Wat is een Raspberry Pi en wat kan ik ermee doen?

De Raspberry Pi is een kleine computer ter grootte van een creditcard. Het heeft veel functies en interfaces die je kent en herkent van "grotere computers" zoals Dell desktop computers of Lenovo notebooks.

Je kunt er veel softwaretoepassingen op draaien, zoals een webbrowser (Chromium, dat lijkt op Google Chrome), spreadsheets (LibreOffice Calc, dat weer lijkt op Microsoft Excel).

Het heeft ook enkele speciale functies, met name de "GPIO-poort", die gewone computers niet hebben.

In deze blogpost leggen we in detail uit wat een Raspberry Pi is, en hoe je hem gebruikt.

Raspberry Pi Model 4B 4GB RAM foto van boven
Dit is hoe een Raspberry Pi eruit ziet, als voorbeeld: de Raspberry Pi 4 / 4GB

Raspberry Pi is een familie van computers

Het Raspberry Pi logo
Het Raspberry Pi-logo is welbekend op het internet, vooral onder computerliefhebbers

De afbeelding hierboven toont een van de momenteel meest populaire modellen van Raspberry Pi, de Raspberry Pi Model 4 B. De individuele "Raspi" familieleden hebben, zoals gebruikelijk bij families, veel overeenkomsten maar ook eigen trekjes.

De meeste software die je voor een Raspberry Pi kunt krijgen, en how-tos voor Raspberry Pi projecten werken met alle Raspberry Pis. Voor goede prestaties zou je echter een van de nieuwere leden van de familie kunnen kiezen, zoals de Raspberry Pi 3B+ of de Raspberry Pi 4 Model B.

Beginners zouden zelfs kunnen kiezen voor de nieuwe Raspberry Pi 400die een toetsenbord integreert in de behuizing, en veel mensen doet denken aan de C64 dagen.

De familieleden zien er, zoals te verwachten was, verschillend uit. Een van de kleinste familieleden is de Pi Zero W, en een van de grootste (en nieuwste) de Raspberry Pi 400.

Raspberry Pi Zero W
Raspberry Pi Zero W, de $10 computer en een van de kleinste Raspberry Pis (vergelijk de grootte van de HDMI-poort en de microUSB-poorten!)
Raspberry Pi 400
De Raspberry Pi 400, met de poorten aan de achterkant. Het is het grootste momenteel verkrijgbare Raspberry Pi model, waarbij een toetsenbord in de behuizing is geïntegreerd.

U kunt een lijst van alle momenteel beschikbare Raspberry Pi familieleden zien op onze zusterwinkel pagina, buyzero.de:

Maar, wat is een Raspberry Pi nu?

De Raspberry Pi is een computer in een single-board formaat. Dit betekent, dat alle componenten van de Raspberry Pi geïntegreerd zijn op een enkele PCB (printed circuit board). De Raspberry Pi is de meest populaire computer in dit formaat, er zijn ook enkele andere (bijvoorbeeld de BeagleBone Zwart).

De meeste dingen zijn verkleind en gecomprimeerd in een Raspberry Pi. Bijvoorbeeld, in plaats van een harde schijf (of SSD), gebruikt de Raspberry Pi een microSD kaart om zijn bestanden, applicaties en besturingssysteem op te slaan:

Raspberry Pi Model B+ van de achterkant, SD-kaartsleuf aan de rechterkant
De SD-kaartsleuf is te zien aan de rechterkant - deze bevindt zich meestal aan de achterkant van de Raspberry Pi

Het heeft veel van de populaire interfaces die u herkent van desktopcomputers en laptops:

 • meerdere USB-poorten (de Raspberry Pi 4 en Raspberry Pi 400 hebben twee USB 3.0-poorten, de andere modellen alleen USB 2.0-poorten)
 • netwerkpoort (de Raspberry Pi 4 en Pi 400 hebben GBit Ethernet, andere modellen meestal 10/100 Mbit/s)
 • WiFi & Bluetooth
 • HDMI-poort(en) voor aansluiting van een monitor (monitoren)
 • audio-aansluiting, om een hoofdtelefoon of een versterker aan te sluiten

U kunt alle gebruikelijke hardwareaccessoires en -apparaten aansluiten, zoals HDMI-monitoren of -televisies, USB-flashstations, toetsenbord & muizen, webcams, printers, enz. U kunt de Raspberry Pi met het internet verbinden via WiFi of een bekabeld netwerk (Ethernet / LAN, door een netwerkkabel op de Ethernet-poort aan te sluiten en deze met uw router te verbinden).

Speciale poorten op Raspberry Pi

Het heeft ook wat speciale poorten die u misschien op geen enkele andere computer die u tot nu toe hebt gebruikt, hebt gezien:

 • microUSB-poort / USB C-poort voor aandrijving de Raspberry Pi (meestal met een voeding die compatibel is met een smartphone!)
 • MIPI DSI display en MIPI CSI camera flex poorten (voor het aansluiten van een camera en een 7" aanraakscherm naar de Raspberry Pi) - dit zijn de twee dunne, lange zwart/witte structuren die u kunt zien op de foto van de Raspberry Pi 4 hierboven
 • GPIO-poort - voor het toevoegen van uitbreidingen (vaak "HAT's" genoemd) en interfacing met elektronica!

Houd er rekening mee dat sommige modellen van de Raspberry Pi familie bepaalde functies niet hebben. De Pi 400 heeft bijvoorbeeld geen MIPI DSI- en MIPI CSI-poorten, de Pi Zero W heeft slechts één USB-poort (en dan nog microUSB) voor het aansluiten van USB-randapparatuur, dus de hier gegeven informatie is algemeen en moet worden geverifieerd voor individuele modellen, afhankelijk van uw behoeften.

Raspi Berry helpt nieuwe Raspberry Pi-gebruikers kennis te maken met het Raspberry Pi-ecosysteem
Raspberry Pi camera bevestigd aan Raspberry Pi
De foto toont een Raspberry Pi camera bevestigd aan een Raspberry Pi met behulp van een flex kabel

Hoe kan ik de Raspberry Pi gebruiken?

Om aan de slag te gaan, hebt u enkele accessoires nodig. Wij raden aan om een Raspberry Pi kit te kopen (zie "waar kan ik een Raspberry Pi kopen" hieronder). Normaal gesproken hebt u al het volgende nodig:

 • stroomvoorziening (USB C voor Pi 4 en Raspi 400, microUSB voor de anderen)
 • HDMI (meeste modellen), miniHDMI/HDMI (Pi Zero serie) of microHDMI/HDMI (voor Pi 400 / Raspberry Pi 4) kabel
 • USB-toetsenbord
 • USB-muis
 • microSD-kaart (wij raden klasse 10 microSD-kaarten aan met ten minste 16 GB opslagruimte. SanDisk is een goed merk)

De Raspberry Pi vereist een besturingssysteem te draaien. Dit besturingssysteem staat meestal op de microSD-kaart. Sommige handelaren verkopen microSD-kaarten met voorgeflashte besturingssystemen, wat het voor u gemakkelijker maakt om te beginnen.

Lees ons artikel over het kiezen van het juiste besturingssysteem voor uw Raspberry Pi.

Gebruik van de Raspberry Pi Imager

Om te beginnen, zodra u alle accessoires hebt, moet u het besturingssysteem op de microSD-kaart zetten. Wij raden aan om hiervoor de Raspberry Pi Imager te gebruiken, die u hier kunt downloaden:

Voordat je begint, zorg ervoor dat u de gegevens op de microSD-kaart niet meer nodig hebt (of een back-up hebben!) - het zal worden overschreven en kan niet worden hersteld nadat u het OS hebt geschreven of ervoor hebt gekozen de kaart te wissen.

Plaats de SD kaart in de computer die je gebruikt. Maak je geen zorgen, er zal alleen naar geschreven worden, zodra je op "Write" klikt.

Start Raspberry Pi Imager:

Met de Raspberry Pi imager kunt u het besturingssysteem en de SD-kaart kiezen

Klik op Choose OS (OS kiezen) om een besturingssysteem te kiezen. Als u naar beneden scrollt in de lijst, kunt u ook een aangepaste image (.img bestand) gebruiken om naar de microSD kaart te schrijven.

Klik op Choose OS in Raspberry Pi imager om een selectie van besturingssystemen te zien
Raspberry Pi Imager toont het besturingssysteem selectiescherm, dat het gebruik van aangepaste image (.img) bestanden toelaat.
Met Raspberry Pi Imager kunt u ook de SD-kaart wissen of een aangepast image (.img-bestand) gebruiken

Raspberry Pi Imager heeft het grote voordeel dat u niet naar een website hoeft te gaan om de besturingssystemen voor de Raspberry Pi te verkrijgen - het downloadt ze voor u. Lees hier meer over de verschillende besturingssystemen die beschikbaar zijn voor de Raspberry Pi.

Raspberry Pi imager laat zien met welke Raspberry Pi versie het besturingssysteem compatibel is.

Zodra u het gewenste OS hebt gekozen, klikt u op "choose SD card", en kiest u de SD card writer / SD card:

Met de Raspberry Pi Imager kunt u kiezen naar welk apparaat u wilt schrijven.

Zorg ervoor dat u de juiste kaartlezer kiest om naar te schrijven, zodat u niet per ongeluk iets verwijdert! Ik raad u aan alle verwijderbare schijven en opslagapparaten die u momenteel niet nodig hebt van uw computer te verwijderen om te voorkomen dat de verkeerde SD-kaart wordt overschreven.

Klik tenslotte op Write:

Raspberry Pi imager klaar om te schrijven
Zodra u het besturingssysteem en de SD-kaart hebt gekozen, verschijnt de schrijfknop

Je zal gevraagd worden, of je echt zeker bent:

Raspberry Pi imager vraagt of u wilt doorgaan
Veiligheid eerst: Raspberry Pi Imager vraagt u of u zeker weet dat u wilt doorgaan

Controleer nogmaals of u naar de juiste SD-kaart schrijft, en of u de gegevens op de kaart niet meer nodig hebt. Klik dan op "ja".

Raspberry Pi imager schrijft beeld naar SD-kaart
Raspberry Pi imager begint het beeld naar uw SD-kaart te schrijven

Projectideeën voor de Raspberry Pi

Zodra je het besturingssysteem op de Raspberry Pi hebt gezet, is het tijd om de mogelijkheden te verkennen. Hier zijn enkele dingen die je met een Raspberry Pi kunt doen:

 • blokkeer online advertenties in uw netwerk met Pi Hole
 • mediabestanden te streamen en af te spelen met LibreELEC (het is zijn eigen besturingssysteem!)
 • Documenten bewerken en spreadsheets maken met de LibreOffice Suite
 • Surf op het web met Chromium (dat erg lijkt op Google Chrome)
 • Leer coderen met Scratch of Python
 • Leer elektronica/fysical computing - leer hoe je je eigen LED's kunt aansturen, zoemers kunt laten zoemen en de computer kunt laten reageren op drukknoppen.
 • Maak bestands- en afdrukservers, host uw eigen website in uw lokale netwerk
 • en nog veel meer - we zullen in deze blog een aantal projectideeën uitdiepen.

De Raspberry Pi is gemaakt om het leren van computers leuk, goedkoop en veilig te maken. Als er iets misgaat met uw besturingssysteem, kunt u gewoon de SD-kaart opnieuw installeren.

Wat is PiCockpit?

Onze missie is om uw Raspberry Pi nog gebruiksvriendelijker te maken, door eenvoudige webgebaseerde tools, waarmee u uw Raspberry Pi kunt controleren en monitoren. Kijk op onze homepage voor meer details:

Hoeveel kost een Raspberry Pi?

Er zijn verschillende modellen van Raspberry Pi, met verschillende prijspunten. De aanbevolen detailhandelsprijs (RRP) varieert van $5 voor de goedkoopste Raspberry Pi, de Raspberry Pi Zero, via $35 voor veel populaire modellen (waaronder de Raspberry Pi 3B+ en de Pi 4/2GB), tot $70 voor het nieuwste model, de Raspberry Pi 400 (alleen eenheid).

Waar kan ik een Raspberry Pi kopen?

Raspberry Pi Trading (het bedrijf achter Raspberry Pi) heeft een netwerk van zogenaamde Approved Raspberry Pi resellers. U moet letten op dit logo, dat zij dragen:

Erkend Reseller Logo
Raspberry Pi erkend reseller logo

Deze doorgelichte online (en sommige fysieke) verdelers zijn een goede keuze voor degelijke prijzen & goed advies en ervaring betreffende de Raspberry Pi. U kunt ook onze zustersite bekijken, buyzero.de (een erkende wederverkoper, natuurlijk!) buyzero.de is een goede keuze als u in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bent gevestigd. Voor andere landen, Raspberry Pi (het bedrijf) heeft een lijst van wederverkopers voor veel van de producten die zij verkopen.

Zijn alle Raspberry Pis credit-card formaat?

Nee, in feite hebben sommige populaire modellen zoals de Raspberry Pi Zero WH en de Pi 400 verschillende afmetingen. Zie hierboven voor foto's van deze modellen.

De vormfactor ter grootte van een kredietkaart wordt echter het meest geassocieerd met het Raspberry Pi computerplatform.

Raspberry Pi Model A+
De Raspberry Pi model A+ / 3A+ is weer een andere vormfactor in de Raspberry Pi familie

Conclusie: Raspberry Pi is leuk

Een Raspberry Pi is een kleine computer, die veel toepassingsmogelijkheden heeft en in veel gevallen traditionele computers kan vervangen.

U kunt er video's mee afspelen op uw tv, mee surfen op het internet en coole gadgets en elektronicaprojecten bouwen. Veel mensen en bedrijven gebruiken de Raspberry Pi ook als kleine servers (voor printen / bestandsopslag / backup / DNS-servers ...).

Een van de meest coole toepassingen voor de Raspberry Pi is Pi Hole - hiermee kunt u online advertenties in uw netwerk blokkeren.

Wat wil jij gaan maken met de Raspberry Pi? Reageer hieronder, en misschien kan ik je in de juiste richting wijzen om te beginnen 🙂

Laat een reactie achter