Μέρος 1 - Πώς να ταξινομήσετε τις κάρτες SD και να επιλέξετε τη σωστή κάρτα για μια εφαρμογή

Σειρά καρτών SD - Μέρος 1

Οι κατηγορίες καρτών SD μπορεί να προκαλέσουν τουλάχιστον σύγχυση. Θα ρίξουμε λίγο φως στο θέμα και θα εξηγήσουμε πώς να επιλέξετε την καλύτερη κάρτα για την εφαρμογή σας.

Αυτή η ανάρτηση αποτελεί μέρος μιας μίνι σειράς τριών τμημάτων σχετικά με τις κάρτες SD με κάποιες πληροφορίες σε βάθος.

  • Μέρος 1 - Πώς να ταξινομήσετε τις κάρτες SD και να επιλέξετε την κατάλληλη κάρτα για μια εφαρμογή
  • Μέρος 2 - Πώς λειτουργεί η μνήμη flash (έρχεται την επόμενη εβδομάδα)
  • Μέρος 3 - Τι είναι οι βαθμοί της κάρτας και γιατί είναι σημαντικοί (σε δύο εβδομάδες)

Περιεχόμενο

Ρίξτε μια ματιά στο ενημερωτικό μας γράφημα αν θέλετε μια επισκόπηση ή μια γρήγορη υπενθύμιση σχετικά με τις κατηγορίες καρτών SD.

Κατηγορίες καρτών SD
Κατηγορίες καρτών SD

Μέγεθος

Με μέγεθος Αναφέρομαι στην πραγματική φυσικό μέγεθος μιας κάρτας SD. Το Ένωση SD κυκλοφόρησε το αρχικό πρότυπο SD το 1999. Μια κάρτα SD έχει διαστάσεις 24mm x 32mm και ζυγίζει περίπου 2 γραμμάρια. Το 2003 παρουσιάστηκε η κάρτα miniSD, με διαστάσεις 20mm x 21,5mm και βάρος περίπου 800mg. Η κάρτα microSD είναι διαθέσιμη από το 2005. Με μέγεθος 11mm x 15mm και περίπου 250mg ήταν η μικρότερη και ελαφρύτερη μορφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2018 η Huawei άρχισε να παράγει την κάρτα Nano Memory ή NM Card, η οποία - αν και δεν αποτελεί μέρος του προτύπου SD Association - μπορεί να θεωρηθεί διάδοχος της κάρτας microSD.

Λάβετε υπόψη σας ότι το φυσικό μέγεθος μιας κάρτας SD σχετίζεται ελάχιστα ή καθόλου με το μέγεθος αποθήκευσης.

Κάθε μορφή κάρτας χρησιμοποιεί τη δική της διασύνδεση, οπότε πρέπει να το γνωρίζετε αυτό όταν επιλέγετε μια κάρτα για την εφαρμογή σας.

Μέγεθος αποθήκευσης κάρτας SD

Οι δυνατότητες αποθήκευσης των καρτών SD έχουν αυξηθεί δραστικά τα τελευταία 20 χρόνια. Η SD Association (SDA) είναι υπεύθυνη για τη διακήρυξη των προτύπων SD.

Η SDA καθιέρωσε το πρότυπο SDSC το 1999. SC σημαίνει Standard Capacity και περιλαμβάνει κάρτες SD με χωρητικότητα έως 2GB. Το 2006 καθόρισε το πρότυπο SDHC (υψηλής χωρητικότητας) που περιλαμβάνει κάρτες έως 32GB. Δεδομένου ότι το μέγεθος αποθήκευσης της μνήμης flash εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πρότυπο SDXC (Extended Capacity) του 2009 περιλαμβάνει Κάρτες έως και 2TB. Τέλος, το 2018 η SD Association κυκλοφόρησε το SDUC (Ultra Capacity) έως 128TB.

Μέγεθος αποθήκευσης κάρτας SD
Μέγεθος αποθήκευσης κάρτας SD

Στην κορυφή κάθε κάρτας θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τη χωρητικότητα αποθήκευσης και το αντίστοιχο πρότυπο SD.

Το πόση αποθηκευτική ικανότητα χρειάζεστε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή που έχετε κατά νου.

Εκδόσεις λεωφορείων

Όπως και με το USB, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαύλων για τις κάρτες SD. Δεν είναι πάντα συμβατοί και διαφέρουν δραστικά ως προς την πιθανή ταχύτητα εγγραφής.

Οι ακόλουθες ταχύτητες διαύλου μπορούν να επιτευχθούν μόνο όταν η κάρτα και ο κεντρικός υπολογιστής χρησιμοποιούν τον ίδιο δίαυλο.

Εάν δεν υπάρχει ένδειξη διαύλου στην κάρτα SD, τότε πιθανότατα χρησιμοποιεί το Υψηλή ταχύτητα Διαύλου με ταχύτητα έως και 25 MB/s. Το UHS-I Ο δίαυλος υποστηρίζει έως και 104 MB/s. Στη συνέχεια, υπάρχει UHS-II με μέγιστο 312 MB/s και UHS-III έως και 624 MB/s. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν μια κάρτα χρησιμοποιεί δίαυλο UHS, θα χαρακτηρίζεται ανάλογα με έναν λατινικό αριθμό.

Τέλος, αν δείτε EX ή Express σε μια κάρτα που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το Express Bus που υποστηρίζει κορυφαίες ταχύτητες που κυμαίνονται από 985 MB/s έως 3940 MB/s!

Όσον αφορά τη συμβατότητα, οι κάρτες υψηλής ταχύτητας και UHS-I μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιαδήποτε συσκευή υποδοχής. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συμβατότητα, ρίξτε μια ματιά στη διεύθυνση αυτό το infographic από την Ένωση SD.

Προσπαθείτε πάντα να συνδυάζετε το δίαυλο της κάρτας και της κεντρικής συσκευής για να επιτύχετε την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα.

Κλάσεις ταχύτητας κάρτας SD

Ρίξτε μια ματιά στο επάνω μέρος μιας κάρτας SD και θα δείτε πολλά λογότυπα που υποδηλώνουν την κατηγορία ταχύτητας. Υπάρχει τεράστια ποικιλία στις ταχύτητες των καρτών, ακόμη και μεταξύ καρτών της ίδιας κατηγορίας ταχύτητας και συχνά ακόμη και μεταξύ δύο καρτών του ίδιου τύπου από τον ίδιο προμηθευτή. Ειδικά όταν εξετάζετε κάρτες καταναλωτικής κατηγορίας, ορισμένες μπορεί να είναι δύο φορές πιο γρήγορες από όμοιες κάρτες του ίδιου προμηθευτή - θα επεκταθούμε σε αυτό το θέμα στο μέρος 3 της σειράς.

Οι κλάσεις ταχύτητας υποδεικνύουν την ελάχιστη ταχύτητα με την οποία η κάρτα πρέπει να εκτελεί τυπικές λειτουργίες.

Μέχρι τώρα η Ένωση SD έχει ορίσει τέσσερα πρότυπα κλάσεων ταχύτητας

Κατηγορία ταχύτητας

Η κλάση ταχύτητας ή η κλάση ταχύτητας κληρονομιάς υποδεικνύει την ελάχιστη ταχύτητα διαδοχικής εγγραφής. Οι τέσσερις υποδιαιρέσεις είναι C2 για τουλάχιστον 2 MB/s, C4 για τουλάχιστον 4 MB/S, C6 με τουλάχιστον 6 MB/s και C10 με τουλάχιστον 10 MB/s.

Κατηγορία ταχύτητας UHS

Η κλάση UHS ή Ultra High Speed Class επεκτείνει την παλαιά κλάση ταχύτητας με U1 για ελάχιστη ταχύτητα διαδοχικής εγγραφής 10 MB/s και U3 για τουλάχιστον 30 MB/s.

Κατηγορία ταχύτητας βίντεο

Για την υποστήριξη ακόμη υψηλότερης ανάλυσης, όπως 8K, το SDA δημιούργησε την κατηγορία ταχύτητας βίντεο. Ξεκινά με V6 ή τουλάχιστον 6 MB/s ταχύτητα διαδοχικής εγγραφής. V10 υποδηλώνει 10 MB/s, V30 σημαίνει τουλάχιστον 30 MB/s. Τέλος, φτάνει μέχρι το V60 με 60 MB/s και ακόμη και V90 με 90 MB/s.

Κλάση απόδοσης εφαρμογών

Οι κλάσεις απόδοσης εφαρμογών δεν καθορίζουν μόνο την ελάχιστη ταχύτητα διαδοχικής εγγραφής (η οποία είναι 10 MB/s και για τις δύο), αλλά και τις ελάχιστες λειτουργίες εισόδου/εξόδου ανά δευτερόλεπτο ή IOPS. Οι δύο κλάσεις που ορίζονται σήμερα είναι οι εξής A1 με ελάχιστη ταχύτητα τυχαίας ανάγνωσης 1,5K IOPS και ελάχιστη ταχύτητα τυχαίας εγγραφής 500 IOPS και A2 με ταχύτητα ανάγνωσης 4K IOPS και ταχύτητα τυχαίας εγγραφής τουλάχιστον 2K IOPS.

Λάβετε υπόψη σας αυτές τις κλάσεις αν χρειαστεί να διαβάσετε δεδομένα και από την κάρτα SD.

Επιλέξτε τη σωστή κάρτα SD

Τώρα ξέρετε πώς να ταξινομήσετε οποιαδήποτε κάρτα SD. Αν θέλετε να επιλέξετε την καλύτερη κάρτα για την εφαρμογή σας, τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο προϋπολογισμός, η απαιτούμενη μνήμη και η απαιτούμενη ταχύτητα.

Για τη λειτουργία ενός Raspberry Pi χρειάζεστε τουλάχιστον 8 GB αποθηκευτικού χώρου, αν και τα 16 GB είναι ευρέως αποδεκτά ως ο καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ λειτουργικότητας και αποδοτικότητας κόστους. Ωστόσο, αν κάνετε εργασίες με μεγάλη μνήμη με το Raspberry Pi σας, ίσως θελήσετε να πάρετε μια κάρτα SDXC.

Πολλές βιντεοκάμερες απαιτούν κάρτες SD ως συσκευή αποθήκευσης. Ειδικά κατά την εγγραφή 4K ή 8K βίντεο χρειάζεστε πολλή και μεγάλη μνήμη. Στοχεύστε σε μια κάρτα με 256 GB ή περισσότερα και με ταχύτητα εγγραφής 10 MB/s τουλάχιστον.

Κλάσεις ταχύτητας για εγγραφή βίντεο
Κλάσεις ταχύτητας για εγγραφή βίντεο

Οι τιμές συνήθως αυξάνονται δραστικά με την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου ή της ταχύτητας. Ως εκ τούτου, δεν είναι πάντα η πιο αποδοτική λύση να επιλέξετε μια κάρτα υψηλών προδιαγραφών, αν μια φθηνότερη κάρτα μπορεί να κάνει τη δουλειά.

Επίσης, ίσως να θέλετε να εξετάσετε τον παράγοντα μορφής της κάρτας. Φυσικά υπάρχουν όλων των ειδών οι προσαρμογείς, ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε οποιαδήποτε κάρτα σε οποιαδήποτε συσκευή συμβατή με SD.

3 Σχόλια

  1. [...] Κατηγορίες καρτών SD [...]

  2. [...] Πώς να ταξινομήσετε τις κάρτες SD και να επιλέξετε τη σωστή κάρτα για μια εφαρμογή [...]

  3. [...] Ταξινόμηση καρτών SD [...]

Αφήστε ένα σχόλιο