Uw 64-bit Raspberry Pi OS vragen beantwoord

Het is officieel.

Het Raspberry Pi OS heeft zijn 64-bits versie officieel uitgebracht na een lange bèta en dit is hoe het eruit ziet:

raspberry pi os 64 desktop 1000px
Raspberry Pi OS 64-bit. Ziet er precies zo uit als de 32-bit versie.

Het ziet er 100% hetzelfde uit als de 32 bit versie. Maar onder de motorkap, zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Raspberry Pi: kiezen voor 32 of 64 bit?

De computer die u gebruikt als uw hoofdwerkstation is zeer waarschijnlijk 64 bit.

De mijne zeker wel.

Dus als de meeste computers op 64 bit draaien, dan zou de logische conclusie zijn dat 64 bit beter is dan 32 bit, toch?

Laat me even wijzen op wat Raspberry Pi zegt in hun artikel over het nieuwe OS, "Laat ons in de commentaren weten of uw use-case profiteert (of lijdt!) van de overgang naar 64-bit."

Dus ja, u kunt voordeel of nadeel ondervinden van het gebruik van het nieuwe Raspberry Pi OS 64 bit.

Voordelen van het nieuwe Raspberry Pi OS 64-bit

Ontketent het volledige potentieel van de nieuwere Pis (theoretisch)

In mijn vorige auto was er een snelheidsbegrenzer die de snelheid beperkte tot ongeveer 210 km/u.

Misschien kan de motor meer, maar staat de snelheidsbegrenzer dat niet toe.

De nieuwere Raspberry Pis hebben dus jarenlang een veel krachtigere processor gehad die draaide in een prestatiebeperkte omgeving die 32 bit is.

De belangrijkste reden is praktisch: een 32-bit OS zou op al hun toestellen werken, terwijl een 64-bit OS hen zou verplichten twee OS'en te onderhouden en verwarring bij de klanten zou kunnen veroorzaken.

Dus, 64-bit zal absoluut het beest ontketenen, toch?

Theoretisch zou u een prestatieverbetering moeten zien door eenvoudigweg te upgraden naar een 64 bit omgeving, en de voordelen komen echt ten goede aan de 8 GB Raspberry Pi 4.

Voorheen gebruikte het Raspberry Pi OS de ARM Large Physical Address Extension om toegang te krijgen tot maximaal 8 GB geheugen, waarbij elk proces maximaal 3 GB kreeg toegewezen. Met het nieuwe 64-bit besturingssysteem kan een enkel proces alle 8GB in beslag nemen.

De echte voordelen zullen gebruikers ten goede komen die hun Raspberry Pis gebruiken als servers, Docker of Kubernetes hosts en andere toepassingen met hoge intensiteit, zoals video encoding.

Misschien moeten we ook opmerken dat de bèta van het 64-bits Raspberry Pi OS tegelijk uitkwam met de release van de 8GB Pi 4 (mei 2020).

Waarom zeg ik dan dat deze voordelen slechts "theoretisch" zijn? Wel, het komt gewoon neer op de andere knelpunten.

Als het programma dat je vaak gebruikt geen 64-bit versie heeft, dan zul je weinig voordeel zien omdat je dan nog steeds de 32-bit versie moet gebruiken (bijvoorbeeld als je Chromium wilt gebruiken om Netflix of andere DRM-inhoud te streamen).

Ik heb ook een Raspberry Pi Zero 2 getest met het 32- en 64-bits besturingssysteem en de laadtijden voor PiCockpit.com zijn niet veranderd.

Wat zeggen de 32-bit vs 64-bit Raspberry Pi benchmarks?

A benchmarkstudie heeft aangetoond dat het Raspberry Pi OS 64-bit sneller is dan het 32-bit in alle tests op één na.

Michael Larabel testte dit op een 4GB Raspberry Pi 400 en zijn resultaten tonen aan dat bij grafische manipulatie, AI, audio codering, stress-ng, compressie en nog veel meer tests, het 64-bit OS overweldigend beter bleek.

Zijn conclusie is dat je een gemiddelde verbetering van 48% in prestaties zult zien door precies hetzelfde te doen op het 64-bit OS.

64-bit programma's uitvoeren

Een ander voordeel van het gebruik van een 64-bit besturingssysteem op de Raspberry Pi zou zijn dat u programma's kunt draaien die u niet zou kunnen draaien op het 32-bit equivalent. Sommige closed-source programma's zijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar voor arm64 en zelfs software die werkt op armhf is er niet noodzakelijk voor geoptimaliseerd.

Nadelen van het gebruik van het 64-bit Raspberry Pi OS

Beperkte ondersteuning in de pi-reeks

Een van de beste dingen aan het gebruik van een Raspberry Pi is dat je een SD-kaart (met een Raspberry Pi OS geïnstalleerd) van de ene Pi kunt nemen en in een andere Pi plaatsen. Alles zal gewoon werken.

Nu, met de 64-bit Raspberry Pi, zult u niet in staat zijn om deze SD-kaart te verwisselen op de oudere Pis (1, 2 en Zero). Dus dat is een direct nadeel. Een voorbeeld waarbij dit een nadeel zou zijn, betreft de Zero. In het verleden kon u uw installatie, programmering en wat al niet meer op de Pi 4 doen en het dan overzetten naar de Zero. Maar als u een 64-bit besturingssysteem gebruikt op de Pi 4, dan kunt u die SD-kaart niet gebruiken op de Zero (maar wel op de Zero 2 W).

Niet "getest in de strijd" (d.w.z. kan buggy zijn)

Het nieuwe Raspberry Pi OS 64-bit heeft niet dezelfde hoeveelheid testtijd als zijn 32-bit tegenhanger, dus het zal nog wel even duren voordat het zover is.

U kunt een aantal bugs verwachten die niet bestaan op de 32 bit, en sommige zullen onopgelost blijven totdat de gebruikersbasis dit heeft ingehaald. Met andere woorden, een fix die werkt op het 32-bit besturingssysteem werkt misschien niet op het 64-bit besturingssysteem.

Een goed voorbeeld is Chromium. Ja, er is een 64-bits versie van Chromium, maar u kunt geen streaming media zoals Netflix of Disney+ afspelen omdat het niet de WidevineCDM-bibliotheek heeft (voor DRM-bescherming). Als dit uw gebruik is, raadt Raspberry Pi u aan om de 32-bits versie binnen Terminal te installeren met dit commando:

sudo apt install chromium-browser:armhf libwidevinecdm0

Om terug te gaan naar de 64-bit versie, gebruik je dit:

sudo apt install chromium-browser:arm64 libwidevinecdm0-

Hoe installeer ik Raspberry Pi OS 64 bit?

Deze stap zal u tonen hoe u uw Raspberry Pi kunt upgraden naar het nieuwe 64 bit Raspberry Pi OS.

Eerst en vooral moet u een van de compatibele borden gebruiken:

U kunt het Raspberry Pi OS 64 bit downloaden op de officiële website.

Vervolgens moet u beslissen hoe u uw microSD-kaart wilt flashen. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van de Raspberry Pi Imager. U kunt echter ook de Raspberry Pi OS-images downloaden hier.

Raspberry Pi Imager heeft twee opties van het 64-bit OS

Het Raspberry Pi OS heeft twee opties voor het 64-bit Raspberry Pi OS en u kunt het openen door te klikken op de Besturingssysteem knop -> Raspberry Pi OS en dan scrollen tot je 64-bit OS ziet.

Dit leidt tot de vraag welke Raspberry Pi OS versie u moet installeren.

Als u de Raspberry Pi 3, 4, 400 of Compute Modules 3/4 gebruikt, dan zit u goed met de normale versie van het Raspberry Pi OS.

Dan blijft de Raspberry Pi Zero 2 W over, waarop de Chief Product Officer van Raspberry Pi zei dat hij "alleen de lite versie op de Pi Zero 2 zou aanraden, 512MB is erg beperkend voor het 64bit desktop OS".

Kan ik mijn 32 bit Raspberry Pi OS upgraden naar 64 bit?

Bent u bezorgd over gegevensverlies? Of misschien wilt u gewoon een makkelijke manier om de 64 bit te krijgen zonder alles opnieuw te moeten doen?

Het goede nieuws is dat het mogelijk is.

Het slechte nieuws is dat het 100 keer moeilijker zal zijn dan Windows upgraden, wat eigenlijk gewoon het volgen van een installatieprogramma is dat alles voor je doet. In dit geval moet je zowat alles zelf doen en het zal waarschijnlijk niet zo goed zijn als een schone installatie.

Om te upgraden van een 32-bit OS naar een 64-bit OS, kunt u proberen CrossGrading.

Het beste deel van de bovenstaande link is de "Ik zei het je toch" paragraaf die stelt, "Een volledige back-up wordt ook sterk aanbevolen omdat deze procedure nog steeds erg in ontwikkeling is. Herinstalleren is nog steeds de veiligere optie. U bent gewaarschuwd!"

Dat gezegd hebbende, als u al een 64-bit Raspberry Pi OS gebruikt en het wilt updaten, hoeft u alleen maar een sudo apt update en sudo apt upgrade om naar de laatste versie te gaan, zolang u de Bullseye 64 bit versie gebruikt.

Hoe controleer ik of mijn Raspberry Pi OS 64 bit is?

Wanneer uw Raspberry Pi OS opstart, open een Terminal en voer

uname -m

Dit geeft de hardware naam van de machine weer en als er staat aarch64dan heb je een 64 bit versie. Als er staat wapenv7l dan heb je het 32 bit OS.

Hoe controleer ik of mijn Raspberry Pi 64 of 32 bit is?

Als u een Raspberry Pi 1, 2 en Zero hebt, hebt u een 32-bits Raspberry Pi. Als u de Zero 2, Pi 3, 4 en bijbehorende Compute Modules hebt, hebt u een 64-bits Pi. Zie deze tabel voor meer info:

ProductProcessorARM-kernDebian/Raspbian ARM
poort (maximum)
Architectuur
breedte
Raspberry Pi 1BCM2835ARM1176arm6hf32 bit
Raspberry Pi 2BCM2836Cortex-A7armhf32 bit
Raspberry Pi ZeroBCM2835ARM1176arm6hf32 bit
Raspberry Pi Zero 2BCM2710Cortex-A53arm6464 bit
Raspberry Pi 3BCM2710Cortex-A53arm6464 bit
Raspberry Pi 4BCM2711Cortex-A72arm6464 bit
Bron: raspberrypi.com

Waar is het Raspberry Pi OS 64-bit op gebouwd?

Volgens Raspberry Pi is "de upstream van het 32bit besturingssysteem Raspbian (wat gewoon een herbouw is van Debian voor ARM6 met harde float-uitbreidingen). De upstream van het 64bit OS is Debian. Maar beiden hebben onze eigen magie om het Raspberry Pi OS te maken. Inclusief hardware versnelling."

Alternatieve 64 bit OS'en voor de Raspberry Pis

Je zit niet vast aan het gebruik van het Raspberry Pi OS. In feite zijn er een paar besturingssystemen die 64 bit versies hebben die goed werken op de Raspberry Pi.

BesturingssysteemDoelIs er een oplossing nodig?Website
UbuntuAlgemeen gebruikAlleen voor Pi 4 met 4/8 GB RAM.https://ubuntu.com/download/raspberry-pi
Ubuntu Kern 20IoT, ingebedJa voor Zero 2https://ubuntu.com/download/raspberry-pi
Ubuntu Server 20.04.3 LTS/ 21.1ServerJa voor Zero 2https://ubuntu.com/download/raspberry-pi
Ubuntu MateAlgemeen gebruikGeenhttps://ubuntu-mate.org/download/arm64/

Dus, moet ik de Raspberry Pi OS 64 bit gebruiken?

De vlotste manier om van de Raspberry Pi te genieten zou zijn om het 32 bit Raspberry Pi OS te gebruiken.

Raspberry Pi heeft de meeste tijd in dat besturingssysteem gestoken en draait dus het meest vlekkeloos.

Als het niet kapot is, repareer het dan niet.

Over het algemeen, voor regelmatig desktopgebruik, zult u waarschijnlijk enig voordeel ervaren in prestatieverbetering. U zult in staat zijn om benchmark die prestatievoordelen, maar of u het zult kunnen waarnemen... dat is een andere vraag.

Ik bedoel, de laatste grote prestatieverbetering die ik kon waarnemen was de overgang van een spinny harde schijf naar een SSD, dus dat is de benchmark van wat ik zou zeggen "waarneembaar".

Raspberry Pi OS 64 bit op de Zero 2

Tot nu toe heb ik in het algemeen gesproken. Van alle borden die het 64 bit OS kunnen ondersteunen, is het Raspberry Pi OS 64 bit misschien niet geschikt voor de Raspberry Pi Zero 2.

In feite raadde Gordon Hollingworth van Raspberry Pi aan om de Lite 64 bit versie te gebruiken.

Waarom? De Pi Zero 2 heeft maar 512MB RAM en dat is een probleem. Het Raspberry Pi OS 64-bit neemt meer geheugen in beslag, terwijl de 32-bit versie wat zuiniger is.

Dus, ik deed precies het tegenovergestelde van wat Hollingworth zei en installeerde de niet-Lite versie van het 64 bit OS. Ik schakelde het wisselbestand uit door sudo dphys-swapfile swapoff en ik rende vrij -h om mijn RAM-gebruik te meten.

De resultaten zijn binnen:

Raspberry Pi OS versieGebruikt RAMGratis RAM
64 bit Bullseye247MB74MB
32 bits Bullseye184MB79MB
raspberry pi 32 bit vs 64 bit geheugengebruik

Misschien heb ik een beetje "bereikangst" met het uiterst beperkte geheugen van de Pi Zero 2.

Chromium doet er nog steeds een eeuwigheid over om iets te laden, tenzij je de swap file mod. En hoewel de swap file mod hielp de laadtijd te verminderen, bespaarde het geen tijd in vergelijking met het 32-bit Raspberry Pi OS. Hier zijn de resultaten:

Raspberry Pi Zero configuratieTijd om PiCockpit.com te laden
32 bit no swap mod45 seconden.
32 bit met 2048MB swap16 seconden
64 bit met 2048MB swap16 seconden

Meer vragen?

Laat hieronder een reactie achter met je vragen en laten we een discussie voeren!

10 Opmerkingen

  1. Brian op maart 25, 2022 op 7:49 am

    Ik heb geprobeerd PiCockpit te installeren met 64bit Pi OS en het werkt niet.
    Zijn er veranderingen of patches om het te laten werken?
    Zelfs het archief genereert een fout.

  2. Jay Peterson op april 7, 2022 op 1:14 am

    Ik gebruik de nieuwste Bullseye 64 bit al een paar weken op mijn Pi 400. Ik denk niet dat het klaar is voor de gewone gebruiker. Elke keer als ik iets ongewoons probeer, werkt het niet. Remote Desktop werkt niet zonder wijzigingen. Na de wijzigingen heb je autorisatie problemen wanneer je inlogt en wanneer je probeert af te sluiten. De update melding werkt maar het update niet echt. Je moet sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade en reboot gebruiken om te updaten. Ik ga naar 32 bit voor nu.

    • Steve op juni 28, 2022 op 3:03 am

      Zelfde problemen. Blij dat ik jullie commentaar vond. Ik ga ook terug naar 32 bit.

  3. Michael Wallis op juni 17, 2022 op 5:46 pm

    Is er een manier om alleen de /boot partitie te updaten, of MOET je de hele SD schijf vernietigen en dan de inhoud herstellen vanaf een backup?

    Ik heb nachtelijke backups gemaakt met rip-clone voor zowel mijn 64 bit (RPi 4B 4GB) systemen als een (RPi 400) met een 32 bit OS. Ik denk dat het terugzetten van de /boot van een 64 bit backup op die machine me misschien in staat zou stellen om hem naar 64 bit te brengen, maar al mijn gegevens intact te houden.

    • Xuyun Zeng op juni 22, 2022 op 10:09 am

      Uit de literatuur die ik heb verzameld toen ik dit artikel schreef, blijkt dat alles opnieuw doen helaas de beste methode is.

  4. Sean Parry op juli 17, 2022 op 5:07 pm

    Hoi
    Waarom krijg ik te horen dat ik een USA Keyboard moet gebruiken. als ik in de UK ben om te upgraden naar een 64bit systeem op de Raspberry pi400 ? Wat ik zeker niet wil doen?

  5. ManaDuVortes op augustus 2, 2022 op 1:56 pm

    Echt nuttig artikel. Dank je. Jammer dat het niet zo makkelijk is om te upgraden/downgraden tussen 32 en 64.

  6. felipe maldonado op oktober 28, 2022 op 8:59 pm

    estoy usando desde hace varios meses el SO 64bits en RP4 de 8g pero he experimentado muchas fallas para iniciar el SO, la mayoría de las veces me toca intentarlo hasta 5o mas veces para que inicie... ya le he cambiado la fuente de corriente, he probado con diferentes memorias SD, USB y hasta discos Solidos y todos sigue la falla, que puede ser?? alguna recomendación? (Als het gebruik met SO 32bits correct verloopt)

    • Xuyun Zeng op oktober 30, 2022 op 9:48 am

      Het lijkt erop dat dit een probleem is met de SO of uw Raspberry Pi, omdat u het geheugen verschillende keren hebt gewijzigd. Als je in het Engels kunt schrijven, vraag het dan aan de Raspberry Pi foro. Daar heb je een groter publiek en misschien vind je wel iemand met hetzelfde probleem.

Laat een reactie achter