Paragon-projektet: E-bok med öppen källkod

Titelbild för e-bok med öppen källkod

Ärligt talat har jag följt det här projektet under en lång tid. Och jag tycker att själva idén förtjänade att presenteras i vår serie Paragon Projects. Men Joey Castillo publicerade just uppdateringar av projektet som gör att jag måste göra det nu, särskilt nu. Det här är en e-bok med öppen källkod, som Joey kallar "Den öppna Book“.

Som Joey beskriver i projektet om HackadayTanken är att det ska vara en komplett e-läsare som vem som helst kan tillverka - för vilket språk som helst.

Så du kan kasta ut den gamla e-boken med proprietär programvara och hårdvara. Nu är det äntligen dags att ersätta den med denna underbara e-bok med helt öppen källkod som körs på en Raspberry Pi Pico.

Den öppna boken
Kredit: Joey Castillo.

Kanske bäst av allt, Joey har designat det med tanken att det också ska vara helt utdragbart. Så du kan inte bara ändra koden, utan också lägga till tillbehör för att anpassa den helt som du vill!

Hårdvara

Först och främst måste du kolla in GitHub för att få Open Book Main Board (ett kretskort) och Castellated E-Paper Driver-modulen, som hittar du på GitHub-sidan här.

Där hittar du också en fullständig lista över komponenter.

Men i princip behöver du några knappar, strömbrytare och en gråskalig e-pappersdisplay. Du behöver också en AAA-batterihållare och några resistorer och kondensatorer, om du inte redan har dem liggande någonstans.

Du behöver också ett micro SD-kort.

Och slutligen måste du ta tag i Raspberry Pi Pico.

Öppen bok Intern syn
Kredit: Joey Castillo.

För höljet har Joey delat filerna för att få höljet 3D-printat som du vill. Men med ett projekt som detta kan du naturligtvis också vara kreativ i hur du bestämmer dig för att montera kretskortet och få allt att fungera!

Programvara

Programvaran här är uppbyggd på ett sätt som gör det möjligt att visa (i princip) vilket språk som helst genom GNU unifont. Genom att köra unicode-biblioteket babel.bin är tanken att ha tillgång till så många tecken som möjligt.

Den inbyggda programvaran är Librossom du måste flasha till Pico. Den kommer sedan att leta efter babel.bin på micro SD-kortet.

Programvara för öppna böcker
Kredit: Joey Castillo.

Du behöver bara hämta de böcker du vill ha i en .txt-fil och sedan lägga dem på SD-kortet. När du har gjort det är din nya e-bok med öppen källkod redo att börja användas.

Slutsats

Jag vill rikta ett stort tack till Joey Castillo för att han har sammanställt denna fantastiska e-bok och särskilt för att han har gjort den helt öppen som källkod.

Om du vill läsa mer om detaljerna och bakgrunden till projektet kan du göra det på Hackaday här eller på Joeys webbplats här.

Och som alltid, om du vill se fler Paragon-projekt kan du klicka på här.

Den stora frågan är dock: vad kommer du att läsa med din nya E-Reader?

2 Kommentarer

  1. Andy den september 10, 2023 kl 3:26 e m

    irgendwie halt nett. Ich hab mir zwei E Reader von Boox gekauft, sicherlich teuer, aber ich habe einen im A5 und einen im A4 Format. Jag kan inte bara läsa om alla leverantörer av e-böcker, utan även om egna format och PDF-filer. Es geht auch Manga im cbr Format, die mit Doppelseiten angezeigt werden können und zu guter letzt gehen auch Notizen, egal, ob auf dem Blatt oder im Buch... Programvaran är Android. Ach ja und Hintergrundbeleuchtung geht auch noch.

  2. Peter den september 10, 2023 kl 3:29 e m

    Als Newbie gefragt, vilken Anlaufstelle wählt man här i D för die PCB Herstellungim små?

Lämna en kommentar