Paragon Project: Een Ham Radio Cyberdeck

Ham Radio Cyberdeck Titelafbeelding

Dit heeft alles wat je maar kunt wensen voor een Raspberry Pi-project. Het is creatief, het is stijlvol en het is leuk. Maar het is vooral nuttig! Het is een ham radio cyberdeck, gemaakt door Kaushlesh Chandel.

Ham radio's - of amateur radio's - gebruiken radiofrequenties voor communicatie. Ze kunnen erg handig zijn als je in een noodgeval op een locatie bent waar je geen mobiele telefoonontvangst hebt.

Cyberdecks zijn draagbare computers die mensen meestal maken met het oog op esthetiek.

Als dit cyberdeck doet dienst als computer en radioamateurKaushlesh stelt voor om het te gebruiken tijdens een kampeertrip. Het kan een radio en een navigatie/GPS-assistent zijn. Je kunt er foto's of time-lapse-beelden mee maken. Maar je kunt hem ook gewoon gebruiken om achterover te leunen en RetroPie-games te spelen.

Hardware

Kaushlesh vertelt dat het project draait om een Raspberry Pi 4 met 8GB geheugen.

Ik weet nog dat iedereen zich afvroeg "Waarom heeft een Raspberry Pi 8GB geheugen nodig?". Het lijkt erop dat Kaushlesh het antwoord heeft!

Naast de Pi zocht Kaushlesh naar een draagbare, waterdichte behuizing, een oplaadbare batterij, een 40% toetsenbord & muis en twee LCD-schermen. Voor het radiogedeelte zijn een antenne en luidspreker ook belangrijk.

Samen met een paar aangepaste 3D-geprinte onderdelen om het geheel in elkaar te zetten en voilà, je hebt het cyberdeck voor radioamateurs!

Zoals Kaushlesh in zijn post op hackaday.ioTijdens de tweede iteratie van het project bedacht Kaushlesh dat alle 3D-geprinte stukken aan elkaar konden worden geklikt met magneten. Het resultaat is dit uiterst esthetisch ontwerp.

Software

Om de Raspberry Pi te gebruiken voor de meeste desktopmogelijkheden, vertrouwt het project op het Raspberry Pi OS (samen met RetroPie voor de lol!).

Wat iets ingewikkelder wordt, is dan welke Software-Defined Radio (SDR) het beste werkt, aangezien de hamradiofunctionaliteit het nuttigst is op een locatie zonder internetverbinding.

Een populaire SDR voor Raspberry Pis is SIGpi, waarover je meer kunt leren op de SIGpi GitHub.

Als je eenmaal de ideale SDR voor het project hebt gevonden, dan heb je de sleutel gevonden voor de ham radio software setup.

Conclusie

Zoals Kaushlesh al zei, begon dit project in 2022 en is het een paar keer veranderd. De onderdelen zijn veranderd, er is een klein LCD-scherm toegevoegd aan het hoofddek om minder energie te verbruiken en het toetsenbord is verplaatst naar het midden van het gebouw.

Het meest verbazingwekkende is misschien wel dat Kaushlesh een oplaadbare batterij heeft gevonden die dit ding 20 uur lang van stroom voorziet!

Je kunt meer lezen over de details van het project hier.

Je kunt ook meer Paragon-projecten bekijken die we hebben uitgelicht door te klikken op hierwaaronder deze andere echt geweldige cyberdeck!

Wat zou jij doen met een nieuw cyberdeck voor radioamateurs? Waar zou je naartoe gaan?

2 Opmerkingen

  1. William A. Gilchrist, Jr. op augustus 18, 2023 op 9:14 pm

    Goed gedaan! Het cyberdeck is net een speeltje om mee te nemen naar de camping. Maar je gaat kamperen om de ratrace te ontvluchten. Ach ja, tijden veranderen. Het cyberdeck is een project waar je trots op kunt zijn. Sterker nog, ik ben trots op je dat je met het idee bent gekomen en het hebt gedeeld. Als je bent zoals ik, zullen er toekomstige versies van het cyberdeck komen.

  2. Felix op augustus 22, 2023 op 2:48 pm

    finde ich einen hübschen Gedanken. mag ich auch haben so ein Cyberdeck - aber einfach offline verhandeln ohne Computer ist auch cool

Laat een reactie achter