Σχέδιο Paragon: Ham Radio Cyberdeck

Ham Radio Cyberdeck Εικόνα τίτλου

Αυτό έχει όλα όσα θα μπορούσατε να θέλετε σε ένα έργο Raspberry Pi. Είναι δημιουργικό, κομψό και διασκεδαστικό. Και πάνω απ' όλα, είναι χρήσιμο! Πρόκειται για ένα cyberdeck για ραδιοερασιτέχνες, το οποίο συναρμολογήθηκε από τον Kaushlesh Chandel.

Οι ραδιοφωνικοί ασύρματοι - ή ραδιοερασιτεχνικοί ασύρματοι - χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες για επικοινωνία. Μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα εάν βρεθείτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια τοποθεσία όπου δεν μπορείτε να έχετε σήμα κινητού τηλεφώνου.

Τα Cyberdecks είναι φορητοί υπολογιστές που οι άνθρωποι συνήθως κατασκευάζουν με γνώμονα την αισθητική.

Όπως αυτό το cyberdeck χρησιμεύει τόσο ως υπολογιστής όσο και ως ασύρματος ham, ο Kaushlesh προτείνει να το χρησιμοποιήσετε σε ένα ταξίδι για κάμπινγκ. Μπορεί να είναι ένα ραδιόφωνο και ένας βοηθός πλοήγησης/GPS. Μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ή εικόνες time-lapse. Αλλά μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε απλά για να χαλαρώσετε και να παίξετε παιχνίδια RetroPie.

Ham Radio Cyberdeck
Πίστωση: Kaushlesh Chandel

Υλικό

Ο Kaushlesh περιγράφει ότι το έργο περιστρέφεται γύρω από ένα Raspberry Pi 4 με μνήμη 8GB.

Θυμάμαι όταν όλοι ρωτούσαν "Γιατί ένα Raspberry Pi χρειάζεται 8GB μνήμης;" Φαίνεται ότι ο Kaushlesh έχει την απάντηση!

Εκτός από το Pi, ο Kaushlesh αναζήτησε μια φορητή, αδιάβροχη θήκη, μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι 40% και δύο οθόνες LCD. Για το ραδιοφωνικό μέρος του, μια κεραία και ένα ηχείο είναι επίσης σημαντικά.

Συνδυάστε το με μερικά προσαρμοσμένα τρισδιάστατα εκτυπωμένα εξαρτήματα για να συναρμολογήσετε το όλο πράγμα και voilà, έχετε το cyberdeck ραδιοερασιτεχνών!

Όπως περιγράφει ο Kaushlesh στην ανάρτηση στο hackaday.io, κατά τη διάρκεια της δεύτερης επανάληψης του έργου, ο Kaushlesh ανακάλυψε ότι όλα τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα κομμάτια μπορούσαν να κουμπώσουν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μαγνήτες. Το αποτέλεσμα είναι αυτός ο εξαιρετικά αισθητικά ευχάριστος σχεδιασμός.

Σχεδιασμός Cyberdeck Ham Radio
Πίστωση: Kaushlesh Chandel

Λογισμικό

Για να χρησιμοποιήσετε το Raspberry Pi για τις περισσότερες από τις δυνατότητες της επιφάνειας εργασίας του, το έργο βασίζεται στο Raspberry Pi OS (μαζί με το RetroPie για διασκέδαση!)

Αυτό που γίνεται λίγο πιο περίπλοκο είναι το ποιο Software-Defined Radio (SDR) λειτουργεί καλύτερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ραδιοφωνική λειτουργικότητα του ραδιοερασιτέχνη είναι πιο χρήσιμη σε μια τοποθεσία χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ένα δημοφιλές SDR για Raspberry Pis είναι το SIGpi, για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα στη διεύθυνση το SIGpi GitHub.

Μόλις καταλήξετε στον ιδανικό SDR για το έργο, τότε έχετε βρει το κλειδί για τη ρύθμιση του λογισμικού ραδιοερασιτέχνη.

Συμπέρασμα

Όπως αναφέρει ο Kaushlesh, το έργο αυτό ξεκίνησε το 2022 και έχει αλλάξει μερικές φορές. Τα κομμάτια έχουν αλλάξει, μια μικρή οθόνη LCD έχει προστεθεί στο κύριο κατάστρωμα για να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και το πληκτρολόγιο έχει μετατοπιστεί στο κέντρο της κατασκευής.

Ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι ο Kaushlesh έχει βρει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που θα κρατήσει αυτό το πράγμα σε λειτουργία για 20 ώρες!

Μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες του έργου εδώ.

Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερα έργα Paragon που έχουμε παρουσιάσει κάνοντας κλικ στο κουμπί εδώ, το οποίο περιλαμβάνει αυτό το άλλο πραγματικά φοβερό cyberdeck!

Τι θα κάνατε με ένα νέο cyberdeck ραδιοερασιτεχνών; Πού θα πηγαίνατε;

2 Σχόλια

  1. William A. Gilchrist, Jr. στις Αύγουστος 18, 2023 στις 9:14 μμ

    Καλή δουλειά! Το cyberdeck είναι σαν να έχεις ένα παιχνιδάκι για να πας στην κατασκήνωση. Ωστόσο, κάποιος πηγαίνει για κάμπινγκ για να ξεφύγει από την κούρσα των αρουραίων. Το cyberdeck είναι ένα έργο για το οποίο μπορείτε να είστε περήφανοι. Εγώ είμαι περήφανος για εσάς που είχατε την ιδέα και την μοιραστήκατε. Αν είστε σαν εμένα , θα υπάρξουν μελλοντικές επαναλήψεις του cyberdeck.

  2. Felix στις Αύγουστος 22, 2023 στις 2:48 μμ

    finde ich einen hübschen Gedanken. mag ich auch haben so ein Cyberdeck - aber einfach offline verhandeln ohne Computer ist auch cool

Αφήστε ένα σχόλιο