Τι είναι το Raspberry Pi και τι μπορώ να κάνω με αυτό;

Το Raspberry Pi είναι ένας μικρός υπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Διαθέτει πολλές λειτουργίες και διεπαφές που γνωρίζετε και αναγνωρίζετε από "μεγαλύτερους υπολογιστές", όπως οι επιτραπέζιοι υπολογιστές της Dell ή οι φορητοί υπολογιστές της Lenovo.

Μπορείτε να εκτελέσετε πολλές εφαρμογές λογισμικού σε αυτό, όπως ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο (Chromium που είναι παρόμοιο με το Google Chrome), υπολογιστικά φύλλα (LibreOffice Calc, το οποίο είναι, και πάλι, παρόμοιο με το Microsoft Excel).

Διαθέτει επίσης ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά, κυρίως τη "θύρα GPIO", τα οποία δεν διαθέτουν οι καθημερινοί υπολογιστές.

Σε αυτή τη δημοσίευση στο ιστολόγιο, θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τι είναι το Raspberry Pi και πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Raspberry Pi Model 4B 4GB RAM εικόνα από πάνω
Έτσι μοιάζει ένα Raspberry Pi, ως παράδειγμα: Raspberry Pi 4 / 4GB

Το Raspberry Pi είναι μια οικογένεια υπολογιστών

Το λογότυπο του Raspberry Pi
Το λογότυπο του Raspberry Pi είναι γνωστό στο Διαδίκτυο, ιδίως μεταξύ των λάτρεις των υπολογιστών.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα του Raspberry Pi, το Raspberry Pi Model 4 B. Τα επιμέρους μέλη της οικογένειας "Raspi" έχουν, όπως συνηθίζεται με τις οικογένειες, πολλές ομοιότητες αλλά και δικά τους χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα από τα λογισμικά που μπορείτε να προμηθευτείτε για ένα Raspberry Pi, καθώς και οι οδηγίες για έργα Raspberry Pi λειτουργούν με όλα τα Raspberry Pi. Για καλές επιδόσεις, ωστόσο, ίσως να θέλετε να επιλέξετε ένα από τα νεότερα μέλη της οικογένειας, όπως το Raspberry Pi 3B+ ή το Raspberry Pi 4 Μοντέλο B.

Οι αρχάριοι ίσως να θέλουν να επιλέξουν το νέο Raspberry Pi 400, το οποίο ενσωματώνει ένα πληκτρολόγιο στη θήκη και θυμίζει σε πολλούς τις ημέρες του C64.

Τα μέλη της οικογένειας, όπως θα περίμενε κανείς, μοιάζουν διαφορετικά. Ένα από τα μικρότερα μέλη της οικογένειας είναι το Pi Zero W και ένα από τα μεγαλύτερα (και νεότερα) το Raspberry Pi 400.

Raspberry Pi Zero W
Raspberry Pi Zero W, ο υπολογιστής $10 και ένα από τα μικρότερα Raspberry Pi (συγκρίνετε το μέγεθος της θύρας HDMI και των θυρών microUSB!)
Raspberry Pi 400
Το Raspberry Pi 400, με τις θύρες στο πίσω μέρος. Είναι το μεγαλύτερο μοντέλο Raspberry Pi που διατίθεται σήμερα, ενσωματώνοντας ένα πληκτρολόγιο στο περίβλημα.

Μπορείτε να δείτε μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα επί του παρόντος μέλη της οικογένειας Raspberry Pi στη σελίδα του αδελφού μας καταστήματος, buyzero.de:

Αλλά, τι είναι το Raspberry Pi, τώρα;

Το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής σε μονόμπρατσο μορφή. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα εξαρτήματα του Raspberry Pi είναι ενσωματωμένα σε ένα μόνο PCB (πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος). Το Raspberry Pi είναι ο πιο δημοφιλής υπολογιστής αυτής της μορφής, υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι (για παράδειγμα το BeagleBone Black).

Τα περισσότερα πράγματα μειώνονται και συμπιέζονται σε ένα Raspberry Pi. Για παράδειγμα, αντί για σκληρό δίσκο (ή SSD), το Raspberry Pi χρησιμοποιεί μια κάρτα microSD για την αποθήκευση των αρχείων, των εφαρμογών και του λειτουργικού συστήματος:

Raspberry Pi Model B+ από πίσω, υποδοχή κάρτας SD στα δεξιά
Η υποδοχή της κάρτας SD φαίνεται στα δεξιά - συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος του Raspberry Pi.

Διαθέτει πολλές από τις δημοφιλείς διεπαφές που θα αναγνωρίσετε από επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές:

 • πολλαπλές θύρες USB (τα Raspberry Pi 4 και Raspberry Pi 400 διαθέτουν δύο θύρες USB 3.0, ενώ τα άλλα μοντέλα μόνο θύρες USB 2.0)
 • θύρα δικτύου (τα Raspberry Pi 4 και Pi 400 διαθέτουν GBit Ethernet, άλλα μοντέλα συνήθως 10/100 Mbit/s)
 • WiFi & Bluetooth
 • Θύρα(-ες) HDMI για να συνδέσετε μια οθόνη (οθόνες)
 • υποδοχή ήχου, για να συνδέσετε ακουστικά ή ενισχυτή

Θα μπορείτε να συνδέσετε όλα τα συνηθισμένα αξεσουάρ και συσκευές υλικού, όπως οθόνες ή τηλεοράσεις HDMI, μονάδες flash USB, πληκτρολόγια και ποντίκια, κάμερες web, εκτυπωτές κ.λπ. Μπορείτε να συνδέσετε το Raspberry Pi στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας WiFi ή ενσύρματη δικτύωση (Ethernet / LAN, συνδέοντας ένα καλώδιο δικτύου στη θύρα Ethernet και συνδέοντάς το στο δρομολογητή σας).

Ειδικές θύρες στο Raspberry Pi

Έχει επίσης κάποια ειδικές θύρες τα οποία μπορεί να μην έχετε δει σε κανέναν άλλο υπολογιστή που έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα:

 • θύρα microUSB / θύρα USB C για τροφοδοσία το Raspberry Pi (χρησιμοποιώντας συνήθως ένα τροφοδοτικό συμβατό με smartphone!)
 • Θύρες MIPI DSI οθόνης και MIPI CSI κάμερας (για να συνδέσετε ένα φωτογραφική μηχανή και ένα 7" οθόνη αφής στο Raspberry Pi) - αυτές είναι οι δύο λεπτές, μακρόστενες, μαύρες/λευκές δομές που μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα του Raspberry Pi 4.
 • Θύρα GPIO - για την προσθήκη επεκτάσεων (συχνά αποκαλούμενες "HATs") και τη διασύνδεση με ηλεκτρονικά!

Σημειώστε ότι ορισμένα μοντέλα της οικογένειας Raspberry Pi δεν διαθέτουν ορισμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, το Pi 400 δεν διαθέτει θύρες MIPI DSI και MIPI CSI, το Pi Zero W διαθέτει μόνο μία θύρα USB (και μάλιστα microUSB) για την προσάρτηση περιφερειακών συσκευών USB, οπότε οι πληροφορίες που δίνονται εδώ είναι γενικές και πρέπει να επαληθευτούν για τα μεμονωμένα μοντέλα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Το Raspi Berry βοηθά τους νέους χρήστες του Raspberry Pi να εξοικειωθούν με το οικοσύστημα του Raspberry Pi
Κάμερα Raspberry Pi προσαρτημένη στο Raspberry Pi
Η εικόνα δείχνει μια κάμερα Raspberry Pi συνδεδεμένη σε ένα Raspberry Pi χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο flex

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Raspberry Pi;

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε μερικά αξεσουάρ. Σας συνιστούμε να αγοράσετε ένα κιτ Raspberry Pi (βλ. "Πού μπορώ να αγοράσω ένα Raspberry Pi" παρακάτω). Συνήθως, θα χρειαστείτε όλα τα παρακάτω:

 • παροχή ρεύματος (USB C για το Pi 4 και το Raspi 400, microUSB για τα υπόλοιπα)
 • Καλώδιο HDMI (τα περισσότερα μοντέλα), miniHDMI/HDMI (σειρά Pi Zero) ή microHDMI/HDMI (για Pi 400 / Raspberry Pi 4)
 • Πληκτρολόγιο USB
 • Ποντίκι USB
 • κάρτα microSD (συνιστούμε κάρτες microSD κατηγορίας 10 με αποθηκευτικό χώρο τουλάχιστον 16 GB. Η SanDisk είναι μια καλή μάρκα)

Το Raspberry Pi απαιτεί ένα λειτουργικό σύστημα να τρέξει. Αυτό το λειτουργικό σύστημα θα βρίσκεται συνήθως στην κάρτα microSD. Ορισμένοι έμποροι πωλούν κάρτες microSD με προ-εμφυτευμένα λειτουργικά συστήματα, γεγονός που θα σας διευκολύνει να ξεκινήσετε.

Διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου λειτουργικού συστήματος για το Raspberry Pi σας.

Χρήση του απεικονιστή Raspberry Pi

Για να ξεκινήσετε, αφού έχετε όλα τα αξεσουάρ, θα πρέπει να τοποθετήσετε το λειτουργικό σύστημα στην κάρτα microSD. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το Raspberry Pi Imager για αυτό, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεστε πλέον τα δεδομένα στην κάρτα microSD (ή να έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας!) - θα αντικατασταθεί και δεν θα μπορεί να ανακτηθεί αφού έχετε γράψει το λειτουργικό σύστημα ή έχετε επιλέξει να διαγράψετε την κάρτα.

Τοποθετήστε την κάρτα SD στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε. Μην ανησυχείτε, θα εγγραφεί μόνο, μόλις κάνετε κλικ στο "Write".

Ξεκινήστε το Raspberry Pi Imager:

Ο απεικονιστής Raspberry Pi σας επιτρέπει να επιλέξετε το λειτουργικό σύστημα και την κάρτα SD

Κάντε κλικ στο Choose OS για να επιλέξετε ένα λειτουργικό σύστημα. Εάν μετακινηθείτε προς τα κάτω στη λίστα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια προσαρμοσμένη εικόνα (.img αρχείο) για να γράψετε στην κάρτα microSD.

Κάντε κλικ στο Choose OS στο εικονίδιο Raspberry Pi για να δείτε μια επιλογή λειτουργικών συστημάτων.
Το Raspberry Pi Imager εμφανίζει την οθόνη επιλογής λειτουργικού συστήματος, επιτρέποντας τη χρήση προσαρμοσμένων αρχείων εικόνας (.img).
Το Raspberry Pi Imager σας επιτρέπει επίσης να διαγράψετε την κάρτα SD ή να χρησιμοποιήσετε μια προσαρμοσμένη εικόνα (.img αρχείο).

Το Raspberry Pi Imager έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να μεταβείτε σε κάποιον ιστότοπο για να αποκτήσετε τα λειτουργικά συστήματα για το Raspberry Pi - τα κατεβάζει αυτό για εσάς. Διαβάστε περισσότερα για τα διάφορα λειτουργικά συστήματα που είναι διαθέσιμα για το Raspberry Pi εδώ.

Η απεικόνιση Raspberry Pi δείχνει με ποια έκδοση Raspberry Pi είναι συμβατό το λειτουργικό σύστημα.

Αφού επιλέξετε το λειτουργικό σύστημα που θέλετε, κάντε κλικ στο "choose SD card" και επιλέξτε το SD card writer / SD card:

Το Raspberry Pi Imager σας επιτρέπει να επιλέξετε σε ποια συσκευή θα γράψετε.

Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τη σωστή συσκευή ανάγνωσης καρτών για εγγραφή, ώστε να μην διαγράψετε τίποτα κατά λάθος! Συνιστώ να αφαιρέσετε όλες τις αφαιρούμενες μονάδες και τις συσκευές αποθήκευσης που δεν χρειάζεστε αυτή τη στιγμή από τον υπολογιστή σας, για να αποφύγετε την αντικατάσταση της λάθος κάρτας SD.

Τέλος, κάντε κλικ στο Write:

Raspberry Pi imager έτοιμο να γράψει
Αφού επιλέξετε το λειτουργικό σύστημα και την κάρτα SD, θα εμφανιστεί το κουμπί εγγραφής

Θα σας ρωτήσουν αν είστε πραγματικά σίγουροι:

Ο απεικονιστής Raspberry Pi ρωτάει αν θέλετε να συνεχίσετε
Πρώτα η ασφάλεια: Raspberry Pi Imager σας ρωτάει αν είστε σίγουροι ότι θέλετε να συνεχίσετε.

Για άλλη μια φορά, ελέγξτε ότι γράφετε στη σωστή κάρτα SD και ότι δεν χρειάζεστε πλέον τα δεδομένα που βρίσκονται σε αυτήν. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "ναι".

Raspberry Pi imager γράφοντας εικόνα στην κάρτα SD
Ο απεικονιστής του Raspberry Pi αρχίζει να γράφει την εικόνα στην κάρτα SD.

Ιδέες έργων για το Raspberry Pi

Αφού τοποθετήσετε το λειτουργικό σύστημα στο Raspberry Pi, ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε τις δυνατότητές του. Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα Raspberry Pi:

 • μπλοκάρετε τις online διαφημίσεις στο δίκτυό σας χρησιμοποιώντας Pi Hole
 • ροή και αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων χρησιμοποιώντας LibreELEC (είναι το δικό του λειτουργικό σύστημα!)
 • Επεξεργασία εγγράφων και δημιουργία υπολογιστικών φύλλων με τη χρήση του Σουίτα LibreOffice
 • Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το Chromium (το οποίο είναι πολύ παρόμοιο με το Google Chrome)
 • Μάθετε πώς να κωδικοποιείτε χρησιμοποιώντας Scratch ή Python
 • μάθετε ηλεκτρονικά/φυσική πληροφορική - μάθετε πώς να ελέγχετε τις δικές σας λυχνίες LED, να κάνετε βομβητές να βουίζουν και να κάνετε τον υπολογιστή να αντιδρά στα κουμπιά που πατάτε.
 • Δημιουργήστε διακομιστές αρχείων και εκτυπώσεων, φιλοξενήστε τη δική σας ιστοσελίδα στο τοπικό σας δίκτυο.
 • και πολλά άλλα - θα εξερευνήσουμε μερικές ιδέες για έργα σε αυτό το ιστολόγιο.

Το Raspberry Pi δημιουργήθηκε για να κάνει την εκμάθηση υπολογιστών διασκεδαστική, φθηνή και ασφαλή. Αν κάτι πάει στραβά με το λειτουργικό σας σύστημα, μπορείτε απλά να επανεγκαταστήσετε την κάρτα SD.

Τι είναι το PiCockpit;

Αποστολή μας είναι να κάνουμε το Raspberry Pi σας ακόμα πιο εύχρηστο, με απλά διαδικτυακά εργαλεία που σας επιτρέπουν να ελέγχετε και να παρακολουθείτε το Raspberry Pi σας. Ελέγξτε η αρχική μας σελίδα για περισσότερες λεπτομέρειες:

Πόσο κοστίζει ένα Raspberry Pi;

Υπάρχουν διάφορα μοντέλα Raspberry Pi, με διαφορετικές τιμές. Η συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης (RRP) κυμαίνεται από $5 για το φθηνότερο Raspberry Pi, το Raspberry Pi Zero, μέχρι $35 για πολλά δημοφιλή μοντέλα (συμπεριλαμβανομένων των Raspberry Pi 3B+ και Pi 4/2GB), μέχρι $70 για το νεότερο μοντέλο, το Raspberry Pi 400 (μόνο μονάδα).

Πού μπορώ να αγοράσω ένα Raspberry Pi;

Η Raspberry Pi Trading (η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Raspberry Pi) διαθέτει ένα δίκτυο των λεγόμενων εγκεκριμένων μεταπωλητών Raspberry Pi. Θα πρέπει να προσέχετε αυτό το λογότυπο, το οποίο φέρουν:

Εγκεκριμένο λογότυπο μεταπωλητή
Λογότυπο εγκεκριμένου μεταπωλητή Raspberry Pi

Αυτοί οι ελεγχόμενοι διαδικτυακοί (και ορισμένοι φυσικοί) έμποροι αποτελούν μια καλή επιλογή για σταθερές τιμές και καλές συμβουλές και εμπειρία σχετικά με το Raspberry Pi. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον αδελφό μας ιστότοπο, buyzero.de (ένας εγκεκριμένος μεταπωλητής, φυσικά!) buyzero.de είναι μια καλή επιλογή όταν βρίσκεστε στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Για άλλες χώρες, Raspberry Pi (η εταιρεία) διαθέτει κατάλογο μεταπωλητών για πολλά από τα προϊόντα που πωλεί.

Όλα τα Raspberry Pis έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας;

Όχι, στην πραγματικότητα ορισμένα δημοφιλή μοντέλα όπως το Raspberry Pi Zero WH και το Pi 400 έχουν διαφορετικά μεγέθη. Δείτε παραπάνω τις φωτογραφίες αυτών των μοντέλων.

Ο παράγοντας μορφής μεγέθους πιστωτικής κάρτας είναι, ωστόσο, αυτός που συνδέεται συνήθως με την πλατφόρμα υπολογιστών Raspberry Pi.

Raspberry Pi Model A+
Το μοντέλο Raspberry Pi A+ / 3A+ είναι ένας ακόμη παράγοντας μορφής της οικογένειας Raspberry Pi.

Συμπέρασμα: Raspberry Pi είναι διασκεδαστικό

Το Raspberry Pi είναι ένας μικρός υπολογιστής, ο οποίος έχει πολλές πιθανές εφαρμογές και μπορεί να αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς υπολογιστές σε πολλές περιπτώσεις χρήσης.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αναπαράγετε βίντεο στην τηλεόρασή σας, να σερφάρετε στο Διαδίκτυο και να κατασκευάζετε ωραίες συσκευές και έργα ηλεκτρονικής. Πολλοί άνθρωποι και εταιρείες χρησιμοποιούν επίσης το Raspberry Pi ως μικρούς διακομιστές (για εκτύπωση / αποθήκευση αρχείων / δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας / διακομιστές DNS ...).

Μία από τις πιο δροσερές εφαρμογές για το Raspberry Pi είναι Pi Hole - αυτό σας επιτρέπει να αποκλείσετε τις διαδικτυακές διαφημίσεις στο δίκτυό σας.

Τι θέλετε να δημιουργήσετε με το Raspberry Pi; Σχολιάστε παρακάτω, και ίσως μπορέσω να σας δείξω τη σωστή κατεύθυνση για να ξεκινήσετε 🙂

Αφήστε ένα σχόλιο