Καρφίτσες ανεμιστήρων Raspberry Pi (μια εύκολη λύση ψύξης)
Αν έχετε ένα Raspberry Pi 4 ή Raspberry Pi Zero 2, ίσως χρειαστείτε ενεργή ψύξη για να κρατήσετε το σύστημά σας από την υπερθέρμανση και ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό από το να χρησιμοποιήσετε καρφίτσες ανεμιστήρων Raspberry Pi.
Θα καταλάβετε πότε το σύστημά σας υπερθερμαίνεται, όταν σας περιορίζει. Ανάλογα με το μοντέλο που διαθέτετε, οι ενδείξεις για την ενεργοποίηση της θερμοκρασίας γκαζιού ποικίλλουν, αλλά γενικά, αν φτάνετε τους 60 C και πάνω, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να φτάνετε σε ένα όριο γκαζιού.
Στους 80 C, βρίσκεστε σίγουρα στην περιοχή του γκαζιού.
Είναι εύκολο να παρακολουθείτε τις θερμοκρασίες σας χρησιμοποιώντας την εντολή Terminal, ένα widget της γραμμής εργασιών ή το PiCockpit.
Ποια Raspberry Pis χρειάζονται ανεμιστήρα;
Σύμφωνα με την εμπειρία μου, το Raspberry Pi 4 χρειάζεται ένα. Οι μικρές ψύκτρες απλά δεν αρκούν. Ωστόσο, αν ενδιαφέρεστε για την ψύξη του Raspberry Pi 4, τότε η καλύτερη επιλογή είναι μάλλον η υπόθεση FLIRC, την οποία έχουμε καλύψει σε μια ανάρτηση εδώ. Η θήκη FLIRC είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματική (και πιο αθόρυβη!) από πολλούς ανεμιστήρες!
Αν εκτελείτε οτιδήποτε εντατικό (όπως το YouTube στο Chromium), μπορεί τελικά να αυξήσετε υπερβολικά τη θερμοκρασία.
Το Raspberry Pi Zero 2 είναι εντάξει με παθητική ψύξη, εκτός αν χρησιμοποιείτε την επίσημη θήκη, η οποία φαίνεται να παγιδεύει τη θερμότητα.
Αλλά και πάλι, αν χρησιμοποιείτε την επίσημη θήκη, δεν θα έχετε πουθενά να τοποθετήσετε έναν ανεμιστήρα.
Καρφίτσες ανεμιστήρα στο Raspberry Pi
Πρώτον, θα πρέπει να γνωρίζετε αν ο ανεμιστήρας σας είναι ανεμιστήρας 5V ή 3,3V.
Μπορείτε να το διαπιστώσετε αυτό βλέποντας το αυτοκόλλητο στον ανεμιστήρα.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή θα συνδέσετε τα καλώδια σε διαφορετικές ακίδες GPIO του Raspberry Pi ανάλογα με την τάση.
Κατά πάσα πιθανότητα, πιθανότατα θα έχετε ανεμιστήρα 5V. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συνδέσετε το θετικό (συνήθως κόκκινο χρώμα) σε μια ακίδα 5V.
Ας καθορίσουμε τι είναι η "κορυφή" του Raspberry Pi. Τόσο στο κανονικό Pi όσο και στο Raspberry Pi Zeros, η κάρτα SD ορίζεται ως η "κορυφή" του Raspberry Pi.
Ως εκ τούτου, οι δύο πρώτοι ακροδέκτες στη δεξιά στήλη είναι ακροδέκτες 5V, ιδανικοί για την τροφοδοσία του ανεμιστήρα 5V. Εάν πρόκειται για ανεμιστήρα 3,3V, τότε θα χρησιμοποιήσετε την πρώτη ακίδα στην αριστερή στήλη.
Συνδέστε τον αρνητικό ακροδέκτη (συνήθως ένα μαύρο καλώδιο) στον ακροδέκτη γείωσης, ο οποίος είναι ο τρίτος ακροδέκτης από πάνω στη δεξιά στήλη.
Όταν ενεργοποιείτε το Raspberry Pi με την εισαγωγή του καλωδίου USB-C, ο ανεμιστήρας θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.
Αναφορά Pinout
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις ακίδες ανεμιστήρα που προτείνονται παραπάνω, μπορείτε πάντα να ελέγξετε για άλλες ακίδες GPIO που μπορεί να είναι καλύτερα τοποθετημένες για τις ανάγκες σας.
Ορίστε μια αναφορά.
Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν μόνο δύο ακροδέκτες 5V και είναι συγκεντρωμένοι μεταξύ τους. Ωστόσο, υπάρχουν ακροδέκτες γείωσης και τροφοδοσίας 3,3V διασκορπισμένοι γύρω από την κεφαλίδα GPIO.
Τοποθέτηση του ανεμιστήρα
Αν έχετε ένα Raspberry Pi χωρίς θήκη, δεν θα μπορέσετε να συγκρατήσετε τον ανεμιστήρα στη θέση του.
Εάν έχετε την επίσημη θήκη, τότε μπορείτε να αγοράσετε το εξάρτημα ανεμιστήρα θήκης. Αγοράστε το εδώ.
Αν ψάχνετε για μια θήκη, υπάρχουν και άλλες που διαθέτουν ενσωματωμένη υποδοχή ανεμιστήρα, όπως η Αρθρωτή θήκη Raspberry Pi 4 από την The Pi Hut, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε εδώ.
Ακούτε ένα υψηλό κλαψούρισμα;
Δυστυχώς, οι μικροί ανεμιστήρες τείνουν να παράγουν έναν υψηλό θόρυβο. Μπορεί να μην σας αρέσει.
Ευτυχώς, οι πρόσφατες ενημερώσεις επέτρεψαν στο Raspberry Pi 4 να λειτουργεί χωρίς ανεμιστήρα, έστω και με δυσκολία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιώ πάντα μια υπόθεση FLIRC ή να εγκαταστήσω έναν ανεμιστήρα στο Raspberry Pi 4.
Τούτου λεχθέντος, χρησιμοποιούσα μικροσκοπικές ψύκτρες. Υπάρχουν μαζικές ψύκτρες που μπορεί να λειτουργήσουν για εσάς, όπως η ψύκτρα Raspberry Pi 4 από την Pimoroni.
Γιατί όχι και τα δύο;
Αν θέλετε έναν συνδυασμό δύο σε ένα, τι θα λέγατε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διπλού ανεμιστήρα με μια τεράστια ψύκτρα, όπως αυτό από την Adafruit;
Πέρασα για να ψάξω τους αριθμούς καρφιτσών των ανεμιστήρων. Ωραίο άρθρο. Όσον αφορά την ψύξη χωρίς ανεμιστήρες: Χρησιμοποιώ μια θήκη coolermaster για το Pi 4 μου. Λειτουργεί μια χαρά, δεν υπάρχουν προβλήματα υπερθέρμανσης, εκτός αν κατά τη διάρκεια υψηλής χρήσης σε τροπικές συνθήκες.
Αλλά τώρα έχω έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, οπότε εκτυπώνω τις θήκες μου από βατόμουρο, οι οποίες είναι πολύ φθηνότερες, αλλά απαιτούν ανεμιστήρα. Στην υγειά σας, Jos
αν θέλετε να γίνετε πιο φανταχτερός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα pwm ώστε να ενεργοποιείται μόνο στους 60c
[...] όλα, αν και οι ακίδες ανεμιστήρων είναι μια εύκολη λύση ψύξης - εξακολουθούν να είναι θορυβώδεις και συχνά [...]
[...] Καρφίτσες ανεμιστήρων Raspberry Pi [...]
[...] Καρφίτσες ανεμιστήρων Raspberry Pi [...]
[...] Raspberry Pi Fan Pins (Μια εύκολη λύση ψύξης) [...]
[...] Ακίδες ανεμιστήρα Raspberry Pi (Ένα απλό ψήφισμα ψύξης) [...]
[...] Αυτό αποτελεί καλό σημάδι για άλλες μορφές ενεργού ψύξης. [...]
Μπορείτε να γράψετε ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο αυτού του ανεμιστήρα; ή να το συνδέσετε με τον ενσωματωμένο ελεγκτή ανεμιστήρα;
Σκέφτομαι να ενεργοποιώ τον ανεμιστήρα στους 60C και να τον κλείνω κάτω από τους 50C. Δεν θέλω να το συνδέσω σε μια ακίδα GPIO επειδή ο ανεμιστήρας μου έχει ονομαστική τάση 5V.
ο ανεμιστήρας μου pi4 κάνει επίσης τεράστιο θόρυβο