Paragon Project: Open-bron e-boek

Open-source e-boek titelafbeelding

Eerlijk gezegd volg ik dit project al een hele tijd. En ik vind dat het idee zelf het verdiende om in onze Paragon Projects-serie te komen. Maar Joey Castillo heeft net updates van dit project gepubliceerd waardoor ik het juist nu moet doen. Dit is een open source e-book, dat Joey "De Open Boek“.

Zoals Joey beschrijft in het project over HackadayHet idee is dat het een volledige e-reader is die iedereen kan maken - voor elke taal.

Dus gooi dat oude e-book met propriëtaire software en hardware maar weg. De tijd is eindelijk gekomen om het te vervangen door dit prachtige volledig open-source e-boek dat draait op een Raspberry Pi Pico.

Het open boek
Krediet: Joey Castillo.

Het beste van alles is misschien wel dat Joey het heeft ontworpen met het idee dat het ook volledig uitbreidbaar moet zijn. Je kunt dus niet alleen de code aanpassen, maar ook accessoires toevoegen om het volledig naar eigen inzicht aan te passen!

Hardware

Om te beginnen moet je op GitHub kijken om het Open Book moederbord (een printplaat) en de Castellated E-Paper Driver module te krijgen. kun je hier vinden op de GitHub pagina.

Je kunt daar ook een volledige lijst met onderdelen vinden.

Maar in wezen heb je wat knoppen, schakelaars en een e-paper display met grijstinten nodig. Je hebt ook een AAA-batterijhouder nodig en wat weerstanden en condensatoren, als je die nog niet ergens hebt liggen.

Je hebt ook een micro SD-kaart nodig.

En tot slot moet je die Raspberry Pi Pico.

Open boek interne weergave
Krediet: Joey Castillo.

Voor de behuizing heeft Joey de bestanden gedeeld om de behuizing naar eigen inzicht 3D-geprint te krijgen. Maar met een project als dit kun je natuurlijk ook creatief zijn in hoe je de printplaat monteert en alles aan de praat krijgt!

Software

De software hier is zo opgezet dat het (in principe) elke taal kan weergeven via GNU unifont. Door de babel.bin unicode bibliotheek te draaien, is het idee om toegang te hebben tot zoveel mogelijk karakters.

De firmware is librosdie je naar de Pico moet flashen. Die zoekt dan naar babel.bin op de micro SD-kaart.

Open Boek Software
Krediet: Joey Castillo.

Je hoeft alleen maar de boeken die je wilt in een .txt-bestand te zetten en ze op de SD-kaart te zetten. Zodra je dat hebt gedaan, is je nieuwe open-source e-book klaar voor gebruik.

Conclusie

Ik wil mijn waardering uitspreken voor Joey Castillo voor het samenstellen van dit geweldige e-book en vooral voor het volledig open-source maken ervan.

Als je de details en geschiedenis van dit project wilt bekijken, kun je het vinden op Hackaday hier of op Joey's website hier.

En, zoals altijd, als je meer Paragon Projecten wilt zien, kun je klikken op hier.

De grote vraag is echter: wat ga je lezen met je nieuwe E-Reader?

2 Opmerkingen

  1. Andy op september 10, 2023 op 3:26 pm

    irgendwie halt nett. Ich habe mir zwei E Reader von Boox gekauft, sicherlich teuer, aber ich habe einen in A5 und einen in A4 Formaat. Ik kan niet alleen alle aanbieders van e-boeken lezen, maar ook eigen formaten en PDF. Es geht auch Manga im cbr Formaat, die mit Doppelseiten angezeigt werden können und zu guter letzt gehen auch Notizen, egal, ob auf dem Blatt oder im Buch... Software ist Android. Ach ja, en de achtergrondverlichting is ook nog niet klaar.

  2. Peter op september 10, 2023 op 3:29 pm

    Als Newbie gefragt, welche Anlaufstelle wählt man hier in D für die PCB Herstellungim kleinen?

Laat een reactie achter