Waarom zijn de prijzen van de Raspberry Pi zo hoog? Zal het verbeteren?

raspberry pi prijzen

Raspberry Pi CEO Eben Upton heeft vrijgegeven wat goed nieuws over een geleidelijke terugkeer van het aanbod naar normale niveaus in 2023.

Dat is goed nieuws voor ons allemaal, want Raspberry Pi-liefhebbers hebben lange tijd opgeblazen prijzen betaald voor Raspberry Pis.

Pandemische prijzen van de Raspberry Pi

Laten we eens kijken naar de prijzen van verschillende Raspberry Pi computers gedurende de pandemie dankzij gegevens van Keepa, die de prijzen op Amazon bijhoudt.

2GB Raspberry Pi 4

Link

Statistieken

De hoogste prijs voor een nieuwe 2GB Raspberry Pi is $160,99

4GB Raspberry Pi 4

Link

Statistieken

De hoogste prijs voor een nieuwe 4GB Raspberry Pi is $229

8GB Raspberry Pi (aangekondigd mei 2020)

Link

Statistieken

De hoogste prijs voor een nieuwe 8GB Raspberry Pi is $274

Raspberry Pi Zero 2 W (uitgebracht okt. 2021)

Link

Statistieken

De hoogste prijs voor een nieuwe Pi Zero 2 W is $171,99

Raspberry Pi Zero W

Link

De hoogste prijs voor een nieuwe Pi Zero W is $165,99

Aanbevolen detailhandelsprijzen vs. piekprijzen

Aan de hand van gegevens van Keepa, en door de officiële US dollar prijzen van Adafruit te vergelijken, zie je dat er een groot verschil is tussen de adviesprijs (RRP) en de piekprijs.

Terwijl de prijsinflatie van de Raspberry Pi 4's rond de 4 keer lijkt te schommelen, zijn de prijzen van de Pi Zero-serie meer dan 10x zo hoog.

BestuurRRP (USD)PiekprijsVermenigvuldiger
2GB Raspberry Pi 4451613.58
4GB Raspberry Pi 4552294.16
8GB Raspberry Pi 4752743.65
Raspberry Pi Zero 2 W1517211.47
Raspberry Pi Zero W10*16616.6
*$10 prijs is pre-price hike. Zie de aankondiging van Eben Upton over de prijsverhoging.

Waarom rijzen de prijzen van de Raspberry Pi de pan uit?

Eben Upton legde het bondig uit in zijn 18 dec. 2022 interview met Christopher Barnatt's YouTube kanaal, Explaining Computers.

Upton zei dit: "Ik denk dat we nu 18 maanden bezig zijn met wat ik zou beschouwen als een beperkte beschikbaarheid van de Raspberry Pi."

Achttien maanden vanaf december 2022 is het zomer 2021. Het begon met sporadische tekorten die eind 2021 ernstig werden.

Wereldwijd tekort aan halfgeleiders beïnvloedt prijzen Raspberry Pi

Upton verklaarde dat aan het begin van de pandemie in 2020 de mensen ervan uitgingen dat er een grote recessie op komst was.

Er was geen recessie in de vroege pandemie, behalve een kleine piek.

Maar bedrijven stopten met bestellen omdat ze probeerden hun voorraden te verkopen met het oog op deze voorspelling.

Maar mensen konden niet veel doen met hun geld. Geen reizen, niet uit eten gaan. In feite, geen zin om uit te gaan omdat de meeste mensen thuis werkten.

Waar begonnen mensen hun geld aan uit te geven? Goederen, vooral elektronica.

Nou, de vraag naar de Raspberry Pi steeg ook door de pandemie. Raspberry Pi CEO Eben Upton zei dat ze veel meer verkocht zouden hebben als er geen leveringsbeperkingen waren geweest.

"We hebben 7 miljoen Raspberry Pis verkocht in 2020, wat een vreemd jaar was, maar duidelijk een jaar zonder beperkingen. Vorig jaar werden we beperkt door de levering van chips - verkochten we weer 7 miljoen, in een omgeving waar ik zou verwachten 8 of 9, misschien 9 of 10 te verkopen. Dit jaar zullen we minder verkopen. We zullen minder dan 7 miljoen verkopen," zei hij op het Cambridge Tech Podcast in 2022.

Oeps! Raspberry Pi kon de klok niet terugdraaien om de ongebruikte productiecapaciteit van 2020 terug te krijgen. Bovendien hadden halfgeleiderfabrikanten niet veel reserveproductie die de vraagschok kon opvangen.

Upton wees op toiletpapier en handreiniger als voorbeelden van hoe het hamstergedrag verergerde naarmate mensen zagen dat anderen te veel kochten.

Scalpers drijven de prijzen van de Raspberry Pi omhoog

Omdat ze hier een kans zagen, betraden scalpers de markt en kochten ze Raspberry Pi-computers tegen officiële prijzen en verkochten ze op andere marktplaatsen voor een veelvoud van hun waarde.

Als je een Raspberry Pi microcomputer wilt kopen en hem zo snel mogelijk wilt hebben, moet je hem helaas kopen van een scalper tegen een opgeblazen prijs.

Uw volgende beste alternatief is het gebruik van bepaalde middelen om het bord te kopen, waaronder rpilocator, onze Reserveringstool of door naar de officiële Raspberry Pi winkel in Cambridge te gaan.

Al deze alternatieve opties zijn over het algemeen minder aantrekkelijk dan online klikken en kopen.

In reactie daarop hebben Erkende wederverkopers zoals buyzero.de hebben een anti-kartelbeleid en kwantitatieve beperkingen ingevoerd.

Raspberry Pi heeft ook maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat voorraden die naar industriële klanten gaan, niet op de secundaire markt terechtkomen tegen gescalpeerde prijzen. Dit is volgens Jeff Geerling's gesprek met Eben Upton...waarin Upton zegt dat "[Raspberry Pi] een nieuw proces heeft opgezet om ervoor te zorgen dat de OEM's die zij leveren de borden niet scalpen".

Zullen de prijzen van de Raspberry Pi dalen als de beschikbaarheid verbetert?

Ja, de prijzen zullen waarschijnlijk sterk dalen zodra het aanbod terugkeert.

Maar hier is een voorbehoud: Raspberry Pi heeft het afgelopen jaar de prijzen van sommige boards verhoogd, dus die zullen waarschijnlijk dienen als bodemprijzen.

Raspberry Pi kondigde bijvoorbeeld aan dat ze de prijs van de Raspberry Pi Zero met $5 verhogen. Dus een Zero kost $10 en een Zero W kost $15.

De 2GB Raspberry Pi 4 nam ook een $10 prijsverhoging eind 2021 naar $45 en bracht de Raspberry Pi 4 1GB terug uit het archief, op een $35 prijspunt.

Upton waarschuwde ook dat het prijspunt van de Pi Zero 2 W, dat vanaf december 2022 nog steeds op $15 blijft staan, het potentieel heeft om in prijs te stijgen. Hij vermeldde dat de winstmarges dun zijn op dit prijspunt omdat de prijzen van componenten zijn gestegen.

Wanneer kunnen we verwachten dat de prijzen van Raspberry Pis zullen dalen?

Ik ben een beetje aan het voorspellen, dus geen van deze kan in de toekomst kloppen.

Raspberry Pi is er echter van overtuigd dat er in 2023 een einde komt aan de leveringsproblemen.

Een algemeen verbeterend prijs- en aanbodbeeld voor 2023

Vlak voor Kerstmis 2022 meldde Raspberry Pi CEO Eben Upton dat verwacht hij voor 2023 een duidelijke verandering in het aanbod.

Als een beperkt aanbod leidde tot de prijspiek, dankzij scalpers, dan zullen de prijzen dalen naarmate het aanbod van Raspberry Pis minder beperkt is.

"Voor het eerst in een paar jaar van de hel van de halfgeleiderketen hebben we goed nieuws voor u," zei hij. "We kunnen met vertrouwen zeggen dat we, na een mager eerste kwartaal, verwachten dat het aanbod zich in het tweede kwartaal van 2023 zal herstellen tot pre-pandemische niveaus."

Op basis van Uptons citaat kun je voorspellen dat er in het eerste kwartaal van 2023 minimale prijsverschuivingen zullen zijn. De kloof tussen de officiële prijzen en de prijzen van de scalper zal nog steeds groot zijn.

De beste takeaway hier is dat er in de tweede helft van het jaar een "onbeperkte" aanvoer van Raspberry Pis zal zijn. Theoretisch betekent dit dat de prijzen zullen dalen tot het niveau van voor de pandemie.

Verwacht u een gespreide prijsverlaging?

Raspberry Pi onthulde ook dat verschillende modellen verschillende veranderingen zullen ondergaan.

"Als we door het jaar gaan, is het waarschijnlijk dat je Zero en Zero W als eerste terug ziet komen in de algemene beschikbaarheid, gevolgd door producten als Raspberry Pi 3A+ die geen uitgebreide industriële klantenkring hebben; en tot slot de verschillende versies van Raspberry Pi 4," zei Upton.

Volgens deze gegevens zullen de Zero en Zero W boards waarschijnlijk in prijs dalen omdat hun aanbod als eerste zou toenemen. Naarmate het jaar vordert, zullen de 3A+ en de Pi 4 vergelijkbare prijswijzigingen ondergaan.

De prijsinflatie van de Zero-borden is echter het hoogst, namelijk 16,6 keer, wanneer men de officiële prijzen vergelijkt met de nieuwprijzen van peak Amazon. Het wazige hier is hoe ver de prijzen van de Zero boards zullen dalen.

Als u op zoek bent naar een industriële Raspberry Pi, verwacht dan het ergste

Als u het citaat van Upton hierboven herleest, vermeldt hij dat producten "die geen uitgebreide industriële klantenbasis hebben" waarschijnlijk ergens in 2023 een toename van het aanbod zullen zien.

Waarom noemde Upton specifiek producten zonder een "uitgebreide industriële klantenkring"?

Het blijkt dat producten met een industriële use case meestal door bots in bulk worden gekocht.

"Ik denk dat het aanbod van CM3/3+ per stuk zich waarschijnlijk pas eind Q2 of begin Q3 zal herstellen. Voor producten als deze, met een aanzienlijke industriële klantenkring, is het erg moeilijk om te voorkomen dat ze op de grijze markt terechtkomen," aldus Upton.

"Sommige 3B en 3B+ zullen de komende maanden hun weg vinden naar de eenheidsmarkt, maar zoals ik heb gezegd in reactie op andere berichten zijn ze zo populair in industriële toepassingen dat het moeilijk is om te voorkomen dat ze worden opgeslokt door bots. We doen ons best!"

Het einde van scalpen?

Als je naar de prijsgrafieken hierboven kijkt, zul je zien dat de prijzen op de grijze markt vrij consistent waren tot de zomer van 2021. Daarna stegen ze.

In oktober 2021, Eben Upton publiceerde het eerste artikel over het aanbodtekorten dan nog een in April 2022 toen de prijzen nog meer stegen. Upton de gemeenschap in december 2022 bijgewerkt met een optimistische kijk op 2023.

"We zijn er vrij goed in geslaagd eenheden uit hun handen te houden (althans op schaal), maar ik hoop dat we de scalpers kunnen opzadelen met een hoop ongewenste inventaris op het moment dat de zaken omslaan. Wat verliezen om de winst goed te maken die ze ten koste van ons hebben gemaakt tijdens het tekort," zei Upton.

We hebben de afgelopen 18 maanden te maken gehad met prijzen die hoger waren dan normaal, en dit zal waarschijnlijk zo blijven tot we een staat van onbeperkt Raspberry Pi-aanbod bereiken. Upton voorspelt dat dit zal gebeuren in de tweede helft van 2023.

Als u nu een bord wilt kopen tegen de officiële prijs van een Erkend Verkoper, moet u wachten of in een wachtrij komen zoals onze reserveringstool. Of anders is het first-come-first-serve met behulp van tools als rpilocator.

Wanneer er een onbeperkt aanbod komt, zult u deze borden veel gemakkelijker kunnen kopen. Geen first-come-first-serve, minder kwantitatieve beperkingen en u betaalt prijzen die dichter bij de officiële prijzen liggen wanneer u op de grijze markt koopt.

Raspberry Pi en zijn Erkende Resellers zullen officiële prijzen blijven hanteren. Prijsverschillen tussen Approved Resellers zijn waarschijnlijk het gevolg van belastingen, invoerrechten en valutaschommelingen.

Hoe ziet 2023 eruit voor Raspberry Pi-aandelen? (Niet-commerciële klanten)

De toekomst van de Raspberry Pi volgens Eben Upton

2 Opmerkingen

  1. Henry op januari 7, 2024 op 6:18 pm

    Ich weiß nicht, wie man darauf kommt, dass ein Raspberry zu teuer ist. Het is een betrouwbaar systeem met veel mogelijkheden. Meiner Meinung nach könnte so ein System noch gut 50,00 € teurer sein, ich würde es immer noch kaufen.
    Mooier dan de goede Schrott uit China, waar alles alleen maar abgekupfert en geklaut is.

  2. F. Meier op januari 9, 2024 op 2:52 am

    Er werden alleen Chinese producten gekocht, waarbij de prijs was verhoogd, omdat die arbeid niet kostenlos is.

Laat een reactie achter