8 τρόποι παρακολούθησης του δικτύου σας με το Raspberry Pi

Παρακολούθηση δικτύου με ένα Raspberry Pi Εικόνα τίτλου

Διαχειρίζεστε ένα επαγγελματικό ή οικιακό δίκτυο και θέλετε να το διατηρήσετε ασφαλές; Φυσικά, το να προλαβαίνετε τα πιθανά προβλήματα είναι ζωτικής σημασίας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσω πώς να παρακολουθείτε το δίκτυό σας με ένα Raspberry Pi.

Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, η αποτελεσματική παρακολούθηση του δικτύου είναι υψίστης σημασίας. Εγγυάται αξιόπιστη επικοινωνία, προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα και ελαχιστοποιεί τον χρόνο διακοπής λειτουργίας. Για την οικιακή δικτύωση, όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντικά.

Δείτε λοιπόν 8 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να παρακολουθείτε το δίκτυό σας με ένα Raspberry Pi και εύχρηστα εργαλεία για να κάνετε ακριβώς αυτό!

Διακόπτης PoE+ και Raspberry Pi 5

1. Ανάλυση κυκλοφορίας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το δίκτυό σας είναι η ροή των δεδομένων του. Αυτό είναι βασικό, διότι αναλύοντας τη ροή δεδομένων, θα είστε σε θέση να εντοπίσετε και να επιλύσετε προβλήματα.

Και, φυσικά, ένα Raspberry Pi μπορεί πραγματικά να φανεί χρήσιμο εδώ. Μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για την ανάλυση της κυκλοφορίας είναι η Wireshark, το οποίο είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα.

Το Wireshark είναι εξαιρετικό, επειδή είναι ένα εξαιρετικά διαισθητικό και γραφικό περιβάλλον εργασίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το εγκαταστήσετε στο Raspberry Pi σας και στη συνέχεια να το συνδέσετε στο δίκτυό σας. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές καταλαμβάνουν το εύρος ζώνης σας ή σας προκαλούν άλλα προβλήματα.

Αν είστε οπαδός του Wireshark, αλλά ψάχνετε για κάτι που τρέχει στο τερματικό, τότε μπορείτε να εγκαταστήσετε το TShark. Αν και δεν έχει όλες τις δυνατότητες του Wireshark, το TShark καταγράφει πληροφορίες σχετικά με τη ροή δεδομένων του δικτύου.

Επομένως, φροντίστε να εγκαταστήσετε ένα από αυτά στο Raspberry Pi σας αμέσως για να αρχίσετε να αναλύετε την κυκλοφορία σας.

2. Παρακολούθηση της ποιότητας της υπηρεσίας

Η ποιότητα υπηρεσίας (QoS) αναφέρεται στη διαχείριση των πόρων του δικτύου, στην ιεράρχηση της κίνησης και στη συνέχεια στην εξασφάλιση ενός συγκεκριμένου επιπέδου απόδοσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το QoS είναι τόσο σημαντικό για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου επιδόσεων και απόκρισης σε ένα δίκτυο, ειδικά σε περιβάλλοντα όπου διάφορες εφαρμογές διεκδικούν περιορισμένο εύρος ζώνης.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για το QoS είναι να προσδιορίσετε τι τύποι της κυκλοφορίας είναι κρίσιμες για το δίκτυό σας (όπως οι συσκέψεις Zoom ή οι κρίσιμες για την επιχείρηση εφαρμογές).

Τώρα, ομολογουμένως, οι δύο εφαρμογές που είναι πιο αποτελεσματικές για το QoS είναι λίγο πιο περίπλοκες στη χρήση. Ωστόσο, αν είστε σε θέση να τις χρησιμοποιήσετε, τότε tc και iptables είναι ο σωστός τρόπος.

Εναλλακτικές εφαρμογές που ποικίλλουν σε πολυπλοκότητα είναι Wondershaper και OpenWrt.

3. Παρακολούθηση DNS (Pi-Hole)

Μία από τις πιο διάσημες χρήσεις για ένα Raspberry Pi είναι ως Pi-hole.

Το Pi-hole σας δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το δίκτυο και σας παρέχει ιδιωτικότητα DNS, ενώ παράλληλα μπλοκάρει τις διαφημίσεις!

Διεπαφή Pi-hole
Πίστωση: Pi-hole.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με την έννοια, το Σύστημα Ονομάτων Τομέα (DNS) είναι αυτό που λέει στους υπολογιστές πού να βρουν τους ιστότοπους που πληκτρολογείτε στο πρόγραμμα περιήγησης. Μεταφράζει ονόματα που μπορούν να διαβαστούν από τον άνθρωπο (όπως www.picockpit.com) σε διευθύνσεις IP.

Έτσι, όταν πληκτρολογείτε αυτό το όνομα τομέα, ο διακομιστής DNS του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου σας κάνει τη μετάφραση.

Μετατρέποντας το Raspberry Pi σας σε Pi-hole, εξασφαλίζετε ότι αυτή η μετάφραση γίνεται στο δικό σας δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φιλτράρετε πράγματα (όπως διαφημίσεις), να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα DNS και να προστατεύετε το δίκτυό σας ακόμη καλύτερα. Επίσης, τείνει να κάνει τα πάντα να τρέχουν πιο γρήγορα και πιο ομαλά, αφού όλα συμβαίνουν τοπικά.

4. Ανίχνευση και πρόληψη εισβολών

Παραπάνω, εξήγησα τη σημασία της ανάλυσης της κυκλοφορίας. Αν και η ανάλυση της κυκλοφορίας είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τον έλεγχο του δικτύου σας, δεν σας βοηθάει πολύ με τις απειλές ασφαλείας. Για αυτό, θα πρέπει να αναβαθμίσετε την ανάλυση κυκλοφορίας σε ανίχνευση και πρόληψη εισβολών.

Εδώ, υπάρχουν δύο εξαιρετικά πολύτιμα προγράμματα ανοιχτού κώδικα: Suricata και Zeek.

Το Suricata είναι ένα Σύστημα Ανίχνευσης Εισβολών (IDS) και ένα Σύστημα Πρόληψης Εισβολών (IPS), όλα σε ένα.

Το Zeek είναι ένα Network Security Monitor (NSM) που παρακολουθεί την ύποπτη ή κακόβουλη κυκλοφορία. Επίσης, όπως και το Wireshark, μετρά την απόδοση και μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση του δικτύου σας ευρύτερα.

Αυτά τα δύο προγράμματα προσφέρουν έναν εξαιρετικά ισχυρό συνδυασμό για τη διαχείριση και την ασφάλεια του δικτύου σας.

5. Τείχος προστασίας & έλεγχος ασφάλειας

Ο οικιακός ή επαγγελματικός σας δρομολογητής πιθανόν να έχει ήδη ρυθμίσει ένα τείχος προστασίας από προεπιλογή. Ωστόσο, αν επιθυμείτε πιο λεπτομερή έλεγχο του τι περνάει, έχετε διάφορες επιλογές.

Εδώ είναι που ένα Raspberry Pi μπορεί πραγματικά να προσθέσει κάτι, επειδή μπορείτε να το ρυθμίσετε ώστε να ορίζει συγκεκριμένους κανόνες για το φιλτράρισμα της κυκλοφορίας. Επιπλέον, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για έλεγχο ασφαλείας.

Τώρα, για να δημιουργήσετε ένα τείχος προστασίας, θα μπορούσατε να πάτε στο iptables, αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες επιπλοκές με αυτό.

Servers

Ένας απλούστερος τρόπος είναι να εκτελέσετε UFW, ή Uncomplicated Firewall, το οποίο διαχειρίζεται iptables. Το UFW σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε και να ρυθμίζετε εύκολα τους κανόνες τείχους προστασίας.

Μπορείτε να διαχειρίζεστε τα πάντα με βάση τη θύρα τους ή με βάση την κυκλοφορία.

6. Παγίδες και ειδοποιήσεις SNMP

Ένα άλλο σπουδαίο και εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε με ένα Raspberry Pi είναι να ρυθμίσετε παγίδες του Simple Network Management Protocol (SNMP) για την προληπτική παρακολούθηση της κυκλοφορίας.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να ρυθμίσετε το Raspberry Pi να σας στέλνει ειδοποιήσεις για προκαθορισμένες συνθήκες - όπως η επίτευξη ενός συγκεκριμένου ορίου κίνησης δικτύου ή η ανίχνευση ενός προβλήματος με μια συσκευή δικτύου.

Το Raspberry Pi μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρική τοποθεσία διαχείρισης για παγίδες SNMP.

Μια δημοφιλής και σχετικά απλή εφαρμογή SNMP για ένα Raspberry Pi είναι η Net-SNMP.

Λάβετε ειδοποιήσεις για συγκεκριμένα συμβάντα σε συσκευές δικτύου, επιτρέποντας την άμεση παρέμβαση.

7. Παρακολούθηση VPN

Αν βασίζεστε σε ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά σας, τότε το Raspberry Pi μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι είναι συνεχώς σε λειτουργία.

Raspberry Pi 5

Φυσικά, θα μπορούσατε επίσης απλά να μετατρέψετε το Raspberry Pi σας στο ένα VPN, το οποίο για το οποίο έχουμε γράψει στο παρελθόν.

Αν όμως θέλετε απλώς να ρυθμίσετε το Raspberry Pi για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του VPN σας, τότε έχετε πολλές επιλογές. Πιθανώς η πιο δημοφιλής εφαρμογή για τη διαχείριση VPN σε ένα Raspberry Pi είναι η OpenVPN.

8. Προσαρμοσμένοι πίνακες ελέγχου & αναφορές

Τέλος, μπορείτε πάντα να ρυθμίζετε το Raspberry Pi σας ώστε να συλλέγει και να εμφανίζει προσαρμοσμένες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυό σας. Θέλετε να μάθετε αν το δίκτυο έπεσε ή όχι; Πότε δέχεστε τη μέγιστη κίνηση; Τι συμβαίνει με την καθυστέρηση;

Με το άλλο λογισμικό που ήδη ανέφερα, μπορείτε να τα συλλέξετε όλα. Αλλά πώς θα τα οπτικοποιήσετε;

Εδώ είναι που κάτι σαν Grafana μπαίνει στο παιχνίδι.

Το Grafana δίνει τη δυνατότητα στο Raspberry Pi σας να παρουσιάζει βασικές μετρήσεις δικτύου με οπτικά ελκυστικό τρόπο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε όλα τα είδη διαγραμμάτων και διαγραμμάτων, προκειμένου να κατανοήσετε όλα τα δεδομένα που έχετε συλλέξει.

Αν είστε σε οικιακό δίκτυο, τότε αυτό μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό. Εάν διαχειρίζεστε ένα επαγγελματικό δίκτυο, τότε αυτό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση των πάντων.

Και εδώ, το Raspberry Pi σας γίνεται βασικός παίκτης στη λήψη σημαντικών επιχειρηματικών αποφάσεων. Με το Grafana σε αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε ολοκληρωμένες αναφορές για ιστορική ανάλυση και τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων.

PiCockpit

Τέλος, αν ενδιαφέρεστε για την παρακολούθηση του δικτύου, PiCockpit μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Το PiCockpit είναι μια εύχρηστη διαδικτυακή εφαρμογή που σας επιτρέπει να ελέγχετε εξ αποστάσεως το Raspberry Pi σας από οπουδήποτε στον κόσμο. Και σας επιτρέπει επίσης να αναλύετε εξ αποστάσεως το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένο το Raspberry Pi σας από οπουδήποτε στον κόσμο.

Είναι δωρεάν για έως και πέντε Raspberry Pi, οπότε μπορείτε να εγγραφείτε αμέσως και να εγκαταστήσετε το PiCockpit στο Raspberry Pi σας. Είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα προς την πλήρη εξουσία και τον έλεγχο του δικτύου σας.

Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε πολλές ενότητες που σας βοηθούν να διαχειριστείτε το Raspberry Pi σας. Για παράδειγμα, μία από αυτές επικεντρώνεται στο WLAN, δηλαδή στο ασύρματο τοπικό δίκτυο. Και μια άλλη εστιάζει στη διάγνωση δικτύου ευρύτερα.

Εγγραφείτε δωρεάν στο PiCockpit και ελέγξτε τους!

Συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να δείτε, ένα Raspberry Pi μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει τον έλεγχο του δικτύου σας. Το καλύτερο είναι ότι, ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να συνδυάσετε πολλές από αυτές τις εφαρμογές λογισμικού για να έχετε εκτεταμένη ισχύ.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αμυνθείτε έναντι πιθανών απειλών ασφαλείας και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς τα δίκτυα. Αξιοποιώντας ένα Raspberry Pi για την παρακολούθηση του δικτύου, μπορείτε επίσης να κάνετε τα πράγματα να λειτουργούν ομαλά και αποτελεσματικά.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε με ένα Raspberry Pi, μπορείτε να δείτε τη σειρά Paragon Projects κάνοντας κλικ σε αυτό το κουμπί:

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, το Raspberry Pi συνεχίζει να αποδεικνύει ότι ακόμη και αυτοί οι μικροσκοπικοί υπολογιστές μιας πλακέτας έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διαχείριση του δικτύου.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Raspberry Pi για την παρακολούθηση του δικτύου σας;

Αφήστε ένα σχόλιο