Σχέδιο Paragon: Pi Zero NAS

Raspberry Pi Zero NAS

Θέλετε να εγκαταλείψετε τις υπηρεσίες cloud; Θέλετε κάτι πιο ιδιωτικό και πιο ασφαλές; Τότε μην κοιτάξετε παραπέρα από αυτό το Raspberry Pi Zero NAS.

Dannii820 έφτιαξε αυτό το έργο και το μοιράστηκε στο Reddit. Και με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι παρά τα αμέτρητα έργα Paragon, δεν έχουμε ακόμη παρουσιάσει ένα NAS. Και δεδομένου ότι αυτό είναι ένα από τα πιο δημιουργικά έργα NAS που έχω δει, αξίζει απολύτως μια θέση σε αυτή τη σειρά.

Δεν έχω ξαναδεί ποτέ ένα Raspberry Pi Zero NAS, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που παρουσιάζω εδώ το εξαιρετικά δημιουργικό έργο του Dannii820.

Πίστωση: Dannii820.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον κόσμο των διακομιστών NAS, ας κάνουμε μια γρήγορη επισκόπηση.

Οι διακομιστές NAS, ή Network Attached Storage, είναι συσκευές στις οποίες μπορείτε να αποθηκεύετε τα αρχεία σας μέσω δικτύου, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους. Εάν χρησιμοποιείτε το Dropbox ή το Google Drives, τότε ένας διακομιστής NAS θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει.

Οι άνθρωποι συχνά κατασκευάζουν διακομιστές NAS με ένα Raspberry Pi 4 και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Στην πραγματικότητα, ακόμη και Η Raspberry Pi Ltd. έχει ένα σεμινάριο για το πώς να εγκαταστήσετε έναν διακομιστή NAS στον ιστότοπό της. Έτσι, αν θέλετε να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε τον δικό σας διακομιστή NAS, υπάρχουν πολλές επιλογές.

Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν οι επιδόσεις σε έναν διακομιστή NAS με ένα Raspberry Pi 5 αντί για ένα Rasbperry Pi 4;

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που κάνει αυτό το έργο εξαιρετικά συναρπαστικό είναι η χρήση ενός Raspberry Pi Zero από τον Dannii820, επειδή χρησιμοποιεί έναν λιγότερο ισχυρό ελεγκτή αντί για έναν πιο ισχυρό.

Υλικό

Υπάρχουν τέσσερα κύρια συστατικά στοιχεία: ένα Raspberry Pi Zero, έναν SSD, μια κάρτα micro SD και μια προσαρμοσμένη πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος (PCB).

Δυστυχώς, μέχρι τη στιγμή που γράφω αυτή τη δημοσίευση, ο Dannii820 δεν έχει μοιραστεί τα αρχεία για την πλακέτα. Αλλά ο Dannii820 είπε ότι τα αρχεία μπορεί να μοιραστούν στο μέλλον, αφού καθαριστούν.

Πίστωση: Dannii820.

Κοιτάζοντας τον πίνακα, μπορείτε να δείτε τι προσφέρει. Έχει μια θύρα για έναν SSD M.2 SATA, ένα σημείο για να συνδέσετε ένα Raspberry Pi Zero, μια θύρα Ethernet και δύο θύρες USB.

Ο Dannii820 δοκίμασε το έργο τόσο με ένα Raspberry Pi Zero όσο και με ένα Raspberry Pi Zero 2 και η διαφορά φαίνεται αρκετά αξιοσημείωτη. Η απόδοση στο Raspberry Pi Zero είναι περίπου 60Mbit για εγγραφή και ανάγνωση και η απόδοση στο Raspberry Pi Zero 2 είναι περίπου 98Mbit.

Και ο Dannii820 αναφέρει στα σχόλια του Reddit ότι το τελευταίο περιορίστηκε από τη χρήση ενός ελεγκτή Ethernet 100Mbit. Έτσι, με μια πιο ισχυρή σύνδεση Ethernet, θα μπορούσατε πραγματικά να πετάξετε με αυτή τη ρύθμιση.

Λογισμικό

Ο Dannii820 δεν αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό για αυτό το έργο, αλλά το κλασικό λογισμικό Raspberry Pi NAS είναι το εξής openmediavault.

Είναι δωρεάν, είναι ανοιχτού κώδικα και βασίζεται στο Debian (όπως το Raspberry Pi OS). Αυτό το καθιστά πραγματικά την ιδανική εφαρμογή για τη δημιουργία ενός διακομιστή NAS σε οποιαδήποτε πλακέτα Raspberry Pi.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις λογισμικού, όπως NextcloudPi και Samba.

Πίστωση: Dannii820.

Συμπέρασμα

Ορίστε λοιπόν, παιδιά, ένα Raspberry Pi Zero NAS. Ο Dannii820 ανέφερε στα σχόλια του Reddit ότι η αρχική ιδέα ήταν να γίνει ο διακομιστής NAS με ένα Compute Module 4. Αλλά αυτό συνέβαινε κατά τη διάρκεια της έλλειψης και δεν ήταν διαθέσιμα.

Φυσικά, είναι διαθέσιμα τώρα (μπορείτε να τα αγοράσετε εδώ) και αν ενδιαφέρεστε να αναπτύξετε αυτό το έργο με ένα Compute Module 4, θα ήμουν ευτυχής να γράψω για έναν διακομιστή CM4 NAS!

Και, φυσικά, αν θέλετε να δείτε περισσότερα έργα Paragon, μπορείτε απλά να κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί:

Τι θα κάνετε με το Raspberry Pi Zero NAS σας;

Μεταφέρετε επιτέλους όλα τα αρχεία σας από το Dropbox στο τοπικό σας δίκτυο;

Αφήστε ένα σχόλιο