Ανακοινώνουμε τον ΝΙΚΗΤΗ του διαγωνισμού Raspberry Pi 5!

Ανακοινώνοντας τον νικητή του διαγωνισμού Raspberry Pi 5 Εικόνα τίτλου

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε σήμερα τον νικητή του διαγωνισμού Raspberry Pi 5!

Θα θυμάστε ότι πίσω στο 4 Οκτωβρίου, προκηρύξαμε διαγωνισμό για την πιο τρελή ιδέα που θα μπορούσατε να σκεφτείτε για ένα Raspberry Pi 5.

Και, εφόσον δεν θα κατέστρεφε το Pi, θα το εφαρμόζαμε και σε ένα από τα δικά μας και θα γράφαμε ένα άρθρο γι' αυτό.

Και εκτιμήσαμε πραγματικά τον άμεσο καταιγισμό σχολίων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και άμεσων μηνυμάτων.

Πρέπει να συγχαρώ όλους όσοι υπέβαλαν μια ιδέα, είτε ήταν τρελή είτε όχι. Υπήρχαν τόσες πολλές πραγματικά ωραίες ιδέες που κυμαίνονταν από το overclocking και το underclocking του Pi μέχρι τη χρήση του Pi ως φορητού παρεμβολέα σήματος.

Στο τέλος, δυσκολευτήκαμε πραγματικά να καθορίσουμε τον νικητή.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να ξεκινήσω με μερικές τιμητικές αναφορές για τις πολύ διασκεδαστικές ιδέες τους.

Στη συνέχεια θα ανακοινώσω τον νικητή της δεύτερης θέσης, ο οποίος θα λάβει ένα Raspberry Pi 5.

Και τέλος, θα ανακοινώσω τον νικητή του μεγάλου μας βραβείου, ο οποίος θα λάβει ένα πλήρες σετ Raspberry Pi 5, που περιλαμβάνει ένα τροφοδοτικό 27W USB-C Power Delivery (PD), μια θήκη Raspberry Pi 5, μια κάρτα SD και ένα Raspberry Pi 5.

Τιμητική μνεία: Πιανίστας Φάντασμα

Πραγματικά εκτίμησα την ιδέα του πιανίστα-φάντασμα από τον Alfio. Εδώ ήταν η υποβολή:

"Πιανίστας φάντασμα Raspberry Pi"
Φανταστείτε να δημιουργήσετε ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε ένα Raspberry Pi να ελέγχει αυτόματα ένα πιάνο, σαν να το παίζει ένας αόρατος πιανίστας. Να πώς θα μπορούσατε να το κάνετε:

Ηλεκτρικό πιάνο: Αγοράστε ή χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό πιάνο ή ένα πληκτρολόγιο MIDI που μπορεί να ελεγχθεί από ένα Raspberry Pi.

Ρομποτικά δάχτυλα: Φτιάξτε ένα ρομποτικό σύστημα με μηχανικά δάχτυλα που μπορούν να πατάνε ανεξάρτητα τα πλήκτρα του πιάνου, ελεγχόμενα από το Raspberry Pi.

Μουσική ανίχνευση: Χρησιμοποιήστε λογισμικό αναγνώρισης μουσικής και ανάλυσης παρτιτούρας για να μπορέσει το Raspberry Pi να "ακούσει" μια ποικιλία μουσικών κομματιών.

Μουσικές συνθέσεις: Δημιουργήστε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις ή διασκευές υπαρχόντων τραγουδιών που μπορούν να παιχτούν αυτόματα στο πιάνο.

Διαδραστική παράσταση: Οργανώστε παραστάσεις όπου το κοινό μπορεί να "δει" το πιάνο να παίζει μόνο του, σαν να καθοδηγείται από έναν αόρατο πιανίστα.

Παραλλαγές στυλ: Εφαρμόστε τη δυνατότητα αλλαγής του στυλ παιξίματος του πιάνου, κάνοντάς το να φαίνεται σαν να παίζεται από διαφορετικούς φανταστικούς πιανίστες με διαφορετικά στυλ (κλασική, τζαζ, ποπ κ.λπ.).

Φώτα και ειδικά εφέ: Προσθέστε φώτα και ειδικά εφέ που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της παράστασης για να δημιουργήσετε μια μοναδική οπτική εμπειρία.

Τηλεχειριστήριο: Επιτρέψτε στο κοινό να ελέγχει εξ αποστάσεως το πιάνο "φάντασμα" από μια εφαρμογή για κινητά ή από έναν ιστότοπο, ώστε να μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένα τραγούδια ή να αλλάξει τον τρόπο αναπαραγωγής της μουσικής.

Το έργο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετική δημόσια παράσταση και μια μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας. Φυσικά, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το πιάνο και τα μηχανικά χέρια είναι ασφαλή και δεν θα προκαλέσουν ζημιά στο πραγματικό πιάνο.

Ο Alfio είχε μια από τις λίγες ιδέες για το έργο που περιστρέφονταν γύρω από την καλλιτεχνική παράσταση. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ διασκεδαστική ιδέα και θα ήθελα πολύ να δω κάτι τέτοιο να γίνεται. Ευχαριστώ, Alfio, για την υποβολή!

Τιμητική μνεία: Μπαλόνι Κοντινού Διαστήματος

Μια άλλη τιμητική αναφορά ήταν αυτή η υποβολή από τον Phill Burton:

Θα μπορούσατε να στείλετε το Pi 5 σας στο εγγύς διάστημα συνδεδεμένο με ένα μετεωρολογικό μπαλόνι. Φροντίστε να τοποθετήσετε GPS, μια μονάδα κάμερας και μερικές φιγούρες Lego. Καταγράψτε όλο το ταξίδι και μόλις επιστρέψει στη γη (ελπίζω στη γη) βάλτε το να ζητήσει ηχητικά από οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά να σας επιστραφεί ταχυδρομικά. Μπορείτε στη συνέχεια να αναλύσετε πόσο καλά λειτούργησε σε διαφορετικά ύψη, τις μεταβολές της θερμοκρασίας, ποια διαδρομή ακολούθησε το αερόστατο και όλες τις δυνάμεις που ένιωσε καθ' όλη τη διάρκεια.

Μια παρόμοια ιδέα ήρθε από τον Rainer S., ο οποίος έστειλε την ακόλουθη πρόταση:

Hallo pi3g-Team,
Das verückteste habe ich schon gemacht, ich habe schon zweimal, wahrscheinlich AKS erster, einen Pi 3 mit einem Wetterballon in die Stratosphäre geschickt. Die Kameraaufnahmen sind schon nicht schlecht. Die Sensoren haben leider nicht funktioniert und da wären Temperatur, Luftdruck, luftfeuchtigkeit durchaus wünschenswert :smiley:
Fröhlich grüßend

Σας ευχαριστώ λοιπόν Phill και Rainer, για τις υπέροχες ιδέες σας. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να τις κάνουμε χωρίς να καταστρέψουμε ένα Pi. Αλλά, αν μπορέσουμε, θα ήθελα πολύ να κάνω κάτι με μετεωρολογικά μπαλόνια και ένα Raspberry Pi στο μέλλον!

Δεύτερος νικητής: Το Collaborative Art Project

Ο νικητής της δεύτερης θέσης και ο νικητής ενός Raspberry Pi 5 είναι ο Stephen Brown. Ο Stephen είχε την ιδέα ενός συνεργατικού καμβά τέχνης που ζωντανεύει το γραφείο!

Εδώ ήταν η υποβολή:

Συνεργατικό έργο τέχνης; Συνδέστε 25x 16×16 πάνελ NeoPixel μεταξύ τους για να σχηματίσετε έναν "καμβά" 80×80 pixel χρησιμοποιώντας τις ακίδες GPIO του Pi, και συνδέστε μια κάμερα USB με κατεύθυνση προς αυτό. Εγκαταστήστε έναν διακομιστή ιστού στο Pi και επιτρέψτε στους χρήστες που επισκέπτονται το artypi.com (ή οτιδήποτε άλλο) να χρωματίζουν ένα εικονοστοιχείο της επιλογής τους ανά 30 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας μια παλέτα χρωμάτων. Η κάμερα μπορεί στη συνέχεια να δείξει την "πραγματική" εμφάνιση του πίνακα καθώς αλλάζει. Έτσι, μπορείτε να έχετε ένα ζωντανό, διαρκώς μεταβαλλόμενο "έργο τέχνης" στον τοίχο του γραφείου σας - είναι σαν αυτό που κάνουν στο Reddit, μόνο που μπορείτε να το πλησιάσετε και να το δείτε.

Εναλλακτικά, αν έχετε ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να οδηγούν ένα βηματικό κινητήρα, θα μπορούσατε να αφήσετε τους ανθρώπους να σχεδιάζουν μία γραμμή κάθε φορά σε έναν πίνακα με ένα αυτοσχέδιο πλόττερ 2 αξόνων. Ζητείται από τους χρήστες να εργαστούν προς ένα αντικείμενο-στόχο (π.χ. ένα μήλο, ένα αυτοκίνητο). Κάθε ώρα, ο καμβάς σκουπίζεται και πρέπει να σχεδιάζεται ένα νέο "πράγμα". Θα μπορούσατε να έχετε μια γκαλερί με προηγούμενες προσπάθειες...

Σίγουρα θα παίξουμε με αυτή την ιδέα! Έτσι, μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα σχετικά με αυτό το έργο.

Και συγχαρητήρια στον Stephen Brown, ο οποίος λαμβάνει ένα Raspberry Pi 5!

Νικητής του μεγάλου βραβείου: Το τηλεοπτικό κανάλι "Surfer" που ελέγχεται από ψάρια

Το μεγάλο βραβείο πηγαίνει στον Wolfi για την τρελή ιδέα μιας τηλεόρασης που ελέγχεται από ψάρια.

Εδώ ήταν η υποβολή:

Ψάρια-Ελεγχόμενο τηλεοπτικό κανάλι Surfer Concept:

Αφήστε το ψάρι σας να αποφασίσει τι θα παρακολουθήσετε απόψε.

Εφαρμογή:
1.) Τοποθετήστε μια κάμερα πάνω από το ενυδρείο σας, συνδεδεμένη με το pi.
2.) Χωρίστε τη δεξαμενή σε ζώνες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα τηλεοπτικό κανάλι.
3.) Εκπαιδεύστε ένα μοντέλο ανίχνευσης αντικειμένων στο ψάρι σας.
4.) Το Raspberry Pi ανιχνεύει πού κολυμπάει το ψάρι και αλλάζει ανάλογα το κανάλι μέσω υπερύθρων.

Ίσως στα ψάρια αρέσουν οι σαπουνόπερες;

Επέκταση για να γίνει το έργο πραγματικά τρελό:
Ένας μηχανισμός παρόμοιος με εκείνον του ηλεκτρικού χελιού για να παρέχει ένα επώδυνο ηλεκτρικό σοκ στο ψάρι και να το ωθεί στο επιθυμητό τμήμα κατά τη χειροκίνητη εναλλαγή.

Θα το κάνουμε αυτό χωρίς να προκαλέσουμε πόνο στα ψάρια.

Αλλά θα οργανώσουμε οπωσδήποτε αυτό το έργο και θα γράψουμε σύντομα ένα άρθρο γι' αυτό.

Και ο Wolfi παίρνει δωρεάν ένα σετ Raspberry Pi 5, με τροφοδοτικό, θήκη και κάρτα SD.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους όσοι πρόσφεραν τις ιδέες τους. Εμείς στο pi3g περάσαμε πολύ καλά διαβάζοντάς τες.

Θα επικοινωνήσουμε με τους Wolfi και Stephen τις επόμενες ημέρες σχετικά με τα βραβεία τους!

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγγραφεί στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεστε για τους μελλοντικούς διαγωνισμούς. Και για να δείτε το έργο της τηλεόρασης που ελέγχεται από τα ψάρια!

Αφήστε ένα σχόλιο