8 manieren om je netwerk te bewaken met Raspberry Pi

Netwerkmonitoring met een Raspberry Pi Titelafbeelding

Heb je een bedrijfsnetwerk of thuisnetwerk en wil je het veilig houden? Dan is het natuurlijk cruciaal om potentiële problemen voor te blijven. In dit artikel leg ik uit hoe je je netwerk kunt monitoren met een Raspberry Pi.

In een zakelijke omgeving is effectieve netwerkbewaking van het grootste belang. Het garandeert betrouwbare communicatie, beschermt gevoelige gegevens en minimaliseert downtime. Voor thuisnetwerken zijn al deze dingen even belangrijk, zo niet belangrijker.

Dus hier zijn 8 manieren waarop je je netwerk kunt monitoren met een Raspberry Pi en eenvoudig te gebruiken tools om dat te doen!

PoE+ schakelaar en Raspberry Pi 5

1. Verkeersanalyse

Een van de eerste dingen die je moet weten over je netwerk is de gegevensstroom. Dit is belangrijk, want door de gegevensstroom te analyseren, kun je problemen identificeren en oplossen.

En natuurlijk kan een Raspberry Pi hier goed van pas komen. Een van de populairste toepassingen voor het analyseren van verkeer is Wiresharkdie zowel gratis als open source is.

Wireshark is geweldig, omdat het een super intuïtieve en grafische interface heeft. Je hoeft het alleen maar op je Raspberry Pi te installeren en op je netwerk aan te sluiten. Dan kun je zien welke toepassingen je bandbreedte opslokken of andere problemen veroorzaken.

Als je een fan bent van Wireshark, maar op zoek bent naar iets dat in de terminal draait, dan kun je het volgende installeren TShaai. Hoewel het niet alle mogelijkheden van Wireshark heeft, legt TShark informatie vast over de netwerkgegevensstroom.

Zorg er dus voor dat je er meteen een installeert op je Raspberry Pi om te beginnen met het analyseren van je verkeer.

2. Bewaking van de kwaliteit van de service

Quality of Service (QoS) verwijst naar het beheren van netwerkbronnen, het prioriteren van verkeer en vervolgens het garanderen van een bepaald prestatieniveau. Daarom is QoS zo cruciaal voor het handhaven van een hoog niveau van prestaties en reactiesnelheid in een netwerk, vooral in omgevingen waar verschillende toepassingen strijden om beperkte bandbreedte.

Dus het eerste wat je moet doen voor QoS is identificeren wat types van verkeer kritisch zijn voor je netwerk (zoals Zoom-vergaderingen of bedrijfskritische toepassingen).

Toegegeven, de twee applicaties die het meest effectief zijn voor QoS zijn iets ingewikkelder om te gebruiken. Maar als je ze kunt gebruiken, dan is tc en iptables zijn de beste manier.

Alternatieve toepassingen die variëren in complexiteit zijn Wondershaper en OpenWrt.

3. DNS-bewaking (Pi-Hole)

Een van de bekendste toepassingen van een Raspberry Pi is als een Pi-hole.

Pi-hole geeft je heel veel nuttige netwerkinformatie en biedt je DNS-privacy, terwijl advertenties worden geblokkeerd!

Pi-hole interface
Krediet: Pi-hole.

Voor het geval je niet bekend bent met het concept, het Domain Name System (DNS) vertelt computers waar ze de websites kunnen vinden die je in de browser typt. Het vertaalt menselijk leesbare namen (zoals www.picockpit.com) in IP-adressen.

Dus wanneer je die domeinnaam intypt, zorgt de DNS-server van je internetprovider voor de vertaling.

Door van je Raspberry Pi een Pi-hole te maken, zorg je ervoor dat deze vertaling op je eigen netwerk gebeurt. Zo kun je dingen wegfilteren (zoals advertenties), DNS-activiteit monitoren en je netwerk nog beter beschermen. Het zorgt er ook voor dat alles sneller en soepeler verloopt, omdat alles lokaal gebeurt.

4. Inbraakdetectie en -preventie

Hierboven heb ik het belang van verkeersanalyse uitgelegd. Hoewel verkeersanalyse een goede eerste stap is om je netwerk onder controle te krijgen, helpt het je niet veel met beveiligingsbedreigingen. Daarvoor moet je upgraden van verkeersanalyse naar inbraakdetectie en -preventie.

Hier zijn twee zeer waardevolle open source programma's: Suricata en Zeek.

Suricata is een Intrusion Detection System (IDS) en een Intrusion Prevention System (IPS) in één.

Zeek is een Network Security Monitor (NSM) die verdacht of kwaadaardig verkeer bijhoudt. Het meet ook, net als Wireshark, de prestaties en kan helpen bij het configureren van je netwerk in het algemeen.

Deze twee programma's bieden een super krachtige combinatie voor het beheren en beveiligen van je netwerk.

5. Firewall en beveiligingsaudits

Je thuis- of bedrijfsrouter heeft waarschijnlijk standaard al een firewall ingesteld. Als je echter meer gedetailleerde controle wilt over wat er doorheen komt, heb je een aantal opties.

Hier kan een Raspberry Pi echt iets toevoegen, omdat je het kunt configureren om specifieke regels te definiëren voor het filteren van verkeer. Daarnaast kun je het gebruiken voor beveiligingsaudits.

Om een firewall op te zetten, zou je naar iptablesmaar zoals ik al eerder zei, kun je er complicaties mee krijgen.

Servers

Een eenvoudigere manier is om UFWof Ongecompliceerde firewall, die het volgende beheert iptables. UFW geeft je de mogelijkheid om firewallregels eenvoudig te beheren en te configureren.

Je kunt alles beheren op basis van de poort of op basis van verkeer.

6. SNMP-vallen en waarschuwingen

Een ander geweldig en eenvoudig ding dat je kunt doen met een Raspberry Pi is SNMP-traps (Simple Network Management Protocol) instellen om proactief verkeer te monitoren.

Met andere woorden, je kunt je Raspberry Pi instellen om je waarschuwingen te sturen voor vooraf gedefinieerde omstandigheden - het bereiken van een bepaalde drempel van netwerkverkeer of het detecteren van een probleem met een netwerkapparaat.

De Raspberry Pi kan fungeren als centrale beheerlocatie voor SNMP-traps.

Een populaire en relatief eenvoudige SNMP-toepassing voor een Raspberry Pi is Net-SNMP.

Waarschuwingen ontvangen voor specifieke gebeurtenissen op netwerkapparaten, zodat er direct kan worden ingegrepen.

7. VPN-bewaking

Als je thuis of op het werk vertrouwt op een Virtual Private Network (VPN), dan kan je Raspberry Pi je ook helpen om ervoor te zorgen dat het constant werkt.

Raspberry Pi 5

Je kunt natuurlijk ook gewoon je Raspberry Pi in een VPN, dat waar we al eerder over schreven.

Maar als je gewoon je Raspberry Pi wilt instellen om je VPN te controleren en te besturen, dan heb je een aantal opties. Waarschijnlijk de populairste toepassing voor VPN-beheer op een Raspberry Pi is OpenVPN.

8. Aangepaste dashboards en rapportage

Tot slot kun je altijd je Raspberry Pi configureren om aangepaste informatie over je netwerk te verzamelen en weer te geven. Wil je weten of het netwerk down is gegaan of niet? Wanneer je het meeste verkeer krijgt? Hoe het zit met de latentie?

Met de andere software die ik al heb genoemd, kun je alles verzamelen. Maar hoe ga je het visualiseren?

Dit is waar iets als Grafana in het spel komt.

Grafana maakt het mogelijk om op je Raspberry Pi belangrijke netwerkgegevens op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren. Je kunt het gebruiken om allerlei soorten grafieken en diagrammen te maken om de verzamelde gegevens te begrijpen.

Als je een thuisnetwerk hebt, kan dit heel leuk zijn. Als je een zakelijk netwerk hebt, dan kan dit van vitaal belang zijn om alles in de gaten te houden.

En hier wordt je Raspberry Pi een belangrijke speler in het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen. Met Grafana erop kunt u uitgebreide rapporten genereren voor historische analyse en geïnformeerde besluitvorming.

PiCockpit

Tot slot, als je geïnteresseerd bent in netwerkbewaking, PiCockpit kan echt helpen.

PiCockpit is een eenvoudig te gebruiken webapplicatie waarmee je je Raspberry Pi op afstand kunt besturen, waar ook ter wereld. Je kunt er ook het netwerk waarop je Raspberry Pi zich bevindt mee analyseren, waar ook ter wereld.

Het is gratis voor maximaal vijf Raspberry Pis, dus je kunt je meteen aanmelden en PiCockpit instellen op je Raspberry Pi. Het is een geweldige eerste stap naar volledige macht en controle over je netwerk.

We hebben momenteel meerdere modules om je te helpen bij het beheren van je Raspberry Pi. Een daarvan richt zich bijvoorbeeld op WLAN, of draadloos lokaal netwerk. En een andere richt zich op netwerkdiagnostiek in het algemeen.

Gratis aanmelden voor PiCockpit en bekijk ze!

Conclusie

Zoals je kunt zien, kan een Raspberry Pi je controle over je netwerk echt transformeren. Het beste is dat je, afhankelijk van je behoeften, veel van deze softwaretoepassingen kunt mixen en matchen om over uitgebreide mogelijkheden te beschikken.

Het kan je ook helpen om je te verdedigen tegen potentiële beveiligingsrisico's en andere problemen waar netwerken soms mee te maken hebben. Door een Raspberry Pi in te zetten voor netwerkbewaking, kun je er ook voor zorgen dat alles soepel en efficiënt verloopt.

Als je meer ideeën wilt zien over wat je met een Raspberry Pi kunt doen, kun je onze Paragon Projects-serie bekijken door op deze knop te klikken:

Terwijl de technologie zich ontwikkelt, blijft de Raspberry Pi bewijzen dat zelfs deze kleine single-board computers de potentie hebben om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we netwerkbeheer benaderen.

Hoe gebruik je een Raspberry Pi om je netwerk te monitoren?

Laat een reactie achter