Paragon Project: Raspberry Pi Zero NAS

Raspberry Pi Zero NAS

Vill du skippa dina molntjänster? Vill du ha något mer privat och säkrare? Då behöver du inte leta längre än till denna Raspberry Pi Zero NAS.

Dannii820 sammanställde detta projekt och delade med sig av det på Reddit. Och det fick mig att inse att trots våra otaliga Paragon-projekt har vi ännu inte presenterat en NAS. Och eftersom det här är ett av de mest kreativa NAS-projekt jag har sett, förtjänar det absolut en plats i den här serien.

Jag har aldrig sett en Raspberry Pi Zero NAS förut, så jag är väldigt glad över att kunna presentera Dannii820:s extremt kreativa projekt här.

Kredit: Dannii820.

Om du inte känner till NAS-servrarnas värld kan vi ge dig en snabb överblick.

NAS-servrar (Network Attached Storage) är enheter där du kan spara dina filer över ett nätverk, som namnet antyder. Om du använder Dropbox eller Google Drives kan en NAS-server ersätta dem.

Många bygger NAS-servrar med en Raspberry Pi 4 och en extern hårddisk. Faktum är att även Raspberry Pi Ltd. har en handledning om hur man konfigurerar en NAS-server på sin webbplats. Så om du vill få igång din egen NAS-server finns det en hel del alternativ.

Jag undrar hur prestandan skulle se ut på en NAS-server med en Raspberry Pi 5 istället för en Rasbperry Pi 4?

Det som gör det här projektet så spännande är att Dannii820 använder en Raspberry Pi Zero, eftersom han väljer en mindre kraftfull styrenhet istället för en mer kraftfull.

Hårdvara

Det finns fyra huvudkomponenter: en Raspberry Pi Zero, en SSD, ett micro SD-kort och ett anpassat tryckt kretskort (PCB).

När jag skriver detta inlägg har Dannii820 tyvärr inte delat med sig av filerna för brädan. Men Dannii820 sa att filerna kan komma att delas i framtiden, efter att de har städats upp.

Kredit: Dannii820.

När man tittar på kortet kan man se vad det erbjuder. Det har en port för en M.2 SATA SSD, en plats för att ansluta en Raspberry Pi Zero, en Ethernet-port och två USB-portar.

Dannii820 har testat projektet med både en Raspberry Pi Zero och en Raspberry Pi Zero 2 och skillnaden verkar ganska anmärkningsvärd. Genomströmningen på Raspberry Pi Zero är cirka 60 Mbit för skrivning och läsning och genomströmningen på Raspberry Pi Zero 2 är cirka 98 Mbit.

Och Dannii820 nämner i Reddit-kommentarerna att den senare begränsades av användningen av en 100Mbit Ethernet-kontroller. Så med en kraftfullare Ethernet-anslutning skulle du verkligen kunna flyga med den här installationen.

Programvara

Dannii820 nämner inte någon specifik programvara för detta projekt, men den klassiska Raspberry Pi NAS-programvaran är öppen mediavault.

Det är gratis, det är öppen källkod och det är Debian-baserat (som Raspberry Pi OS). Detta gör det till det perfekta programmet för att konfigurera en NAS-server på alla Raspberry Pi-kort.

Det finns dock några programvarualternativ, t.ex. NästacloudPi och Samba.

Kredit: Dannii820.

Slutsats

Så där har ni det, gott folk, en Raspberry Pi Zero NAS. Dannii820 nämnde i Reddit-kommentarerna att den ursprungliga idén var att göra NAS-servern med en Compute Module 4. Men det var under bristen och de var inte tillgängliga.

Naturligtvis är de tillgängliga nu (du kan köpa dem här) och om du är intresserad av att utveckla detta projekt med en Compute Module 4, skulle jag gärna skriva om en CM4 NAS-server!

Och om du vill se fler Paragon-projekt kan du naturligtvis bara klicka på den här knappen:

Vad ska du göra med din Raspberry Pi Zero NAS?

Vill du äntligen överföra alla dina Dropbox-filer till ditt lokala nätverk?

Lämna en kommentar