το ίδιο με την έκδοση 32 bit. Αλλά κάτω από το καπό, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Raspberry Pi: επιλέξτε 32 ή 64 bit;

Ο υπολογιστής που χρησιμοποιείτε ως κύριο σταθμό εργασίας είναι πολύ πιθανό να είναι 64 bit.

Το δικό μου είναι σίγουρα.

Αν λοιπόν οι περισσότεροι υπολογιστές λειτουργούν σε 64 bit, τότε το λογικό συμπέρασμα είναι ότι τα 64 bit είναι καλύτερα από τα 32 bit, σωστά;

Επιτρέψτε μου απλώς να επισημάνω αυτό που λέει το Raspberry Pi στο άρθρο του για το νέο λειτουργικό σύστημα: "Ενημερώστε μας στα σχόλια αν η περίπτωση χρήσης σας επωφελείται (ή υποφέρει!) από τη μετάβαση στα 64-bit".

Έτσι, ναι, μπορείτε να επωφεληθείτε ή να υποφέρετε από τη χρήση του νέου Raspberry Pi OS 64 bit.

Πλεονεκτήματα του νέου Raspberry Pi OS 64-bit

Απελευθερώνει το πλήρες δυναμικό των νεότερων Pis (θεωρητικά)

Στο προηγούμενο αυτοκίνητό μου, υπήρχε ένας περιοριστής ταχύτητας που το περιόριζε σε περίπου 210km/h.

Ίσως ο κινητήρας μπορεί να κάνει περισσότερα, αλλά ο περιοριστής ταχύτητας δεν το επιτρέπει.

Έτσι, για πολλά χρόνια, τα νεότερα Raspberry Pis είχαν έναν πολύ ισχυρότερο επεξεργαστή που λειτουργούσε σε ένα περιβάλλον περιορισμένων επιδόσεων, δηλαδή 32 bit.

Ο κύριος λόγος είναι πρακτικός: ένα λειτουργικό σύστημα 32-bit θα έτρεχε σε όλες τις συσκευές τους, ενώ ένα λειτουργικό σύστημα 64-bit θα απαιτούσε τη διατήρηση δύο λειτουργικών συστημάτων και θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους πελάτες.

Έτσι, τα 64-bit θα απελευθερώσουν το θηρίο, σωστά;

Θεωρητικά, θα πρέπει να παρατηρήσετε μια αύξηση της απόδοσης απλά με την αναβάθμιση σε περιβάλλον 64 bit, και τα οφέλη προκύπτουν πραγματικά για το Raspberry Pi 4 των 8GB.

Προηγουμένως, το λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi OS χρησιμοποιούσε την επέκταση μεγάλων φυσικών διευθύνσεων ARM για πρόσβαση σε μνήμη έως και 8 GB, η οποία είχε το όριο να κατανέμει σε κάθε διεργασία το πολύ 3 GB. Με το νέο λειτουργικό σύστημα 64-bit, μια μόνο διεργασία μπορεί να καταλαμβάνει και τα 8GB.

Τα πραγματικά οφέλη θα προκύψουν για τους χρήστες που χρησιμοποιούν τα Raspberry Pis τους ως διακομιστές, υποδοχείς Docker ή Kubernetes και άλλες χρήσεις υψηλής έντασης, όπως η κωδικοποίηση βίντεο.

Ίσως θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η beta του 64-bit Raspberry Pi OS κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του 8GB Pi 4 (Μάιος 2020).

Γιατί λοιπόν λέω ότι αυτά τα οφέλη είναι μόνο "θεωρητικά"; Λοιπόν, αυτό έγκειται απλά στα άλλα σημεία συμφόρησης.

Αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε συχνά δεν έχει έκδοση 64-bit, τότε θα έχετε μικρό όφελος, επειδή θα πρέπει να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε την έκδοση 32-bit (για παράδειγμα, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Chromium για να μεταδώσετε το Netflix ή άλλο περιεχόμενο DRM).

Δοκίμασα επίσης ένα Raspberry Pi Zero 2 με το λειτουργικό σύστημα 32 και 64 bit και οι χρόνοι φόρτωσης για το PiCockpit.com δεν άλλαξαν.

Τι λένε τα benchmarks του Raspberry Pi 32-bit έναντι 64-bit;

A μελέτη αναφοράς έδειξε ότι το Raspberry Pi OS 64-bit είναι ταχύτερο από το 32-bit σε όλες τις δοκιμές εκτός από μία.

Ο Michael Larabel το δοκίμασε αυτό σε ένα Raspberry Pi 400 των 4GB και τα αποτελέσματά του δείχνουν ότι στον χειρισμό γραφικών, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην κωδικοποίηση ήχου, στο stress-ng, στη συμπίεση και σε πολλά άλλα τεστ, το λειτουργικό σύστημα 64-bit αποδείχθηκε συντριπτικά καλύτερο.

Το συμπέρασμά του είναι ότι θα δείτε κατά μέσο όρο 48% βελτίωση στην απόδοση κάνοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα στο λειτουργικό σύστημα 64-bit.

Εκτέλεση προγραμμάτων 64-bit

Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης ενός λειτουργικού συστήματος 64-bit στο Raspberry Pi θα ήταν η εκτέλεση προγραμμάτων που δεν θα μπορούσατε να εκτελέσετε στο αντίστοιχο σύστημα 32-bit. Για παράδειγμα, ορισμένα προγράμματα κλειστού κώδικα είναι διαθέσιμα μόνο για το arm64 και ακόμη και το λογισμικό που λειτουργεί στο armhf δεν είναι απαραίτητα βελτιστοποιημένο για αυτό.

Μειονεκτήματα της χρήσης του 64-bit Raspberry Pi OS

Περιορισμένη υποστήριξη σε όλο το φάσμα Pi

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τη χρήση ενός Raspberry Pi είναι ότι μπορείτε να πάρετε μια κάρτα SD (με εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi) από ένα Pi και να την τοποθετήσετε σε ένα άλλο. Όλα θα λειτουργούν μια χαρά.

Τώρα, με το 64-bit Raspberry Pi, δεν θα μπορείτε να κάνετε αυτή την αλλαγή κάρτας SD στα παλαιότερα Pis (1, 2 και Zero). Έτσι, αυτό είναι ένα άμεσο μειονέκτημα. Ένα παράδειγμα όπου αυτό θα ήταν ένα μειονέκτημα αφορά το Zero. Στο παρελθόν, μπορούσατε απλά να κάνετε τη ρύθμιση, τον προγραμματισμό και ό,τι άλλο στο Pi 4 και στη συνέχεια να το μεταφέρετε στο Zero. Αλλά αν χρησιμοποιείτε ένα λειτουργικό σύστημα 64-bit στο Pi 4, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την κάρτα SD στο Zero (αλλά μπορείτε στο Zero 2 W).

Δεν είναι "δοκιμασμένο στη μάχη" (δηλ. θα μπορούσε να είναι προβληματικό)

Το νέο Raspberry Pi OS 64-bit δεν έχει τον ίδιο χρόνο δοκιμών με το αντίστοιχο 32-bit, οπότε θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να φτάσει σε αυτό το στάδιο.

Μπορείτε να περιμένετε κάποια σφάλματα που δεν υπάρχουν στα 32 bit, και κάποια από αυτά θα παραμείνουν ανεπίλυτα μέχρι τη στιγμή που η βάση χρηστών θα τα προλάβει. Με άλλα λόγια, μια διόρθωση που λειτουργεί στο λειτουργικό σύστημα 32 bit ενδέχεται να μην λειτουργεί στο λειτουργικό σύστημα 64 bit.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χρώμιο. Ναι, υπάρχει μια έκδοση 64-bit του Chromium, αλλά δεν μπορείτε να αναπαράγετε μέσα ροής όπως το Netflix ή το Disney+ επειδή δεν διαθέτει τη βιβλιοθήκη WidevineCDM (για την προστασία DRM). Αν αυτή είναι η περίπτωση χρήσης σας, το Raspberry Pi συνιστά να εγκαταστήσετε την έκδοση 32 bit μέσα από το Terminal χρησιμοποιώντας αυτή την εντολή:

sudo apt install chromium-browser:armhf libwidevinecdm0

Για να επιστρέψετε στην έκδοση 64-bit, χρησιμοποιήστε αυτό:

sudo apt install chromium-browser:arm64 libwidevinecdm0-

Πώς να εγκαταστήσετε το Raspberry Pi OS 64 bit;

Αυτό το βήμα θα σας δείξει πώς να αναβαθμίσετε το Raspberry Pi σας στο νέο 64-bit Raspberry Pi OS.

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία από τις συμβατές πλακέτες:

Μπορείτε να κατεβάσετε το Raspberry Pi OS 64 bit από τον επίσημο ιστότοπο.

Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσετε πώς θέλετε να κάνετε flash την κάρτα microSD. Ο τρόπος που προτιμώ είναι να χρησιμοποιήσω το Raspberry Pi Imager. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να κατεβάσετε τις εικόνες του Raspberry Pi OS εδώ.

Το Raspberry Pi Imager διαθέτει δύο επιλογές του λειτουργικού συστήματος 64-bit

Το Raspberry Pi OS έχει δύο επιλογές για το 64-bit Raspberry Pi OS και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό κάνοντας κλικ στο κουμπί Λειτουργικό σύστημα κουμπί -> Raspberry Pi OS και στη συνέχεια κάντε κύλιση μέχρι να δείτε το 64-bit OS.

Τώρα, αυτό οδηγεί στο ερώτημα σχετικά με το ποια έκδοση του λειτουργικού συστήματος Raspberry Pi θα πρέπει να εγκαταστήσετε.

Αν χρησιμοποιείτε το Raspberry Pi 3, 4, 400 ή τα Compute Modules 3/4, τότε θα είστε εντάξει με την κανονική έκδοση του Raspberry Pi OS.

Αυτό αφήνει το Raspberry Pi Zero 2 W, για το οποίο ο επικεφαλής προϊόντος του Raspberry Pi δήλωσε ότι "θα πρότεινε μόνο την έκδοση lite για το Pi Zero 2, τα 512MB είναι πολύ περιοριστικά για το 64bit desktop OS".

Μπορώ να αναβαθμίσω το λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi 32 bit σε 64 bit;

Ανησυχείτε για την απώλεια δεδομένων; Ή ίσως απλά θέλετε έναν εύκολο τρόπο για να αποκτήσετε το 64 bit χωρίς να χρειαστεί να ξανακάνετε τα πάντα;

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό είναι εφικτό.

Τα κακά νέα είναι ότι θα είναι 100 φορές πιο δύσκολο από την αναβάθμιση των Windows, η οποία στην πραγματικότητα είναι απλώς η παρακολούθηση ενός προγράμματος εγκατάστασης που κάνει τα πάντα για εσάς. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε τα πάντα μόνοι σας και πιθανότατα δεν θα είναι τόσο καλό όσο μια καθαρή εγκατάσταση.

Για να αναβαθμίσετε από ένα λειτουργικό σύστημα 32 bit σε ένα λειτουργικό σύστημα 64 bit, μπορείτε να δοκιμάσετε CrossGrading.

Το καλύτερο μέρος του παραπάνω συνδέσμου είναι η παράγραφος "Σας το είπα" που αναφέρει: "Συνιστάται επίσης να δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, καθώς αυτή η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η επανεγκατάσταση εξακολουθεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Έχετε προειδοποιηθεί!"

Τούτου λεχθέντος, αν χρησιμοποιείτε ήδη ένα λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi 64-bit και θέλετε να το ενημερώσετε, θα χρειαστεί να εκτελέσετε μόνο ένα sudo apt update και sudo apt αναβάθμιση για να φτάσετε στην πιο πρόσφατη έκδοση, εφόσον χρησιμοποιείτε την έκδοση Bullseye 64 bit.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν το λειτουργικό σύστημα του Raspberry Pi είναι 64 bit;

Όταν το Raspberry Pi OS εκκινήσει, ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε

uname -m

Αυτό εκτυπώνει το όνομα του υλικού του μηχανήματος και αν λέει aarch64, τότε έχετε έκδοση 64 bit. Αν λέει armv7l τότε έχετε το λειτουργικό σύστημα 32 bit.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν το Raspberry Pi μου είναι 64 ή 32 bit;

Αν έχετε Raspberry Pi 1, 2 και Zero, έχετε ένα Raspberry Pi 32-bit. Αν έχετε τα Zero 2, Pi 3, 4 και τα αντίστοιχα Compute Modules, έχετε ένα Pi 64 bit. Δείτε αυτόν τον πίνακα για περισσότερες πληροφορίες:

ΠροϊόνΕπεξεργαστήςΠυρήνας ARMDebian/Raspbian ARM
θύρα (μέγιστο)
Αρχιτεκτονική
πλάτος
Raspberry Pi 1BCM2835ARM1176arm6hf32 bit
Raspberry Pi 2BCM2836Cortex-A7armhf32 bit
Raspberry Pi ZeroBCM2835ARM1176arm6hf32 bit
Raspberry Pi Zero 2BCM2710Cortex-A53arm6464 bit
Raspberry Pi 3BCM2710Cortex-A53arm6464 bit
Raspberry Pi 4BCM2711Cortex-A72arm6464 bit
Πηγή: raspberrypi.com

Σε τι βασίζεται το Raspberry Pi OS 64-bit;

Σύμφωνα με το Raspberry Pi, "Το upstream του 32bit λειτουργικού συστήματος είναι το Raspbian (το οποίο είναι απλώς μια ανακατασκευή του Debian για ARM6 με επεκτάσεις hard float). Το upstream του λειτουργικού συστήματος 64bit είναι το Debian. Αλλά και τα δύο έχουν τη δική μας πασπαλισμένη μαγεία για να το κάνουν Raspberry Pi OS. Συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης υλικού".

Εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα 64 bit για το Raspberry Pis

Δεν είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιείτε το λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά λειτουργικά συστήματα που έχουν εκδόσεις 64 bit που λειτουργούν καλά στο Raspberry Pi.

Λειτουργικό σύστημαΣκοπόςΧρειάζεται παράκαμψη;Ιστοσελίδα
UbuntuΓενική χρήσηΜόνο για το Pi 4 με 4/8GB RAM.https://ubuntu.com/download/raspberry-pi
Ubuntu Core 20IoT, ενσωματωμένοΝαι για το Zero 2https://ubuntu.com/download/raspberry-pi
Διακομιστής Ubuntu 20.04.3 LTS/ 21.1ΔιακομιστήςΝαι για το Zero 2https://ubuntu.com/download/raspberry-pi
Ubuntu MateΓενική χρήσηΌχιhttps://ubuntu-mate.org/download/arm64/

Θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσω το Raspberry Pi OS 64 bit;

Ο πιο ομαλός τρόπος για να απολαύσετε το Raspberry Pi θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi 32 bit.

Το Raspberry Pi έχει αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο σε αυτό το λειτουργικό σύστημα και γι' αυτό τρέχει πιο άψογα.

Αν δεν έχει χαλάσει, μην το διορθώνετε.

Σε γενικές γραμμές, για τακτική χρήση στην επιφάνεια εργασίας, θα έχετε πιθανώς κάποιο όφελος από την αύξηση της απόδοσης. Θα είστε σε θέση να σημείο αναφοράς αυτά τα οφέλη απόδοσης, αλλά το αν θα είστε σε θέση να τα αντιληφθείτε ή όχι... αυτό είναι ένα διαφορετικό ερώτημα.

Θέλω να πω, η τελευταία μεγάλη αύξηση των επιδόσεων που μπόρεσα να αντιληφθώ ήταν η μετάβαση από έναν περιστρεφόμενο σκληρό δίσκο σε έναν SSD, οπότε αυτό είναι το σημείο αναφοράς για το τι θα έλεγα ότι είναι "αντιληπτό".

Raspberry Pi OS 64 bit στο Zero 2

Μέχρι τώρα μιλούσα γενικά. Μεταξύ όλων των πλακετών που μπορούν να υποστηρίξουν το 64-bit λειτουργικό σύστημα, το Raspberry Pi OS 64 bit μπορεί να μην είναι κατάλληλο για το Raspberry Pi Zero 2.

Στην πραγματικότητα, ο Gordon Hollingworth του Raspberry Pi συνέστησε να χρησιμοποιείτε την έκδοση Lite 64 bit.

Γιατί; Το Pi Zero 2 διαθέτει μόνο 512MB RAM και αυτό είναι πρόβλημα. Το Raspberry Pi OS 64-bit χρειάζεται περισσότερη μνήμη, ενώ η έκδοση 32-bit είναι λίγο πιο φειδωλή.

Έτσι, έκανα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο Hollingworth και εγκατέστησα τη μη-Lite έκδοση του 64μπιτου λειτουργικού συστήματος. Απενεργοποίησα το αρχείο swap εκτελώντας sudo dphys-swapfile swapoff και έτρεξα free -h για να μετρήσω τη χρήση της RAM μου.

Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα:

Έκδοση λειτουργικού συστήματος Raspberry PiΧρησιμοποιημένη RAMΕλεύθερη μνήμη RAM
64 bit Bullseye247MB74MB
32 bit Bullseye184MB79MB
raspberry pi 32 bit vs 64 bit χρήση μνήμης

Ίσως έχω λίγο "άγχος εύρους" με την εξαιρετικά περιορισμένη μνήμη του Pi Zero 2.

Το Chromium εξακολουθεί να χρειάζεται για πάντα για να φορτώσει οτιδήποτε, εκτός αν κάνετε το αρχείο swap mod. Και ενώ το swap file mod βοήθησε στη μείωση των χρόνων φόρτωσης, δεν εξοικονόμησε καθόλου χρόνο σε σύγκριση με το 32-bit Raspberry Pi OS. Ακολουθούν τα αποτελέσματα:

Διαμόρφωση Raspberry Pi ZeroΧρόνος φόρτωσης του PiCockpit.com
32 bit χωρίς swap mod45 δευτερόλεπτα
32 bit με 2048MB swap16 δευτερόλεπτα
64 bit με 2048MB swap16 δευτερόλεπτα

Περισσότερες ερωτήσεις;

Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω με τις ερωτήσεις σας και ας συζητήσουμε!

10 Σχόλια

  1. Brian στις Μάρτιος 25, 2022 στις 7:49 πμ

    Προσπάθησα να εγκαταστήσω το PiCockpit με 64bit Pi OS και δεν λειτουργεί.
    Υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές ή διορθώσεις για να λειτουργήσει;
    Ακόμη και το αποθετήριο παράγει σφάλμα.

  2. Jay Peterson στις Απρίλιος 7, 2022 στις 1:14 πμ

    Χρησιμοποιώ την τελευταία έκδοση Bullseye 64 bit εδώ και μερικές εβδομάδες στο Pi 400. Δεν νομίζω ότι είναι έτοιμο για τον απλό χρήστη. Κάθε φορά που δοκιμάζω κάτι ασυνήθιστο δεν λειτουργεί. Η απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας δεν λειτουργεί χωρίς αλλαγές. Μετά τις αλλαγές έχεις προβλήματα εξουσιοδότησης όταν κάνεις login και όταν προσπαθείς να κλείσεις. Η ειδοποίηση ενημέρωσης λειτουργεί αλλά δεν ενημερώνει στην πραγματικότητα. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade και επανεκκίνηση για να ενημερώσετε. Θα πάω σε 32 bit για τώρα.

    • Steve στις Ιούνιος 28, 2022 στις 3:03 πμ

      Τα ίδια θέματα. Χαίρομαι που βρήκα τα σχόλιά σας. Επιστρέφω επίσης σε 32 bit.

  3. Michael Wallis στις Ιούνιος 17, 2022 στις 5:46 μμ

    Υπάρχει τρόπος να ενημερώσετε απλώς την κατάτμηση /boot ή πρέπει να καταστρέψετε ολόκληρη τη μονάδα SD και στη συνέχεια να επαναφέρετε το περιεχόμενο από ένα αντίγραφο ασφαλείας;

    Έχω κάνει νυχτερινά αντίγραφα ασφαλείας με rip-clone και για τα δύο μου 64 bit (RPi 4B 4GB) συστήματα και ένα (RPi 400) που είναι 32 bit OS. Σκέφτομαι ότι ίσως απλά η επαναφορά του /boot από ένα αντίγραφο ασφαλείας 64 bit σε αυτό το μηχάνημα θα μου επέτρεπε να το φέρω σε 64 bit, αλλά να διατηρήσω όλα τα δεδομένα μου ανέπαφα.

    • Xuyun Zeng στις Ιούνιος 22, 2022 στις 10:09 πμ

      Από τη βιβλιογραφία που συνέλεξα όταν έγραψα αυτό το άρθρο, το να ξανακάνεις τα πάντα φαίνεται να είναι η βέλτιστη μέθοδος, δυστυχώς.

  4. Sean Parry στις Ιούλιος 17, 2022 στις 5:07 μμ

    Γεια σας
    Γιατί ενημερώνομαι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσω πληκτρολόγιο των ΗΠΑ. όταν βρίσκομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αναβαθμίσω σε σύστημα 64bit στο Raspberry pi400 ? Το οποίο σίγουρα δεν έχω καμία επιθυμία να το κάνω ?

  5. ManaDuVortes στις Αύγουστος 2, 2022 στις 1:56 μμ

    Πραγματικά χρήσιμο άρθρο. Σας ευχαριστώ. Κρίμα που δεν είναι τόσο εύκολη η αναβάθμιση/αναβάθμιση μεταξύ 32 και 64.

  6. felipe maldonado στις Οκτώβριος 28, 2022 στις 8:59 μμ

    estoy usando desde hace varios meses el SO 64bits en RP4 de 8g pero he experimentado muchas fallas para iniciar el SO, la mayoría de las veces me toca intentarlo hasta 5o mas veces para que inicie... ya le he cambiado la fuente de corriente, he probado con diferentes memorias SD, USB y hasta discos Solidos y en todos sigue la falla, que puede ser?? alguna recomendación ? (Cuando la uso con SO 32bits funciona correctamente)

    • Xuyun Zeng στις Οκτώβριος 30, 2022 στις 9:48 πμ

      Al parecer que señala que es problema del SO o tu Raspberry Pi, dado que has cambiado la memoria varias veces. Si puedes escribir en ingles, te aviso que lo preguntes al foro de Raspberry Pi. Ahi tienes un publico mas grande y quizas encontraras alguien con el mismo problema.

Αφήστε ένα σχόλιο