Quo vadis, Raspberry Pi? Eben Upton's 2022 interviews samengevat

Eben Upton 2022 interviews samengevat

2022 is een bijzonder jaar voor de Raspberry Pi, omdat deze zijn 10e levensjaar bereikt.

Het blijft ook een van de meest ongewone jaren in zijn geschiedenis. Als je er vandaag een wilde, kun je hem niet kopen tegen de officiële prijzen tenzij je naar Cambridge vloog.

Ik heb de media-interviews van Eben Upton, de CEO van Raspberry Pi Ltd., doorgespit.

Hier zijn een paar dingen die je kunt onthouden.

Tiende verjaardag video gepubliceerd door Raspberry Pi documenteert hun geschiedenis, verteld door CEO Eben Upton.

Over de voorzieningsketen in 2023

"Ik denk dat Raspberry Pi over een jaar hopelijk hersteld zal zijn van de aanhoudende effecten van de COVID-19 pandemie."

"We leven momenteel in een periode van verstoring van de toeleveringsketen die eind 2020, begin 2021 zou zijn begonnen."

"Helaas heeft het ons vermogen om Raspberry Pis aan consumenten te leveren onevenredig aangetast. Dus hopelijk over een jaar ... als we één ding bereiken in de komende 12 maanden, zou het zijn om die situatie recht te zetten."

Bron: Eben Upton's interview met Micro Center

"Er zijn altijd uitdagingen. We zullen dit jaar minder volume hebben. We verkochten 7 miljoen Raspberry Pis in 2020, wat een vreemd jaar was, maar duidelijk een jaar zonder beperkingen. Vorig jaar werden we beperkt door de levering van chips - verkochten we opnieuw 7 miljoen, in een omgeving waar ik verwachtte 8 of 9, misschien 9 of 10 te verkopen. Dit jaar zullen we minder verkopen. We zullen minder dan 7 miljoen verkopen."

"Je hebt een sector waar de vraag heel duidelijk toeneemt en de mogelijkheid om te leveren afneemt. Dat is erg pijnlijk voor ons."

Bron: Cambridge Tech Podcast (20 nov. 2022)

Industriële klanten eerst

"Aan de vraagzijde hebben we de neiging om prioriteit te geven aan onze industriële klanten, omdat dit de mensen zijn die in ons platform hebben geïnvesteerd."

"Als je 'industriële klanten' zegt, betekent dat niet dat het om multinationals gaat, maar om kleine en middelgrote bedrijven die failliet kunnen gaan bij gebrek aan 50 Raspberry Pis."

"We hadden de neiging om prioriteit te geven aan onze industriële klanten, onze kleine industriële klanten. Dat is pijnlijk voor ons omdat we onszelf zien als een op hobbyisten gericht bedrijf."

Bron: Cambridge Tech Podcast (20 nov. 2022)

Verwachte veranderingen in toekomstige Raspberry Pis

"Ik verwacht waarschijnlijk een voortdurende toename van de verwerkingskracht in een tijdsbestek van 5 tot 10 jaar. We moeten de verwerkingskracht van het apparaat kunnen vergroten."

"Er zijn altijd nieuwe standaarden, er zijn nieuwe grafische standaarden, er zijn nieuwe videostandaarden. Er zijn nieuwe mogelijkheden die mensen nodig hebben, of het nu gaat om machine learning. Of het nu gaat om beeldverwerking. Dus er zijn altijd nieuwe dingen te doen. Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat Raspberry Pi er radicaal anders uit komt te zien."

"We hebben drie vormfactoren voor de Raspberry Pi, we hebben de Compute Module vormfactor voor deep embedded. We hebben de klassieke single-board computer die veruit het grootste deel van ons volume is en dan hebben we de Pi 400 vormfactor."

"Puur industrieel: Compute Module. Puur consumenten: producten uit de 100-serie. En dan de single-board computer die in het midden zit en in beide markten verkoopt."

Bron: Eben Upton's interview met Micro Center

Na twee jaar, hoe kijkt Eben aan tegen de Pi 400?

"Ik hoop dat we Pi 400's blijven rijden, dat is een echte verrassing voor ons geweest. Dat was een echte verrassing voor ons, ik bedoel het is een graadmeter voor het optimisme dat ons in het begin van 2020 parten speelde."

"We hebben een enorme hoeveelheid filantropisch gefinancierd werk gedaan om Raspberry Pi-computers in handen te krijgen van kansarme jongeren in het Verenigd Koninkrijk die thuis zouden worden gestuurd om te studeren, maar zonder enige echte computercapaciteit.

"Raspberry Pi 400 lanceerde in november 2020 en ik weet nog dat ik in april dacht, man, we verschepen Raspberry Pi 4 naar deze kinderen en we denken, man. deze kinderen hebben Pi 400's nodig."

"Pi 400 heeft zijn waarde bewezen in dat soort toepassingen, dus ik hoop dat we door kunnen gaan met producten uit de 100-serie."

"Ik kan me echter niet voorstellen dat het als vormfactor echt significant weg evolueert."

Bron: Eben Upton's interview met Micro Center

RP2040

"We zijn van een bedrijf dat andermans silicium neemt en daar producten omheen bouwt, naar een bedrijf dat zijn eigen silicium maakt, daar producten omheen bouwt maar dat silicium ook aan derden verkoopt.

"We hebben, deels versneld door het tekort aan andere halfgeleiders, deze explosie gezien van dit soort bloei van boards van derden die gebouwd zijn rond het RP2040-platform. Dus wat ik hoop is dat het ecosysteem groeit.

Bron: Eben Upton's interview met Micro Center

Over de officiële winkel in Cambridge en pop-up winkels

raspberry pi pop-up store Londen
Pop-up winkel in Londen in oktober 2022.

"Het is leuk om een winkel te hebben om verschillende redenen. Uiteraard kan het een bedrijf zijn. Het kan geld opleveren. Het is leuk om een fysieke omgeving te hebben waar je journalisten naartoe kunt brengen. Dan heb je een interessantere manifestatie van het bedrijf dan alleen een hokjesboerderij."

"Het is een omgeving om je gebruikers te ontmoeten ... zoals wij die een grote basis van technisch geavanceerde gebruikers hebben. Het is voor hen een plek waar ze kunnen komen als ze direct met ons in contact willen komen, maar het trekt ook klanten aan die nog niet verkocht zijn aan de Raspberry Pi."

"Mensen die ervan gehoord hebben, er een idee van hebben, maar misschien eerst met iemand willen praten voordat ze erin springen."

"Het heeft al die doelen vervuld met de mogelijke uitzondering van geld verdienen. Maar het is ook niet wanhopig. Ik denk dat het in de loop der tijd een klein beetje geld heeft verloren. Dit jaar zal het winstgevend zijn, vooral de pop-ups die zeer winstgevend zijn."

Bron: Cambridge Tech Podcast (20 nov. 2022)

Toekomstige groei voor de Raspberry Pi

"We zijn super kieskeurig over de mensen die we aannemen. We nemen alleen mensen aan die slim zijn en die geen slechte mensen zijn."

"We zijn altijd geïnteresseerd geweest in hoe we de toekomstige groei van het bedrijf financieren, of dat nu de financiering van O&O is of de financiering van veranderingen in onze balans."

"We waren in het begin een licentiebedrijf, het zijn de websites van onze licentiehouders die in het begin vastliepen (doordat te veel mensen tegelijkertijd Pis wilden kopen). We zijn veel meer een direct bedrijf. We maken producten en verkopen die tegen marge."

"We hebben veel opties onderzocht voor [de financiering van het bedrijf]. Uiteraard zijn de publieke markten er één van. De publieke markten zijn momenteel niet zo vriendelijk, dus dit staat niet bovenaan de lijst van dingen om over na te denken, maar zeg nooit nooit."

Bron: Cambridge Tech Podcast (20 nov. 2022)

Raspberry Pi Pico gemaakt in Kenia voor de Afrikaanse markt

Eben Upton in Nairobi, Kenia. Foto door Raspberry Pi

Eben Upton schreef in deze blogpost dat Raspberry Pi Pico's gemaakt gaan worden in Nairobi, Kenia. Hij zei,

"Wat we daar aantroffen was een state-of-the-art assemblagelijn voor opbouwmontage, waarmee in principe bijna elk Raspberry Pi-product kan worden gebouwd. We beginnen met de Pico, ons kleinste, eenvoudigste en goedkoopste product, maar hopen te zijner tijd andere producten toe te voegen, waaronder de Pico W en de Zero 2 W,

"Net als bij de verplaatsing van de productie naar Wales is het een gelukkig toeval van eigenbelang en de wens om de elektronische productie te ondersteunen in een land dat ons na aan het hart ligt. Door onderdelen in plaats van eindproducten naar Kenia te brengen, betalen we lagere invoerrechten en profiteren we van andere overheidsstimulansen; en door lokaal onderdelen op te slaan, kunnen we sneller reageren op de snel toenemende vraag naar onze producten in Oost-Afrika."

Bron: Raspberry Pi blog

Meer RAM voor de Zero 2 W?

"Meer RAM is zeker iets wat we graag als optie zouden zien op een toekomstige opvolger van de Zero 2W, maar dat is nog ver weg."

Bron: Eben Upton's commentaar

SBC met ingebouwde eMMC?

"Een Raspberry Pi SBC met on-board eMMC is een veelgehoorde vraag: Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat we er nu een zouden maken als we niet in een dwangsituatie zaten met de huidige producten, en we zullen waarschijnlijk later in 2023 terugkomen op het idee."

Bron: Eben Upton's commentaar


Eben Upton kreeg ook een erebeurs van het National Museum of Computing. Het National Museum of Computing's honorary fellowship erkent "opmerkelijke bijdragen aan de geschiedenis en de voortdurende ontwikkeling van de informatica".

Laat een reactie achter