Quo vadis, Raspberry Pi? Eben Uptons intervjuer 2022

Eben Upton 2022 intervjuer sammanfattas

2022 är ett speciellt år för Raspberry Pi eftersom den fyller 10 år och vi tyckte att det var hög tid att prata om framtiden för Raspberry Pi genom att ta upp några höjdpunkter från Eben Uptons intervju.

Det är också ett av de mest ovanliga åren i dess historia. Om du vill ha en sådan i dag kan du inte köpa den till officiella priser. om du inte flög till Cambridge.

Jag sökte igenom medieintervjuer som Eben Upton, VD för Raspberry Pi Ltd., har gett.

Här är några viktiga punkter.

Video från Raspberry Pis tioårsjubileum som dokumenterar deras historia och som berättas av VD Eben Upton.

Frågor som rör leveranskedjan 2023

"Jag tror att Raspberry Pi om ett år, förhoppningsvis, kommer att ha återhämtat sig från de kvarstående effekterna av COVID-19-pandemin."

"Vi lever just nu under en period av störningar i leveranskedjan som skulle ha börjat i slutet av 2020 och början av 2021."

"Tyvärr har detta oproportionerligt påverkat vår förmåga att leverera Raspberry Pis till konsumenterna. Så förhoppningsvis om ett år ... om vi åstadkommer en sak under de kommande 12 månaderna, så är det att rätta till den situationen."

Källa: Eben Uptons intervju med Micro Center

"Det finns alltid utmaningar. Vi kommer att minska volymen i år. Vi sålde 7 miljoner Raspberry Pis år 2020, vilket var ett konstigt år men uppenbarligen ett år utan begränsningar. Förra året var vi begränsade av chipleveranser - sålde 7 miljoner igen, i en miljö där jag förväntar mig att sälja 8 eller 9, kanske 9 eller 10. I år kommer vi att ligga under. Vi kommer att sälja färre än 7 miljoner."

"Du har en verksamhet där efterfrågan tydligt ökar och samtidigt minskar förmågan att leverera. Det är mycket smärtsamt för oss."

Källa: Cambridge Tech Podcast (20 november 2022)

Industriella kunder först

"På efterfrågesidan har vi tenderat att prioritera våra industrikunder, eftersom det är de som har investerat i vår plattform."

"När man säger 'industrikunder' betyder det inte multinationella företag, utan det kan handla om småföretag som kan gå i konkurs på grund av att de saknar 50 Raspberry Pis."

"Vi tenderade att prioritera våra industrikunder, våra små industrikunder. Det är smärtsamt för oss eftersom vi ser oss själva som ett hobbyföretag."

Källa: Cambridge Tech Podcast (20 november 2022)

Förutsedda förändringar i framtida Raspberry Pis

"Jag förväntar mig troligen en fortsatt ökning av processorkraften inom en fem- till tioårsperiod. Vi måste kunna visa en viss ökning av enhetens processorkraft."

"Det finns alltid nya standarder, nya grafikstandarder och nya videostandarder. Det finns nya funktioner som människor behöver, oavsett om det handlar om maskininlärning. Oavsett om det är bildbehandling. Så det finns alltid nya saker att göra. Jag tror att det är osannolikt att Raspberry Pi kommer att se radikalt annorlunda ut."

"Vi har tre formfaktorer för Raspberry Pi, vi har Compute Module-formfaktorn för djupt inbäddade system. Vi har den klassiska single-board-datorn som är den överlägset största delen av vår volym och sedan har vi Pi 400-formfaktorn."

"Rent industriellt: Compute Module. Rent konsumentmässigt: produkter i 100-serien. Och sedan en enkortsdator som ligger i mitten och säljer på båda marknaderna."

Källa: Eben Uptons intervju med Micro Center

Hur ser Eben på Pi 400 efter två år?

"Jag hoppas att vi fortsätter att göra Pi 400s som har varit en riktig överraskning för oss. Det har varit en riktig överraskning för oss, jag menar att det är ett mått på den optimism som drabbade oss i början av 2020."

"Vi gjorde en enorm mängd filantropiskt finansierat arbete för att få Raspberry Pi-datorer i händerna på missgynnade ungdomar i Storbritannien som skickades hem för att studera hemifrån, men som inte hade någon riktig datorkapacitet.

"Raspberry Pi 400 lanserades i november 2020 och jag minns att jag i april tänkte: "Vi skickar Raspberry Pi 4 till de här barnen och vi tänker: "De här barnen behöver Pi 400"."

"Pi 400 har visat sitt värde i den typen av tillämpningar, så jag hoppas att vi kan fortsätta att göra produkter i 100-serien."

"Jag kan dock inte tänka mig att den verkligen kommer att utvecklas avsevärt som formfaktor."

Källa: Eben Uptons intervju med Micro Center

RP2040

"Vi har gått från att vara ett företag som tar andras kisel och bygger produkter kring det, till ett företag som tillverkar sitt eget kisel, bygger produkter kring det men också säljer det kislet till tredje part, så jag hoppas att Pico-serien fortsätter.

"Vi har sett, delvis påskyndat av bristen på andra halvledare, en explosionsartad uppblomstring av styrelser från tredje part som byggts kring RP2040-plattformen. Så jag hoppas att ekosystemet kommer att växa.

Källa: Eben Uptons intervju med Micro Center

Om den officiella butiken i Cambridge och pop-up-butiker

hallon pi pop up-butik i london
Pop-up-butik i London i oktober 2022.

"Det är trevligt att ha en butik av många olika skäl. Självklart kan det vara en affärsverksamhet. Den kan tjäna pengar. Det är trevligt att ha en fysisk miljö dit man kan ta journalister. Man skulle få en intressantare manifestation av verksamheten än bara en kubbfarm."

"Det är en miljö där du kan träffa dina användare ... som vi som har en stor bas av tekniskt avancerade användare. Det är en plats dit de kan komma om de vill interagera direkt med oss, men det tenderar också att locka till sig kunder som inte redan är övertygade om Raspberry Pi-förslaget."

"Människor som har hört talas om det, som har en viss uppfattning om det men som kanske vill prata med någon innan de ger sig in i det."

"Den har uppfyllt alla dessa mål med det möjliga undantaget att tjäna pengar. Men den är inte heller desperat. Jag tror att den med tiden har förlorat en liten liten bit pengar. I år kommer den att vara lönsam, särskilt popup-affärerna som är mycket lönsamma."

Källa: Cambridge Tech Podcast (20 november 2022)

Framtida tillväxt för Raspberry Pi

"Vi är mycket kräsna när det gäller de personer vi anställer. Vi anställer bara personer som är smarta och som inte är dåliga människor."

"Vi har alltid varit intresserade av hur vi finansierar företagets framtida tillväxt, oavsett om det handlar om att finansiera forskning och utveckling eller om det handlar om att finansiera förändringar i vår balansräkning."

"Vi var ett licensföretag från början, och det var våra licenstagares webbplatser som kraschade i början (på grund av att för många människor ville köpa Pis samtidigt). Vi är mycket mer av en direkt verksamhet. Vi tillverkar produkter och säljer dem med marginal."

"Vi har undersökt många olika alternativ för [finansiering av företaget]. Den offentliga marknaden är naturligtvis en av dem. De offentliga marknaderna är inte särskilt vänliga för tillfället, så detta står inte högst upp på listan över saker att tänka på, men man ska aldrig säga aldrig."

Källa: Cambridge Tech Podcast (20 november 2022)

Raspberry Pi Pico tillverkad i Kenya för den afrikanska marknaden

Eben Upton i Nairobi, Kenya. Foto av Raspberry Pi

Eben Upton skrev i detta blogginlägg att Raspberry Pi Picos kommer att tillverkas i Nairobi, Kenya. Han sa,

"Vi hittade en toppmodern monteringslinje för ytmontering, som i princip kan användas för att bygga nästan vilken Raspberry Pi-produkt som helst. Vi börjar med Pico, vår minsta, enklaste och billigaste produkt, men hoppas i sinom tid kunna lägga till andra, inklusive Pico W och Zero 2 W,

"Precis som när det gäller omlokaliseringen av produktionen till Wales är det en lycklig tillfällighet av egenintresse och en önskan att stödja elektroniktillverkning i ett land som vi bryr oss mycket om. Genom att föra in delar snarare än färdiga varor till Kenya betalar vi lägre importtullar och drar nytta av andra statliga incitament, och genom att lagra komponenter lokalt kommer vi att kunna reagera snabbare på den snabbt ökande efterfrågan på våra produkter i Östafrika."

Källa: Raspberry Pi blogg

Mer RAM-minne för Zero 2 W?

"Mer RAM-minne är definitivt något som vi skulle vilja se som ett alternativ i en framtida efterföljare till Zero 2W, men det är långt borta."

Källa: Intervju med Eben Upton

SBC med inbyggd eMMC?

"En Raspberry Pi SBC med inbyggd eMMC är ett vanligt önskemål: Jag tror att det är rimligt att säga att vi skulle göra en sådan nu om vi inte hade varit tvungna att begränsa våra nuvarande produkter, och det är troligt att vi kommer att återkomma till idén senare under 2023."

Källa: Intervju med Eben Upton


Eben Upton fick också en hedersstipendium från National Museum of Computing.. National Museum of Computing's hedersstipendium är ett erkännande av "enastående bidrag till datorernas historia och pågående utveckling".

Lämna en kommentar