Μέρος 3 - Τι είναι οι βαθμοί της κάρτας και γιατί είναι σημαντικοί;

Μέρος 3 - Τι είναι οι βαθμοί της κάρτας και γιατί είναι σημαντικοί
Μέρος 3 - Τι είναι οι βαθμοί της κάρτας και γιατί είναι σημαντικοί

Γνωρίζατε ότι η ποιότητα διαφέρει για κάθε κάρτα SD; Οι εταιρείες βελτιστοποιούν τις κάρτες SD με βάση την τιμή ή την απόδοση, γεγονός που οδηγεί σε διαφορετικές ποιότητες καρτών SD. Θα συζητήσουμε γιατί υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες καρτών SD, ποιες ποιότητες μπορούν να διακριθούν και γιατί είναι σημαντικές.

Αυτή η ανάρτηση είναι το τελευταίο μέρος μιας μίνι σειράς τριών τμημάτων σχετικά με τις κάρτες SD με κάποιες πληροφορίες σε βάθος.

Περιεχόμενο

Αν χρειάζεστε μια επισκόπηση ή μια γρήγορη υπενθύμιση του θέματος, αυτό το γραφικό στοιχείο θα σας εξυπηρετήσει.

6-SD-Card-Grades
Κάρτα 6 - Βαθμοί κάρτας SD

Γιατί υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες καρτών SD

Στο Μέρος 2 εξηγήσαμε πώς λειτουργεί η μνήμη flash και πώς παράγεται. Επιπλέον, αναφέραμε ότι παρόλο που οι κατασκευαστές δίνουν σχολαστική προσοχή σε όλες τις παραμέτρους, δεν είναι όλες οι μήτρες (μεμονωμένα τσιπ μνήμης flash) της ίδιας ποιότητας. Ορισμένες μήτρες μπορεί ακόμη και να είναι ελαττωματικές.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές καρτών SD δεν παράγουν τη δική τους μνήμη flash και άλλα εξαρτήματα. Αγοράζουν τα πλακίδια από μια άλλη εταιρεία. Στη συνέχεια, δοκιμάζουν κάθε πλακέτα για να καθορίσουν την ποιότητα κάθε μεμονωμένης μήτρας. Το αποτέλεσμα είναι ένας χάρτης γκοφρέτας που δείχνει την ποιότητα της κάθε μήτρας στην γκοφρέτα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μήτρες στη μέση του πλακιδίου τείνουν να αποδίδουν καλύτερα από τις μήτρες προς την άκρη.

Γιατί υπάρχουν βαθμοί
Γιατί υπάρχουν βαθμοί

Προκειμένου να μεγιστοποιήσει το εισόδημα από κάθε πλακίδιο, η εταιρεία παραγωγής πωλεί όσο το δυνατόν περισσότερες μήτρες. Κατά συνέπεια, χρησιμοποιεί τις μήτρες που δεν ανταποκρίνονται στα ποιοτικά τους πρότυπα για τα φθηνότερα προϊόντα λιανικής πώλησης.

Η εφαρμογή καθορίζει την απαιτούμενη ποιότητα της κάρτας SD. Μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε την κάρτα SD της φωτογραφικής σας μηχανής, εάν αυτή αποτύχει. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε μια κάρτα SD σε ένα δορυφόρο. Μια τέτοια κάρτα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής και να λειτουργεί σε πολύ υψηλότερο εύρος θερμοκρασιών από τη μέση κάρτα σας.

Ποιοι βαθμοί μπορούν να διακριθούν

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες κατηγορίες καρτών SD, είναι δυνατόν και πιθανώς απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ καρτών καταναλωτικής ποιότητας (ή λιανικής) και βιομηχανικής ποιότητας (ή OEM).

Τι-βαθμοί-μπορούν-να-διακριθούν
Ποιοι βαθμοί μπορούν να διακριθούν

Κάρτες καταναλωτικού βαθμού

Οι κατασκευαστές βελτιστοποιούν τις κάρτες SD καταναλωτικής ποιότητας για την τιμή. Κατά συνέπεια, ο πελάτης μπορεί να λάβει δύο εντελώς διαφορετικές κάρτες, ακόμη και όταν αγοράζει την ίδια κάρτα από τον ίδιο λιανοπωλητή. Δεδομένου ότι η κύρια εστίαση είναι η παραγωγή μιας κάρτας στην φθηνότερη δυνατή τιμή, η εταιρεία παραγωγής θα χρησιμοποιήσει όλα τα εξαρτήματα που έχει στη διάθεσή της. Ορισμένες φορές αυτές οι Κάρτες δεν φτάνουν καν τις προδιαγραφές που αναγράφονται στην κορυφή.

Επιπλέον, ο κίνδυνος να αποκτήσετε μια κακής ποιότητας κάρτα είναι μεγαλύτερος όταν αγοράζετε μια μη επώνυμη κάρτα. Ως εκ τούτου, εάν αγοράζετε μια κάρτα καταναλωτικής ποιότητας, θα πρέπει να στοχεύσετε σε μια από τις ευρέως γνωστές μάρκες όπως η SanDisk ή η Kingston για να αυξήσετε τις πιθανότητες να αποκτήσετε μια καλή και αξιόπιστη κάρτα SD.

Κάρτες βιομηχανικού βαθμού (OEM)

ΟΕΜ σημαίνει κατασκευαστής αρχικού εξοπλισμού. Σε αντίθεση με τις κάρτες καταναλωτή, οι κάρτες OEM έχουν σταθερό κατάλογο υλικών (BoM). Ως εκ τούτου, η ποιότητα των δύο καρτών είναι πιο παρόμοια. Ο κατασκευαστής τις βελτιστοποιεί ως προς την απόδοση και την αξιοπιστία. Για το λόγο αυτό η τιμή μπορεί να είναι υψηλότερη (έως και 50 φορές για ειδικές εφαρμογές).

Ο κατασκευαστής ελέγχει ότι αυτές οι κάρτες βιομηχανικού βαθμού πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας.

Να γνωρίζετε ότι ο βιομηχανικός βαθμός είναι δεν υπάρχει επίσημο ή παγκόσμιο πρότυπο. Ως εκ τούτου, κάθε εταιρεία το ερμηνεύει διαφορετικά. Για ορισμένες εταιρείες σημαίνει καλύτερη απόδοση ή αξιοπιστία, για άλλες σημαίνει διευρυμένο εύρος θερμοκρασιών.

Γιατί είναι σημαντικοί οι βαθμοί της κάρτας SD

Οι κάρτες καταναλωτικής ποιότητας είναι πιθανό να αποτύχουν αργά ή γρήγορα. Παρόλο που μπορεί να ξεφύγετε με τη χρήση μιας κάρτας SD καταναλωτικής ποιότητας για τη φωτογραφική σας μηχανή ή το επιτραπέζιο Raspberry Pi, είναι πολύ απογοητευτικό όταν η κάρτα σταματήσει να λειτουργεί. Η ελαττωματική Κάρτα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο Pi και θα πρέπει να αντικαταστήσετε την Κάρτα. Επιπλέον, αυτό σημαίνει απώλεια δεδομένων και αρκετές ώρες εργασίας για να αντιγράψετε όλα τα αντίγραφα ασφαλείας σας (που πρέπει πάντα να κάνετε) σε μια νέα Κάρτα.

Γιατί είναι σημαντικοί οι βαθμοί των καρτών SD
Γιατί είναι σημαντικοί οι βαθμοί της κάρτας SD

Οι κάρτες βιομηχανικού βαθμού είναι πολύ πιο αξιόπιστες και αποδίδουν καλύτερες επιδόσεις. Για το λόγο αυτό, πολλές εταιρείες τις χρησιμοποιούν για έργα όπου η κάρτα δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.

Σημείωση Μπορούμε να σας προμηθεύσουμε με κάρτες βιομηχανικού βαθμού για τις συγκεκριμένες ανάγκες του έργου σας. Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε να μάθετε περισσότερα.

Επίσης, εάν εργάζεστε σε οποιοδήποτε έργο μεγαλύτερης κλίμακας που περιλαμβάνει κάρτες SD, είναι ζωτικής σημασίας να μειώσετε τον κίνδυνο βλάβης μιας κάρτας SD, ώστε να διατηρήσετε το κόστος συντήρησης σε λογικά όρια.

Το Raspberry Pi κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα για χρήση σε ενσωματωμένες συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση, αν η κάρτα SD σπάσει, ολόκληρη η συσκευή είναι ελαττωματική.

Το Raspberry Pi κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα εργαλείο για τη δοκιμή της ταχύτητας της κάρτας SD. Αυτό είναι βολικό για να ελέγξετε αν η κάρτα SD που αγοράσατε ανταποκρίνεται στα πρότυπα. Ελέγξτε το (πολύ εύκολο) βίντεο για να μάθετε πώς να ρυθμίζετε και να χρησιμοποιείτε το εργαλείο.

5 Σχόλια

  1. Bonzadog στις Απρίλιος 16, 2022 στις 7:01 πμ

    Εννοείτε τιμή, όχι βραβείο!

  2. [...] Βαθμοί κάρτας SD [...]

  3. [...] Μέρος 3 - Τι είναι οι βαθμοί της κάρτας και γιατί είναι σημαντικοί [...]

  4. [...] Τι είναι οι βαθμοί της κάρτας SD; [...]

Αφήστε ένα σχόλιο