PiCockpit v2.6.5 - Ondersteuning voor de Pico W (deel 2)

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal weten heeft de Raspberry Pi Foundation drie jaar geleden een eigen microcontroller ontworpen - de Raspberry Pi Pico. Hier gaan we je vertellen over onze nieuwe ondersteuning voor de Pico W via PiCockpit!

We waren meteen geïntrigeerd, vooral door de lage prijs (vanaf $4) en het lage energieverbruik, in combinatie met het brede scala aan mogelijke toepassingen - van persoonlijke experimenten en projecten tot industriële toepassingen waarvoor honderden of zelfs duizenden exemplaren nodig zijn.

pico-w-ultrasone-sensor
Klein, krachtig en flexibel! De Pico W


Maar in zijn eerste versie was de Pico niet bepaald gemakkelijk te verbinden met het internet (of een soort intranet). Je had een uitbreidingskaart nodig om hem LAN, WiFi of andere netwerkmogelijkheden te geven.
Begin dit jaar bracht Raspberry Pi de Pico Whetzelfde bord, maar met een bijgeleverde WiFi chip die het aansluiten op het internet een fluitje van een cent maakt. Naast deze hardware refresh werd de ondersteuning van Micropython steeds beter.

Micropython? Het is een implementatie van de programmeertaal Python die geoptimaliseerd is om op een microcontroller te draaien (in principe een kleine computer zonder besturingssysteem). Zoals sommigen van jullie misschien al weten, zijn Python en dus ook Micropython zeer beginnersvriendelijke talen, waarmee je zowel kleine als complexe programma's kunt schrijven zonder gedoe en met goede prestaties, dankzij een zeer goed geoptimaliseerde omgeving. Bovendien is er een zeer vriendelijke en levendige gemeenschap die de taal uitbreidt en nieuwkomers helpt met advies en tips.

Dus we hebben het eindelijk gedaan! PiCockpit kan nu draaien op de Pico! U kunt onze web-interface gebruiken om uw Pi te monitoren met de PiStats App. Onze CO2-sensor wordt ook ondersteund en maakt bewaking op afstand van uw omgeving mogelijk! Maar naar mijn persoonlijke mening is de markeer het gebruik op afstand van de GPIO-pinnen.
Wij ondersteunen het lezen van de toestand van de ingangspennen, het instellen van uitgangspennen en zelfs het gebruik van PWM voor het aansturen van externe apparaten die u hebt aangesloten.
En we werken momenteel aan nog meer coole functies die snel zullen worden vrijgegeven dankzij Micropython waardoor de ontwikkeling snel gaat en het testen nog sneller!

En het beste? Het is als triviaal en handig zoals het gebruik van een USB-stick. Iets van vijf klikken en je hebt je Pico W aan de praat! Geïnteresseerd? Ik laat je zien hoe het moet!

Installatiegids

Log eerst in op uw account op picockpit.com. Op je PiCockpit homepage zou je een nieuwe knop moeten zien met de naam "Nieuwe Pico W toevoegen". Klik!


Na het bevestigen van uw wachtwoord kunt u een naam voor uw Pico, uw WLAN-gegevens en het land waarin u uw Pi gebruikt invoeren - als u niet zeker weet welke code u moet gebruiken kunt u deze momenteel ook leeg laten. Klik op 'Genereer uf2 beeld' en wij zullen onze uf2-afbeelding bewerken om uw referenties te bevatten en u te laten downloaden. Het beste? Dit zal verwerkt worden lokaal binnen uw browserwordt het niet aan ons doorgegeven. Uw gegevens zijn dus veilig en worden niet gedeeld via het internet!


Daarna druk je gewoon op de BOOTSEL-knop om de Pico te vertellen dat hij zichzelf moet mounten als een massaopslagvolume en sluit je hem aan op je computer, net alsof je een USB-stick of iets dergelijks aansluit. Afhankelijk van uw besturingssysteem zou het gewoon moeten verschijnen als een extern volume!

Zorg er vervolgens voor dat de Pico op de fabrieksinstellingen staat. Als uw Pico W gloednieuw is, kunt u deze stap gewoon negeren. Download anders dit Flash Nuke uf2 en kopiëren naar de Pico. Sleep gewoon het gedownloade bestand naar het volume.
Wacht daarna ongeveer 10 seconden en de Pico zal verdwijnen en weer verschijnen. Het zou moeten verschijnen als een volume, net als voorheen.


Sleep nu gewoon uw gedownloade uf2-bestand (picockpit-picow-v2.5.0.uf2) op het volume. Dat is het!
Het enige wat we nog kunnen doen is wachten. Koppel de Pico niet los! Wacht gewoon een minuutje (of twee!). Eerst zou de LED van de Pico moeten gaan branden. Na een tijdje zou de LED op het bord moeten beginnen snel knipperend. Op dat moment verschijnt de Pico in de PiCockpit interface - en kun je hem gebruiken zoals je gewend bent met de full size Pis. Gedaan!


Komende


Dit is uiteraard onze eerste uitgave van de Pico PiCockpit Client. Er zijn nog enkele knikken uit te werken - als je tegen het volgende aanloopt alle problemen raadpleeg deze pagina - Daarop vind je meer gedetailleerde instructies om je op weg te helpen! Ik zal ook bekende bugs toevoegen (en hopelijk hoe ze te omzeilen). Daarnaast voel je vrij om ons een E-mail! Of het nu problemen zijn die u tegenkomt of misschien een idee waar u ons naar wilt laten kijken? We zijn altijd blij met elke vorm van feedback!

Zoals je waarschijnlijk wel kunt horen, zijn we erg, erg enthousiast over deze uitgave. Werken met de Pico W kan een beetje ontmoedigend zijn voor beginners, en een beetje onhandig voor meer ervaren ontwikkelaars. We hopen dit voor iedereen te stroomlijnen, zodat Raspberry's nieuwste (en naar mijn persoonlijke mening misschien wel hun coolste!) product tot nu toe gemakkelijk toegankelijk wordt.

En die coole functies die ik noemde? Het volgende waar u naar uit kunt kijken is een versie van PiControl waarmee u uw eigen Micropython scripts kunt uitvoeren vanuit het gemak van onze web-interface. Denk er maar eens over na! Dat GPIO script dat je vroeger schreef? Eén klik. Uw kleine web-app die uw server pingt om te zien of hij nog online is? Eén klik!

Dus daar heb je het - PiCockpit ondersteuning voor de Pico W!


Wil je het uitproberen maar heb je geen Pico W? We verkopen ze in onze winkel voor slechts 8€ per stuk! U vindt er ook een groot aantal accessoires en de makerset is een goede plek om te beginnen. Er is ook een versie met gesoldeerde headers, dus u hoeft zelf niet te solderen. Kijk eens rond!

2 Opmerkingen

 1. Dieter Engelke op maart 17, 2023 op 7:06 pm

  Ik gebruik een iMac met versie 10.13.6 (High Sierra).
  Toch is mijn Pico W in de PiCockpit niet goed te zien. De OnBoard-LED is zo snel mogelijk aan en knippert na vier minuten. De Pico W meldt zich bij WLAN en kan zich niet meer bewegen. In Thonny wordt dit hier beschreven:
  Traceback (meest recente oproep laatst):
  Bestand "main.py", regel 70, in
  Bestand "main.py", regel 68, in __init__
  Bestand "setup.py", regel 246, in setupfunc
  Bestand "core.py", regel 427, in error_blink
  Bestand "core.py", regel 444, in blink
  KeyboardInterrupt:
  MicroPython v1.19.1-789-ga322ebafc op 2023-03-10; Raspberry Pi Pico W met RP2040
  Typ "help()" voor meer informatie.
  >>>

  • raspi berry op april 19, 2023 op 7:44 pm

   Wij hebben binnenkort een nieuwe versie uitgebracht - die de stabiliteit nog verder heeft verbeterd. Probeer dit uit - dit kan bij de installatie van een nieuwe Pico W automatisch als UF2 heruntergeladen worden. Verwijder de oude Pico W.

Laat een reactie achter