Varför är priserna på Raspberry Pi så höga? Kommer det att bli bättre?

priser på raspberry pi

Raspberry Pi-chefen Eben Upton har släppt Goda nyheter om att utbudet gradvis återgår till normala nivåer 2023.

Det är goda nyheter för oss alla eftersom Raspberry Pi-fantaster länge har betalat för höga priser för Raspberry Pis.

Pandemiska priser på Raspberry Pi

Låt oss titta på priserna på olika Raspberry Pi-datorer under pandemin tack vare data från Keepa, som följer priserna på Amazon.

2 GB Raspberry Pi 4

Länk

Statistik

Det högsta priset för en ny Raspberry Pi med 2 GB är $160.99

4 GB Raspberry Pi 4

Länk

Statistik

Det högsta priset för en ny Raspberry Pi med 4 GB är $229

Raspberry Pi med 8 GB (meddelas i maj 2020)

Länk

Statistik

Det högsta priset för en ny Raspberry Pi med 8 GB är $274

Raspberry Pi Zero 2 W (släpps i oktober 2021)

Länk

Statistik

Det högsta priset för en ny Pi Zero 2 W är $171.99

Raspberry Pi Zero W

Länk

Det högsta priset för en ny Pi Zero W är $165.99

Rekommenderade detaljhandelspriser jämfört med högsta priser

Med hjälp av data från Keepa och genom att jämföra de officiella priserna i US-dollar från Adafruit kan du se att det finns en stor skillnad mellan rekommenderat återförsäljningspris (RRP) och toppriset.

Medan prisinflationen för Raspberry Pi 4 tycks ligga runt 4 gånger, är priserna för Pi Zero-serien över 10 gånger högre.

StyrelsePRISLISTA (USD)Högsta prisMultiplikator
2 GB Raspberry Pi 4451613.58
4 GB Raspberry Pi 4552294.16
Raspberry Pi 4 med 8 GB752743.65
Raspberry Pi Zero 2 W1517211.47
Raspberry Pi Zero W10*16616.6
*$10-priset är före prishöjning. Se Eben Uptons tillkännagivande om prishöjningen.

Varför sköt priserna på Raspberry Pi i höjden?

Eben Upton förklarade det kortfattat i sin 18 december 2022 intervju med Christopher Barnatts YouTube-kanal Explaining Computers.

Upton sa följande: "Jag antar att vi nu är 18 månader in i vad jag skulle anse vara en begränsad tillgänglighet för Raspberry Pi."

18 månader från december 2022 är sommaren 2021. Det började med sporadisk brist som blev allvarlig i slutet av 2021.

Den globala bristen på halvledare påverkade priserna på Raspberry Pi

Upton uppgav att när pandemin startade 2020 antog folk att en stor recession skulle komma.

Det fanns ingen recession under den tidiga pandemin utöver en liten svacka.

Men företagen slutade beställa och försökte sälja sina lager med tanke på denna prognos.

Men folk kunde inte göra mycket med sina pengar. Inga resor, inga middagar. Det var faktiskt ingen idé att gå ut eftersom de flesta arbetade hemifrån.

Var började folk spendera sina pengar? Varor, särskilt elektronik.

Efterfrågan på Raspberry Pi ökade också under pandemin. Raspberry Pi-chefen Eben Upton nämnde att de skulle ha sålt mycket mer om det inte hade varit för begränsat med utbudet.

"Vi sålde 7 miljoner Raspberry Pis år 2020, vilket var ett märkligt år men uppenbarligen ett obehindrat år. Förra året var vi begränsade av chiputbudet - vi sålde 7 miljoner igen, i en miljö där jag hade förväntat mig att sälja 8 eller 9, kanske 9 eller 10. I år kommer vi att ligga under. Vi kommer att sälja färre än 7 miljoner", sade han på Podcast om Cambridge Tech år 2022.

Oops! Raspberry Pi kunde inte vrida tillbaka klockan för att få tillbaka den oanvända tillverkningskapaciteten från 2020. Dessutom hade halvledartillverkarna inte mycket reservproduktion som kunde hantera efterfrågechocken.

Upton pekade på toalettpapper och handdesinfektionsmedel som exempel på hur hamstringsbeteendet förvärrades när människor såg andra köpa för mycket.

Scalpers driver priserna på Raspberry Pi i höjden

De såg en möjlighet och gick in på marknaden och köpte Raspberry Pi-datorer till officiella priser och sålde dem på andra marknadsplatser för flera gånger deras värde.

Om du vill köpa en Raspberry Pi-mikrodator och få den så snart som möjligt måste du tyvärr köpa den från en scalper till ett överdrivet pris.

Det näst bästa alternativet är att använda vissa resurser för att köpa brädet, till exempel rpilocator, vår Verktyg för bokning eller . genom att gå till den officiella Raspberry Pi-butiken i Cambridge.

Alla dessa alternativ är i allmänhet mindre attraktiva än att klicka och köpa på nätet.

Som svar på detta har godkända återförsäljare som t.ex. buyzero.de har infört strategier för att förhindra skalning och begränsat antal.

Raspberry Pi har också vidtagit åtgärder för att se till att lager som går till industrikunder inte hamnar på andrahandsmarknaden till överprissatta priser. Detta enligt Jeff Geerlings chatt med Eben Upton., där Upton säger att "[Raspberry Pi har] inrättat en ny process för att se till att OEM:erna som de levererar inte säljer styrelserna i stor skala".

Kommer priserna på Raspberry Pi att sjunka när tillgängligheten förbättras?

Ja, priserna kommer troligen att sjunka kraftigt när utbudet återkommer.

Men här är en varning: Raspberry Pi har höjt priserna på vissa kort under det senaste året, så dessa kommer troligen att fungera som prisgolv.

Raspberry Pi meddelade till exempel att de höjer priset på Raspberry Pi Zero med $5. En Zero skulle alltså kosta $10 och en Zero W skulle kosta $15.

Raspberry Pi 4 med 2 GB fick också en prishöjning på $10 i slutet av 2021 till $45 och Raspberry Pi 4 med 1 GB kom tillbaka från arkivet till ett pris på $35.

Upton varnade också för att Pi Zero 2 W:s pris, som kommer att ligga kvar på $15 från och med december 2022, kan komma att stiga i pris. Han nämnde att vinstmarginalerna är tunna vid denna prisnivå eftersom priserna på komponenter har ökat.

När kan vi förvänta oss att priserna på Raspberry Pis kommer att sjunka?

Jag är lite av en kristallkula här, så ingen av dessa kan komma att bli korrekt i framtiden.

Raspberry Pi tror dock att leveransproblemen kommer att upphöra 2023.

En allmänt förbättrad pris- och leveransbild för 2023

Strax före jul 2022 nämnde Raspberry Pi-chefen Eben Upton att Han räknar med att utbudet kommer att förändras markant år 2023.

Om ett begränsat utbud ledde till prisökningen tack vare försäljare, kommer priserna att sjunka desto mer ju mindre begränsat utbudet av Raspberry Pis är.

"För första gången på ett par år av helvete i halvledarförsörjningskedjan har vi goda nyheter för er", sade han. "Vi kan med tillförsikt säga att efter ett magert första kvartal förväntar vi oss att utbudet kommer att återhämta sig till nivåer som rådde före pandemin under andra kvartalet 2023, och att det kommer att vara obegränsat under andra halvåret".

Utifrån Uptons citat kan man förutsäga att det första kvartalet 2023 kommer att ske minimala prisförändringar. Klyftan mellan de officiella priserna och scalperpriserna kommer fortfarande att vara stor.

Den bästa slutsatsen är att det under andra halvåret kommer att finnas ett "obegränsat" utbud av Raspberry Pis. Teoretiskt sett innebär det att priserna bör sjunka tillbaka till de nivåer som rådde före pandemin.

Förväntar du dig en stegvis sänkning av priserna?

Raspberry Pi avslöjade också att olika modeller kommer att genomgå olika förändringar.

"När vi går igenom året är det troligt att Zero och Zero W kommer att bli allmänt tillgängliga först, följt av produkter som Raspberry Pi 3A+, som inte har någon omfattande industriell kundbas, och slutligen de olika versionerna av Raspberry Pi 4", säger Upton.

Enligt detta kommer priserna på Zero och Zero W-korten sannolikt att sjunka eftersom utbudet först ökar. Under året kommer 3A+ och Pi 4 att få se liknande prisförändringar.

Prisinflationen för Zero board är dock störst, 16,6 gånger, om man jämför de officiella priserna med Amazons nya priser. Den dimmiga delen här är hur långt priserna på Zero board kommer att sjunka.

Om du letar efter en industriell Raspberry Pi, förvänta dig det värsta

Om du läser om Uptons citat ovan nämner han att produkter "som inte har en omfattande industriell kundbas" sannolikt kommer att få ett ökat utbud någon gång under 2023.

Varför nämnde Upton uttryckligen produkter som inte har en "omfattande industriell kundbas"?

Det visar sig att produkter med industriellt användningsområde i allmänhet köps av robotar i stora mängder.

"Jag tror att utbudet av CM3/3+-produkter i enstaka enheter sannolikt kommer att återhämta sig senare, kanske i slutet av andra kvartalet eller början av tredje kvartalet. När det gäller produkter som dessa, med en betydande industriell kundbas, är det mycket svårt att förhindra att de sugs upp på den grå marknaden", säger Upton.

"En del 3B och 3B+ kommer att ta sig in på marknaden för enstaka enheter under de närmaste månaderna, men som jag har sagt i svar på andra inlägg är de så populära i industriella tillämpningar att det är svårt att hindra dem från att bli uppslukade av robotar. Vi gör vårt bästa!"

Slutet på scalping?

Om du tittar på prisgraferna ovan ser du att priserna på den grå marknaden var ganska jämna fram till sommaren 2021. Därefter steg de kraftigt.

I oktober 2021, Eben Upton publicerade den första artikeln som tog upp bristen på utbud., och sedan ytterligare en i April 2022 när priserna steg ytterligare. Upton uppdaterade gemenskapen med en optimistisk syn på 2023 i december 2022.

"Vi är ganska bra på att hålla enheterna borta från deras händer (åtminstone i stor skala), men jag hoppas att vi kan ge scalperna en massa oönskat lager när saker och ting vänder. Några förluster för att kompensera för de vinster de har gjort på vår bekostnad under bristen", säger Upton.

Priserna har varit högre än normalt under de senaste 18 månaderna, och detta kommer troligen att fortsätta tills vi får ett obegränsat utbud av Raspberry Pi. Upton förutspår att detta kommer att ske under andra halvåret 2023.

Om du vill köpa ett kort till det officiella priset från en godkänd återförsäljare måste du vänta eller ställa dig i en kö som vårt bokningsverktyg. Eller så är det först till kvarn som gäller med hjälp av verktyg som rpilocator.

När det finns obegränsat utbud kommer du att kunna köpa dessa brädor mycket lättare. Inga först till kvarn-principer, färre kvantitetsbegränsningar och du kommer att betala priser som ligger närmare de officiella priserna när du köper på den grå marknaden.

Raspberry Pi och dess godkända återförsäljare kommer att fortsätta att sälja priser till officiella priser. Eventuella prisvariationer mellan godkända återförsäljare beror sannolikt på skatter, importtullar och valutafluktuationer.

Hur ser 2023 ut för Raspberry Pi-aktien? (Icke-kommersiella kunder)

Raspberry Pis framtid enligt Eben Upton

2 Kommentarer

  1. Henry den januari 7, 2024 kl 6:18 e m

    Ich weiß nicht, wie man darauf kommt, dass ein Raspberry zu teuer ist. Det är ett leistungsstarkt system med många möjligheter. Meiner Meinung nach könnte so ein System noch gut 50,00 € teurer sein, ich würde es immer noch kaufen.
    Bättre än der wertlose Schrott aus China, wo ohnehin alles nur abgekupfert und geklaut ist.

  2. F. Meier den januari 9, 2024 kl 2:52 f m

    Det är bara saker i Kina som har kopierats, där priset har höjts, eftersom arbetskraften inte heller då är gratis.

Lämna en kommentar