Paragon-projektet: Inofficiell beräkningsmodul 5

Inofficiell titelbild för beräkningsmodul 5

En av de mest underhållande aspekterna av tillkännagivandet av Raspberry Pi 5 var kommentarsfältet. Ett chockerande antal personer ignorerade Pi 5 helt och hållet och frågade om en Compute Module 5. Nåväl, Arturo182 har uppfyllt allas önskningar genom att hacka ihop denna fantastiska inofficiella Compute Module 5.

Det är ett projekt som integrerar Raspberry Pi 5 i Compute Modules storlek och form.

Som det står på kretskortet är Compute Module 5 naturligtvis "bara en meme", "inte seriös". Men det här är det bästa meme-kortet du någonsin kommer att se. Jag garanterar det.

Inofficiell beräkning Modul 5
Kredit: Arturo182.

Hårdvara

Denna inofficiella Compute Module 5 gör det möjligt att ansluta din Raspberry Pi 5 till ett kort som vanligtvis kräver en Compute Module 4.

I den här bilden har Arturo182 anslutit Raspberry Pi 5 till en Cytron CM4 Maker-kort:

CM5 med en CM4 Maker Board
Kredit: Arturo182.

Så självklart är det lite av en huvudvärk med alla bandkablar och adaptrar, men det är definitivt genomförbart! Men med de 3D-utskrivna distanserna för att hålla Raspberry Pi 5 monterad ovanpå den inofficiella CM5:an tycker jag att den här installationen är riktigt estetiskt tilltalande.

I rätt belysning får den en supercyberpunkig känsla.

Det anpassade kretskortet har alla viktiga portar du kan önska från din Raspberry Pi 5 - PCIe, USB-C, MicroSD, två HDMI, två CSI/DSI, en USB-A och en kontakt till GPIO-stiften.

Det är dock inte en perfekt 1:1-matchning med CM4.

Detta är en konversation om Mastodon. Proxfox Virtual Environment frågar "finns det något som passerar genom CM4-kontakten som inte kan emuleras på detta sätt?"arturo182 svarar "Det finns några stift som inte är tillgängliga på Pi 5 som finns på CM4 som GLOBAL_EN, BOOT, LED_ACTIVITY, FLASH_WP, EMMC spänningsval. Men för det mesta kan du leva utan dem :D"
Kredit: Arturo182.

Men bortsett från det, vad kan man begära?

Slutsats

Det här är den typ av kreativa lösningar som jag lever för. Arturo182 har några av de bästa projekten som finns (om du inte har kollat in hans Hackaday-sida, bör du).

Om du fortfarande inte är säker på vad du ska göra med en Compute Module, så hjälper vi dig:

Och om du vill se fler Paragon-projekt kan du naturligtvis bara klicka på den här knappen:

Vad skulle du göra med en CM5?

Lämna en kommentar