Σχέδιο Paragon: Ανοιχτού Κώδικα Ηλεκτρονικό Βιβλίο
Για να είμαι ειλικρινής, παρακολουθώ αυτό το έργο εδώ και πολύ καιρό. Και νομίζω ότι η ίδια η ιδέα άξιζε να παρουσιαστεί στη σειρά μας Paragon Projects. Αλλά ο Joey Castillo μόλις δημοσίευσε ενημερώσεις για αυτό το έργο που απαιτούν να το κάνω τώρα, ειδικά. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ανοιχτού κώδικα, το οποίο ο Joey αποκαλεί "Το Open Book“.
Όπως περιγράφει ο Joey στο έργο Hackaday, η ιδέα είναι ότι πρόκειται για έναν πλήρη ηλεκτρονικό αναγνώστη που μπορεί να φτιάξει ο καθένας - για οποιαδήποτε γλώσσα.
Έτσι, μπορείτε να πετάξετε το παλιό ηλεκτρονικό βιβλίο με το ιδιόκτητο λογισμικό και υλικό. Ήρθε επιτέλους η ώρα να το αντικαταστήσετε με αυτό το υπέροχο ηλεκτρονικό βιβλίο πλήρως ανοιχτού κώδικα που τρέχει σε ένα Raspberry Pi Pico.
Ίσως το καλύτερο από όλα, ο Joey το σχεδίασε με την ιδέα ότι θα πρέπει να είναι επίσης πλήρως επεκτάσιμο. Έτσι, όχι μόνο μπορείτε να αλλάξετε τον κώδικα, αλλά και να προσθέσετε αξεσουάρ για να το προσαρμόσετε πλήρως όπως εσείς νομίζετε!
Υλικό
Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να ελέγξετε το GitHub για να αποκτήσετε την κύρια πλακέτα Open Book Main Board (μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος) και τη μονάδα οδηγού Castellated E-Paper Driver, η οποία μπορείτε να βρείτε στη σελίδα GitHub εδώ.
Μπορείτε επίσης να βρείτε εκεί έναν πλήρη κατάλογο των εξαρτημάτων.
Αλλά ουσιαστικά, θα χρειαστείτε μερικά κουμπιά, διακόπτες και μια οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού σε κλίμακα του γκρι. Θα χρειαστείτε επίσης μια θήκη μπαταριών ΑΑΑ και μερικές αντιστάσεις και πυκνωτές, αν δεν τα έχετε ήδη κάπου τριγύρω.
Θα χρειαστείτε επίσης μια κάρτα micro SD.
Και, τέλος, θα πρέπει να αρπάξετε αυτό το Raspberry Pi Pico.
Για τη θήκη, ο Joey έχει μοιραστεί τα αρχεία για να εκτυπώσετε τη θήκη 3D όπως εσείς νομίζετε. Αλλά, φυσικά, με ένα έργο όπως αυτό, μπορείτε επίσης να είστε δημιουργικοί στο πώς θα αποφασίσετε να τοποθετήσετε την πλακέτα και να βάλετε τα πάντα σε λειτουργία!
Λογισμικό
Το λογισμικό εδώ έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εμφανίζει (κατ' αρχήν) οποιαδήποτε γλώσσα μέσω του GNU unifont. Εκτελώντας τη βιβλιοθήκη unicode babel.bin, η ιδέα είναι να έχουμε πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερους χαρακτήρες.
Το υλικολογισμικό είναι libros, το οποίο θα πρέπει να μεταφέρετε στο Pico. Αυτό θα αναζητήσει το αρχείο babel.bin στην κάρτα micro SD.
Απλά πρέπει να πάρετε τα βιβλία που θέλετε σε ένα αρχείο .txt και στη συνέχεια να τα τοποθετήσετε στην κάρτα SD. Μόλις το κάνετε αυτό, το νέο σας ηλεκτρονικό βιβλίο ανοιχτού κώδικα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει.
Συμπέρασμα
Θέλω να επεκτείνω την εκτίμησή μου στον Joey Castillo για τη δημιουργία αυτού του φοβερού ηλεκτρονικού βιβλίου και ιδιαίτερα για την πλήρη αξιοποίησή του ως ανοιχτού κώδικα.
Αν θέλετε να δείτε τις λεπτομέρειες και το ιστορικό αυτού του έργου, μπορείτε να το βρείτε στο Hackaday εδώ ή στην ιστοσελίδα του Joey εδώ.
Και, όπως πάντα, αν θέλετε να δείτε περισσότερα έργα Paragon, μπορείτε να κάνετε κλικ στο εδώ.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι: τι θα διαβάσετε με το νέο σας E-Reader;
irgendwie halt nett. Ich hab mir zwei E Reader von Boox gekauft, sicherlich teuer, aber ich habe einen im A5 und einen im A4 Format. Kann darauf nicht nur alle Anbieter für E Books Lesen, auch eigene Formate und PDF. Es geht auch Manga im cbr Format, die mit Doppelseiten angezeigt werden können und zu guter letzt gehen auch Notizen, egal, ob auf dem Blatt oder im Buch... Software ist Android. Ach ja und Hintergrundbeleuchtung geht auch noch.
Als Newbie frag, welche Anlaufstelle wählt man hier in D für die PCB Herstellungim kleinen?