PiCockpit v2.6.5 - Υποστήριξη για το Pico W (μέρος 2)

Όπως πιθανώς όλοι γνωρίζετε, το Ίδρυμα Raspberry Pi σχεδίασε το δικό του μικροελεγκτή πριν από τρία χρόνια - το Raspberry Pi Pico. Λοιπόν, εδώ θα σας ενημερώσουμε για τη νέα μας υποστήριξη για το Pico W μέσω του PiCockpit!

Μας κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον, ιδίως λόγω της χαμηλής τιμής του (ξεκινώντας από $4) και της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, σε συνδυασμό με το ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών του - από προσωπικά πειράματα και έργα μέχρι βιομηχανικές περιπτώσεις χρήσης που απαιτούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες από αυτά.

αισθητήρας υπερήχων pico-w
Μικρό, ισχυρό και ευέλικτο! Το Pico W


Αλλά στην πρώτη του έκδοση το Pico δεν ήταν ακριβώς εύκολο να συνδεθεί στο διαδίκτυο (ή σε κάποιο είδος intranet). Χρειαζόσασταν μια κάρτα επέκτασης για να του δώσετε δυνατότητα LAN, WiFi ή άλλου είδους δικτύωσης.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους το Raspberry Pi κυκλοφόρησε το Pico W, την ίδια πλακέτα, αλλά με ενσωματωμένο τσιπ WiFi που κάνει τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο παιχνιδάκι. Εκτός από αυτή την ανανέωση του υλικού, η υποστήριξη της Micropython γινόταν όλο και καλύτερη.

Micropython? Πρόκειται για μια εφαρμογή της γλώσσας προγραμματισμού Python που είναι βελτιστοποιημένη για να τρέχει σε μικροελεγκτή (ουσιαστικά ένας μικρός υπολογιστής χωρίς λειτουργικό σύστημα). Όπως κάποιοι από εσάς ίσως ήδη γνωρίζετε, η Python και κατά συνέπεια η Micropython είναι πολύ φιλικές προς τους αρχάριους γλώσσες, επιτρέποντας τη συγγραφή τόσο μικρών όσο και πολύπλοκων προγραμμάτων χωρίς προβλήματα και με μεγάλες επιδόσεις, χάρη σε ένα πολύ καλά βελτιστοποιημένο περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχει μια πολύ φιλική και ζωντανή κοινότητα που επεκτείνει τη γλώσσα και βοηθά τους νεοεισερχόμενους με συμβουλές και συμβουλές.

Τελικά τα καταφέραμε! Το PiCockpit είναι τώρα σε θέση να τρέξει στο Pico! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το web-interface μας για να παρακολουθείτε το Pi σας με την εφαρμογή PiStats. Το Αισθητήρας CO2 υποστηρίζεται επίσης και επιτρέπει την απομακρυσμένη παρακολούθηση του περιβάλλοντός σας! Αλλά κατά την προσωπική μου γνώμη το Η επισήμανση είναι η απομακρυσμένη χρήση των ακροδεκτών GPIO.
Υποστηρίζουμε την ανάγνωση της κατάστασης των ακροδεκτών εισόδου, τη ρύθμιση των ακροδεκτών εξόδου και ακόμη και τη χρήση PWM για τον έλεγχο οποιωνδήποτε εξωτερικών συσκευών έχετε συνδέσει.
Και αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω σε ακόμα περισσότερα ωραία χαρακτηριστικά που θα κυκλοφορήσουν γρήγορα χάρη στο Micropython που κάνει την ανάπτυξη γρήγορη και τις δοκιμές ακόμα πιο γρήγορες!

Και το καλύτερο; Είναι το ίδιο τετριμμένο και βολικό όπως η χρήση ενός USB-Stick. Κάτι σαν πέντε κλικ και έχετε το Pico W σας έτοιμο και λειτουργικό! Ενδιαφέρεστε; Θα σας δείξω πώς να το κάνετε!

Οδηγός εγκατάστασης

Πρώτα συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο picockpit.com. Στην αρχική σελίδα του PiCockpit σας θα πρέπει να δείτε ένα νέο κουμπί που ονομάζεται 'Προσθήκη νέου Pico W'. Κάντε κλικ!


Αφού επιβεβαιώσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, μπορείτε να εισαγάγετε ένα όνομα για το Pico, τα διαπιστευτήρια WLAN και τη χώρα στην οποία χρησιμοποιείτε το Pi - αν δεν είστε σίγουροι για τον κωδικό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να τον αφήσετε κενό. Κάντε κλικ στο 'Δημιουργία εικόνας uf2' και θα επεξεργαστούμε την εικόνα uf2 ώστε να περιέχει τα διαπιστευτήριά σας και θα σας αφήσουμε να την κατεβάσετε. Το καλύτερο; Αυτό θα επεξεργαστεί τοπικά μέσα στο το πρόγραμμα περιήγησής σας, δεν θα μας υποβληθεί. Έτσι, τα διαπιστευτήριά σας είναι ασφαλή και δεν θα μοιραστούν στο διαδίκτυο!


Στη συνέχεια, απλά πατάτε το κουμπί BOOTSEL για να πείτε στο Pico να προσαρτηθεί ως τόμος μαζικής αποθήκευσης και να το συνδέσετε στον υπολογιστή σας ακριβώς όπως συνδέετε ένα USB-Stick ή κάτι παρόμοιο. Ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα, θα πρέπει απλά να εμφανίζεται ως εξωτερικός τόμος!

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι το Pico είναι ρυθμισμένο στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Εάν το Pico W σας είναι ολοκαίνουργιο, μπορείτε απλά να αγνοήσετε αυτό το βήμα. Διαφορετικά, απλά κατεβάστε αυτό το Flash Nuke uf2 και αντιγράφοντάς το στο Pico. Απλά σύρετε και αφήστε το αρχείο που κατεβάσατε στον τόμο.
Στη συνέχεια περιμένετε περίπου 10 δευτερόλεπτα και το Pico θα εξαφανιστεί και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά. Θα πρέπει να εμφανιστεί ως όγκος, όπως ακριβώς και πριν.


Τώρα απλά σύρετε το αρχείο uf2 που κατεβάσατε (picockpit-picow-v2.5.0.uf2) στον όγκο. Αυτό είναι όλο!
Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να περιμένουμε. Μην αποσυνδέετε το Pico! Απλά περιμένετε περίπου ένα λεπτό (ή δύο!). Πρώτα θα πρέπει να ανάψει η λυχνία LED του Pico. Μετά από λίγο θα πρέπει να ξεκινήσει η ενσωματωμένη λυχνία LED αναβοσβήνει γρήγορα. Σε αυτό το σημείο το Pico θα εμφανιστεί στο περιβάλλον εργασίας του PiCockpit - και θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως ακριβώς συνηθίζετε με τα Pis πλήρους μεγέθους. Έγινε!


Επόμενο


Αυτή είναι προφανώς η πρώτη μας έκδοση του Pico PiCockpit Client. Υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν - αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα συμβουλευτείτε αυτό το σελίδα - Εκεί θα βρείτε λεπτομερέστερες οδηγίες για να ξεκινήσετε τη λειτουργία σας! Θα προσθέσω επίσης γνωστά σφάλματα (και ελπίζω πώς να τα παρακάμψετε). Επιπλέον, μη διστάσετε να μας στείλετε ένα E-Mail! Είτε πρόκειται για προβλήματα που αντιμετωπίζετε είτε για μια ιδέα που θα θέλατε να εξετάσουμε; Είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι να λαμβάνουμε κάθε είδους ανατροφοδότηση!

Όπως πιθανώς μπορείτε να ακούσετε, είμαστε πολύ, πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή την κυκλοφορία. Η εργασία με το Pico W μπορεί να είναι λίγο αποθαρρυντική για τους αρχάριους και λίγο δύσκολη για τους πιο έμπειρους προγραμματιστές. Ελπίζουμε να το βελτιώσουμε αυτό για όλους, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση στο νεότερο (και κατά την προσωπική μου γνώμη ίσως το πιο cool προϊόν της Raspberry!).

Και αυτά τα δροσερά επερχόμενα χαρακτηριστικά που ανέφερα; Το επόμενο πράγμα που μπορείτε να περιμένετε είναι μια έκδοση του PiControl που θα σας επιτρέπει να εκτελείτε τα προσαρμοσμένα σας σενάρια Micropython από την ευκολία της διαδικτυακής μας διεπαφής. Απλά σκεφτείτε το! Εκείνο το σενάριο GPIO που γράψατε παλιά; Ένα κλικ. Η μικρή σας web-εφαρμογή που κάνει pings στον διακομιστή σας για να δει αν είναι ακόμα online; Ένα κλικ!

Ορίστε λοιπόν - υποστήριξη του PiCockpit για το Pico W!


Θέλετε να το δοκιμάσετε αλλά δεν έχετε Pico W; Τα πουλάμε στο κατάστημά μας με μόλις 8€ το τεμάχιο! Μπορείτε επίσης να βρείτε έναν μεγάλο αριθμό αξεσουάρ και το κιτ δημιουργού είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Υπάρχει επίσης ένα έκδοση με συγκολλημένες κεφαλές, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε καμία συγκόλληση μόνοι σας. Ρίξτε μια ματιά τριγύρω!

2 Σχόλια

  1. Dieter Engelke στις Μάρτιος 17, 2023 στις 7:06 μμ

    Χρησιμοποιώ έναν iMac με την έκδοση 10.13.6 (High Sierra).
    Leider wird mein Pico W im PiCockpit nicht angezeigt. die OnBoard-LED ist zunächst an und blinkt nach einer Weile jeweils 4mal. Der Pico W meld sich im WLAN an und lässt sich auch anpingen. In Thonny wird das hier angezeigt:
    Traceback (πιο πρόσφατη κλήση τελευταία):
    Αρχείο "main.py", γραμμή 70, in
    Αρχείο "main.py", γραμμή 68, σε __init__
    Αρχείο "setup.py", γραμμή 246, σε setupfunc
    Αρχείο "core.py", γραμμή 427, σε error_blink
    Αρχείο "core.py", γραμμή 444, σε blink
    Διακοπή πληκτρολογίου:
    MicroPython v1.19.1-789-ga322ebafc στις 2023-03-10; Raspberry Pi Pico W με RP2040
    Πληκτρολογήστε "help()" για περισσότερες πληροφορίες.
    >>>

    • raspi berry στις Απρίλιος 19, 2023 στις 7:44 μμ

      Wir haben vor kurzem ein neues Release gemacht - das die Stability weiter verbesser hat, bitte probieren Sie es aus - es sollte bei Anlage eines neuen Pico W automatisch als UF2 heruntergeladen werden. Bitte löschen Sie den alten Pico W dafür.

Αφήστε ένα σχόλιο