Del 1 - Hur man klassificerar SD-kort och väljer rätt kort för en tillämpning

SD-kortserie - del 1

SD-kortklasser kan minst sagt vara förvirrande. Vi kommer att kasta lite ljus över ämnet och förklara hur du väljer det bästa kortet för din tillämpning.

Det här inlägget är en del av en tredelad miniserie om SD-kort med lite djupgående information.

  • Del 1 - Hur man klassificerar SD-kort och väljer rätt kort för en tillämpning
  • Del 2 - Hur fungerar flashminnet (kommer nästa vecka)
  • Del 3 - Vad är kortbetyg och varför är de viktiga (kommer om två veckor)

Innehåll

Ta en titt på vår infografik om du vill ha en översikt eller en snabb påminnelse om SD-kortklasser.

SD-kortklasser
SD-kortklasser

Storlek

Med storlek Jag hänvisar till den faktiska Fysisk storlek. av ett SD-kort. SD-förening släppte den ursprungliga SD-standarden 1999. Ett SD-kort är 24 mm x 32 mm stort och väger cirka 2 gram. År 2003 introducerades miniSD-kortet, som är 20 mm x 21,5 mm stort och väger cirka 800 gram. MicroSD-kortet finns tillgängligt sedan 2005. Med 11mm x 15mm i storlek och ca 250mg var det länge det minsta och lättaste formatet. År 2018 började Huawei producera sitt Nano Memory eller NM-kort som - även om det inte ingår i SD Association standard - kan betraktas som en efterföljare till microSD-kortet.

Tänk på att den fysiska storleken på ett SD-kort knappast har något samband med lagringsstorleken.

Varje kortformat har sitt eget gränssnitt, så tänk på det när du väljer ett kort för din tillämpning.

Lagringsstorlek för SD-kort

SD-kortets lagringskapacitet har ökat drastiskt under de senaste 20 åren. SD Association (SDA) ansvarar för att fastställa SD-standarder.

SDA fastställde SDSC-standarden 1999. SC betyder Standard Capacity och omfattar SD-kort med en lagringskapacitet på upp till 2 GB. År 2006 definierade de SDHC-standarden (High Capacity) som omfattar kort med upp till 32 GB lagringsutrymme. Eftersom lagringsstorleken för flashminnet ökade kraftigt under denna period omfattar 2009 års SDXC-standard (Extended Capacity) kort med en kapacitet på upp till 2 TB. Slutligen släppte SD Association 2018 SDUC (Ultra Capacity) med en kapacitet på upp till 128 TB.

Lagringsstorlek för SD-kort
Lagringsstorlek för SD-kort

Ovanpå varje kort bör du kunna se lagringskapaciteten och den matchande SD-standarden.

Hur mycket lagringskapacitet du behöver beror i hög grad på vilken tillämpning du har tänkt dig.

Bussversioner

Precis som för USB finns det olika busstyper för SD-kort. De är inte alltid kompatibla och skiljer sig drastiskt åt när det gäller den möjliga skrivhastigheten.

Följande busshastigheter kan endast uppnås när kortet och värddatorn använder samma buss.

Om det inte finns någon bussindikator på SD-kortet använder det troligen Hög hastighet Bus med upp till 25 MB/s. UHS-I Bus stöder upp till 104 MB/s. Sedan finns det UHS-II med maximalt 312 MB/s och UHS-III med upp till 624 MB/s. Om ett kort använder en UHS-buss kommer det i de flesta fall att anges med en romersk siffra.

Om du slutligen ser EX eller . Express på ett kort innebär att det använder sig av Express Bus som stöder topphastigheter från 985 MB/s upp till 3940 MB/s!

När det gäller kompatibilitet kan High Speed- och UHS-I-kort användas med alla värddatorer. Om du vill veta mer om kompatibilitet kan du ta en titt på denna infografik från SD-föreningen.

Försök alltid att matcha kortets och värddatorns bussar för att få högsta möjliga hastighet.

Hastighetsklasser för SD-kort

Om du tittar på toppen av ett SD-kort ser du många logotyper som anger hastighetsklassen. Det finns en enorm variation i korthastigheter även mellan kort av samma hastighetsklass och ofta även mellan två kort av samma typ från samma leverantör. Särskilt när du tittar på kort i konsumentklass kan vissa kort vara dubbelt så snabba som identiska kort från samma leverantör - vi kommer att utveckla detta ämne i del 3 av serien.

Hastighetsklasserna anger den lägsta hastighet vid vilken kortet ska utföra standardoperationer.

Hittills har SD Association definierat fyra standarder för hastighetsklasser.

Hastighetsklass

Hastighetsklass eller legacy speed class anger den lägsta sekventiella skrivhastigheten. De fyra indelningarna är följande C2 för minst 2 MB/s, C4 för minst 4 MB/S, C6 med minst 6 MB/s och C10 med minst 10 MB/s.

UHS hastighetsklass

UHS-klassen (Ultra High Speed Class) utökar den gamla hastighetsklassen med U1 för en lägsta sekventiell skrivhastighet på 10 MB/s och U3 för minst 30 MB/s.

Videohastighetsklass

För att stödja ännu högre upplösningar, t.ex. 8KSDA skapade videoklassen Video Speed Class. Den börjar med V6 eller minst 6 MB/s sekventiell skrivhastighet. V10 betecknar 10 MB/s, V30 innebär minst 30 MB/s. Slutligen går det hela vägen upp till V60 med 60 MB/s och till och med V90 med 90 MB/s.

Klass för tillämpningsprestanda

Prestandaklasserna för tillämpningar definierar inte bara den lägsta sekventiella skrivhastigheten (som är 10 MB/s för båda), de definierar också den lägsta antalet in- och utmatningsoperationer per sekund eller IOPS. De två för närvarande definierade klasserna är A1 med en lägsta slumpmässig läshastighet på 1,5 K IOPS och en lägsta slumpmässig skrivhastighet på 500 IOPS samt A2 med 4K IOPS läshastighet och minst 2K IOPS slumpmässig skrivhastighet.

Var uppmärksam på dessa klasser om du behöver läsa data från SD-kortet också.

Välj rätt SD-kort

Nu vet du hur du klassificerar ett SD-kort. Om du vill välja det bästa kortet för ditt användningsområde är de tre viktigaste sakerna att ta hänsyn till budget, erforderligt minne och erforderlig hastighet.

För att köra en Raspberry Pi behöver du minst 8 GB lagringsutrymme, även om 16 GB är allmänt accepterat som den bästa kompromissen mellan funktionalitet och kostnadseffektivitet. Om du utför minnestunga uppgifter med din Raspberry Pi kanske du vill ta ett SDXC-kort.

Många videokameror kräver SD-kort som lagringsenhet. Särskilt vid inspelning av 4K eller . 8K video behöver du mycket och mycket minne. Sikta på ett kort med 256 GB eller mer och med en skrivhastighet på minst 10 MB/s.

Hastighetsklasser för videoinspelning
Hastighetsklasser för videoinspelning

Priserna brukar öka drastiskt med högre lagringsutrymme eller hastighet. Därför är det inte alltid den mest kostnadseffektiva lösningen att köpa ett högkvalitativt kort om ett billigare kort kan göra jobbet.

Du kanske också vill överväga kortets formfaktor. Det finns naturligtvis alla möjliga adaptrar så att du i princip kan sätta in vilket kort som helst i vilken SD-kompatibel enhet som helst.

3 Kommentarer

  1. [...] Hur man klassificerar SD-kort och väljer rätt kort för en applikation [...]

Lämna en kommentar