Γιατί οι τιμές του Raspberry Pi είναι τόσο υψηλές; Θα βελτιωθεί;

τιμές raspberry pi

Ο διευθύνων σύμβουλος του Raspberry Pi Eben Upton κυκλοφόρησε κάποια καλά νέα σχετικά με την προσφορά που επιστρέφει σταδιακά στα κανονικά επίπεδα το 2023.

Αυτά είναι καλά νέα για όλους μας, επειδή οι λάτρεις του Raspberry Pi έχουν πληρώσει υπερβολικές τιμές για τα Raspberry Pi εδώ και πολύ καιρό.

Πανδημικές τιμές του Raspberry Pi

Ας δούμε τις τιμές των διαφόρων υπολογιστών Raspberry Pi κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάρη στα δεδομένα της Keepa, η οποία παρακολουθεί τις τιμές στο Amazon.

Raspberry Pi 4 2GB

Σύνδεσμος

Στατιστικά στοιχεία

Η υψηλότερη τιμή για ένα νέο Raspberry Pi 2GB είναι $160.99

Raspberry Pi 4 4 4GB

Σύνδεσμος

Στατιστικά στοιχεία

Η υψηλότερη τιμή για ένα νέο Raspberry Pi 4GB είναι $229

Raspberry Pi 8GB (ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2020)

Σύνδεσμος

Στατιστικά στοιχεία

Η υψηλότερη τιμή για ένα νέο Raspberry Pi 8GB είναι $274

Raspberry Pi Zero 2 W (κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2021)

Σύνδεσμος

Στατιστικά στοιχεία

Η υψηλότερη τιμή για ένα νέο Pi Zero 2 W είναι $171.99

Raspberry Pi Zero W

Σύνδεσμος

Η υψηλότερη τιμή για ένα νέο Pi Zero W είναι $165.99

Συνιστώμενες τιμές λιανικής έναντι των τιμών αιχμής

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Keepa και συγκρίνοντας τις επίσημες τιμές σε δολάρια ΗΠΑ από την Adafruit, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησης (RRP) και της τιμής αιχμής.

Ενώ ο πληθωρισμός των τιμών των Raspberry Pi 4 φαίνεται να κυμαίνεται γύρω στις 4 φορές, οι τιμές της σειράς Pi Zero έχουν αυξηθεί πάνω από 10 φορές.

ΣυμβούλιοRRP (USD)Τιμή αιχμήςΠολλαπλασιαστής
Raspberry Pi 4 2GB451613.58
Raspberry Pi 4 4 4GB552294.16
Raspberry Pi 4 8GB752743.65
Raspberry Pi Zero 2 W1517211.47
Raspberry Pi Zero W10*16616.6
*Η τιμή του $10 είναι προ της αύξησης της τιμής. Δείτε την ανακοίνωση του Eben Upton σχετικά με την αύξηση των τιμών.

Γιατί οι τιμές του Raspberry Pi εκτοξεύτηκαν στα ύψη;

Ο Eben Upton το εξήγησε συνοπτικά στο έργο του 18 Δεκεμβρίου 2022 συνέντευξη στο κανάλι του Christopher Barnatt στο YouTube, Explaining Computers.

Ο Upton είπε το εξής: "Υποθέτω ότι είμαστε 18 μήνες τώρα σε αυτό που θα θεωρούσα περιορισμένη διαθεσιμότητα του Raspberry Pi".

Δεκαοκτώ μήνες από τον Δεκέμβριο του 2022 είναι το καλοκαίρι του 2021. Ξεκίνησε με σποραδικές ελλείψεις που έγιναν σοβαρές στα τέλη του 2021.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών επηρέασε τις τιμές του Raspberry Pi

Ο Άπτον δήλωσε ότι κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020, οι άνθρωποι υπέθεσαν ότι ερχόταν μια μεγάλη ύφεση.

Δεν υπήρξε καμία ύφεση στην αρχή της πανδημίας πέρα από μια μικρή αναλαμπή.

Όμως οι εταιρείες σταμάτησαν να παραγγέλνουν, καθώς προσπαθούσαν να πουλήσουν τα αποθέματά τους ενόψει αυτής της πρόβλεψης.

Αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά με τα χρήματά τους. Ούτε ταξίδια, ούτε φαγητό έξω. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε λόγος να βγαίνουν έξω, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δούλευαν από το σπίτι.

Πού άρχισαν οι άνθρωποι να ξοδεύουν τα χρήματά τους; Αγαθά, ιδίως ηλεκτρονικά είδη.

Λοιπόν, η ζήτηση για το Raspberry Pi αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του Raspberry Pi, Eben Upton, ανέφερε ότι θα είχαν πουλήσει πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχαν περιορισμοί στην προμήθεια.

"Πουλήσαμε 7 εκατομμύρια Raspberry Pis το 2020, που ήταν μια περίεργη χρονιά, αλλά προφανώς μια χρονιά χωρίς περιορισμούς. Πέρυσι ήμασταν περιορισμένοι από την προμήθεια τσιπ - πουλήσαμε πάλι 7 εκατομμύρια, σε ένα περιβάλλον όπου θα περίμενα να πουλήσουμε 8 ή 9, ίσως 9 ή 10. Φέτος θα είμαστε κάτω. Θα είμαστε λιγότεροι από 7 εκατομμύρια", δήλωσε στο Cambridge Tech Podcast το 2022.

Ουπς! Το Raspberry Pi δεν μπόρεσε να γυρίσει πίσω το ρολόι για να πάρει πίσω την αχρησιμοποίητη κατασκευαστική ικανότητα του 2020. Επιπλέον, οι κατασκευαστές ημιαγωγών δεν είχαν πολύ εφεδρική παραγωγή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το σοκ της ζήτησης.

Ο Upton επεσήμανε το χαρτί τουαλέτας και το απολυμαντικό χεριών ως παραδείγματα του πώς η συμπεριφορά συσσώρευσης επιδεινώθηκε καθώς οι άνθρωποι έβλεπαν τους άλλους να αγοράζουν υπερβολικά.

Scalpers εκτοξεύουν τις τιμές του Raspberry Pi στα ύψη

Βλέποντας μια ευκαιρία εδώ, οι scalpers μπήκαν στην αγορά και αγόρασαν υπολογιστές Raspberry Pi σε επίσημες τιμές και τους πούλησαν σε άλλες αγορές για πολλαπλάσιες τιμές.

Αν θέλατε να αγοράσετε έναν μικροϋπολογιστή Raspberry Pi και να τον αποκτήσετε το συντομότερο δυνατό, θα έπρεπε δυστυχώς να τον αγοράσετε από έναν πωλητή σε υπερβολική τιμή.

Η επόμενη καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ορισμένους πόρους για να αγοράσετε τον πίνακα, συμπεριλαμβανομένου του rpilocator, του Εργαλείο κρατήσεων ή πηγαίνοντας στο επίσημο κατάστημα του Raspberry Pi στο Cambridge.

Όλες αυτές οι εναλλακτικές επιλογές είναι γενικά λιγότερο ελκυστικές από το να κάνετε κλικ και να αγοράσετε online.

Σε απάντηση, οι εγκεκριμένοι μεταπωλητές, όπως οι buyzero.de έχουν εφαρμόσει πολιτικές κατά της κερδοσκοπίας και ποσοτικά όρια.

Το Raspberry Pi ανέλαβε επίσης δράση για να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα που πηγαίνουν σε βιομηχανικούς πελάτες δεν καταλήγουν στη δευτερογενή αγορά σε τιμές scalped. Αυτό προκύπτει από τη συνομιλία του Jeff Geerling με τον Eben Upton, στην οποία ο Upton λέει ότι "[το Raspberry Pi έχει] δημιουργήσει μια νέα διαδικασία για να διασφαλίσει ότι οι ΚΑΕ που προμηθεύουν δεν ξεφτιλίζουν τις πλακέτες".

Θα πέσουν οι τιμές του Raspberry Pi όταν βελτιωθεί η διαθεσιμότητα;

Ναι, οι τιμές είναι πιθανό να πέσουν κατακόρυφα μόλις επιστρέψει η προσφορά.

Αλλά εδώ είναι μια προειδοποίηση: το Raspberry Pi έχει αυξήσει κάποιες τιμές σε ορισμένες πλακέτες κατά το προηγούμενο έτος, οπότε αυτές θα χρησιμεύσουν πιθανότατα ως κατώτατες τιμές.

Για παράδειγμα, το Raspberry Pi ανακοίνωσε ότι αυξάνει την τιμή του Raspberry Pi Zero κατά $5. Έτσι, ένα Zero θα κοστίζει $10 και ένα Zero W θα κοστίζει $15.

Το Raspberry Pi 4 των 2GB πήρε επίσης μια αύξηση της τιμής κατά $10 στα τέλη του 2021 σε $45 και επανέφερε το Raspberry Pi 4 1GB από το αρχείο, σε τιμή $35.

Ο Upton προειδοποίησε επίσης ότι η τιμή του Pi Zero 2 W, η οποία θα παραμείνει στο $15 από τον Δεκέμβριο του 2022, μπορεί να αυξηθεί. Ανέφερε ότι τα περιθώρια κέρδους είναι λεπτά σε αυτό το σημείο τιμής, καθώς οι τιμές των εξαρτημάτων έχουν αυξηθεί.

Πότε μπορούμε να περιμένουμε πτώση των τιμών των Raspberry Pis;

Λίγο κρυστάλλινη σφαίρα εδώ, οπότε κανένα από αυτά μπορεί να μην είναι ακριβές στο τέλος του δρόμου.

Ωστόσο, το Raspberry Pi πιστεύει ότι το 2023 θα σταματήσουν τα προβλήματα εφοδιασμού.

Γενική βελτίωση της εικόνας των τιμών και της προσφοράς για το 2023

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2022, ο διευθύνων σύμβουλος του Raspberry Pi Eben Upton ανέφερε ότι αναμένει ότι το 2023 θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην προσφορά.

Αν η περιορισμένη προσφορά οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών, χάρη στους scalpers, τότε όσο λιγότερο περιορισμένη είναι η προσφορά Raspberry Pis, τόσο περισσότερο θα πέφτουν οι τιμές.

"Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια στην κόλαση της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών, έχουμε κάποια καλά νέα για εσάς", είπε. "Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι, μετά από ένα ισχνό πρώτο τρίμηνο, αναμένουμε ότι η προσφορά θα ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και θα είναι απεριόριστη το δεύτερο εξάμηνο του έτους".

Με βάση το απόσπασμα του Upton, μπορείτε να προβλέψετε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα σημειωθούν ελάχιστες μεταβολές στις τιμές. Το χάσμα μεταξύ των επίσημων τιμών και των τιμών των scalper θα εξακολουθεί να είναι μεγάλο.

Το καλύτερο συμπέρασμα είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει "απεριόριστη" προμήθεια Raspberry Pis. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα πρέπει να πέσουν στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Περιμένετε κλιμακωτή μείωση των τιμών;

Το Raspberry Pi αποκάλυψε επίσης ότι τα διάφορα μοντέλα θα έχουν διαφορετικές αλλαγές.

"Καθώς περνάμε μέσα στη χρονιά, είναι πιθανό να δούμε πρώτα τα Zero και Zero W να επιστρέφουν στη γενική διαθεσιμότητα, ακολουθούμενα από προϊόντα όπως το Raspberry Pi 3A+ που δεν έχουν εκτεταμένη βιομηχανική πελατειακή βάση και, τέλος, τις διάφορες εκδόσεις του Raspberry Pi 4", δήλωσε ο Upton.

Σύμφωνα με αυτό, οι πλακέτες Zero και Zero W πιθανότατα θα δουν τις τιμές να πέφτουν επειδή θα αυξηθεί πρώτα η προσφορά τους. Καθώς το έτος προχωράει, οι πλακέτες 3A+ και Pi 4 θα δουν παρόμοιες αλλαγές στις τιμές.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των πινάκων Zero είναι ο υψηλότερος, 16,6 φορές, συγκρίνοντας τις επίσημες τιμές με τις νέες τιμές αιχμής του Amazon. Το θολό σημείο εδώ είναι το πόσο θα πέσουν οι τιμές των πλακετών Zero.

Αν ψάχνετε για ένα βιομηχανικό Raspberry Pi, περιμένετε τα χειρότερα

Αν ξαναδιαβάσετε το παραπάνω απόσπασμα του Upton, ανέφερε ότι τα προϊόντα "που δεν έχουν εκτεταμένη βιομηχανική πελατειακή βάση" είναι πιθανό να δουν αύξηση της προσφοράς κάποια στιγμή το 2023.

Γιατί ο Upton ανέφερε συγκεκριμένα προϊόντα χωρίς "εκτεταμένη βιομηχανική πελατειακή βάση";

Αποδεικνύεται ότι τα προϊόντα με βιομηχανική χρήση αγοράζονται γενικά από bots χύμα.

"Νομίζω ότι η προμήθεια μονής μονάδας CM3/3+ είναι πιθανό να είναι ένα από τα πράγματα που θα ανακάμψουν αργότερα, ίσως στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 3ου τριμήνου. Για προϊόντα όπως αυτό, με σημαντική βιομηχανική πελατειακή βάση, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η απορρόφησή τους στην γκρίζα αγορά", δήλωσε ο Upton.

"Μερικά 3B και 3B+ θα βρουν το δρόμο τους στην αγορά μεμονωμένων μονάδων τους επόμενους μήνες, αλλά όπως έχω πει σε απάντηση σε άλλες αναρτήσεις, είναι τόσο δημοφιλή σε βιομηχανικές εφαρμογές που είναι δύσκολο να τα κρατήσουμε από το να τα απορροφήσουν τα bots. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε!"

Το τέλος του scalping;

Αν κοιτάξετε τα παραπάνω γραφήματα τιμών, θα παρατηρήσετε ότι οι τιμές στην γκρίζα αγορά ήταν αρκετά σταθερές μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Στη συνέχεια, αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Τον Οκτώβριο του 2021, Ο Eben Upton δημοσίευσε το πρώτο άρθρο που ασχολήθηκε με την έλλειψη προσφοράς, και στη συνέχεια άλλο ένα στο Απρίλιος 2022, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Upton ενημέρωσε την κοινότητα με μια αισιόδοξη άποψη για το 2023 τον Δεκέμβριο του 2022.

"Είμαστε αρκετά καλοί στο να κρατάμε τις μονάδες μακριά από τα χέρια τους (τουλάχιστον σε κλίμακα), αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να κολλήσουμε στους scalpers πολλά ανεπιθύμητα αποθέματα στο σημείο που τα πράγματα θα αλλάξουν. Κάποιες απώλειες για να αντισταθμίσουν τα κέρδη που έβγαλαν εις βάρος μας κατά τη διάρκεια της έλλειψης", δήλωσε ο Upton.

Τους τελευταίους 18 μήνες αντιμετωπίζουμε τιμές υψηλότερες από τις κανονικές, και αυτό θα συνεχιστεί πιθανότατα μέχρι να φτάσουμε σε μια κατάσταση απεριόριστης προσφοράς Raspberry Pi. Ο Upton προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί στο δεύτερο μισό του 2023.

Αυτή τη στιγμή, αν θέλετε να αγοράσετε μια πλακέτα στην επίσημη τιμή από έναν εγκεκριμένο μεταπωλητή, θα πρέπει να περιμένετε ή να να μπείτε σε μια ουρά όπως το εργαλείο κρατήσεων μας. Ή αλλιώς, με τη βοήθεια εργαλείων όπως το rpilocator, η σειρά προτεραιότητας είναι πρώτη.

Όταν φτάσει η απεριόριστη προμήθεια, θα μπορείτε να αγοράζετε αυτούς τους πίνακες πολύ πιο εύκολα. Δεν θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας, λιγότεροι ποσοτικοί περιορισμοί και θα πληρώνετε τιμές που θα είναι πιο κοντά στις επίσημες τιμές όταν αγοράζετε στην γκρίζα αγορά.

Το Raspberry Pi και οι εγκεκριμένοι μεταπωλητές του θα συνεχίσουν να πωλούν τις τιμές στις επίσημες τιμές. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση στις τιμές μεταξύ των Εγκεκριμένων Μεταπωλητών είναι πιθανό να οφείλεται σε φόρους, εισαγωγικούς δασμούς και συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Πώς φαίνεται το 2023 για τις μετοχές του Raspberry Pi; (Μη εμπορικοί πελάτες)

Το μέλλον του Raspberry Pi σύμφωνα με τον Eben Upton

2 Σχόλια

  1. Henry στις Ιανουάριος 7, 2024 στις 6:18 μμ

    Ich weiß nicht, wie man darauf kommt, dass ein Raspberry zu teuer ist. Es ist ein leistungsstarkes System mit vielen Möglichkeiten. Meiner Meinung nach könnte so ein System noch gut 50,00 € teurer sein, ich würde es immer noch kaufen.
    Besser als der wertlose Schrott aus China, wo ohnehin alles nur abgekupfert und geklaut ist.

  2. F. Meier στις Ιανουάριος 9, 2024 στις 2:52 πμ

    Es werden nur Sachen in China kopiert, bei dem der Preis überzogen wurde, denn kostenlos ist auch da die Arbeitskraft nicht.

Αφήστε ένα σχόλιο