Paragon Project: Raspberry Pi Zero NAS

Raspberry Pi Zero NAS

Wil je van je clouddiensten af? Wil je iets meer privé en veiliger? Kijk dan niet verder dan deze Raspberry Pi Zero NAS.

Dannii820 stelde dit project samen en deelde het op Reddit. En het deed me beseffen dat we, ondanks onze ontelbare Paragon Projecten, nog geen NAS hebben beschreven. En aangezien dit een van de meest creatieve NAS-projecten is die ik heb gezien, verdient het absoluut een plaats in deze serie.

Ik heb nog nooit een Raspberry Pi Zero NAS gezien, dus ik ben erg blij dat ik het uiterst creatieve project van Dannii820 hier kan laten zien.

Krediet: Dannii820.

Als je niet bekend bent met de wereld van NAS-servers, laten we dan een kort overzicht geven.

NAS-servers, of Network Attached Storage, zijn apparaten waarop je je bestanden via een netwerk kunt opslaan, zoals de naam al zegt. Als je Dropbox of Google Drives gebruikt, kan een NAS-server deze vervangen.

Mensen maken vaak NAS-servers met een Raspberry Pi 4 en een externe harde schijf. Zelfs Raspberry Pi Ltd. heeft een tutorial over het opzetten van een NAS-server op hun website. Dus als je je eigen NAS-server aan de praat wilt krijgen, zijn er een heleboel opties.

Ik vraag me af hoe de prestaties eruit zouden zien op een NAS-server met een Raspberry Pi 5 in plaats van een Rasbperry Pi 4?

Hoe dan ook, wat dit project super spannend maakt is Dannii820's gebruik van een Raspberry Pi Zero, omdat hij een minder krachtige controller gebruikt in plaats van een krachtigere.

Hardware

Er zijn vier hoofdcomponenten: een Raspberry Pi ZeroEen SSD, een micro SD-kaart en een aangepaste printplaat (PCB).

Helaas heeft Dannii820, op het moment dat ik dit bericht schrijf, de bestanden voor het bord nog niet gedeeld. Maar Dannii820 heeft gezegd dat de bestanden in de toekomst gedeeld kunnen worden, nadat ze zijn opgeschoond.

Krediet: Dannii820.

Als je naar het bord kijkt, zie je wat het te bieden heeft. Het heeft een poort voor een M.2 SATA SSD, een plek om een Raspberry Pi Zero aan te sluiten, een ethernetpoort en twee USB-poorten.

Dannii820 heeft het project getest met zowel een Raspberry Pi Zero als een Raspberry Pi Zero 2 en het verschil lijkt behoorlijk groot. De doorvoer op de Raspberry Pi Zero is ongeveer 60Mbit schrijven en lezen en de doorvoer op de Raspberry Pi Zero 2 is ongeveer 98Mbit.

En Dannii820 vermeldt in de Reddit-commentaren dat de laatste beperkt werd door het gebruik van een 100Mbit Ethernetcontroller. Dus met een krachtigere Ethernet-verbinding zou je echt kunnen vliegen met deze opstelling.

Software

Dannii820 noemt geen specifieke software voor dit project, maar de klassieke Raspberry Pi NAS software is openmediavault.

Het is gratis, het is open-source en het is gebaseerd op Debian (net als Raspberry Pi OS). Dit maakt het echt de ideale toepassing voor het opzetten van een NAS-server op elk Raspberry Pi-board.

Er zijn echter enkele software-alternatieven, zoals NextcloudPi en Samba.

Krediet: Dannii820.

Conclusie

Dat was het dan, mensen, een Raspberry Pi Zero NAS. Dannii820 vermeldde in de Reddit-commentaren dat het oorspronkelijke idee was om de NAS-server met een Compute Module 4 te maken. Maar dat was tijdens de schaarste en ze waren niet beschikbaar.

Natuurlijk zijn ze nu verkrijgbaar (u kunt ze hier kopen) en als je geïnteresseerd bent in het ontwikkelen van dit project met een Compute Module 4, schrijf ik graag over een CM4 NAS-server!

En als je meer Paragon Projecten wilt zien, kun je natuurlijk gewoon op deze knop klikken:

Wat ga je doen met je Raspberry Pi Zero NAS?

Eindelijk al je Dropbox-bestanden overzetten naar je lokale netwerk?

Laat een reactie achter