Σχέδιο Paragon: Υπολογιστική Μονάδα 5

Ανεπίσημη εικόνα τίτλου Compute Module 5

Μία από τις πιο διασκεδαστικές πτυχές του την ανακοίνωση του Raspberry Pi 5 ήταν το τμήμα των σχολίων. Ένας συγκλονιστικός αριθμός ανθρώπων αγνόησε εντελώς το Pi 5 και ρώτησε για το Compute Module 5. Λοιπόν, Arturo182 εκπλήρωσε τις επιθυμίες όλων, συγκεντρώνοντας αυτό το φοβερό ανεπίσημο Compute Module 5.

Πρόκειται για ένα έργο που ενσωματώνει το Raspberry Pi 5 στο μέγεθος και το σχήμα του Compute Module.

Φυσικά, όπως αναφέρεται στην πλακέτα, το Compute Module 5 είναι "Just a meme", "Not serious". Αλλά αυτή είναι η καλύτερη πλακέτα μιμιδίου που πρόκειται να δείτε ποτέ. Το εγγυώμαι.

Ανεπίσημη υπολογιστική ενότητα 5
Πίστωση: Arturo182.

Υλικό

Αυτό το ανεπίσημο Compute Module 5 καθιστά δυνατή τη σύνδεση του Raspberry Pi 5 σε μια πλακέτα που συνήθως δέχεται ένα Compute Module 4.

Σε αυτή την εικόνα, ο Arturo182 έχει το Raspberry Pi 5 συνδεδεμένο σε ένα Πλακέτα Cytron CM4 Maker Board:

CM5 με πλακέτα CM4 Maker Board
Πίστωση: Arturo182.

Έτσι, προφανώς, είναι λίγος πονοκέφαλος με όλα τα καλώδια κορδέλας και τους προσαρμογείς, αλλά είναι σίγουρα εφικτό! Αλλά με τα 3D-τυπωμένα standoffs για να διατηρείται το Raspberry Pi 5 τοποθετημένο πάνω στο ανεπίσημο CM5, βρίσκω αυτή τη ρύθμιση πραγματικά αισθητικά ευχάριστη.

Με τον κατάλληλο φωτισμό, έχει μια σούπερ cyberpunk αίσθηση.

Η προσαρμοσμένη πλακέτα διαθέτει όλες τις βασικές θύρες που θα θέλατε από το Raspberry Pi 5 - PCIe, USB-C, MicroSD, δύο HDMI, δύο CSI/DSI, ένα USB-A και έναν σύνδεσμο για τις ακίδες GPIO.

Δεν είναι, ωστόσο, μια τέλεια αντιστοιχία 1 προς 1 με το CM4.

Αυτή είναι μια συζήτηση για τους Mastodon. Ο Proxfox Virtual Environment ρωτάει "υπάρχει κάτι που περνάει από το CM4 connector που δεν μπορεί να εξομοιωθεί με αυτόν τον τρόπο;" Ο arturo182 απαντά "Υπάρχουν κάποια pins που δεν είναι διαθέσιμα στο Pi 5 που είναι στο CM4 όπως GLOBAL_EN, BOOT, LED_ACTIVITY, FLASH_WP, EMMC voltage selection. Αλλά τις περισσότερες φορές μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτά :D"
Πίστωση: Arturo182.

Εκτός από αυτό όμως, τι άλλο θα μπορούσατε να ζητήσετε;

Συμπέρασμα

This is the kind of creative solution that I live for. Arturo182 has some of the best projects around (if you haven’t checked out τη σελίδα του στο Hackaday, θα έπρεπε).

Αν δεν είστε ακόμα σίγουροι για το τι να κάνετε με μια μονάδα υπολογισμού, σας έχουμε καλύψει:

Και, φυσικά, αν θέλετε να δείτε περισσότερα έργα Paragon, μπορείτε απλά να κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί:

Τι θα κάνατε με ένα CM5;

Αφήστε ένα σχόλιο