Quo vadis, Raspberry Pi; 2022 συνεντεύξεις του Eben Upton

Eben Upton 2022 συνεντεύξεις συνοπτικά

Το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Raspberry Pi, καθώς συμπληρώνει το 10ο έτος της ύπαρξής του, και σκεφτήκαμε ότι είναι καιρός να μιλήσουμε για το μέλλον του Raspberry Pi, καλύπτοντας μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Eben Upton.

Παραμένει επίσης μια από τις πιο ασυνήθιστες χρονιές στην ιστορία της. Αν θέλατε ένα σήμερα, δεν μπορείτε να το αγοράσετε στις επίσημες τιμές εκτός αν πετάξατε στο Κέιμπριτζ.

Έψαξα τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Eben Upton, ο διευθύνων σύμβουλος της Raspberry Pi Ltd., στα μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθούν ορισμένα συμπεράσματα.

Το βίντεο για τη δέκατη επέτειο που δημοσιεύθηκε από το Raspberry Pi και καταγράφει την ιστορία του, με αφηγητή τον CEO Eben Upton.

Για τα θέματα της αλυσίδας εφοδιασμού το 2023

"Νομίζω ότι σε ένα χρόνο, ελπίζω ότι το Raspberry Pi θα έχει ανακάμψει από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19"

"Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια περίοδο διαταραχής της αλυσίδας εφοδιασμού, η οποία θα ξεκινούσε στα τέλη του 2020, αρχές του 2021".

"Δυστυχώς, αυτό επηρέασε δυσανάλογα την ικανότητά μας να προμηθεύουμε Raspberry Pis στους καταναλωτές. Έτσι, ελπίζουμε ότι σε ένα χρόνο ... αν καταφέρουμε ένα πράγμα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα είναι να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση".

Πηγή: Συνέντευξη του Eben Upton στο Micro Center

"Πάντα υπάρχουν προκλήσεις. Φέτος θα έχουμε μειωμένο όγκο. Πουλήσαμε 7 εκατομμύρια Raspberry Pis το 2020, που ήταν μια περίεργη χρονιά, αλλά προφανώς μια χρονιά χωρίς περιορισμούς. Πέρυσι ήμασταν περιορισμένοι από την προμήθεια τσιπ - πουλήσαμε πάλι 7 εκατομμύρια, σε ένα περιβάλλον όπου θα περίμενα να πουλήσουμε 8 ή 9, ίσως 9 ή 10. Φέτος θα είμαστε κάτω. Θα είμαστε λιγότεροι από 7 εκατομμύρια".

"Έχετε μια επιχείρηση όπου η ζήτηση σαφώς αυξάνεται και η δυνατότητα προσφοράς μειώνεται. Αυτό είναι πολύ οδυνηρό για εμάς".

Πηγή: Cambridge Tech Podcast (Νοέμβριος 20, 2022)

Πρώτα οι βιομηχανικοί πελάτες

"Από την πλευρά της ζήτησης, έχουμε την τάση να δίνουμε προτεραιότητα στους βιομηχανικούς μας πελάτες, επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην πλατφόρμα μας".

"Ενδεχομένως, όταν λέτε "βιομηχανικοί πελάτες", αυτό δεν σημαίνει πολυεθνικές εταιρείες, μπορεί να σημαίνει οργανισμούς που μπορεί να χρεοκοπήσουν λόγω έλλειψης 50 Raspberry Pis."

"Είχαμε την τάση να δίνουμε προτεραιότητα στους βιομηχανικούς πελάτες μας, τους μικρούς βιομηχανικούς πελάτες μας. Αυτό είναι οδυνηρό για εμάς, επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας ως μια επιχείρηση που επικεντρώνεται στους χομπίστες".

Πηγή: Cambridge Tech Podcast (Νοέμβριος 20, 2022)

Προβλεπόμενες αλλαγές στα μελλοντικά Raspberry Pis

"Θα περίμενα πιθανώς μια συνεχή αύξηση των επιδόσεων της επεξεργαστικής ισχύος σε χρονικό διάστημα 5 έως 10 ετών. Πρέπει να είμαστε σε θέση να σημειώσουμε κάποια αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος της συσκευής".

"Υπάρχουν πάντα νέα πρότυπα, υπάρχουν νέα πρότυπα γραφικών, υπάρχουν νέα πρότυπα βίντεο. Υπάρχουν νέες δυνατότητες που χρειάζονται οι άνθρωποι, είτε πρόκειται για μηχανική μάθηση. Είτε πρόκειται για επεξεργασία εικόνας. Οπότε υπάρχουν πάντα νέα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Νομίζω ότι είναι απίθανο το Raspberry Pi να έρθει να μοιάζει ριζικά διαφορετικό".

"Έχουμε τρεις παράγοντες μορφής για το Raspberry Pi, έχουμε τον παράγοντα μορφής Compute Module για το deep embedded. Έχουμε τον κλασικό υπολογιστή μιας πλακέτας που αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου μας και στη συνέχεια έχουμε τον παράγοντα μορφής Pi 400".

"Καθαρά βιομηχανική: Compute Module. Αμιγώς καταναλωτικά: προϊόντα της σειράς 100. Και στη συνέχεια, ο υπολογιστής μιας πλακέτας που βρίσκεται στη μέση και πουλάει και στις δύο αγορές".

Πηγή: Συνέντευξη του Eben Upton στο Micro Center

Δύο χρόνια μετά, πώς βλέπει ο Eben το Pi 400;

"Ελπίζω να συνεχίσουμε να κάνουμε Pi 400s που ήταν μια πραγματική έκπληξη για εμάς. Αυτό ήταν μια πραγματική έκπληξη για εμάς, εννοώ ότι είναι ένα μέτρο του είδους της αισιοδοξίας μας που μας ταλαιπώρησε στις αρχές του 2020".

"Κάναμε ένα τεράστιο έργο με φιλανθρωπική χρηματοδότηση για να δώσουμε υπολογιστές Raspberry Pi στα χέρια μειονεκτούντων νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα στέλνονταν στο σπίτι για να σπουδάσουν από το σπίτι, αλλά χωρίς καμία πραγματική υπολογιστική ικανότητα.

"Το Raspberry Pi 400 κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020 και θυμάμαι τον Απρίλιο να σκέφτομαι, φίλε, στέλνουμε Raspberry Pi 4 σε αυτά τα παιδιά και σκεφτόμαστε, φίλε. αυτά τα παιδιά χρειάζονται Pi 400".

"Το Pi 400 έχει αποδείξει την αξία του σε τέτοιου είδους εφαρμογές, οπότε ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε προϊόντα της σειράς 100."

"Δεν μπορώ όμως να φανταστώ ότι θα εξελιχθεί σημαντικά ως παράγοντας μορφής".

Πηγή: Συνέντευξη του Eben Upton στο Micro Center

RP2040

"Από μια εταιρεία που παίρνει το πυρίτιο άλλων ανθρώπων και κατασκευάζει προϊόντα γύρω από αυτό, έχουμε μετατραπεί σε μια εταιρεία που κατασκευάζει το δικό της πυρίτιο, κατασκευάζει προϊόντα γύρω από αυτό, αλλά και πουλάει αυτό το πυρίτιο σε τρίτους, οπότε ελπίζω ότι η σειρά προϊόντων Pico θα συνεχιστεί.

"Είδαμε, εν μέρει επιταχυνόμενη από την έλλειψη άλλων ημιαγωγών, αυτή την έκρηξη αυτού του είδους της άνθισης των πλακετών τρίτων κατασκευαστών γύρω από την πλατφόρμα RP2040. Αυτό που ελπίζω λοιπόν είναι ότι αυτό το οικοσύστημα θα αναπτυχθεί.

Πηγή: Συνέντευξη του Eben Upton στο Micro Center

Για το επίσημο κατάστημα στο Cambridge και τα pop-up καταστήματα

raspberry pi pop up store Λονδίνο
Pop-up κατάστημα στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2022.

"Είναι ωραίο να έχουμε ένα κατάστημα για διάφορους λόγους. Προφανώς, μπορεί να είναι μια επιχείρηση. Μπορεί να αποφέρει χρήματα. Είναι ωραίο να έχεις ένα φυσικό περιβάλλον όπου μπορείς να πας δημοσιογράφους. Θα είχες μια πιο ενδιαφέρουσα εκδήλωση της επιχείρησης από μια απλή φάρμα γραφείων".

"Είναι ένα περιβάλλον για να συναντήσετε τους χρήστες σας ... όπως εμείς που έχουμε μια μεγάλη βάση τεχνολογικά εξελιγμένων χρηστών. Είναι ένα μέρος όπου μπορούν να έρθουν αν θέλουν να αλληλεπιδράσουν άμεσα μαζί μας, αλλά επίσης ... τείνει να προσελκύσει πελάτες που δεν έχουν ήδη πειστεί για την πρόταση του Raspberry Pi."

"Άνθρωποι που έχουν ακούσει γι' αυτό, έχουν κάποια ιδέα γι' αυτό, αλλά ίσως θέλουν να μιλήσουν με κάποιον πριν μπουν στη διαδικασία".

"Εκπλήρωσε όλους αυτούς τους στόχους, με την πιθανή εξαίρεση του να βγάλει χρήματα. Αλλά ούτε είναι απελπισμένη. Νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου έχασε ένα μικρό μικρό μέρος των χρημάτων. Φέτος, θα είναι κερδοφόρο, ιδίως τα pop-ups που είναι πολύ κερδοφόρα".

Πηγή: Cambridge Tech Podcast (Νοέμβριος 20, 2022)

Μελλοντική ανάπτυξη του Raspberry Pi

"Είμαστε πολύ επιλεκτικοί με τους ανθρώπους που προσλαμβάνουμε. Προσλαμβάνουμε μόνο ανθρώπους που είναι έξυπνοι και δεν είναι κακοί άνθρωποι".

"Πάντα μας ενδιέφερε ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούμε τη μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρησης, είτε πρόκειται για χρηματοδότηση της Ε&Α είτε για χρηματοδότηση των αλλαγών στον ισολογισμό μας".

"Ήμασταν μια επιχείρηση αδειοδότησης στην αρχή, οι ιστότοποι των αδειούχων μας ήταν αυτοί που καταρρεύσαμε στην αρχή (λόγω του ότι πάρα πολλοί άνθρωποι ήθελαν να αγοράσουν Pis ταυτόχρονα). Εμείς είμαστε πολύ περισσότερο μια επιχείρηση που λειτουργεί απευθείας. Φτιάχνουμε προϊόντα και τα πουλάμε με περιθώριο κέρδους".

"Έχουμε διερευνήσει πολλές επιλογές για [τη χρηματοδότηση της εταιρείας]. Προφανώς, οι δημόσιες αγορές είναι μία από αυτές. Οι δημόσιες αγορές δεν είναι ένα φιλικό μέρος αυτή τη στιγμή, οπότε αυτό δεν είναι στην κορυφή της λίστας των πραγμάτων που πρέπει να σκεφτούμε, αλλά ποτέ μη λες ποτέ".

Πηγή: Cambridge Tech Podcast (Νοέμβριος 20, 2022)

Raspberry Pi Pico κατασκευασμένο στην Κένυα για την αφρικανική αγορά

Eben Upton στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Φωτογραφία από Raspberry Pi

Eben Upton έγραψε σε αυτό το blog post ότι τα Raspberry Pi Picos θα κατασκευάζονται στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ο ίδιος είπε: "Ο κ,

"Αυτό που βρήκαμε εκεί ήταν μια υπερσύγχρονη γραμμή συναρμολόγησης επιφανειακής τοποθέτησης, η οποία θα μπορούσε κατ' αρχήν να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή σχεδόν οποιουδήποτε προϊόντος Raspberry Pi. Ξεκινάμε με το Pico, το μικρότερο, απλούστερο και οικονομικότερο προϊόν μας, αλλά σε εύθετο χρόνο ελπίζουμε να προσθέσουμε και άλλα, όπως το Pico W και το Zero 2 W,

"Όπως και με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ουαλία, πρόκειται για μια ευτυχή σύμπτωση ιδιοτελούς συμφέροντος και επιθυμίας να στηρίξουμε την ηλεκτρονική κατασκευή σε μια χώρα για την οποία νοιαζόμαστε πολύ. Φέρνοντας εξαρτήματα αντί για τελικά προϊόντα στην Κένυα, πληρώνουμε χαμηλότερους εισαγωγικούς δασμούς και επωφελούμαστε από άλλα κυβερνητικά κίνητρα- και αποθηκεύοντας εξαρτήματα σε τοπικό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε ταχύτερα στην ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα μας στην ανατολική Αφρική".

Πηγή: Ιστολόγιο Raspberry Pi

Περισσότερη μνήμη RAM για το Zero 2 W;

"Η μεγαλύτερη μνήμη RAM είναι σίγουρα κάτι που θα θέλαμε να δούμε ως επιλογή σε έναν μελλοντικό διάδοχο του Zero 2W, αλλά αυτό είναι ακόμα μακριά."

Πηγή: Συνέντευξη του Eben Upton

SBC με ενσωματωμένο eMMC;

"Ένα Raspberry Pi SBC με ενσωματωμένο eMMC είναι ένα συνηθισμένο αίτημα: Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι θα φτιάχναμε ένα τώρα, αν δεν είχαμε περιορισμούς στα τρέχοντα προϊόντα, και είναι πιθανό να επανέλθουμε στην ιδέα αργότερα, το 2023."

Πηγή: Συνέντευξη του Eben Upton


Ο Eben Upton έλαβε επίσης ένα τιμητική υποτροφία από το Εθνικό Μουσείο Πληροφορικής. Η τιμητική υποτροφία του Εθνικού Μουσείου Πληροφορικής αναγνωρίζει "εξαιρετικές συνεισφορές στην ιστορία και τη συνεχή ανάπτυξη της πληροφορικής".

Αφήστε ένα σχόλιο