Overklok uw Raspberry Pi

Gebruik deze interactieve tool om uw Raspberry Pi 4, Raspberry Pi 400 of Raspberry Pi 3B te overklokken. Andere Raspberry Pi modellen worden ook ondersteund, als u de uwe niet ziet, kunt u ons gewoon vragen om het toe te voegen:

Hoe uw Raspberry Pi overklokken met dit programma

Bekijk de video voor een snelle rondleiding & how-to over het overklokken van uw Raspberry Pi met deze eenvoudige web-gebaseerde overklok-tool

Lees eerst dit citaat van Dom, om te zien wat u kunt verwachten:

Onthoud dat geen enkele overklok 100% gegarandeerd is op alle chips bij alle temperaturen en gebruikssituaties.
Als dat zo was, zouden we de standaard klokfrequentie hebben verhoogd.

Ik denk dat het beste wat je kunt doen is zeggen dat een medium overklok zou moeten werken, misschien, 90% van chips.

dom, Raspberry Pi Ingenieur in de Raspberry Pi Forum Post over Overklokken

Met deze webgebaseerde tool kunt u snel overklokinstellingen kiezen voor uw Raspberry Pi 4, Raspberry Pi 400 of Raspberry Pi 3.

(Meer Raspberry Pi modellen zullen volgen als gebruikers erom vragen!)

Zorg ervoor dat u de hele pagina doorleest voordat u de instellingen op uw Raspberry Pi toepast - er zijn ook instructies wat te doen in het geval dat uw Raspberry Pi niet opstart na het overklokken (wat een reëel risico is). Ook moet u ervoor zorgen dat de instellingen op lange termijn stabiel zijn, en dat uw Raspberry Pi voldoende koeling heeft.

Snelle tip: "poor man's cooling": draai uw Raspberry Pi zo dat hij verticaal staat - op een Pi 4 zal de ARM Cortex-A72 CPU op deze manier meer warmte kunnen afvoeren, gewoon door de fysica.

koeling hack

Volg deze stap-voor-stap instructies om dit hulpmiddel te gebruiken:

Stap 1: kies uw Raspberry Pi model

Selecteer uw Raspberry Pi model in de interactieve overklok tool
De schermafbeelding toont de keuze van verschillende Raspberry Pi modellen ingebouwd in deze Raspberry Pi Overklok Tool

Selecteer het juiste Raspberry Pi-model dat u wilt overklokken, en klik op "Volgende stap". Let op, Raspberry Pi 3B is de Raspberry Pi 3B - wij ondersteunen momenteel geen overklokken van de Raspberry Pi 3B+ (zie hieronder voor de reden).

Stap 2: kies overklok voorinstelling

Je hebt de keuze tussen "medium booster" en "maximum performance".

Zorg voor voldoende koeling van uw Raspberry Pi, vooral bij "maximale prestaties" - als hij oververhit raakt, zal de Raspberry Pi de klokfrequentie verlagen om de circuits te beschermen!

twee verschillende overklokvoorinstellingen voor uw Raspberry Pi - medium booster en maximale prestaties
uw keuze van overclock presets in deze Raspberry Pi overclocking tool

Zoals u kunt zien, raden wij aan om op zijn minst een koellichaam te gebruiken (of FLIRC zaak) voor medium booster, en actieve koeling voor maximale prestaties.

Klik op "Volgende stap", om de resultaten te zien.

Stap 3 Download of kopieer voorinstelling

medium overclock voorinstelling voor Raspberry Pi 4: over_voltage=6 arm_freq=2000
medium overclock voorinstelling voor Raspberry Pi 4, als voorbeeld

U krijgt een resultatenscherm te zien. In het geval dat u de maximale prestatie overklokken preset heeft geselecteerd, zult u ook moeten bevestigen dat de preset zal uw garantie ongeldig maken door een speciaal bit in uw Raspberry Pi in te stellen:

maximaal overklokken zal een garantie bit in de Raspberry Pi
Om de voorinstelling voor maximale prestatie overklokken voor uw Raspberry Pi 4 te zien, moet u het vakje aanvinken

Vink het vakje aan om in dit geval toegang te krijgen tot de voorinstelling. Als u zich zorgen maakt over uw garantie, raden wij u aan de medium overklokinstelling te proberen.

Met behulp van de knop "Kopieer naar klembord", kunt u de voorinstelling kopiëren naar het klembord van uw computer. Als alternatief kunt u ook klikken op "Download" om de overklokinstelling als tekstbestand te downloaden.

overclock.txt download
overclock.txt download

Stap 4 voeg uw nieuwe overklokinstellingen toe aan uw Raspberry Pi's config.txt

U zult deze nieuwe instellingen aan uw Raspberry Pi moeten toevoegen om hem daadwerkelijk te overklokken.

Bewerk config.txt voor dit doel, en plak deze regels onderaan. Hier is een voorbeeld, met behulp van de opdrachtregel-editor nano:

sudo nano /boot/config.txt
/boot/config.txt wordt bewerkt als root gebruiker, om overklokken mogelijk te maken (let op overklok instellingen onderaan het bestand)
medium overklokinstellingen voor Raspberry Pi 4 in /boot/config.txt

Opmerking: de overklokinstellingen moeten lager zijn dan een [alle] statement, of - nog beter - onder de juiste selector voor uw Raspberry Pi, bijv. [pi4]. Op deze manier, als u de microSD-kaart tussen uw Pis deelt, zullen de overklokinstellingen alleen worden toegepast op een Pi die ze daadwerkelijk kan gebruiken. In de schermafbeelding heb ik de overklokinstellingen aan het eind van het bestand geplakt, ze worden toegepast op [alle] pis.

de duivel zit in het detail

Als alternatief kan je ook de overclock.txt in dezelfde map zetten als de config.txt (FAT partitie "boot", bovenste map), en deze opnemen door de volgende regel toe te voegen aan config.txt:

include overclock.txt
overclock.txt is opgenomen in het hoofd boot configuratie bestand config.txt
inclusief een overklok instellingen bestand van het hoofd config.txt boot configuratie bestand

Op deze manier kunt u uw instellingen uit elkaar houden (of zelfs zowel medium als hoge overklokinstellingen maken, en tussen deze instellingen schakelen door het bewerken van de omvatten lijn.)

Stap 5 Herstart uw Raspberry Pi

Nu zouden uw overklokinstellingen moeten worden toegepast, en u zou moeten voelen dat het systeem sneller is en sneller reageert.

Voer een stresstest uit op uw Raspberry Pi, om te zien of hij goed presteert met de nieuwe instellingen! Vooral bij de maximale overklokinstellingen kan er instabiliteit optreden of kunnen er zelfs problemen optreden bij het opstarten van uw Raspberry Pi - niet alle siliciumchips van Raspberry Pi zijn hetzelfde gebouwd, en hoewel de standaardkloksnelheidsinstellingen voor elke Pi zullen werken, kunnen uw resultaten bij overklokken variëren.

Controle van de overklokstabiliteit met PiCockpit

PiCockpit is een webinterface voor bewaking en controle van Raspberry Pi's op afstand. U kunt er gratis tot vijf Raspberry Pis aan toevoegen.

Gebruik PiCockpitkunt u belangrijke statistieken controleren die relevant zijn voor overklokken - zoals CPU belasting en SoC temperatuur. Gebruik de app PiStats voor dit doel:

PiStats toont u een breed scala aan informatie voor uw Raspberry Pi, waaronder de temperatuur van uw CPU (hier SoC-temperatuur genoemd), en de CPU-belasting - belangrijk voor overclocken!

Een andere zeer waardevolle app is PiDoctorwaarmee u gezondheidscontroles kunt uitvoeren op uw Raspberry Pi. In de systeemmodule van PiDoctor ziet u de SoC-temperatuur, de huidige CPU-frequentie en het voltage (dit laat u zien of uw overklokinstellingen correct zijn toegepast, of dat de Pi op verminderde snelheid werkt, zoals in de schermafbeelding hieronder):

PiDoctor systeemmodule toont u vitale statistieken met betrekking tot uw Raspberry Pi overklokken: de huidige CPU frequentie, de huidige CPU spanning, de SoC (=CPU) temperatuur, zachte temperatuurgrens, arm frequentie cap, throttling, onderspanning.
De Raspberry Pi in deze screenshot draait op een lagere frequentie, door te hoge temperatuur (ARM frequentie cap is geraakt)

Het zal je ook laten zien of je voeding te zwak is (onder-voltage). Een voeding die misschien net goed genoeg is voor normaal gebruik, is misschien niet meer voldoende voor overklokken, omdat een snellere CPU meer stroom zal vragen.

Snelle tips voor het overklokken van uw Raspberry Pi

officiële Raspberry Pi USB-C voeding
Een goede stroomvoorziening is belangrijk
 • gebruik een goede voeding - wij bevelen de officiële Raspberry Pi voedingen (ze zijn beschikbaar als zowel 3 A USB C voor Pi 4 / Pi 400 en 2,5 A microUSB voor andere Raspberry Pi boards)
 • koel uw Raspberry Pi met behulp van een koellichaam, a FLIRC zaak, of zelfs actieve koeling
 • Test uw overklokinstellingen op stabiliteit (zie hieronder voor instructies)
officiële Raspberry Pi 4 behuizing ventilator
Raspberry Pi heeft een case fan uitgebracht voor power-gebruikers van de Raspberry Pi 4

Testen van uw overklokinstellingen

Het is belangrijk om te testen hoe stabiel uw Raspberry Pi overklokinstellingen zijn.

Testen van de geheugenstabiliteit

U kunt het geheugen van uw Raspberry Pi testen met memtester:

sudo apt-get update
sudo apt-get install memtester

Draai dan memtester zoals geschikt voor uw geheugengrootte:

memtester 1024M

(Opmerking: op 32bit systemen kunt u slechts tot 4095M RAM benaderen vanuit een enkele toepassing, 4096 zal mislukken met "geheugen argument te groot"). In het geval van de Pi 4 / 8 GB moet u waarschijnlijk testen met een 64bit OS.

memtester zal proberen tot deze hoeveelheid geheugen te reserveren, en zal de werkelijke maximale hoeveelheid die het van het besturingssysteem zal krijgen testen.

Opmerking: de hoeveelheid geheugen zal altijd lager zijn dan het opgegeven totaal, omdat het besturingssysteem wat geheugen nodig heeft, en ook omdat de VideoCore wat geheugen geheel voor zich gereserveerd heeft.

Linpack

Linpack is een wiskundige test, die de CPU cores van uw Raspberry Pi belast met het oplossen van lineaire vergelijkingen.

Opmerking: zelfs op standaard Raspberry Pi klok instellingen, Linpack kan leiden tot instabiliteit (zoals waargenomen met de Pi 3) - sommige gebruikers gebruikten over_voltage om dit probleem op te lossen, zie hieronder.

Werk in uitvoering - instructies hieronder werken misschien niet!

De volgende instructies zijn voor Pi 3op 32 bit OSen: Download de binary, verstrekt door Professor Weaver hier, en installeer de nodige bibliotheken.

mkdir ~/linpack
cd ~/linpack
wget http://web.eece.maine.edu/~vweaver/junk/pi3_hpl.tar.gz
tar -xzf pi3_hpl.tar.gz
sudo apt-get update
sudo apt-get install gfortran libmpich-dev

Opmerking: Momenteel krijg ik een segmentatiefout bij het starten van xhpl.

CPU branden (voor cores op basis van Cortex-A53 - Pi 3B / 3B+)

Gebruik deze instructies van jahboater op de Raspberry Pi Forums om cpuburn te draaien:

mkdir ~/cpuburn
cd ~/cpuburn
wget https://raw.githubusercontent.com/ssvb/cpuburn-arm/master/cpuburn-a53.S
gcc -o cpuburn-a53 cpuburn-a53.S
./cpuburn-a53

Dit gebruikt NEON instructies (rekenkunde) om je CPU cores onder belasting te zetten. De Raspberry Pi zou snel moeten opwarmen (als hij niet goed gekoeld wordt). Volgens jahboater, als je overklok instellingen dit niet een uur kunnen volhouden, falen ze en moet je ze blijven tweaken.

Merk op dat suggereert hij in deze post Die CPU-brandstof is voornamelijk bedoeld voor cores die gebaseerd zijn op Cortex-A53 - deze worden gebruikt in de Pi 3B / Pi 3B+ / Pi 2 v1.2. Hij zal ook werken op de Cortex-A72 van de Pi 4 / Pi 400, maar dat zal niet zo'n effectieve test zijn. Het zal waarschijnlijk niet draaien op eerdere Pis (Pi Zero W / Pi 1 / Pi 2 v1.1).

stress-ng

Met stress-ng kunt u uw systeem en zijn verschillende subsystemen (geheugen, CPU, ...) op verschillende voorgedefinieerde manieren stress-testen.

Installeer stress-ng met:

sudo apt-get update
sudo apt-get install stress-ng

Voer alle CPU-stressmethoden na elkaar uit (zij het met een zeer lange voorinstelling van 1 dag):

stress-ng --cpu 4

Voer de CPU-stressmethoden gedurende een uur uit:

stress-ng --cpu 4 --cpu-method all -t 1h

Voer alleen de fft methode uit (4096 sample Fast Fourier Transform):

stress-ng --cpu 4 --cpu-methode fft

Raadpleeg de stress-ng man pagina voor meer opties.

Bijvoorbeeld, het uitvoeren van stress-ng -cpu 4 ziet er zo uit:

Natuurlijk, laat het voor een langere tijd lopen :-). Om de stresstest te beëindigen, druk op Ctrl+C.

De resultaten van het uitvoeren van stress-ng zal verschijnen in PiStats als 100 % CPU belasting en stijgende SoC temperatuur in de tijd:

PiStats kunt u de CPU-belasting, SoC-temperatuur en vele andere parameters controleren

FAQ

Hoe schakel ik overklokken uit als mijn Pi niet opstart?

Bij overklokken bestaat het risico dat uw Raspberry Pi niet opstart. "Niet alle silicium is gelijk geschapen" - er zijn toleranties bij de fabricage. De standaardinstellingen houden rekening met deze toleranties, met overklokken kunt u de maximale instellingen vinden waarop uw Pi zal presteren.

In het geval dat uw Raspberry Pi niet opstart na het toepassen van de overklokinstellingen, houdt u de SHIFT toets op uw toetsenbord tijdens de volgende boot. Dit zal het overklokken uitschakelen - u kunt in uw systeem booten en het overklokken aanpassen (of permanent uitschakelen).

Welke toepassingen zullen baat hebben bij overklokken?

Typische toepassingen die veel rekenkracht vergen, zijn gewoonlijk web-browsing, compileren, spelletjes.

Wat betekent overklokken eigenlijk / wat doet het?

De SoC van de Raspberry Pi, waartoe ook de CPU behoort, bestaat uit vele miljoenen transistors. Deze transistors moeten met elkaar gesynchroniseerd worden, om "in unisono" te kunnen bewegen. Hiervoor wordt een gemeenschappelijke kloksnelheid toegepast - de klok "tikken" zijn als commando's voor soldaatjes: "move", "hold", "move", enz. Zij markeren de overgang tussen bedrijfstoestanden (bijvoorbeeld individuele commando's die op de CPU worden uitgevoerd). Dit is een grove oversimplificatie, om u een ruw idee te geven van wat er gebeurt.

Met overklokken vragen we deze transistors om hun werk in minder tijd te doen - om sneller te schakelen tussen de afzonderlijke toestanden. Hier zijn fysische grenzen aan, aangezien we het hebben over echte atomen die het werk voor ons moeten doen.

Aangezien elektrische signalen zich met eindige snelheden verplaatsen, moet synchronisatie tussen transistors (of op een hoger niveau, functionele eenheden) in de hele SoC plaatsvinden - als de kloksnelheid te hoog is, kunnen deze signalen zich niet goed voortplanten, zijn de afzonderlijke functionele eenheden niet gesynchroniseerd en loopt de CPU vast.

Stel je dit voor als een lange rij soldaten die in een optocht marcheren. Als er een paar achteraan lopen die wat sneller marcheren, en zij lopen niet synchroon, zullen zij uiteindelijk tegen de rijen voor hen botsen, waardoor de hele stoet wordt verstoord. Of als zij langzamer marcheren dan hun voorgangers, zullen zij het contact met hun kameraden verliezen - de hele stoet zal chaotisch worden. Daarom moet een kloksnelheid (marssnelheid) worden gevonden die voor alle soldaten (alle functionele blokken) werkt.

In werkelijkheid is dit een beetje complexer, aangezien functionele blokken op de Raspberry Pi SoC enigszins onafhankelijk zijn, en zelfs op hun eigen kloksnelheden kunnen werken. Er zijn nog meer beperkingen, bijvoorbeeld HDMI 4K output zal andere snelheden vereisen op de Pi 4, enz.

Welke config.txt instellingen zijn beschikbaar voor overklokken?

Deze Raspberry Pi pagina heeft alle details voor overklokopties in config.txt.

Hier is een uittreksel van de belangrijkste:

 • arm_freq - de frequentie waarop je de CPU wilt laten draaien. Als force_turbo niet is ingeschakeld, is dit gewoon de hoogste frequentie waarop de CPU zal presteren - hij zal de frequentie dynamisch verlagen, als er geen zware werkbelasting op wordt geplaatst. De maximumfrequentie waarop u uw Raspberry Pi kunt overklokken verschilt per model en per Raspberry Pi die u gebruikt - sommige laten meer overklokken toe, andere minder.
 • overspanning - zal dit het voltage naar de CPU/GPU kern verhogen. Het zal in het bereik liggen van [-16, 8], wat overeenkomt met [0.8V, 1.4V (werkelijk CPU voltage)] met stappen van 0.025V. Let op - negatieve waarden zullen de CPU niet onderspannen, maar juist overspannen. Waarden boven de 6 zijn alleen toegestaan als force_turbo is opgegeven; het samen instellen van over_voltage en force_turbo zet de garantie bit.
 • temp_limit - bescherming tegen oververhitting. Deze is standaard ingesteld op het maximum, 85°C. Als de CPU van de Raspberry Pi die temperatuur bereikt, worden de klokken en voltages teruggezet naar hun standaardwaarden om uw Raspberry Pi te beschermen. Stel dit in op lagere waarden als u het onprettig vindt dat uw Pi te heet wordt.
 • force_turbo - zal de hoogste frequentie afdwingen, zelfs als dit niet nodig is volgens de ARM core's werkbelasting. Meestal vindt u dit in de maximale prestatie overklok instellingen. Als u dit samen met over_voltage instelt, wordt de garantie-bit ingesteld en kan de garantie van uw Raspberry Pi komen te vervallen.

Waarom zijn er geen overklokinstellingen voor de Pi 3B+ in deze tool?

De Raspberry Pi 3B+ maakt gebruik van dezelfde SoC als de Pi 3B, maar met een betere thermische verpakking en met een hogere kloksnelheid. In principe is er niet veel speelruimte meer bij het overklokken van de Pi 3B+ - in plaats daarvan raden wij aan om hem op de juiste manier te koelen, opnieuw bijvoorbeeld met behulp van een FLIRC geval (Zorg ervoor dat u de versie koopt die compatibel is met Pi 1B+/Pi 2 /Pi 3 / Pi 3B+, niet de Pi 4-versie!)

U kunt echter kijken naar het verhogen van de temp_soft_limit waarde van de standaardwaarde van 60 tot een maximum van 70, als u een goede warmteafvoer hebt (bijv. FLIRC-behuizing). Deze temp_soft_limit geldt alleen voor Raspberry Pi 3A+/3B+ modellen, het is momenteel niet geïmplementeerd voor Raspberry Pi 4.

temp_soft_limit=70

Waarom zijn er geen overklokinstellingen voor Raspberry Pi Zero W / andere Raspberry Pis in deze tool?

We zullen in de loop van de tijd meer instellingen toevoegen, en als mensen deze tool leuk vinden - in het geval u uw instellingen wilt delen, kunt u contact met ons opnemen.

Wat kan ik doen als de overklokinstellingen niet werken voor mijn Pi?

 • Als uw Pi niet opstart, druk dan tijdens het opstarten op Shift (en houd het ingedrukt) om de overklokinstellingen uit te schakelen.
 • Als u probeerde de maximale prestatie overklok instellingen toe te passen, probeer dan de medium booster instellingen.
 • Probeer de overspanning een beetje te verhogen (bijv. tot 2, 3 of 4)
 • Probeer de overklok frequentie te verlagen

Voor Raspberry Pi 4 zal de DVFS firmware sommige overgeklokte configuraties breken, specifiek met gpu_freq overklokken (u zult uw overklokconfiguratie opnieuw moeten afstellen!). U kunt terug te keren naar firmwareversies van vóór de DVFS door te doen:

sudo rpi-update afbea38042fbb73149ad8c5688c011742fb3ff8a

of gewoon proberen om de gpu_freq overklok instelling die u heeft ingesteld 🙂

in diepte-uitleg van hier:

DVFS (dynamische schaling van spanning en frequentie) moeten klokken en PLLS opnieuw worden toegewezen - daarom is het niet langer mogelijk om de GPU te overklokken.

JamesH65

Verdere lectuur